Kotimaa

Sipilän poliittisella uralla karmea hintalappu: Olisi ollut nyt tulolistan viitonen

Pääministeri Juha Sipilä luopui omistuksistaan huonoon aikaan. KUVA: Joel Maisalmi / Arkisto
Kotimaa 1.11.2016 15:20
Juha Vainio

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) puhelin olisi soinut tänään poikkeuksellisen tiuhaan, jos hän olisi päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun muutama vuosi sitten.

Sipilä valitsi poliittisen uran, ryhtyi keskustan puheenjohtajaksi kesällä 2012 ja nousi lopulta Suomen pääministeriksi.

Samalla hän luopui omistuksistaan – muun muassa noin viiden prosentin osuudestaan oululaisessa teknologiayhtiö Elektrobitissä.

Sipilä myi vuonna 2013 Elektrobitin osakkeensa noin 6,5 miljoonalla eurolla.

Sipilä ilmoitti tuolloin luopuvansa omistuksistaan, koska ”kysymys ei ole pelkästään ajankäytöstä, vaan vapaudesta ajaa kaikkien yritysten ja yrittäjyyden asiaa ilman pieniäkään sidonnaisuuksia itse omistamien yritysten kautta käsiteltäviin asioihin”, Sipilä kertoi blogissaan.

Sittemmin yrityksen pörssikurssi nelinkertaistui, ja yrityksen Automotive-liiketoiminta myytiin vuoden 2015 kesäkuussa 600 miljoonalla eurolla saksalaiselle Continentalille.

Karkeiden arvioiden mukaan Sipilä olisi saanut noin nelinkertaisen summan rahaa – jos hän ei olisi luopunut omistuksestaan ennen yrityskauppaa.

Poliittisen uran hintalapun voidaan siis arvioida olleen noin 20 miljoonaa euroa.

Professori: Ei ollut juridista pakkoa luopua

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta sanoo, ettei Sipilällä olisi ollut juridista pakkoa luopua omistuksestaan.

– Jos poliitikko valitaan merkittävään tehtävään – sanotaan nyt ministeriksi – hänen pitää ilmoittaa mahdolliset sidonnaisuutensa. Merkittävä omistus on yksi ilmoitettava asia. Mitään kieltoa tai rajaa ei ole sille, kuinka paljon saa omistaa ja mitä saa omistaa.

Mäenpää sanoo, että kyse on enemmänkin siitä, miltä omistukset näyttävät ja onko sillä vaikutusta henkilön poliittiseen uskottavuuteen.

– Voi olla, että hän [Sipilä] ajatteli, että mahtavatko äänestäjät tykätä, ja miten se vaikuttaisi vaalimenestykseen, jos hänet katsottaisiin suuromistajaksi.

– Mutta juridista pakkoa ei ole. Eihän Anne Berner [keskustalainen liikenne- ja viestintäministeri] ole käsittääkseni yhtä laajasti luopunut omistuksestaan kuin Sipilä.

Mäenpää kuitenkin huomauttaa, että koska Sipilä vastaa myös omistajaohjauksesta, saattaisi omistuksista syntyä jännitteitä.

– Saattaisi siinä tiettyjä jännitteitä olla, jos hän samalla olisi merkittävä omistaja sellaisella tuotannon alalla, joka olisi valtion omistuksen kannalta kiinnostava – eli esimerkiksi digitaalinen tuotanto. Ehkä hän [Sipilä] oli kaukaa viisas, ettei tule tällaisia jännitteitä tai edes puheita.

Mutta pakkoa luopua omistuksista ei olisi ollut.

Mikäli Sipilä olisi luopunut omistuksistaan vasta yrityskaupan myötä, hän olisi sijoittunut vuoden 2015 tulotaulukossa viidennelle sijalle, kun pääomatuloja olisi ollut arviolta jopa 27 miljoonaa euroa.

Koska Sipilä luopui omistuksistaan jo syksyllä 2013, nykyinen pääministeri tienasi ansio- ja pääomatuloja viime vuonna 394 000 euroa.

Katso Pohjois-Pohjanmaan ja muiden maakuntien suurituloisimmat Kalevan verokoneesta.

