Kotimaa

Sipilä: Val­tio­nyh­tiöi­tä myymällä rahat soten tie­to­jär­jes­tel­miin

Kotimaa 23.4.2016 10:43 | Päivitetty 23.4.2016 17:08
STT

Valtionyhtiöitä ei myydä valtion kassan paikkaamiseksi, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo. Sen sijaan Sipilä voisi myydä valtionyhtiöitä esimerkiksi rahoittaakseen uuden valtionyhtiön, joka hoitaisi sote-uudistuksessa tietojärjestelmien yhtenäistämisen.

Sipilä ehdotti keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa uusi valtionyhtiö voisi nopeuttaa tietojärjestelmien yhtenäistämistä.

- Yhtenäistäminen on keskeinen osa sote-uudistusta, ja sille lasketaan aika iso osa kolmen miljardin tavoitteesta.

Sipilän johtama omistajaohjausstrategia tulee eduskuntaan toukokuun puolivälissä. Hän sanoo, että myös mahdollisen yhteisen alustan rakentamisen tavoista eri sote-tietojärjestelmille päätetään hallituksessa toukokuussa.

- Valtion omistama yhtiö voisi laittaa homman liikkeelle, sen jälkeen se voi muuttua esimerkiksi maakuntien omistamaksi, Sipilä arvioi.

Sipilän mukaan nyt pitää jäädyttää nykyjärjestelmien kehittäminen, jos ne eivät ole yhteensopivia uuden alustan kanssa. Hänen mukaansa yhtenäiset tietojärjestelmät sosiaali- ja terveydenhuoltoon voisivat olla valmiina vuoden 2019 alussa. Nykyisten suunnitelmien mukaan valmistumisaika olisi 1-3 vuotta myöhemmin.

Takseista kiistaa

Sipilä puolusti puoluevaltuuston kokouksessa voimakkaasti koko maan pitämistä asuttuna. Puolustamiselle oli tarvetta, sillä myöhemmin ministeritentissä puolueen johdolta kysyttiin tiukasti Savonlinnan opettajankoulutuksen lakkauttamisesta, haja-asutusalueiden taksiliikenteen tulevaisuudesta ja maatalouden tukemisesta.

Itä-Suomen yliopisto keskittää opettajankoulutuksen Joensuun kampukselle.

- Kun koulutuksesta leikataan, se näkyy alueillakin. Savonlinnaan on haettu ratkaisuja, mutta yliopistojen autonomian yli on vaikea kävellä, Sipilä sanoi.

Ruotsi kaupungistunut aiemmin

Kun Suomi kaupungistuu nopeasti ja maatalous painii kannattavuusongelmien kanssa, puoluevaltuusto odotti Sipilältä vastauksia. Sipilän mukaan etätyö voisi tuoda hajautetun mallin, jossa ihmiset tekisivät työtä kotonaan tai kunnan yrityspalvelukeskuksessa. Hänen mukaansa Suomen ei tarvitse seurata Ruotsia, joka on kaupungistumisessa selkeästi Suomea pidemmällä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Koko Suomen sotetietojärjestelmän suunnittelu ja toteutus lienee melko pitkässä kuusessa.
Haasteellisuudesta saa jonkun käsityksen HUSin apottihankkeen etenemisestä ja sehän pyörii näistä viidestä vain yhden yliopistollisen sairaalan ympärillä. Koko maassa niitä on 5.
Pelkästään kaikkien näiden viiden ison sairaalan tietojärjestelmien yhdistäminen ja yhteisen datan hyödyntäminen on iso askel.
Siihen ympärille koko sotehimmeli, siis valtio, 400 kuntaa terkkareineen, 18 kepun kinkerikuntaa, 15 sotealuetta jne.
Ja kaikkien näiden hallintaan/toimintaan luotavan tietojärjestelmän pitäisi olla valmis reilun kahden vuoden kuluttua.
Eikä ole edes näköpiirissa se, kuinka asiat järjestäytyvät esim kuka tilaa ja keneltä ja kuka maksaa ja miten.

