Kotimaa

Sipilän syr­jäyt­tä­mis­tä yrittävä Väyrynen: Eroan keskustasta, jos en tule valituksi

Presidentinvaaleissa neljänneksi tullut Paavo Väyrynen aikoo syrjäyttää pääministeri Juha Sipilän Keskustan johdosta. KUVA: Pekka Sipola / EPA
Kotimaa 1.2.2018 15:56 | Päivitetty 1.2.2018 16:30
Jussi Orell

Päätös kypsyi presidentinvaaleja seuranneen aamun valjetessa. Tavoitteena on synnyttää "alkiolainen allianssi".

Presidentinvaaleissa 6,2 prosentin kannatuksella neljänneksi tullut Paavo Väyrynen lähtee mukaan kisaan Keskustan puheenjohtajuudesta. Väyrynen aikoo haastaa nykyisen puheenjohtajan pääministeri Juha Sipilän puoluekokouksessa kesäkuussa Sotkamossa. Väyrynen sanoo haluavansa palauttaa Keskustan alkiolaisuuden aikaan. Tämä tarkoittaisi muun muassa Suomen pitämistä sotilaallisesti liittoutumattomana.

Sipilä vastasi Väyryselle nopeasti Twitterissä.

– Käyn ilomielin rehdin kilvan keskustan linjasta ja puheenjohtajuudesta. Itse pysyn keskustan jäsenenä, kävi kilvassa miten tahansa, Sipilä tviittaa.

Väyrynen kertoi tiedotustilaisuudessaan torstaina, että päätös syntyi presidentinvaalien jälkeisen yön yli nukkuessa.

– Kyse on Suomen poliittisesta tulevaisuudesta. Oikeistosuuntaus on katkaistava. Asettumalla puheenjohtajaehdokkaaksi tarjoan Keskustan jäsenille mahdollisuuden päättää puolueen linjasta. Palaan eduskuntaan heti puoluekokouksen jälkeen. Jos puolue päättää jatkaa nykyisellä johdolla, eroan puolueesta. Jos tulen valituksi, olen valmis johtamaan puolueen voittoon seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Väyrynen kertoo palaavansa eduskuntaan puheenjohtajakisan lopputuloksesta riippuen joko Keskustan tai Kansalaispuolueen edustajana heti puoluekokouksen jälkeen.

Jotta Väyrynen voi asettua ehdolle Keskustan puheenjohtajaksi, jonkun pitää ehdottaa häntä puoluekokouksessa. Väyrynen luotto siihen on vankkumaton.

– Uskon, että ehdottaja löytyy ja ehdotukselle kannattajia.

Väyrynen arvioi, että Kansalaispuolueen kannattajat olisivat valmiit seuraamaan johtajaansa Keskustaan.

– Uskon, että myös osa Sinisten ja Perussuomalaisten kannattajista voisi löytää poliittisen kodin uudesta Keskustasta. Alkiolainen allianssi voisi syntyä.

Väyrynen on perustamastaan Kansalaispuolueesta huolimatta yhä myös Keskustan jäsen. Hänet voisi erottaa puolueesta vain Keminmaan keskustaseura. Erottamista hankaloittaa se, että Väyrynen johtaa kyseistä yhdistystä itse. Väyrynen päihitti presidentinvaaleissa muun muassa Keskustan oman ehdokkaan Matti Vanhasen.

Väyrynen vastasi torstain tiedotustilaisuudessa kahden puolueen jäsenyyttä arvostelleille.

– Nyt sekin ongelma ratkeaa. Jos minua ei valita puheenjohtajaksi, eroan Keskustasta ja vedän Kansalaispuolueen eduskuntavaalikampanjaa.

Piirijohtajilta vahva tuki Sipilälle

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina, että Keskustan piirijohtajat antavat vahvan tuen Juha Sipilän jatkokaudelle puolueen puheenjohtajana. Lehti soitti puolueen kaikkien 20 piirin puheenjohtajille presidentinvaalien jälkeen.

Keskustan nykyinen puheenjohtaja Sipilä haluaa jatkaa tehtävässään. Sipilä sanoi vaali-iltana sunnuntaina saaneensa puolueen kenttäväeltä kannustusta jatkaa puheenjohtajana. Varsinaista ilmoitusta jatkohalusta odotetaan huhtikuun puoluevaltuustossa. Aiemmin Sipilä oli todennut, että Matti Vanhasen menestys presidentinvaaleissa voi vaikuttaa kenttäväen Sipilälle antamaan tukeen ja siten jatkomahdollisuuksiin puheenjohtajana.