Lue kaikki veropäivän jutut aihesivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (72)

Itseasiassa Sipilä on menettänyt Bittiumissa jopa 30 miljoonaa. Sipilä möi osakkeensa 1 euron kurssilla ja sai 6,5 miljoonaa. Nyt Bittium osakekurssi on 5,60 euroa ja niiden arvo olisi yli 36 miljoonaa. Tähän vielä monen vuoden osingot, joten tappio pn sitäkin suurempi. Pelkästään tänä vuonna siitä 6444761 kpl osakkeita osinkoja olisi tullut a 0,3e = vajaa 2 miljoonaa. Sipilähän on sattumamiljonääri, talousmies ei niinkään. Omaisuus ei ole juurikaan kasvanut siitä Solitran myynnistä 20 vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Sipilä möi osakkeensa yhden euron kauppahintaan, hän teki jo vuodessa tappiota 12 miljoonaa. Iltasanomien haastattelussa hän kommentoi asiaa: "- Minä olen sellainen myyjä, että kun olen tehnyt päätöksen, niin silloin se (päätös) on se tärkein". Tämä asia on hänellä tyypillistä myös poliittisessa toiminnassa. Päätös runnataan läpi riippumatta sen järkevyydestä tai hintalapusta. Täytyy myös huomata, ettei Sipiläm sattumamiljoonat Solitran myynnistä (12 milj) ole oleellisesti kasvaneet 20 vuoden aikana. Tuotto on pankkikoron luokkaa. Kunnon sijoittajalla olisi ainakin 100 miljoonaa. Luultavasti Sipilä teki jopa tappiota, kun Elektrobitin osakekurssi oli myyntihetkellä alimmillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa sitä rikastua, ei siinä mitään. Voisi sitä silti rehellinen olla ja veroja maksaa, eikä järjestellä tulojaan verokarhulta piilon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan totta että Sipilän poliittinen ura tulee Suomelle kalliiksi. Pilasi työnteosta mielekkyyden kyykytyksellään, joten tulee maksamaan miljardeja valtiolle menetettyinä verotuloina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä teki suomelle ison palveluksen, kun alkoi politiikoksi. Aiemmat hallitukset ovat saaneet aikaan pelkkää alamäkeä, jota Sipilä nyt hyvin on korjaamassa. Joku itkee lisätunneista, lomarahoista ym. sontaa, luuletko ettää työaikoja lyhentämällä ja palkkoja nostamalla asiat ratkeaa? Nytkin työnantajat maksavat n. 2 kk palkat vuodessa tekemättömästä työstä. 4+1 vkoa vuosilomaa on ihan ok ja varmasti riittävä, mutta siitä ylimenevät työajan lyhennykset ym. pitää ehdottomasti poistaa, koska tänäpäivänä niille ei ole mitään järjellistä syytä. Korkeista työntekijäkuluista ne korkeat kuluttaja hinnat tulee, jos joku ei sitä ole vielä hoksannut. Kulut alas, niin hinnatkin tulevat alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ne työntekijät verorahoillaan mahdollistavat sen yrittäjän työn, ja jos et kommenttia ymmärrä niin mieti vähän kuin yrittäminen suomessa rahoitetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipiläkään ei tuonut mitään uutta ja ratkaisevaa..samaa kaavaa noudattaa kuin edeltäjänsäkin. Ehkä se "vatulointi" oli uusi ajatelma mutta eipä siitäkään tullut muuta kuin lisää vatulointia. Sipilän tyyli oli(nyt se on jo hieman hellittänyt) määräävä ja saneleva, kuten oli yritysjohtajana tottunut tekemään. Kaippa nyt on jo opittu, että asiat eivät ole niin yksinkertaisia kuin miltä ensi alkuun näyttää. Paljon on epävarmuutta ja kriisitietoisuutta saatu nyt peliin mukaan. Politiikkahan toimii parhaiten kun toimitaan kuten rehellisessä kaupankäynnissä, missä myyjä että ostaja ovat yhtä tyytyväisiä. Täytyy vielä sanoa, että on se demokratia kuitenkin hieno keksintö, koska se tavallaan suojaa sitä mikä on saavutettu eikä siis mahdollista liian nopeita muutoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Homma menee kyllä niin että korkeat verot ja tolkuttomat byrokratia kustannukset on se mikä nostaa hintoja. Säädökset ja kaiken maailman pilkun viilaus on se mikä vie tehon Suomesta ja Suomalaisilta. Poliitikot lehmänkaupoillaan ovat valjastaneet valtion toimimaan vain välikätenä rikkaiden mammonan kasaamisessa ja se jolta se otetaan on ihan tavallinen kansalainen. Pitäs vielä vähän enemmän varastaa meidän ja meidän lapsilta aikaa ja tuhota siinä sivussa luontoa lissää jotta kummajaiset pörssiyhtiöden takana vois vielä vähän leveämmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, työajan lyhennykset ja lomat pois, ne korvataan rahalla. Jokainen voi pitää sen jälkeen
vapaita tällä omalla rahalla, jos siihen on halua tai mahdollisuus. Näin saadaan joustoa työelämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos hän olisi pysynyt vain liike-elämässä mukana, se olisi ollut kaikille taloudellisesti parempi vaihtoehto.
Niin hänelle itselleen rikastumisen muodossa, kuin kansantalouden kannalta katsottuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pörssikursseista ei edes Sipilä voi etukäteen tietää, tulee voittoja ja tappioita. Kirjoitus on asiantuntematonta lässytystä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä se taas nähdään.

