Kotimaa

Sipilä: Yh­teis­kun­ta­so­pi­mus ei onnistunut

KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 6.5.2015 21:16 | Päivitetty 6.5.2015 23:39
Kaleva

Viimeisen reilun viikon ajan käynnissä olleet yhteiskuntasopimusneuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kirjoittaa blogissaan.

- Käytyjen neuvottelujen perusteella minulla ei ole edellytyksiä jättää sellaista sopimusehdotusta, joka täyttäisi yhteiskuntasopimukselle asettamani vaatimukset, Sipilä kirjoittaa.

Sipilä kertoi STT:lle, ei halua syytellä järjestöjä tai nimetä syyllistä sopimuksen kariutumiseen.

Kun yhteiskuntasopimusta ei synny, toteaa Sipilä tulevan hallituksen talousohjelman perustettavan valtiovarainministeriön tekemään arvioon säästöistä valtion menoihin.

Hallituksen muodostaminen jatkuu alkuperäisen suunnitelman mukaan ja tuleva hallituspohja kerrotaan eduskuntaryhmille huomenna torstaina 7.5. klo 17, hän vakuuttaa.

Työmarkkinaosapuolet pettyneitä kariutumiseen

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää yhteiskuntasopimusta koskevien neuvottelujen kariutumista valtavana menetyksenä. Lopputulos on hänen mukaansa suuri takaisku työllisyydelle ja talouskasvulle sekä pitkä miinus suomalaiselle työmarkkinajärjestelmälle.

Sen sijaan korkeasti koulutettujen Akava katsoo, että yhteiskuntasopimuksen hinta olisi ollut palkansaajille liian kova. Haarukka palkansaajien ja työnantajien vastuunkannon välillä oli liian suuri, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder.

 

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kommentoi Ylelle yhteiskuntasopimuksen kaatumista keskiviikkoiltana sanomalla, että yritys sopimuksen aikaansaamiseksi oli hyvä, mutta se kaatui kahteen asiaan.

 

Lylyn mukaan tasapaino palkansaajapuolelle tulevan turvan ja kuorman suhteen ei ollut kunnossa ja aika loppui kesken.

 

– Aikataulu oli tiukka, muutamassa päivässä yritettiin saada kauaskantoisia ratkaisuja. Se ei ollut mahdollista.

Lisätty Häkämiehen, Fjäderin sekä Lylyn kommentit klo 23:38.

Lisätty Sipilän kommentti STT:lle klo 21:50.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (82)

Kuuden tunnin työpäivät. Päivässä kaksi taukoa. Työteho parempi. Sairaslomia vähempi. Työpaikkoja lisää, ainakin joissain kohteissa. Työpäivää voisi paikoin pidentää 8>12 (6+6). Työttömyys vähenisi. Verotulot kasvaisi. Verotuloja säästyisi. Kilpailukyky lisääntyisi. Joustavuus lisääntyisi paikallisilla sopimuksilla. Kotimainen ostovoima lisääntyisi. Olisi pakko luoda lisää työpaikkoja jne jne... Järki käteen poliitikot. Kokoomus muuttakoon brysseliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iltalehdestähän tuo syyllinen näyttää löytyvän EK:lle ei Sipilän sopimus kelvannut. Syyt:
1) "...koeaikaa olisi pidennetty kuuteen kuukauteen, mutta Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei suostunut siihen, että koeajan purkamisen perusteluista pitää antaa kirjallinen perustelu."
2) "Työehtojen heikentämisessä EK ei tiettävästi olisi suostunut esitykseen, jonka mukaan heikennykset olisi voitu purkaa, kun julkisen sektorin tasapaino ja kilpailukyky kilpailijamaihin verrattuna olisi saavutettu."