Presidentinvaaleissa valitsijayhdistyksen ehdokkaana ollut Väyrynen on aiemmin kertonut palaavansa europarlamentista eduskuntaan jo ennen seuraavia eduskuntavaaleja, jos ei tule valituksi presidentiksi.

Väyrynen on tällä viikolla osallistunut vaalikampanjan aiheuttaman tauon jälkeen jälleen europarlamentin työhön. Parlamenttiryhmät ovat valmistelleet kantojaan unionin rahoituskehykseen ja vaalijärjestelmään. Ison-Britannian lähtö EU:sta vaikuttaa molempiin asioihin. Väyrynen haluaa pitää kiinni siitä, että Ison-Britannian lähtö ei saa nostaa muiden jäsenmaiden rahoitusosuutta. Ylikansallisista vaalilistoista hän ei innostu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (287)

Piirien puheenjohtajat eivät ole arvojohtajia, vaan lyhytaikaisia kokemattomia politiikan kiipeilijöitä, jotka
äänestetään ulos kuin nuorten keihäs eli kauas pitkälle kevein perustein näkymättömiin lentäen.
Arvojohtaja on kunniapuheenjohtaja niinkuin Paavo on. Piirinpuheenjohtajat eivät voi olla koskaan ylempänä päättämässä puolueenpuheenjohtajaksi
valitusta henkilöstä. Piiriien puheenjohtajat voivat äänestää vaikka mikkihiirtä ja heidän äänensä eivät ratkaise kuka pääsee keskustan puheenjohtajaksi seuraavassa puoluekokouksessa. Nyt kannattaa äänestää siten. että Keskustapuolue pysyy keskustalaisena eikä rikkaiden pääomapuolueena saksien kanssa sählää pelkästään hallituksessa.
Näin suomalaista puhdasta ruokaa on jatkossakin kaupoissamme saatavilla omalla työvoimalla kasvatettuna. Herrat eivät navetoissa tee töitä eikä
pelloilla. Turvataan maaseudun tulevaisuus Paavon avulla. Suo kuokka ja Jussikin tarvitaan vielä hallitukseenkin, jotta hommat hoituu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä kun alkaa inttämään väyrystä vastaan, niin sipilä aloittaa inttämisen tällä tavalla. Suomi ei ole ollut koskaan näin rikas kuin nyt. Paavo tähän. Jaa, no miksi te sitten olette puuhastelelmassa kaikenmaailman aktivointimalleja työttömille, jos kerran Suomen tila on nyt niin hyvä. Sipilä tähän. Nyt on niin paljon työpaikkoja, että ollaan saavutettu täys työllisyys. Paavo tähän. Jaa, mutta miksi köyhyys on kasvanut, ja työttömien määrä, jos kerran on kaikki hyvin. Eli, tällaista. Sipilää ei saisi päästää hourailemaan, paavoa vastaan, sillä jokainen näkee Suomen heikon kunnon, sen näkee työttömien määrästä, sosiaaliturvan romutuksesta ja köyhien määrästä, ja yhä kasvavista ruokajonoista. (Hursti) jms. Että. Sipilä saisi erota tehtävistään, ja jättää ne osaaville henkilöille, jotka ovat isänmaan asialla. Köyhyyttä ei saa laittaa koko maapallon laajuisen ongelman syyksi, kyllä se syy on Sipilän politiikassa, ei maailmanlaajuisessa.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi saadaan takaisin raiteilleen, kunhan Sipilä osaa hoitaa työnsä. Pätkätyötä jos on, mikä sen parempi malli kuin se, että jos olette kelan työttömyyskorvauksella, täytätte lappuun työssä, työssä, työssä, työssä, työssä. Vapaa, vapaa. Vapaa, täytetään lauantain ja sunnuntain kohdalle, jos ette ole ollut työssä. Työssä, työssä, työtön, työtön, työtön. jne. Ja kun lappuun on merkitty 20 päivää. Viette lapun kelalle, tai postitatte sen kelalle. Kelalla huomataan, että jaa, sitä ollaan oltu nuo päivät töissä, ja työssäoloajoilta maksaa työnantaja palkan. Kela maksaa vain työttömiltä päiviltä työttömyyskorvaukset, ja rahantulo ei katkea missään vaiheessa. Eli, päivänkin mittainen työsuhde kannattaa, sillä sen palkka on varmasti isompi kuin kelan maksama raha päivää kohti. Miksi tätä asiaa ei