Kotimaa

Sipilän kanssa selvitettiin ennalta hallituksen jatkoa ny­ky­ko­koon­pa­nol­la, kertovat val­tio­sään­tö­asian­tun­ti­jat

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus jatkaa entisellään perussuomalaisten jakautumisesta huolimatta. KUVA: Shoja Lak
Kotimaa 20.6.2017 14:33 | Päivitetty 20.6.2017 14:55
STT, Kaleva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) selvitti ahkerasti hallituksen mahdollisuutta jatkaa nykykokoonpanolla jo ennen kuin torppasi hallitusyhteistyön Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa viime viikon maanantaina. Käymiensä keskustelujen jälkeen Sipilä ilmoitti Halla-aholle puhelimessa, ettei lähde tämän kanssa hallitukseen.

Sipilän nimeltä mainitsemat perustuslakiasiantuntijat sanovat, että Sipilä ja hänen esikuntansa olivat kiinnostuneet vain siitä, voisiko perussuomalaisista irtautuva ryhmä pelastaa hallituksen.

- Minulle syntyi kuva, että jos sellainen vaihtoehto on toteutumassa, se merkitsisi selvästi tukevampaa selustaa hallitukselle kuin se 101-99-voimasuhteet eduskunnassa, sanoo eduskunnan entinen pääsihteeri Seppo Tiitinen STT:lle.

Hän viittaa siihen, että hallituksella olisi ollut 101 kansanedustajaa, jos kokoomus ja keskusta olisivat lyöttäytyneet yhteen RKP:n ja kristillisdemokraattien kanssa.

Tiitinen sanoo, että muista kuin toteutuneesta vaihtoehdosta ei keskusteltu.

- Ilmeisen vakavasta vaihtoehdosta oli kyse, nimittäin ehkä tunti puhelun jälkeen minulle tuli puhelu perussuomalaisilta, Tiitinen sanoo.

"Selvitykset erilaisten prosessien varmistamiseksi"

Sipilän esikunnasta ei suostuttu kertomaan, keiden valtiosääntöoppineiden kanssa Sipilä keskusteli useista eri vaihtoehdoista. Aiemmin hän on kertonut keskustelleensa Tiitisen ja valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidénin kanssa. Sipilä on sanonut selvittäneensä valtiosääntöoppineiden kanssa useita eri vaihtoehtoja.

- Olin sunnuntaina ensimmäistä kertaa yhteydessä valtiosääntöoppineisiin. Halusin laittaa selvitykset liikkeelle erilaisten vaihtoehtoisten prosessien varmistamiseksi. Eniten aikaa käytin hallitusneuvotteluihin valmistautumiseen ja sen vaatimiin yksityiskohtaisiin askelmerkkeihin, Sipilä sanoo STT:lle sähköpostitse.

Tiitisen lisäksi kuitenkin myös Hidén sanoo, että Sipilän kanssa selvitettiin käytännössä vain toteutuneen kaltaista vaihtoehtoa, hallituksen jatkamista nykykokoonpanolla.

- Minun tehtäväni ei ollut silloin ja ei ole nyt jälkeenpäin yrittää miettiä, mikä keskustelun tarkoitus oli. Se oli kyselyä yhden mahdollisuuden varalta, Hidén sanoo.

Sipilä on ilmeisesti ollut Hidénin kanssa yhteydessä sunnuntaina.

Tiitinen: Illalla puhuttiin 20 edustajasta

Sipilä tapasi perussuomalaisten puoluekokousta seuraavana maanantaina Halla-ahon noin kello kymmenen aikaan. Puolenpäivän aikaan Tiitinen sai puhelun Sipilältä ja tämän esikunnalta.

Noin kello 13:n aikaan Tiitiselle soitti ulkoministeri Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen. Tiitinen sanoo muistavansa puheluiden välisen ajan, sillä oli matkalla Leppävirralta kohti Helsinkiä. Ensimmäinen puhelu tuli Varkauden eteläpuolella, toinen Mikkelin eteläpuolella, Tiitinen kertoo.

- He (perussuomalaiset) halusivat keskustella nimenomaan siitä, miten tämä ryhmän hajoaminen tapahtuu ja mitä toimia siinä sitten tarvitaan.

Kello 14:n aikaan Sipilä tviittasi, että edellytyksiä hallitusyhteistyölle Halla-ahon kanssa ei ole. Halla-aho on kertonut, että samoihin aikoihin tviitin kanssa tuli Sipilän puhelu. Kello 17:n maissa maanantaina Tiitinen tapasi Helsingissä valtiosihteeri Virtasen ja kaksi perussuomalaisministereiden avustajaa.

- Tulivat käymään ja käytiin läpi prosessi. Ja siinä vaiheessa he puhuivat ihan selvästi 20 kansanedustajasta.

