Kotimaa

Sipilä sotesta: Kaikissa komp­ro­mis­seis­sa on hankalia asioita – "Ylitulkintaa mukana siinä, että hallitus eroaa"

Pääministeri Juha Sipilä vastasi median kysymyksiin pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 4.3.2018 14:54 | Päivitetty 4.3.2018 15:40
Kirsi Turkki

Pääministeri Juha Sipilä lupaa tehdä kaikkensa sen eteen, että asiat saadaan maaliin. Pääministerin mukaan on ollut ylitulkintaa siitä, että hallitus eroaa, jos sote- ja maakuntalakeja ei hyväksytä. Se on Sipilän mukaan monen jos-kysymyksen takana.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan sote- ja maakuntauudistus on hyvin toimiva kompromissi. Sipilä sanoi Ylen radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla, että kuitenkin kaikissa kompromisseissa on puolueille hankalia asioita, myös keskustalle ja pääministerille itselleenkin hankalia asioita.

Hallituksen sote-uudistukseen tuli kuluneella viikolla uusia haasteita, kun kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti äänestävänsä sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Hallituspuolueille on eduskunnassa vain 105 kansanedustajaa, koska puhemies Paula Risikko (kok.) ei saa äänestää. Enemmistö hupenee edelleen, jos Paavo Väyrynen tekee paluun eduskuntaa. Hän on myös todennäköisesti vastaan lakiesityksiä.

Pääministeri luottaa, että enemmistö eduskunnassa sote-laeissa riittää, jos sovitusta pidetään kiinni.

– Eduskuntaryhmät pitävät tiukasti kiinni siitä, että sovitusti ollaan paikalla äänestyksissä.

Soten arvostelijoiden mukaan uudistuksella ei saavuteta alkuperäisiä tavoitteita eli kolmen miljardin euron säästöjä tulevista kustannuksista ja hoitoon pääsy ei parane.

Sipilä vakuutti, että rahoituslaki takaa, että näin tulee käymään, eli suunnitellut säästöt saavutetaan.

Sipilä korosti, että sote-uudistus on valmisteltu huolella ja valmistelussa on kuultu valtava määrä asiantuntijoita. Nyt olisi Sipilän mukaan aika jo päästä uudistuksen toimeenpanoon ja lopettaa pelottelu.

– Tähän liittyy valtavasti pelottelua, pelottelu saa ilmatilaa.

Tulevissa maakuntavaaleissa Sipilä sanoi olevansa ilman muuta ehdolla.

– Haluan olla ruohonjuuritasolla päättäjänä mukana uusissa maakunnissa.

Väyryselle vain vähän aikaa

Kansalaispuolue ilmoitti eilen erottavansa perustajansa Paavo Väyrysen. Väyrynen aikoo pyrkiä myös keskustan puheenjohtajaksi.

– Tietyllä tavalla surullisena katson tapahtumia. En ole pystynyt tälle asialle pystynyt jättämään aikaa, Sipilä sanoi haastattelutunnilla.

Sipilä sanoi, että hänellä ei ole kuvaa, mitä kokouksissa on tapahtunut.

– Keskustan eikä minun juoksuuni tämä ei vaikuta mitenkään.

Saksan hallitussopu hyvä uutinen

Sipilä korosti, että Saksan hallitussopu on tärkeä uutinen ja iso helpotus. Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen enemmistö tukee yhteistyötä liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien kanssa. Merkelin neljäs kausi liittokanslerina alkaa.

Sipilä uskoo, että Saksan linja pysyy samana kuin ennenkin, mutta eteenpäin mennään.

– Rahaliittoa pitää syventää. Pankkiunioni pitää saada valmiiksi ja pitää pystyä varautumaan tuleviin kriiseihin. Otetaan kuitenkin sellaiset askeleet, että yhteisvastuu ei kasva hallitsemattomasti.

Saksa on ollut valmis kasvattamaan osuuttaan EU-budjetista. Sipilän mukaan Suomen maksuosuus EU:lle pysyy bruttokansantulosta yhden prosentin tuntumassa, mutta euromääräisesti maksut kasvavat, koska talouskasvu on parantunut.

EU:n suurimmat menot ovat maataloustuet ja koheesiorahat, joilla maiden välisiä eroja tasataan. Sipilän mukaan Suomi ja Saksa ovat samaa mieltä siitä, että maataloutta pitää pystyä harjoittamaan koko Euroopassa ja maiden sisäisiä eroja on tasattava koheesiorahoilla.

Kun Britannia lähtee EU:sta, niin se jättää 11 miljardin aukon. Sipilän mukaan koko Britannian aukkoa ei tule kattaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kertonut määräävänsä tuontitullit teräkselle ja alumiinille ensi viikolla.