tajuta. ? Jokainen lähtee yhdenkin päivän mittaiseen työsuhteeseen, jos tämä vanha malli otetaan käyttöön. Oliko se ihan pakko romuttaa..? Vartiaiselle ja Sipilälle kysymys, mikä ahistaa niin paljon, että tätä kannustavaa mallia ei voida ottaa käyttöön. Mikä siinä on niin vastenmielistä, sekö, että työtön kansa voi paremmin, ja työnteko olisi kannattavaa tällä mallilla, koska rahantulo ei katkeaisi, vaikka olet päivänkin mittaisessa työsuhteessa. Tämä malli suosii koko Suomea. Mikä siinä on niin vastenmielistä. ? Jos haluatte parantaa työttömyysturvamallia, niin ottakaa herrajumala käyttöön tämä jo tänään, joutava byrokratia pois, ja tämä malli käyttöön heti. Työttömän kansan kiusaaminen ja kyykyttäminen, sen on loputtava.! Vartiaiselle ja Sipilälle tämä tiedoksi.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomelle käy ihan kuten usa,llekkin. Jos Sipilä jatkaa johdossa, jatkuu myös kyykyttäminenkin, ja Suomen työttömiä odottaa usa,n työttömien kohtalo. ELI. 3 kk, maksetaan työttömyysturvaa, ja sen jälkeen vain jotain köyhäinapua. Sama kohtalo odottaa Suomen työtöntä kansaa, ja sehän teille sopii kun Sipilää ja aktiivimallia puollatte. Eikö niin..!? Mutta, miten käy pakolaisten, mistä he saavat rahaa asuntojen vuokranmaksuihin jne. Loppuuko pakolaisten tulo eurooppaan. ? Mikä onkaan tämän aktiivimallin takana.? Sen takana on se, että kun saadaan sana kiirimään välimeren taakse, että älkää tulko, se ei kannata, sillä työttömyysturva on ajettu usa,n tasolle. Hyvinvointivaltiosta puhutaan, onko tämä hyvinvointivaltio. ? Työttömien määrä kasvaa joka päivä, ja palkkatyötä ei tule tilalle. TE, toimistot kyllä lähettää sopiville työnhakijoille laput, jos työtä kerran on. Näinhän se homma on toiminut iät ja ajat. Mitään aktiivimallia tarvita. Ja työttömyyskorvauslappuihin merkintää...Työtön, työtön, työtön. Työssä, työssä, työssä, työssä, työssä....20 päivää kun tulee lappuun, lähetätte lapun, ja kela maksaa vain ne päivät joita olette ollut työttömänä. Työssäolopäivistä tes, palkka, ja sen maksaa tietysti työnantaja, jolla olette ollut töissä. . Eikä työttömyysturva katkea, näinhän se homma oli ennenkin. Mitään heikentävää aktiivimallia kaivata, eikä soviteltua päivärahamallia, jolla pilattiin homma. . Tässä ongelmaan hyvät ohjeet Sipilälle ja vartiaiselle.! Kysyttävää............?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskinpa keskusta enää huonommaksi voi mennä kuin tämä valtava oikeistalaistuminen, mikä on toteutunut miljonääripääministerin ohjauksessa. Nykykeskusta ei enää edusta kansaa, sen suorastaan alleviivaavat vähäosaisiin suunnatut leikkaukset, aktiivimalli ja tulossa oleva työnpakkohakulaki. Keskusta, kokoomus ja siniset ovat puolueita, jotka ajavat kylmästi pelkästään maan eliitiin etuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä oli Keskusta ennen ?
Se edusti ja hoiti vilpittömästi koko maan alueella asuvia Suomen kansalaisia.
Puolueen kannatusta oli kyllin hyvä ja passasi olla johtavana puolueena.

Mitä Keskusta on tänään ?
Pääasiassa hoitelee jotenkin Kehäkolmosen sisällä majailevia kansalaisia,
Alueen ulkopuolella olevat on täysin unohdettu, jätetty oman onnen nojaan puolueen nykyjohdon
aikana. Seurauksena, että puolueen kannatus hiipuu kuin pyy maailmanlopun edellä.
Tänään en ilakoisi kannatusprosenteilla, ja kehitys ei lupaa yhtään sen parempaa, päinvastoin.

Jotain täytyy tehdä ja pikaisesti, muuten on edessä unhon yö, ja vain nimi jää historian lehdille
muistoksi menneistä ja hyvistä ajoista.

