Kotimaa

Sipulikanava-sivustoa pyö­rit­tä­neel­le tuomio avunannosta huu­me­ri­kok­siin – Syyttäjän ensisijainen vaatimus kaatui: "En ole kauhean yllättynyt"

Sipulikanavan perustanut Kim Holviala saapui vapaalta jalalta tammikuussa 2019 vastaamaan syytteeseen törkeästä huumausainerikoksesta. Häntä ei myöskään välittömästi vangita käräjäoikeuden tuomion vuoksi.
Kotimaa 11.2.2019 18:45
Markku Uhari

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi maanantaina antamassaan ratkaisussaan, että Sipulikanavaa Tor-verkossa pyörittänyt mies syyllistyi lukuisiin avunantorikoksiin sivustolla käydyn huumekaupan vuoksi. Sekä syyttäjä että tuomittu aikovat valittaa ratkaisusta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut anonyymissä Tor-verkossa Sipulikanava-sivustoa pyörittäneen miehen vankeuteen avunannoista lukuisiin huumausainerikoksiin.

Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa maanantai-iltapäivällä. Oikeus tuomitsi Kim Hjalmar Holvialan 3 vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankeuteen avunannosta 11 huumausainerikokseen ja 7 törkeään huumausainerikokseen.

Syyttäjä vaati alun perin Sipulikanavan perustajalle ja sivustoa pyörittäneelle Holvialalle tuomiota yhdestä törkeästä huumausainerikoksesta sivustolla julkaistujen huumausaineilmoitusten vuoksi. Vaihtoehtona pääsyytteelle oli avunanto lukuisiin yksittäisiin huumerikoksiin. Alun perin syyttäjä vaati miehelle seitsemän vuoden vankeusrangaistusta.

Sivuston perustaja on myöntänyt tienneensä, että Sipulikanavan Tori-osiossa oli huumausaineilmoituksia. Hän kuitenkin kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikokseen.

Oikeudessa Holviala puolustautui muun muassa sillä, ettei sivustolla pystynyt varsinaisesti käymään kauppaa, ainoastaan julkaisemaan ilmoituksia huumeista.

Sipulikanava toimi keväästä 2014 aina syksyllä 2017 siihen saakka, kunnes poliisi ja tulli tekivät ratsian Sipulikanavan perustajan kotiin. Kotietsinnän seurauksena sivusto suljettiin.

Käräjiä istuttiin tammikuussa Vantaalla.

Oikeus: Ei konkreettista huumeiden välittämistä

Käräjäoikeus joutui ratkaisussaan pohtimaan ylläpitäjän vastuuta huumekaupassa. Tapaus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten mitään varsinaista muita oikeusjuttuja, joihin viitata, ei ollut. Apunaan arvioinnissa käräjäoikeus käytti paljon oikeuskirjallisuutta.

Syyttäjän syyte törkeästä huumausainerikoksesta perustui huumeiden välittämiseen. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei Holvialan toiminta sivuston ylläpitäjänä täyttänyt rikoslain tarkoittamaa välittämisen määritelmää.

– Vastaajan menettelyssä ei ole näytetty olleen kyse siitä, että hän olisi ”välimiehen” tavoin saattanut konkreettisella toimella jonkun yksilöitävissä olevan huumausaineen ostajan ja yksilöitävissä olevan myyjän tai huumausaine-erän yhteen, oikeus toteaa.

Oikeus myös arvioi, että Sipulikanavan Tori-osiota ei varsinaisesti ollut perustettu huumekauppaa varten. Tämä oli yksi syyttäjän alkuperäisistä väitteistä.

Avunanto täyttyi

Pääsyytteen kaatumisesta huolimatta oikeus arvioi, että avunanto tiettyihin huumerikoksiin täyttyi.

Holviala oli tuomion mukaan muokannut Sipulikanavan Tori-osiota niin, että esimerkiksi eri paikkakunnilla käytävä huumekauppa oli mahdollista. Tämän kaltainen huumekaupan auttaminen itsessään edisti huumekauppaa, arvioi oikeus, mutta rikosoikeudellisesti avunannon täyttyminen edellytti konkreettisia huumerikoksia.