– Lyhyen tähtäimen toimia ja lämmittävät hetken, kun suljetaan rajoja.

Sipilän mukaan sellaiset maat, jotka näin suojelevat teollisuuttaan, putoavat kelkasta.

Suomen kannattaisi Sipilän mukaan reagoida niin, että tekee muiden maiden kanssa lisää kauppasopimuksia.

Pääministeriä haastattelivat Kesärannassa maakuntalehtien yhteistoimituksen, Lännen Median päätoimittaja Matti Posio, STT:n uutispäätoimittaja Minna Holopainen ja politiikan toimittaja Pirjo Auvinen Yle Uutisista. Puhetta johti Petri Kejonen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (70)

Eiköhän ole aika kuopata tämä suunnitelma siirtää verovarat monikansallisten yritysten taskuihin. Ei sitä enää kukaan halua. Sipilä vaan ei millään usko, että heidän suunnitelmansa on jo taaksejäänyt. Nyt pitäisi alkaa puhtaalta pöydältä ja verorahoin kustannetun julkisen terveydenhoidon periaatteella. Jokainen sitten voisi pohtia, haluaako yksityistä vai julkista. Yksityiselle voi mennä nytkin; kukaan ei estä. Se on valintakysymys. Ei siihen kuitenkaan meidän verovaroja tarvitse käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote ei ole suurin ongelma Suomessa .Mutta tulevaisuutta ajatellen on erittäin iso ongelma kun nuori joutuu ottamaan 9000 euroa velkaa voidakseen opiskella lukiossa .Yksinhuoltajalla ei riitä rahat tällaiseen .Näin vaikeaksi on Sipilän hallitus tehnyt ,vähävaraisten halutessa kouluttautua .Ei Suomea nosteta tällä keinolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka alas voikaan ihminen vajota.

'' Kun olisikin niin, että pahat ihmiset tekisivät pahojaan jossakin, ja me voisimme yksinkertaisesti vain eristää ja tuhota heidät.
Mutta hyvän ja pahan välinen linja kulkee jokaisen ihmissydämen läpi, ja kuka haluaisi tuhota oman sydämensä? ''
— Aleksandr Solzhenitsyn

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä on näköjään monelta jäänyt maantieto vähemmälle. Suomessa on 18 maakuntaa eikä niitä siis tarvitse perustaa. Muuallakin Euroopassa sote on maakuntapohjalla. 18 maakuntaa voi hankkia yhteisen potilastietojärjestelmän, joka maksaa ainakin miljardi euroa. Jos 300 kuntaa joutuu hankkimaan kaikki omat järjestelmänsä, se maksaa 300 miljardia. Joku valtakunnallinen järjestelmä pitää viimein saada. Terveystietojen kirjaaminen potilaan ruutupaperille ei ole enää nykyaikaa.

P.S. Maakunta-nimi voitaisiin muuttaa vaikkapa kaupunkikunnaksi. Jokaisella maakunnallahan on oma pääkaupunkinsa. Kaupunkikunta-nimi voisi sopia näille punavihernillittäjille paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on miehen kunnia. Onkohan tuossa mitään järkeä,kun soudetaan edestakas sitä ,että kävelen pressan luo jos ja jos ei asiat mene maaliin nyt ja just heti. Se käveleminen olisi kyllä terveellistä ja siinä voisi tulla ahaa elämys ettei maakuntahallintoa tarvitakkaan sotesta puhumattakaan. Niin vanha konsti on parempi kuin uusi ja luovutettu. Kyllä kansa pärjää ilman soteakin kunhan kaikki hoidetaan ja haudataan ja oksista tehdään biodiiseliä. Aurinko paistaa vaikka hallitukset kaatuu miehet ja naiset vain vaihtuu. Mikään ei ole ikuista. Erotaan eu,sta se meidän rahatkin vie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

puhuu taas kuin pikkulapsille oikein imelällä äänensävyllä ja koittaa pehmentää töksäytystään hallituksen kaatumisesta, sehän oliki jo liian hyvänkuuloista puhetta ollakseen totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä vetoaa sotessa ulkomaisiin asiantuntijohin, joita oli yksi ruotsalainen ja sekin on töissä Suomessa. Kotiamaiset asiantuntijat ovat sotea vastaan, joten heidät Sipilä ohittaa kylmän rauhallisesti. Kansa kärsii tuollaisen vilunkiherran hallitessa. Eroa jo Sipilä ja lopeta tuollainen vatulointi. Kansa ei luota sinuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko nyky eduskunta voitaisiin muuttaa sirkukseksi. Tekee hallitus mitä tahansa se saa luottamuksen. Sinipiiat pitänyt sipilän ja orvon isänmaattoman koplan hengissä. Äänestäjät herätkää jo viimein!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsellista näennäiskiristystä Sipilältä sanoa lähtevänsä (hallituksesta) ulos, jos ei tule tulosta, kun hän ei kuitenkaan aio lähteä mihinkään. Hän on kuin pikkulapsi, joka uhkaa pidättävänsä hengitystä, jos ei saa karkkia kaupassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli demokratia on sama kuin kepu, lisääntyyhän demokratia. Mutta kylmä käy köyhille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurihan Sipilä sanoi, että jos sote kaatuu, tulee uudet vaalit.
Nyt hän sanoo sen olevan ylitulkintaa.