Onko se sitten johdon vaihto, vai tulevan kurssin reivaaminen oikeille ja kantaville raiteille, on kesän puoluekokouksen tuhannen taalan suuri kysymys ja pikaisine toimenpiteineen ?
Näin ei voi,eikä saa jatkua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää heti Paavon halua teilatko. Hän pyrkii palauttamaan vuosikymmenten takaisen maalisliiton hajaannuksen, jonka Veikko Vennamo sai aikaan 50-luvulla omalla vallanhimollaan.
On jo korkea aika oikaista ja palauttaa tämä surkea episodi kaikkine välivaiheineen, saattaa nykykeskusta sille kuuluvalle tasolle Suomen politiisessa kentässä, lopettaa vasemmistolaisuuden ie nyky-Suomesta, sekä katkaista härski kovan kapitalismin kasvu.

Siinä Paavon perustellut tavoitteet Suomen pelastamiseksi turmeluksen vallasta.
Tavoite on kova muttei mahdoton, mutta niin on poikakin.

Annettakoon hänelle tilaisuus näyttää, onko hän toimen miehenä aikaansaavampi kuin monet edeltäjänsä. Keskustan kannatusluvut voisivat kohota allianssin kautta kadehtittaviin lukuihin
muiden puolueiden silmissä…

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavo, sä vaan lupaat ja lupaat. Kukaan ei enää usko eikä tuo enää uhkauksesta käy :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavo ei ole saanut Suomea tähän kurjaan jamaan, vaan Sipilä. Sipilä kun astui johtaman Suomea, saatiin tuhoa aikaan todella nopeasti. Erottakaa nyt syntipukit ja oikeat, Suomen asialla olevat ihmiset toisistaan. Sipilä on nyt Suomea romuttamasta joka päästä. Ei paavo ole tähän syyllinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisilla on masokistinen kansanluonne. Vaali vaalin jälkeen äänestetään valtaan samat kansalaisten kurittajat. Vaikea uskoa että kaikille hyväuskoisille mannaa taivaasta sataisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän syr­jäyt­tä­mis­tä yrittävä Väyrynen: Eroan keskustasta, jos en tule valituksi. Ei Paavon tarvi erota kepusta koska HÄN voitttaa tämän kisan - MOT

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkaa näyttää että nykyinen keskusta politiikka ei todellakaan ole enää oikealla linjalla, muistuttaa äärikokoomuslaista enneminkin. nähtiinhän se mite keskustan edustaja Vanhanen jäi täysin marginaaliin vaaleissakin, nykypolitiikalle ei ole kannatusta. Suunnanvaihdos tarvitaan ja kokenut Väyrynen sen voisi tehdä viimeisenä palveluksenaan Suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hyvä että Väyrynen lähtee näyttämään rehellisemmän suunnan. Se on lottovoitto koko suomen eduksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tässä lopulta käy kuin Perussuomalaisille, eli Kepu hajoaa oikeisto- ja vasemmistosiipiin. Kepu(oikeistosiipi) jatkaa ihmisten kyykytystä Sipilän johdolla ja vasemmistosiiveksi muodostuu Väyrysen johtama Kansalaispuolue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei jossaa olisi, lehmätkinlentäisi. Paavolla niitä jossia riittää," Jos en pääse presidentiksi, niin... Jos en pääse puolueen puheenjohtaksi, niin.."
mitähän vielä. Suosittelen, kun tämäkin aikeesi tyssää jo neljännen kerran, jäisit jo eläkkeelle. Ei sinun jossittelua jakseta enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Paavo, nyt tulee tiukka kisa, mutta peli on kovaa kulisseissa.
Kok ei halua sekaantua "toisen" puolueensa johtaja kisaan, mutta on myöntämässä sipilälle kunnia puheenjohtajan arvonimen, eli puntit ovat tasan ja kunnia puheenjohtaja tulee voittamaan varmasti kisa, ellei ilmaannu ns. mustaa hevosta etu oikealta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä oli sitten sinetti paavon leikille ja suurin moka minkä tuo tehdä saattaa.
Kyllä ei 3 % kannatuksella paavo tuosta kisasta tiukkaa tee, mutta itsensä nolaa kyllä tiukasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikai siellä keskustassa kuulu enää ollakaan hänen, kummallisia "ollakko vai eikö olla". Missä se Väyrysen uusi puolue nyt on. Keskustasta on tullut liikaa kokoomuslainen puolue, meneee jopa yli senkin, taitaa olla parasta kehitellä se oma puolue käytäntöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (287)

Uutisvirta

52
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
51
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
33
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
33
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
26
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
25
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
25
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image