Kotimaa

Sisäministeri Maria Ohisalo ei halua riisua suomalaisilta kan­sa­lai­soi­keuk­sia edes Isis-leirien tapauksessa – "suomalaista oi­keus­val­tioi­ta ei pitäisi lähteä murentamaan"

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) esitteli hallitusohjelmaa omilla kotikulmillaan Itä-Helsingissä. KUVA: Jenni Gästgivar
Kotimaa 26.6.2019 20:22
Ilkka Hemmilä

Sisäministeri pitää yhä syrjäytymistä Suomen sisäisen turvallisuuden suurimpana uhkana. Näkemys perustuu hänen mukaansa ministeriön omiin analyysien usean vuoden ajalta.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) puolusti yleisötilaisuudessa oikeusvaltioperiaatetta liittyen Isis-leirillä olevien suomalaisten mahdolliseen auttamiseen.

Yle uutisoi toukokuussa, että Koillis-Syyriassa sijaitsevalla Al-Holin leirillä on 11 suomalaista naista ja 33 lasta. Ohisalo toisti keskiviikkoiltana aiemman kantansa, että näillä henkilöillä on Suomen kansalaisina oikeus palata halutessaan Suomeen.

– Olemmeko turvallisuuden nimissä rajoittamassa perusoikeuksia? Tämä on mielenkiintoinen kysymys, jossa vaikka terrorismin uhka haastaa länsimaisia liberaaleja ja vakaita yhteiskuntia.

Ohisalo piti haastavana sitä, miten sovitetaan yhteen turvallisuuden ja ihmisoikeuksien vaatimukset. Siitä huolimatta hänen mielestään ihmisoikeuksista ei tule tinkiä turvallisuuden nimissä.

– Missään kohtaa suomalaista oikeusvaltioita ei pitäisi lähteä murentamaan. Jos lähdemme sille tielle, meillä ei ole mitään mahdollisuutta palata takaisin.

Erityisesti hän puolusti varsinkin leirillä olevien lapsien oikeuksia. Ruotsi ja Norja ovat hakeneet leiriltä orpolapsia.

Suomella ei toistaiseksi ole virallista kantaa siihen, kuinka Suomi valtiona suhtautuu leireillä oleviin ihmisiin. Tiedossa ei ole edes vielä se, missä vaiheessa tällainen päätös mahdollisesti tehdään.

Puolusti syrjäytymistä turvallisuusteemana

Ohisalo kommentoi asiaa Itäkeskuksen kirjastossa Helsingissä. Sisäministeri esiintyi kirjastolla osana Rinteen hallituksen kirjastokiertuetta. Kiertueella uudet ministerit esittelevät hallitusohjelmaa eri puolilla Suomea ja vastaavat siihen liittyen kansalaisten esittämiin kysymyksiin.

Kirjastoon oli saapunut kymmeniä kansalaisia kuuntelemaan ministeriä. Tilaan oli varattu joitain kymmeniä paikkoja, jotka täyttyivät hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua.

Tilaisuudessa usein toistuvana teemana esiintyi syrjäytyminen. Ministeriltä esitettiin kysymyksiä liittyen muun muassa nuorten syrjäytymiseen, oppivelvollisuuden laajentamiseen ja rahapeliautomaattien sijoittamiseen sosioekonomisesti heikossa asemassa oleville alueille. Ministeri myös toi useasti esille oman taustansa köyhyystutkijana.

Teemaan liittyen Ohisalo puolusti aiempaa kantaansa siitä, jonka mukaan Suomen sisäisen turvallisuuden suurin uhka on syrjäytyminen. Näkökannan hän kertoo saaneensa sisäministeriön omista asiantuntijalausunnoista.