Oikeus arvioi, että rikollinen avunanto toteutui noin puolessa niistä tapauksista, joista syyttäjä vaati rangaistusta. Tuomituissa tapauksissa Sipulikanavan kautta oli myyty muun muassa subutexia, marihuanaa, kokaiinia ja ekstaasia.

– Sipulikanava on mahdollistanut laajan, kaikkien siitä kiinnostuneiden helposti käytettävissä olevan keinon myydä ja hankkia huumausaineita täysin anonyymisti kiinnijäämisriskin ollessa varsin pieni, ja sellaisena Sipulikanava on ollut omiaan helpottamaan ja edistämään kaupankäyntiä huumausaineilla ylipäätään, tuomion perusteluissa todetaan.

Holviala ei itse hyötynyt taloudellisesti huumekaupasta. Ainoa poikkeus oli niin sanottujen keskustelulankojen erillinen nostopalvelu, jossa hän oli nostanut keskusteluja muita näkyvämmälle paikalle bitcoinilla tehtävää maksua vastaan. Oikeudessa Holviala sanoi, että kyse oli muutamasta sadasta eurosta.

Sekä syyttäjä että Holviala valittavat

Kihlakunnansyyttäjä Anna-Riikka Ruuth kertoi maanantai-iltapäivällä Lännen Medialle aikovansa valittaa käräjäoikeuden ratkaisusta. Hän kertoi myös, että oikeuden päätös oli hänelle odotettu.

– En ole kauhean yllättynyt. Ennakkotapaustahan tästä haettiin, Ruuth sanoo.

Myös puolustus aikoo myös valittaa, vaikka pääsyyte kaatuikin. Holviala ei toistaiseksi kommentoi tarkemmin valituksen sisältöä.

– Tuomiosta näkee että tuomarit ovat oikeasti miettineet tuomiota ja arvostan heidän työpanostaan monimutkaisessa asiassa, Holviala kommentoi Lännen Medialle sähköpostitse.

Oikeus määräsi Sipulikanavan pyörittämiseen käytetyt palvelimet ja tietokoneet valtiolle menetettäviksi, mutta Holvialaa ei kuitenkaan vangita välittömästi tuomion pituudesta huolimatta.

Valitusten vuoksi juttu tullee aikanaan käsiteltäväksi Helsingin hovioikeuteen.

Kim Holviala on tällä hetkellä piraattipuolueen eduskuntavaaliehdokkaana kevään vaaleissa.

MAINOS

Kommentoi

Entäpä facebookki ja muut, vaikka puhelinoperaattorit. Eivätkö he mahdollista rikollisen toiminnan, esim vihaisen puheen ja jopa huumekaupan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli tämän logiikan mukaan googlea pitäisi syyttää kaikesta laittomasta mitä heidän palvelujen kautta ladataan ja takavarikoida datacenter?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on sitä kansalaistottelemattomuutta parhaillaan. Joko olisi aika lopettaa verorahojen hassaus tämmöiseen turhanpäiväiseen pelleilyyn? Sipulikanava sai kolme korvaajaa 24 tunnin sisällä sen sulkemisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.4.
Lintujen kevätmuutto on vilkkaimmillaan – korkeapaine voi saada linnut muuttamaan niin korkealla, että muutto jää meiltä huomaamatta
22.4.
Patrik Laine ei lähde jääkiekon MM-kisoihin – kauden aikana kiusasi selkä ja pudotuspeleissä nivusvaiva
22.4.
Classicille neljäs salibandyliigan mestaruus putkeen – kymmenelle pelaajalle kaudesta neljä mestaruutta
22.4.
Lasitaiteilija ja muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut
22.4.
Escurialille ei ole löytynyt vielä jatkajaa, mutta puisto avaa ovensa normaalisti vappuna – "Kyselyitä tuli paljon varsinkin viime kesänä"
22.4.
Lämmin keli jatkuu koko viikon, monin paikoin on ruohikkopalojen vaara – ensi viikolla sää viilenee ja vappu voi olla sateinen
22.4.
Tarvitaan klassikko, ohjaaja ja pari näyttelijää – oululaislähtöinen Eero Ojala kertoo, miten Tšehovin Lokki lähti liitämään uutena teatterisovituksena Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Parhaat eläkejärjestelmät 2018: 1.) Tanska 2.) Alankomaat(Hollanti). 3.) Suomi. Mitä niillä olikaan yhtenäistä.... Lue lisää...
Niinpäs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image