Jos ei olisi myynyt, olisi haukuttu.
Nyt kun myi, niin haukutaan siitä huolimatta.

Tämän tekstin perusteella hänestä tuli läpimätä sinä päivänä, kun myi Solitran aikanaan ja muuttui hetkessä miljonääriksi. Ja miljonäärihän on moraaliton ja härski, ajaa vain omaa asiaansa. Niin, niin. Vaikka olisi hävinnyt kuinka paljon politiikan takia.

Jonkin verran Sipilää henkilökohtaisesti tuntevana totean vain, että harva ihminen on selvinnyt niin tervehenkisenä ja vähin moraalisin kolhuin äkkirikastumisesta kuin hän. Vai tuleeko mieleen parempaa esimerkkiä?

Onko parempi, että päättäjänä on Sipilä vai tämä katkeruuden syövyttämä porukka näillä palstoilla?
Ei tartte kahdesti miettiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..että äkkirikastumisen tuottama häpeä johtaa moraalittomuuteen ja härskiyteen.? Lottovoittajat ovat tietysti erikseen, kun heidän ei tarvitse selitellä muuta kuin onnellista sattumaa. Kun firmoja myydään ja ostetaan, niin yleensä siinä on suunnitelmana äkkirikastuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen työntekijä maksaa karmeaa hintaa Sipilän valinnasta pääministeriksi. Työaikaa jatketaan ilman lisäpalkkaa, lomarahat viedään jne. Ja sitten saadaan lukea lehdistä miten yritysjohtajat ja nämä sijoittajakroisokset nostava miljoonapalkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kyllä mua haittaa, vaikka joku miljoonapalkkaa nostaakin. Nostaisin itsekin, jos olisi rahaa sijoittaa. Tai olisin edes niin hyvä, että pääsisin johtamaan kansainvälistä suuryritystä. Mutta kun ei taidot, tiedot tai pää riitä, niin minkäs teet.
Työnantaja jo maksaa meille kuukausipalkkaa loman ajalta, miksi sen pitäisi maksaa lomailusta ylimääräistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olette aliarvioineet pahasti Sipilän ajatuksenjuoksun. Kunnon insinööri on pyöritellyt kakkaroitaan, ja piirrellyt virtauskaavioita laatikkoleikkiin apunaan finanssiguruja ja veroeksperttejä. Tarpeen tullen kopautus "taikurin hatun" kylkeen, ja hatusta nousee onnen kani ja kultainen muna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (72)

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
46
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
29
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"
19
Raskaat tie­su­lut ko­hoa­vat jo Uu­den­maan ra­joil­le – Poliisi val­mis­tau­tuu his­to­rial­li­siin tar­kas­tuk­siin, kun Uusimaa suljetaan muusta Suomesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image