Köyhät kyykkyyn, vai mitä Häkämies?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipahan stiiknafuuliaa koko yhteiskuntasopimushöttö. Järjettömillä työajan lisäämisillä muka saataisiin "tuottavuushyppy"! Entäs me puoli miljoonaa työtöntä, joille työtä ei riitä nytkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä kuitenkin älysi luovuttaa toisin kuin Katainen joka ajoi väkisellä ihtensä loppuun ja joutui poistumaan kentältä kesken pelin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittänyttä ei laiteta. On hyvä, että syntyy ihmisille kanssakuntauudistus ajateltavaa, keskusteltavaa. Viisaus kun on kovin harvoin yksilökeskeinen asia. Eikä viisautta synny ilman tarpeen huomaamista tai virikkeitä, Banaaneja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muinoinen Esko Ahon työreformi on toki lyönyt itsensä läpi ajat sitten ihan käytännön tasolla. Eikä kukaan edes valita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin saatiin Suomeen kesk-ps-sdp-hallitus. Rkp:tä ei tarvita - eihän Suomessa ole enään yhtään ruotsinkielistä kuntaakaan!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä ei halunnut nimetä syyllisiä, älkäämme siis mekään. Niin vaikeata kuin se saattaakin olla ymmärtää saati hyväksyä, samassa Suomi-laivassa kaikki seilataan, ja jos se uppoaa, uppoamme kaikki mukana, niin herrat kuin narritkin. Jos haluamme pitää tämän paatin pinnalla kaikkien olisi syytä tulla ulos poteroistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmistolaisilla kun kattelee näitä kommentteja. Sipilä kyllä kehittelee jotain hyvää vaikka tuo sopimus kaatuikin. Kaatui nyt sitten mihin hyvänsä mutta vasemmistolaiset sen on aikaan saaneet kun olisivat joutuneet tekemään 100 h vuodessa enemmän töitä. Joku kommentoi että yrityksen voittoja pitäisi jakaa työntekijöille...... Miksi ihmeessä on pakko kysyä. Tuollaista ajatusta ei tule kun vasemmistolaisilta jotka eivät useinkaan ajattele kun sitä omaa napaansa. Yrittäjänä voin sanoa että todella lyhyt näköinen ajatus olipa suuri tai pieni yritys. Vuosia olen selvittänyt yritykseeni tulossa olevan työntekijän liitto taustat ja onko kuinka liittoaktivisti ja jos on niin en missään tapauksessa ota yritykseeni töihin. Yksi on joskus 10 v sitten ollut ja siitä ei tullut kyllä mitään muuta kun harmia vaikka kaikki työntekijän kulut maksetaan lain mukaan. Miettikää sitä............

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö häkämies käynyt häärimässä talvivaarassa ,ja sitten häipynyt vastuuta eklään.nyt sieltä esittää asiantunmusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet erehtynyt. Talvivaaran "sankarit" olivat Keskustan Mauri Pekkarinen ja Paula Lehtomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin oli epärealistinen aikataulu ja oudot tavoitteet. Yhteiskuntaa ei voi hoitaa kuin yritystä. Saa nähdä, syntyykö näillä eväin hallitustakaan, onhan ruorissa amatööri ja peräsimessä Persut, amatööri hallitusneuvotteluissa. Uudet vaalit jo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotettu oli ja niin on ollut iät ja ajat. Kun pitäisi tehdä päätöksiä, palataan taas samaan työmarkkinaosapuolten jankutukseen. Perusteet päätöksen teolle ovat olleet tiedossa fiaskon tehneen lopettavan hallituksen loppuajan joten on häpeälllistä puhua epärealistisesta aikataulusta - ja mös "oudoista" tavoitteista. Tavoitteet olivat niin selkeät, että joka ikinen lukemaan oppinut ne ymmärsi. Yhteiskunta ei myöskään talouspohjaltaan eroa yritystoiminnasta, sillä kummassakaan ei voi kannattamatonta toimintaa jatkaa loputtomiin. Vrt. Kreikan tilanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattiliittojen onneksi työnantajat ovat kovaa vauhtia katoamassa Suomesta. Sittenhän kaikki on hyvin, kun ei ole jäljellä muuta kuin julkinen työnantaja eli elämme stalinistisessa kommunismissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eli köyhät kyykkyyn luvan kanssa. pelkkää teatteria ja poliittista peliä koko touhu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan tuo aivan hullua edes vouhottaa tuollaisella kiireellä noin merkittävän laajaa sopimusta. Sipilä ei kokemattomuuttaan ole vieläkään tajunnut yritysjohtamisen ja poliittisen perin eroja. Tässä nyt mennään sote ja kuntauudistuksen kuoppien kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (82)

Uutisvirta

14:39
Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista
14:37
Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
71
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
59
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
50
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
42
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
17
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna iltapäivällä Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image