Kotimaa

Sipilä perui puheitaan: Komissio ottaisikin käsittelyyn Suomen pyynnön va­lin­nan­va­pau­den en­nak­ko­hy­väk­syn­näs­tä

Pääministeri Juha Sipilä sanoi viikko sitten, ettei komissio ottaisi käsittelyyn Suomen hakemusta valinnanvapauslain ennakkohyväksynnästä.
Kotimaa 14.6.2018 18:15
Aki Taponen

Pääministeriä hiillostettiin kyselytunnilla Suomen epävirallisista keskusteluista EU-komission kanssa.

Helsinki

Pääministeri Juha Sipilää (kesk.) hiostettiin eduskunnan kyselytunnilla torstaina hänen viikko sitten samassa paikassa antamastaan lausunnosta.

Sipilä sanoi silloin, että EU-komissiosta olisi virkamiestasolla kerrottu, että se ei ota käsittelyyn Suomen hakemusta valinnanvapauslain EU-notifikaatiosta ja että Suomea on kehotettu olemaan jättämättä sitä.

– Jos Suomi kaikesta ohjeistuksesta huolimatta päätyisi siihen, että tämän salin käsittely ei riittäisi, niin totta kai komissio joutuisi asian silloin vastentahtoisesti käsittelemään, Sipilä joutui nyt myöntämään.

Notifikaatiolla tarkoitetaan ennakkohyväksynnän hakemista siitä, ettei Suomen valinnanvapausjärjestelmä sisällä EU:n kilpailuoikeuden vastaista valtion tukea.

Sipilä korosti, että EU:n komission kilpailupääosaston tehtävänä ei ole arvioida jäsenmaiden sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmää.

– Siksi tällaista järjestelmää ei tulisi notifioida, vaan pyrkiä varmistamaan, että järjestelmä itsessään on kilpailuneutraali.

Antti Rinne (sd.) muistutti, että korkein hallinto-oikeus piti notifikaation hankkimista välttämättömänä ja perustuslakivaliokunta edellyttää, että asiasta saadaan oikeusvarmuus.

– Viime viikolla te väititte, että komissio ei suostuisi ottamaan sote-mallia käsittelyyn, Rinne ihmetteli ja vaati lisätietoja.

Myös erityisavustaja kysellyt komissiosta

Sipilän mukaan korkeat virkamiehet Martti Hetemäki ja Pekka Timonen ovat käyneet komission edustajien kanssa asiasta epävirallisia taustakeskusteluja.

– Myös omasta kabinetistani erityisavustaja on ollut yhteydessä komissioon, ja sieltä on saatu samansuuntainen vastaus.

Sipilän mukaan komissio ei pysty edes kertomaan, milloin se käsittelisi Suomen hakemuksen.

– Koska komissio toivoo, että tällaiset asiat käsiteltäisiin kansallisesti, meidän pitää ratkaista sote Suomessa ja tässä salissa.

Toista osapuolta ei paljastettu

Rinne vaati Sipilää paljastamaan, kenen komission edustajan kanssa Suomi on notifikaatiosta keskustellut.

– Valitettavasti tähän en pysty vastaamaan. Ainoa, joka voi kertoa luottamuksellisesta keskustelusta vastapuolen nimen, on se, joka on sen keskustelun käynyt.

Li Anderssonin (vas.) mukaan harhaanjohtavaa tietoa komission kannasta on levitetty sen takia, että se ei sovi hallituksen päättämään aikatauluun.

Sipilä kiisti ja sanoi, että notifikaatio edellyttäisi sitä, että epäilisimme järjestelmässä olevan kiellettyä valtion tukea.

Anderssonin mukaan esimerkiksi julkisen palvelun tuottajan konkurssisuoja kilpailutilanteessa voi olla kiellettyä valtion tukea, minkä takia perustuslakivaliokunta vaatii asian selvittämistä.

Sipilä lupasi, että hallitus antaa vastineessaan vastauksen tähän konkurssisuojaa koskevan kysymykseen.

– Mitään muuta perustelua, että tässä olisi kiellettyä valtiontukea, en ole kuullut.