Tiitisen mukaan Hidén soitti hänelle maanantaina kello 17:n tapaamisen jälkeen. Illalla tuli vielä puhelu myös perussuomalaisilta, Tiitinen sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

On se ihme kun vanhanen joutu eroamaan teranssi laudoista niin johan sipilän käyttämillä valtion rahoilla olis ostanu vierumäen sahan ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan vallan ihmeellistä, jos pääministerillä ei olisi valmiita suunnitelmia erilaisista vaihtoehdoista. Vihervasemmisto voisi olla hiljaa välillä eikä aina keksiä jotain moitittavaa. Tähän samaan lopputulokseen olisi tultu, vaikka hallitus olisi vaihtunutkin. Vihervasemmisto on todella harvinaisen äkkiväärää porukkaa. Kun ja jos oikeisto on oppositiossa, niin ei varmasti kuulu jatkuvasti tämmöistä älytöntä puhetta kuin tällä kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän epämääräisen "vihervasemmiston" syyttäminen kaikesta alkaa kuulostaa jo aika kuluneelta.
Jos Sipilän hallituksen likaista valtapelin arvostelu on automaattisesti "älytöntä puhetta" ja kaikki on jonkun muun syytä, niin ehkä olisi aika vilkaista peiliin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina uskonut että pääministerit ovat rehtejä miehiä. Tätä pääministeriä en voi kuvailla sanoilla rehellinen tai rehti, koska hän jäi kiinni valheesta. Meillä suomalaisilla on nyt pääministerinä "vaihtoehtoisten totuuksien" mies, aivan kuten USA:ssa, joka ajaa vain omaa etuaan keinoja kaihtamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä kieltää ehdottomasti minkäänlaisen etukäteissuunnittelun! Entäpäs jos jälkikäteen tosiaan paljastuukin, että kyse oli suunnitellusta keikautuksesta. Silloin Sipilää voidaan syyttää valehtelusta pääministerinä. Se olisi sitten Sipilän hallituksen loppu ja oikeussalireissu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Perussuomalisten pudotus hallituksesta oli Soinin kikkailua. Kun Perussuomalaisten Hallaaho voitti murkaavasti vastaehdokaansa niin se oli liikaa Soinille. No nyt Soinille seuraavaksi ruvetaan järjestelemään jokin isopalkkainen virka hyvä veli systeemillä keskustan ja kokoomuksen myötävaikuttamisella. Voi miten likaista peliä pelaattekaan. Mutta seuraavat vaalit näyttävät kuka on kuka. Toivottavasti myös te saatte nähdä mitä on kun on rajat auki kaikille tulijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomella on kyvykäs hallitus. Missä muualla hallitus korjaa nopeasti virheen, jos kansalaiset äänestävät väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa ei äänestä hallitusta edelleenkään. Puolueet hallitukseen valitsee käytännössä pääministeripuolue. Kansalla ei ole siihen sanavaltaa ikinä ollutkaan. Keskusta valitsee sinne kenet haluaa ja piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja jos ihan väärin menee , EU tulee varmistamaan "oikean" tuloksen ( vrt portugal ja hollanti viimeksi)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteisten asioiden hoito on mennyt herrojen kekinäiseksi pelailuksi. Nukkuva puolue sen kuin kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka a mones "valheenpoikanen ja muistamattomuus" Sipilällä taas tässäkin asiassa, eduskunnssa vannoi ettei tiennyt....Voi voi voi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin ollut huolissani jos ei olisi selvitellyt etukäteen eri vaihtohetoja, tuohan kuuluu normaaliin riskienhallintaan. Onneksi meillä on fiksu pääministeri. Annetaan rakkikoirien ulvoa ja valittaa kun käy kateeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtä vaihtoehtoa selvitti, ainakin artikkelin mukaan. Ei eri vaihtoehtoja. Kieroa peliä, uskoo ken haluaa ja olkoon kateellinen, jos ei itse pysty moiseen kieroiluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukapa haluaa olla ö aapisen laiassa, kun tilanne tulee päälle. Kaikki mahdollisuudethan tulee ennakoida , etenkin, jos on kokenut hallituksen nykymuodosaan toimivan hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten hallituksessa voi toimia uusi puolue, kun sitä ei virallisesti ole edes olemassa? Ihme sähellystä koko juttu. Kuulostaa siltä kuin ulkomailta tulevien pakolaisten asiat olisivat Orvonkin mielestä niitä tärkeimpiä asioita. Nyt pitäisi todellakin keskittyä oman maamme asioihin, eikä kysellä EU:sta joka risauksesta. Me olemme menettämässä itsemääräämisemme, kun kaikista asioista pitää kysellä Brysselistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksessa on pääministerin kutsumia ministereitä, ei puolueita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa Suomessa ollut toimitusministeriöitäkin,joista puolueet olleet aivan ulkona.Niiden ei tiettävästi ole tarvinnut nauttia edes eduskunnan luottanusta. Muistuu mieleen ainakin Auran ja Miettusen hallitukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen hallitus tappoi demokratian, joten vietetään sen muistoille hiljainen hetki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelisin tutustumaan käsitteeseen demokratia ja myös siihen miten hallitus suomessa muodostuu ennenku tullaan huuteleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Vihreät venäjän erikoisjoukot

Suomi se porskuttaa milloin Ruotsin vallan alla, milloin Venäjän vallan alla ja nyt Eu:n vallan alla. Lue lisää...
Kotomaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image