Kotimaa

Sipilältä ja Löfveniltä poik­keuk­sel­li­nen kirjoitus: ”Vakavin tur­val­li­suut­ta uhkaava haaste”

Pääministerit Juha Sipilä (kesk., kuvassa) ja Stefan Löfven mainitsevat Suomen ja Ruotsin kannalta suurimmaksi turvallisuusuhaksi sotilaallisen toiminnan lisääntymisen Itämeren alueella. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 10.1.2016 3:00 | Päivitetty 10.1.2016 15:49
Johanna Juupaluoma

Suomen ja Ruotsin pääministerit ovat linjanneet harvinaisessa yhteisartikkelissa, että maat varautuvat tiivistämään entisestään yhteistyötä aseellisissa kriiseissä.

Sunnuntaina julkaistussa kirjoituksessa pääministerit Juha Sipilä (kesk.) ja Stefan Löfven korostavat maiden puolustusyhteistyön tiivistämisen tärkeyttä.

”Edellyttäen, että tarvittavat poliittiset päätökset kummassakin maassa tehdään, voimme vastaisuudessa toimia yhdessä myös kriiseissä ja aseellisissa konflikteissa.”

Pääministerit mainitsevat Suomen ja Ruotsin kannalta suurimmaksi turvallisuusuhaksi sotilaallisen toiminnan lisääntymisen Itämeren alueella.

Heidän mukaansa turvallisuustilanne Itämeren alueella on heikentynyt sen jälkeen, kun Venäjä aloitti Ukrainaa vastaan kohdistetut tuomittavat toimet ja liitti Krimin laittomasti Venäjään.

Syyrian kriisin vaikutusta ja Isisin aiheuttamaa terroriuhkaa ei myöskään pois suljeta.

”Käsissämme on vakavin eurooppalaista turvallisuutta uhkaava haaste kylmän sodan loppumisen jälkeen”, pääministerit kirjoittavat Eurooppaan kohdistuneeseen pakolaiskriisiin ja terrorismiin viitaten.

Sipilän ja Löfvenin mukaan Suomen ja Ruotsin välisen puolustusyhteistyön tiivistyminen on viime aikoina näkynyt yhteisten harjoitusten sekä lisääntyneen tiedonvaihdon alkamisessa, mutta myös satamien ja lentokenttien käytössä toistemme maissa.

Pääministerien mielestä maiden sotilaallisella liittoutumattomuudella on vaikutusta siihen, että Pohjois-Euroopassa ja Itämeren alueella turvallisuustilanne pysyy vakaana.
Yhteistyön tiivistämisen he näkevät välttämättömänä.

”Nopeat käänteet soveltuvat erityisen huonosti maidemme turvallisuutta koskeviin asioihin. Suomi ja Ruotsi hoitavat turvallisuuspolitiikkaansa pitkäjänteisesti, hyvässä yhteistyössä ja yhä tiiviimmässä yhteydessä toisiinsa.”

Lännen Median lehtien lisäksi pääministerien yhteinen puheenvuoro on julkaistu Dagens Nyheter -lehdessä Ruotsissa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) asettuu sunnuntaina julkaisemassaan blogitekstissä pääministerien kirjoituksen taakse maiden puolustusyhteistyön tiivistämisestä.

Lue lisää 10.01.2016 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (125)