– Tutkijan aikoina minulle tuli aika monesti vastaan sisäministeriön erilaiset raportit siitä, mikä on Suomessa sisäisen turvallisuuden uhka. Se on aina ollut syrjäytyminen, monta vuotta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Sisäiset uhat on poistettava perustuslain kiireellisellä muutoksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätös lähteä terrorismisotaan on ollut henkilölle itselleen lopullinen, eikä paluuta ole. Perustuslaki tuntee maanpetturuuden ja siihen syyllistyneiden on kestettävä seuraukset. Ihmisarvo se on terroristillakin, mutta ei terrorismi ole mikään Suomeen paluun oikeutus. Lain pitää suojella viattomia, mutta ei rikollisia seuraamuksilta. Lasten haaliminen väkisin ilman vanhempiaan on tietenkin rikos. Vielä suurempi rikos on päästää terrorismiin syyllistyneet vanhemmat maahan vaarantamaan viattomien henkeä. Suomi ei ole terroristien turvapaikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys on todennäköisesti myös siitä, että Isis-leiriläiset ovat verkostoituneet. Mitä siitä seuraa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulo on tyhmän tietoa!! Suomi ei ole oikeusvaltio eikä sivistysvaltio vaan kaukana näistä molemmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeusvaltiota ei tule murentaa - ja juuri siksi suunnitelmallisesti äärimmäiseen terrorismiin sitoutuneet ja osallistuneet aikuiset eivät voi olla osa Suomen yhteiskuntaa vaan heidät on tuomittava siellä missä nuo järjestäytyneesti toteutetut terrorismirikokset on suoritettu - siis esim. Syyriassa.
Aivan vastaavasti kuin ulkomaisten Suomessa tekemät rikokset tuomitaan Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terroristien jälkikasvua ja morsiamia ollaan tuomassa Suomeen ja Maria pitää suurimpana sisäisenä uhkana syrjäytyneitä. Tämä hallitus tuhoaa Suomen turvallisuuden ennätysajassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tämä hallitus tuhoaa Suomen turvallisuuden ennätysajassa."

Sen teki edellinen hallituskoalitio eli valtioneuvosto yhdessä presidentin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää siltä, että vuosi vuoden jälkeen, vaalikausi vaalikauden jälkeen korkein valtiojohto tekee päätöksiä, joilla Suomen turvallisuusuhkat lisääntyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi oikeusvaltion tulisi auttaa terroristijärjestön riveihin lähteneitä yhtään millään tapaa ? Miten nuo isis-kalifaatissa syntyneet, kalifaatin kansalaisiksi lukeutuneiden vahempien lapset ovat muka suomalaisia ?

Eiköhän tuo ole niin että jos lähtee vihollisen riveihin sotimaan niin on turha odottaa sankarin vastaanottoa takaisin kotimaassa jota vastaan olet sotinut.

Sitä niittää mitä kylvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei Maria, olet sukupolven myöhässä kommenteinees, meni silloin persiilleen kun alkoi ns. vapaa kasvatus, tuttua vihreille? Nyt on hedelmät vadilla ja sen kasvatuksen maksun aika, eikä paluuta ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä saa mitä tilaa... äänestäkää vaan lisää sossuja ja vihreitä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeassa olet. Kansa halusi tällaista politiikkaa ja nyt sitä tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää muistaa, että presidentti on mukana näissä asioissa yli useiden hallituskausien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansan enemmistöllä ei taidakaan olla näiden päättäjien mukaan perustuslaillista turvaa omassa maassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on tosiasiallinen turvallisuusuhka, kun EU:n edustajia virtaa Suomeen?

Kysykää edellisen eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheejohtajalta. On esiintynyt Ylen kanavalla asiaan liittyen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiireellisenä muutettiin perustuslaki tiedustelulain läpiviemiseksi.

Miksi?

Pitäisikö perustuslakia muuttaa lisää "kiireellisenä"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastomuutoksen ja Suomen sisäisen turvattomuuden vuoksi EU-kokoukset on Suomen isännöitävä Strasburgissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

33
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
31
Toripolliisi-patsas oli töhritty meikkaamalla sen kasvot – "Nuoret tytöt yrittivät puhdistaa patsasta"
26
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
17
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
17
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
14
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
13
Qstock aiheuttaa poikkeuksia liikennejärjestelyihin festivaaliviikon alusta alkaen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image