Vastineen antaminen menee Lännen Median tietojen mukaan todennäköisesti ensi viikkoon. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan tavoitteena on kuitenkin edelleen, että se annettaisiin jo perjantaina.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Sipilä peruu puheitaan kuten ennenkin. Perumisten ennätystä haalii nimiinsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän sekoitetaan komission virallinen ja epävirallinen kanta keskenään. Hallituksella on jälkimmäisestä varmasti luotettavampi käsitys kuin oppositiolla. Kumpikin tieto pitää siis paikkaansa toistansa kumoamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mikähän mahtoi olla se puheiden peruminen? EU on jo sotessa. Miksi sitä on niin vaikeaa ymmärtää? EU:lla ei ole yhtään mitään sotea vastaan. Päin vastoin. Sote on välttämätön julkisen talouden tasapainottamiseksi. Sote on myös välttämätön tietojärjestelmien ja tekoälyn hyödyntämisessä terveydenhuollossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tanskassa tehtiin vastaava uudistus 2 - vuodessa. Suomessa tahkottu ainaki 11- vuotta, eikä loppua näy? Sdp:n oppositiopolitiikka on syvältä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä yrittää vain puhua niin totta kuin osaa, samoin yritti eräs toinenkin keskustalainen pääministeri aikoinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän kertomuksen paikkansa pitävyyttä on syytä selvittää kaikella bolshevistisellä tarkkuudella, EU-toimielimien vallankäytön seuranta kuuluu EU:
oikeusasiamiehelle.

Sipilän antamien tietojen mukaan
toimielinten "vastentahtoinen
asioiden selvittämiseen" tulee puuttua. EU-oikeusasiamies ei ole
yhtä löperö virkamies, kuin
valtioneuvoston oikeuskanslerit
on Suomessa aina olleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vihervasemmisto aikoo mennä seuraaviin vaaleihin EU-notifikaation voimilla, niin arvella voi, että Halla-aho korjaa potin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokeilussa oleva valinnanvapaus vie vapauden nykyiseen olemassaolevaan vapauteen. Jos valitsee yksityisen lääkärin niin siellä on sitten oltava puoli vuotta. Näin vapaus kunnalliseen on mennyt.
Mitä vapautta tämä on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on vihdoinkin katsottava totuutta silmiin ja pääministerin on hallituksensa kanssa tehtävä katkeran kalkkiset johtopäätökset epäonnistuneista, epätasa-arvoisista ja ammattitaidottomista päätöksistään. Lähtölaskenta on alkanut. Tulos tai ulos..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan törkeää oppositiolta vaatia eu sekaantumaan suomen asioihin, kyllä suomalaiset itse parhaiten tietää tarpeistaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletteko että EU ei sotkeutuisi Suomen asioihin myöhemmin? Jos uusi järjestelmä tulee voimaan KAIKKI terveydenhoito yksityistetään 100% markkinavetoiseksi. Kas kun EU ei salli valtion rahoittamaa kilpailua millään alalla joka on yksityistetty ja tämä koskee myös terveydenhoitoa. Eikö ole mielenkiintoiset näkymät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellä jännä seurata kuinka pääministeri pisti asia toisten harteille ja lipesi ko. asiasta sivustakatsojaksi.
Toisin sanoen pari herraa tapasi epävirallisesti EU- komission virkamiehijä, joiden nimiä ei nyt luottamuksellisen keskustelun vuoksi voida kertoa eli miten samaan lauseeseen mahtuukaan epävirallisuus ja luottamuksellisuus?
Omasta mielestäni pääministerin vastine tehtyihin kysymyksiin olivat täysin epäloogisia ja sen perusteella hän puhui täyttä potastaa joka suhteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi seurata vm:n sivujen kautta sote-valmistelua, niin saisitte oikeamman kuvan asioista. Vaalit lähestyy ja pelin politiikka on taas astunut istuntosaliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa asemassa luulisi olevan sen verran järkeä, että tarkistaa faktat ja varmistaa selustansa ennen kuin suutansa avaa, mutta ei... noloa, oikea sammakkosuu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän myötä SOTE selvittely ja työ valui hiekkaan, siis on hukkaan heitettyä energiaa. Eli munilleen meni koko homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos korkein hallinto-oikeus ja perustuslakivaliokunta katsovat, että notifikaatio pitäisi hankkia, niin ihmettelenpä, miksei haluta hankkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

101
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
57
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
47
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
39
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
29
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
26
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Vaurauden esittelyn sijaan, varakas voi arvostaa omaa ja lähimmäistensä terveyttä niin paljon, että ostaa ison kalliin ... Lue lisää...
Motoman

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image