Ruotsi ei ole ennenkään pettänyt. Asia selviää mm Erkki Hautamäen kirjasta. P.Hansson oli hyvä jätkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin nelisenkymmentä mielipidettä läpi. Noin 70 prosentissa on samanlaiset kirjoitusvirheet. Kuinka ollakaan ....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olemme Ruotsin kanssa siinä määrin samanlaisia yhteiskuntia, että minusta meidän pitäisi olla yhtä ja samaa maata. Ehdotankin yhteisen valtioliiton perustamista Suomen ja Ruotsin kesken, yhdessä olisimme entistä vahvempia kansainvälistyvässä maailmassa. Pitkässä juoksussa sama maa (liittovaltio, useita osavaltioita), sama valuutta, yhteinen lainsäädäntö ja jopa kieli, jolle onkin jo hyvät pohjat olemassa. Suomen olisi aikanaan kannattanut jäädä osaksi emämaa Ruotsia, meillä olisi nyt iso ja vahva pohjoinen toimija täällä Euroopan pohjoisella kolkalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattanut jäädä osaksi Ruotsia? Eivätpä nuo venäläiset aikoinaan kysyneet, että haluatteko jäädä osaksi Ruotsia vai tulla tsaarin alamaisiksi. Vaihtoehtoina olivat paremminkin venäjä tai kuolema. Ei täällä Suomen suuriruhtinaskunnassa turhaan tokaistu, että ruotsalaisia emme voi olla, venäläisiä emme halua olla, olkaamme siis suomalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsin apu Suomelle on hyvin epätodennäköinen. Kyseessä on suunnitelma pakolaisiin nähden, joihin varaudutaan enemmän kuin venäjäperäiseen yhteenottoon.. kun pääsuvakki (tai suvakit) tulee esiin koloistaan, alkaa laulu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu on aina mielistellyt itään päin.Suomettumisen aikaa taitavat haikailla nytkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen olisi pitänyt liittyä Natoon siinä vaiheessa kun neuvostoliitto hajosi.Silloin se olisi käynyt kivuttomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koivisto oli presidenttinä vuoteen '94. Neuvostoliitto ei koskaan hajonnut hänen mielestään. Ei ole hajonnut vieläkään. Ei olisi onnistunut silloin. Sen sijaan on mielenkiintoisempaa, miksei Ahtisaari omana aikanaan yrittänyt saada Suomea Natoon. Kenties se oli jo liian myöhäistä ja toisaalta presidentti oli jo menettänyt painoarvonsa kylmän sodan päätyttyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni suurin turvallisuusuhka ovat kaikkia yllyttävät somelaiset. Tiedän lasteni tutuissa ja heidän vanhenmissaan monta ketä ovat kirjautuneena useanpaankin someen. Ei heihin kyllä enään voi luottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa nyt kerrankin otettaisiin härkää sarvista ja anoisimme kerralla Suomen liitämistä Usa:n. Loppuisi tuo oikeistolaisten hädässä huutaminen. Miksi ei suoraan Usa:n osavaltioksi vaikka Havajin tapaan? Olisikin sitten ihan oikea aitiopaikka tarkkailla kriisin liennytyksiä 60-luvun tapaa, samoin kuin Kuuban kriisissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsiin ei ole luottamista. Niin se vain on vaikka jotkut sinisilmäisyydessään muuta haluavat uskoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli heti turvallinen ja vakuuttunut olo, nyt kun Ruotsi takaa selustamme tiukan paikan tullen. Miten se tapahtuu? Menneisyydestä on turha hakea vihjeitä. Onhan se hauska, että ruotsi pelkää venäjää samalla kun maa on totaalisen kaaoksen partaalla pakolaisten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, mutta Ruotsilla on vielä oma raha, Kruunu ja meillä ei ole enää edes omaa markkaa. Siinä on valovuosi eroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki sopimukset naapurimaiden kanssa on hyviä. Ja varsinkin sopimukset, joissa usa ei ole mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on trolleilla kiivas viikonloppu. Annan neuvon teille: Menkää nukkumaan ja pohtikaa isänmaanne asioita loppuvuosi. Aiheista tuskin on pulaa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaamme vanhat ja turvalliset Suomen turvallisuuspolitiikan prinsiipit: "asia ei koske Suomea", "turvallisuustilanne ei anna aihetta toimenpiteisiin", "sotilaallinen tilanne itämeren ympäristössä on vakaa eikä anna aihetta Suomen turvallisuuspolitiikan linja muuttamiseen", "Nato-jäsenyys ei ole tällä hetkellä ajankohtainen"...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stubb on kuiskutellut Sipilän korvaan saunassa ja tehnyt alotteen kuinka ihana maa on Ruotsi kaikkinen mies voimineen.Suomi vois lisätä yhteistyötä Ruotsin kanssa ja onhan meillä sama saunakulttuuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viekö se tämä vatuloija suomen vielä lopulliseen tuhoon.tässä sitä ollaan kun on marionettihallitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ja Ruotsi voisivat tehdä Yhdysvaltojen kanssa puolustussopimuksen. Norjalla on myös puolustussopimus ja se on myös Naton jäsen. Puolustussopimus voidaan tehdä nopeasti. Nato-keskustelua voidaan sitten vatuloida sen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (125)

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image