Sipilä pani itsensä peliin presidentinvaaleissakin.
Lupasi vetää johtopäätöksiä, jos Vanhanen ei pärjää Väyryselle.
Kun Väyrysen voitto oli selvä, Sipilä peruikin puheensa.
On meillä kanssa pääministeri! Uhkailee kaikenlaista,
mitä ei sitten pidäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että kun nämä maakuntavaltiot perustetaan niin kokoomuslaiset menettää pitkin maata nykyiset virkansa ja uudet "osaajat" astutetaan tilalle. Niin siksi on pantava nurin. Kokoomus säilyy vain jos maakuntavaltioita ei perusteta. Kohta ei löydy montaa kokoomusta äänestävää tästä maasta, maakuntavaltioiden maasta? Sitä johtaa sitten se, jonka nimeä ei pidä ääneen lausuman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritysjohtajana Sipilä runnoo maakuntahimmelinsä läpi, viis veisaa soten hintalapusta, joten ei ajattele kuin oman joukkonsa etuja, eikä välitä muusta, vaikka tulee erityisesti kalliiksi tavalliselle kansalaiselle, pilaa kaiken, josta ei paluuta. - Ja kun kaiken on sotkenut, politiikan voi aina jättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Sipilä ole hakemassa jo Maakunta johtajan paikkaa ? Taidan toivoa ettei tule minun maakuntaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sipiläm mukaan sellaiset maat jotka näin suojelevat teollisuuttaan, putoavat kelkasta" Juurihan Eu on asettanut hirmutullit ja sanktiot kiinalaisille aurinkopaneeleille. Putoaako Eu kelkasta nyt kun suojelee omaa teollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministerille on tärkeää saada sote maaliin eli uudet tavat hoitaa sosiaali-ja terveyspalvelut lainvoimaisiksi. On todella ikävää, ettei hänkään välitä asiantuntijoiden hätähuudoista soten keskeneräisyydestä ja jopa täysin virheellisistä suunnitelmista, joilla saadaan kalliimpi, epätasa-arvoisempi ja suurille yksityisille firmoille miljardeja euroja tuottava tekele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytkö sitä jo ruetaan perumaan lupauksia. Ennen presidendin vaaleja SIpilä lupaili että eroaa, jos Väyrynen saa enemmän ääniä kuin keskustan virallinen ehdokas Vanhanen... No, kuinkas kävi.

Nyt Sipilä puhuu, että jos Sote ei mene läpi niin hallitus kaatuu... edes äänestysviikolle ei ehditty, kun pitää jo rueta perumaan puheitaan.

Tämähän vaikutta jo ihan keskikertaiselta Putous-sketsiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tulos tai ulos." - No hei, eipäs nyt ylitulkita, ei tässä mihinkään olla lähdössä ennen kuin jumpattua tulppa veneestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä tiedä lapsellisempaa ja naivimpaa pääministeriä melkein Esko Ahon tasoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soten kaltainen massiivinen hanke pitäisi päättää eduskunnassa 2/3 enemmistöllä. Ei parin äänen enemmistöllä. Sote on paljon merkittävämpi hanke yhteiskunnan kannalta kuin tiedustelulainsäädäntö ja kumpiakaan niistä ei pitäisi päättää näin hätiköidysti. Sanoin jo Sipilän ensimmäisten pm-puheiden aikana että Sipilä ei osaa johtaa eikä ole johtaja-ainesta ja valitettavasti olin täysin oikeassa.

Maakuntahallinto pitäisi toteuttaa 5:n alueen mallilla. Ei kepun läpiviemällä mallillla jossa jokaiselle keskustapiirille saatiin oma maakunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (70)

Uutisvirta

114
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
56
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
45
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
45
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
42
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
31
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
30
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola ja Rovaniemi lounaistuuli on huomenna voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Näytä minulle yksikin suomalainen köyhä. Verrataan häntä maailman keskivertokansalaiseen. Mitä huomaamme? Suomalainen ... Lue lisää...
Oikea mittakaava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image