Kotimaa

Sisäministeri haluaa nopeampaa puuttumista pitkiin säh­kö­kat­koi­hin: "Toimivalta on kohdallaan"

Tykkylumen painamat puunrungot katkoivat sähköjohtoja Kainuussa niin, että sähköt olivat tuhansilta poikki päivien ajan. Kuva on Suomussalmen Jumaliskylästä.
Kotimaa 31.1.2018 14:54 | Päivitetty 31.1.2018 16:16
Markku Uhari

Kainuussa alkuvuonna pitkään jatkuneet sähkökatkot saivat pelastusviranomaiset miettimään, miten apu saataisiin nopeammin paikalle. Kehitettävää sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan jäi.

Pelastustoimen pitäisi ottaa johtovastuu entistä aikaisemmin Kainuun tammikuisten sähkökatkosten kaltaisissa tilanteissa, arvioi sisäministeri Paula Risikko (kok.).

Risikko totesi keskiviikkona vieraillessaan Keravan hätäkeskuksessa, että Kainuun pitkissä sähkökatkoksissa toimittiin pääsääntöisesti hyvin.

Opittavaa kuitenkin jäi varsinkin siinä, miten muiden viranomaisten apua voisi saada nopeammin käyttöön.

– Sen me opimme, ettei pidä odotella liian kauaa, Risikko totesi.

Mitään estettä ei lainsäädännössä Risikon mukaan ole sille, että viranomaiset voisivat ottaa poikkeuksellisissa tilanteissa johtovastuun nopeasti.

Yhtiö ei voi pyytää virka-apua

Itä-Suomessa ja varsinkin Kainuussa kärsittiin tammikuussa poikkeuksellisen pitkistä, useita päiviä kestävistä sähkökatkoista.

Katkokset johtuivat siitä, että puiden oksiin tarttunut painava tykkylumi kaatoi puita sähköjohtojen päälle. Kaatuneet puut katkoivat sähkölinjoja, ja raivaustyöt metsäisessä maastossa kestivät.

Korjaustöistä vastasi koko ajan alueen sähköverkkoyhtiö Loiste, mutta tammikuun 4:ntenä päätti Kainuun pelastuslaitos ottaa pelastustehtävistä johtovastuun.

Merkittävä muutos tuli siitä, että pelastuslaitos pystyi pyytämään tällöin apua toisilta viranomaisilta, kuten Puolustusvoimilta. Lopulta Kainuuseen saatiinkin sekä Puolustusvoimien kalustoa että varusmiehiä apuun. Lisäksi viranomaiset korottivat valmiuttaan evakuointeihin ja kiersivät vailla sähköä olevia alueita.

Samalla heräsi myös poliitikkojen kesken kysymys, pitäisikö virka-apua saada pyytää muutkin kuin viranomaiset.

Sitä ei Risikko sen paremmin kuin sisäministeriökään kannata.

– Toimivalta on tällä hetkellä kohdallaan, emmekä ole tekemässä muutosta siihen. Johtovastuu pitää vain ottaa aikaisemmin, ja sillä se ratkaistaan, hän sanoi.

Alueen viranomainen tietää parhaiten

Pelastustoimi ei automaattisesti ota johtovastuuta laajoissakaan sähkökatkoksissa, muistuttaa Risikko. Kynnystä pitää kuitenkin madaltaa siinä vaiheessa, kun sähkö ovat poikki pitkään.

Varsinkin pitkien välimatkojen alueilla, joissa voi olla kotisairaanhoidon piirissä olevia yksin asuvia ihmisiä, täytyy asiaa miettiä.

– Tämän pystyy arvioimaan vain alueen viranomaiset.

Sisäministeriö toivookin, että yllättävien poikkeustilanteiden varalta ihmisillä olisi kotonaan jonkin verran hätävararavintoa, vaatteita, käteistä ja ennen kaikkea puhdasta vettä. Niin sanottua kotivaraa pitäisi olla 72 tunniksi.


Juttua korjattu 31.1. klo 16.15: Tammikuun suurhäiriön raivaustöistä vastasi alun alkaen Loiste Sähköverkko urakoitsijoineen. Kainuun pelastuslaitos otti johtovastuun pelkästään pelastustehtävästä, ei raivaustöistä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

nyt nimiä tiskiin ketkä oli päättämässä verkkojen yksityistämisestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Carunakin kuulemma varautuu tulevaisuuden vaikeisiin talviin ilmeisesti nostamalla taas siirtohintaa. Kiitos Katainen ja kumppanit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä sähköverkkoyhtiöille voisi kehittää semmoisen aktiivimallin, että jos kolmen kuukauden sisällä ilmenee sähkökatkoja, niin yhtiöiden tuloksesta leikataan 5% asiakkaille? Olisi kannustin hoitaa asiat kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi yhdistää takaisin nämä Sähkö ja verkkoyhtiöt, silloin se toimisi niin kuin ennen ja hinnatkin halpenisi, Eli miksi kaikki pitää Yhtiöittää ulkomaiseen omistukseen????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtiö ei voi pyytää virka-apua, mutta jos asia ei ole yhtiöllä hallussa, voidaan asia ottaa yhteisesti hoidettavaksi ja lähettää lasku yhtiön omistajille. Näin toimittaessakin pitää ostaa apua ensin vapailta markkinoilta niin paljon kuin löytyy ennen kuin muita toimia edes harkitaan. Esim. varusmiesten tehtävä ei ole rampata lumitalkoissa vaan harjoitella sotimista, ellei ihmisten turvallisuus ole merkittävästi vaarantunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomaatteko muuten miten risikko on nyt tuomassa itseään framille joka asiassa kun on toivoa pääsystä eduskunnan puhemieheksi, tai puhehenkilöksi oikeammin.
Turun iskun jälkeen ei risikosta mitään kuulunut, mutta tällä viikolla lähes kerran tunnissa antamassa lausuntoa ja tuomssa itseään tyrkylle.
Melko hyvin paistaa läpi tuo risikon yritys, minä sanoisin että on todella lapsellista toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

114
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
56
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
45
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
45
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
42
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
31
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
30
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola ja Rovaniemi lounaistuuli on huomenna voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Näytä minulle yksikin suomalainen köyhä. Verrataan häntä maailman keskivertokansalaiseen. Mitä huomaamme? Suomalainen ... Lue lisää...
Oikea mittakaava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image