Valmista pohjaa ei ole missään eikä sellaista kannata edes hakea.
Kunhn ei mennä ainakaan mihinkään ulkomaalaiseen konsulttityön unelmaan ja sitouduta siten valtaviin käyttöoikeusmaksuihin.
Suomessa tehty suomalaiseen ympäristöön, se on selvä.
Toteutus käynnistynee Joskus 2020-luvulla. Niin on pakka sekaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion yhtiö vastaamaan valtakunnan SOTE tietojärjestelmien yhteentoimivuudesta on ehdottomasti eroittäin hyvä ja kannatettava linjaus. Prasta siinä on se että tällä voidaan keskittää voimat tuottamaan toimiva järjestelmäkoknaisuus, jolla korvataa Apotti hankkeen tänne tuoma EPIC kokonaisuudessaan - heti kun se on käytännössä mahdollista.

Sipilän mukaan " yhtenäiset tietojärjestelmät sosiaali- ja terveydenhuoltoon voisivat olla valmiina vuoden 2019 alussa. "
Taas antaa selvän viitteen siitä että Amerikkalainen EPIC pakotettaisiin käyttöön valtakunnallisesti ja siten koko Suomen kansa maksamaan miljardeja Yhdysvaltoihin joko suoraan tai välillisesti eri yhtiöiden kautta. Tämä ei tule kysymykseenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos aletaan valtion firmoja myymään että saadaan rahat moiseen, niin yrittäkää tällä kertaa edes saada niistä kunnon korvaus. Ei mitään Kemira diilejä siis yhtään enempää. Ja Viron kansallinen terveystietojärjestelmä tais maksaa 10 miljoonaa, joten siitä suhdelukua paljon siitä oikeasti kannattaa maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän pääministeri tuolle oikeasti tarkoittaa. Jo pitkän aikaa ovat reuna-alueiden kirkonkylät autioituneet. Ihmiset menevät koko ajan suurempiin ja suurempiin kaupunkeihin. Samoin palvelut terveydenhoidon, verotuksen, poliisin, puhumattakaan tiestön ylläpidosta, kaikki ne ovat suuremmissa kaupungeissa. Puheet ja elätty elämä eivät kohtaa lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä ajattelee vain rahaa, kuten kokoomus, ex-pääministeri Jyrki Katainen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kelpaa minulle, kyllä Suomessa pitää keskittää, turhaa ovat Suomessa oulu, arina, kärpät, kallioparkki, kepu, sipilä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva: "- Kotikunta-maakuntamalli oli meidän tavoite jo kuntavaaleissa 2012. Nyt se toteutuu, Sipilä sanoi."

Sipilä ajoi 5 alueen mallia vuoden 2014 alussa. Kataisen hallituksen puolueet olivat kääntyneet jo 18 sote-kuntayhtymän kannalle, kun Kataisen kaikki sote-mallit kaatuivat perustuslakiongelmien tähden. Tiedotustilaisuudessa 23.3.2014 opposition kansanedustaja esiintyi 5 sote-aluueen kehittäjänä. Se kaatui perustuslakivaliokunnassa kahdesti 2015.

Sipilä haluaa vain kovaa sählinkiä ja asioiden runnomista.

Sipilä hylkäsi Kepun aidon mallin ja lähti omille "yhtiöittämisteilleen".

Kepun alkuperäinen

Keskustapuolueen alkuperäinen perustuslain 121 §:ää noudattava, kunnallisverovelvollisten rahoittama aito itsehallintomalli on aivan eri maailmasta verrattuna Sipilän perustuslakiongelmaiseen mallin.

Keskustapuolue ei ole puhunut ennen 2011 eduskuntavaalia eikä ennen 2015 eduskuntavaalia mitään maakuntien tekemisestä valtionyhtiöiksi, joita ohjataan kaikissa suurissa, "strategisissa" järjestämispäätöksissä ja budjettipäätöksissä joka neljäs vuosi vaihtuvassa valtioneuvostossa alivaltiosihteerin päsmäröidessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän "johtajuudelle" eli jääräpäisyydelle ei sopinut perustuslakiasiantuntijoiden, kuten akatemiaprofessori Kaarlo Tuorin esittämä perustuslain 121 §:n mukainen malli. Eikä peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd.).

Parlamentaarinen sote-työryhmä teki töitä, mutta 2015 eduskuntavaalien jälkeen pääministeriksi radiohiljaisuudesta ylimieliseksi noussut Juha Sipilä lakkautti parlamentaarisen sote-maakuntien käsittelyn, vaikka perustuslakiasiantuntija Kaarlo Tuori ja perustuslakivaliokunta sitä esitti.

— Tuori halusi maakunnille verotusoikeuden. Sipilä halusi maakuntien rahoituksen valtiolle, koska silloin maakuntien itsehallinnollisilta asukkailta demokraattinen vaikuttaminen on näennäistä: valtio voi kiristää kuntia ja maakuntia perustuslain 121 §:n vastaisesti aina kun porvarit ovat maan johdossa.

Sipilä Oy: Valtion rahaa ohjataan yksityisille yhtiöille. Ei väliä vaikka julkinen sote häviää "kilpailun", kun rahat ei riitä rinnakkaisiin yhtiöihin.

Sipilän oli yritettävä ottaa riski 18 Sote Oy:n -mallin läpiviemiseksi perustuslakia kiertämällä, kun alunperin Sipilän oppositiosta käsin runnoma 5 Sote Oy:n malli kaatui.

Tullaan näkemään Kepu Oy runnomassa Sipilän omasta päästä tekemä Oy-malli läpi perustuslakivaliokunnasta Suomen parlamentissa.

Siksi Keskustapuolueen kokoomussiipi ei halunnut maakunnille verotusoikeutta, mikä on professori Kaarlo Tuorin kunnat ja maakunnat -malli. Keskustapuolue lähti yrittäjä Dipilä Oy:n kelkkaan yhtiöittämään koko soten, silläkin uhalla, että tiedetään perustuskailliset ongelmat jääräpäisen ja jopa ylimielisen Sipilän runnoessa Jyrki Kataisen (kok.) tavoitteita läpi.

Kun Sipilän 5 alueen malli kaatui perustuslakivaliokunnassa, Sipilä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jostain 1990-luvusta lähtien on puhuttu tuosta etätyöstä, mutta se ei ole yleistynyt niin kuin kuviteltiin. Tuskin etätyön määrä lisääntyy tulevaisuudessakaan. Suurin ongelma on se, että ensin pitää olla työtä ennenkuin voi edes harkita etätyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai ollaanko me ymmärretty väärin käsite etätyö? Jos se tarkottaakin vain, että työ on etäällä eli kaukana, meidän ulottumattomissa!
Siltä se näillä leveysasteella tuntuu, kun työpaikat siirtyvät etelän kasvukeskuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen tehnyt etätyötä kokoajan ja olen saanut siitä huonopalkkaa ja jatkakaamme tätä perinnettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän sote tietojärjestelmä -valtionyhtiöön palkattaisiin toimitusjohtaja ja 36 ylitarkastajaa, vähintään 2 per itsehallintoalue. Tämä poppoo alkaisi "kilpailuttamaan" toimittajia, ja useiden voitelujen jälkeen valituksi tulisi joku konsulttifirma Amerikasta, joka aikoo tehdä ensimmäisen ao. sovelluksen. Suomessa uutisoidaan, että Suomi ottaa maailmassa ensimmäisenä käyttöön aivan mullistavan sote -tietojärjestelmän. Järjestelmän lopullinen toimitus viivästyy.... viivästyy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Digitalisaatio ei välttämättä ole paras keino. Kun Kekkosen aikana rakennettiin teitä syrjäperukoihin, niin ne alkoivat tyhjentyä. Insinööri ei ehkä ymmärrä riittävästi ihmistä, vaikka onkin korkeimpaan johtoon ja ihmisten johtamiseen edennyt insinööri. Puheet menevät puolueen tavoitteiden mukaan, mutta teot saattavatkin vaikuttaa juuri päinvastaista. Onhan se vaikea yhtälö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän valtionyhtiöön palkattaisiin toimitusjohtaja ja 36 ylitarkastajaa, vähintään 2 per itsehallintoalue. Tämä poppoo alkaisi "kilpailuttamaan" toimittajia, ja useiden voitelujen jälkeen valituksi tulisi joku konsulttifirma Amerikasta, joka aikoo tehdä ensimmäisen ao. sovelluksen. Suomessa uutisoidaan, että Suomi ottaa maailmassa ensimmäisenä käyttöön aivan mullistavan sote -tietojärjestelmän. Järjestelmän toimitus viivästyy.... viivästyy..., ei sovellu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja siinä sivussa kuluu pari miljardia euroa investointina ja päälle 500miljoonaa euroa käyttökuluja vuodessa. Kaikki valtion ja kuntien IT hankkeet epäonnistuvat aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
11:31
Poliisi aloittaa keskiviikkoaamuna 24 tunnin mittaisen automaattivalvonnan – käytössä erityisesti kamera-autoja
67
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
60
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
25
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
21
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
20
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
19
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image