Kotimaa

Sipilä: Nato-jäsenyys rajoittaisi poliittista liikkumatilaa

Kotimaa 15.6.2014 2:12 | Päivitetty 15.6.2014 14:48
STT,

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mielestä Nato-jäsenyys rajoittaisi Suomen itsenäistä poliittista liikkumatilaa. Sotilasliittoon kuuluminen ei myöskään poistaisi tarvetta vahvistaa omaa puolustuskykyä, Sipilä sanoi linjapuheessaan puoluekokouksessa Turussa.

Jäsenyyteen kuuluisi Sipilän mukaan myös sitoumuksia ja velvoitteita. Suomen olisi oltava valmis osoittamaan solidaarisuutta muita kohtaan osallistumalla Irakin kaltaisiin sotilasoperaatioihin.

Keskustan puoluekokouksen mielestä näköpiirissä ei ole tarvetta muuttaa Suomen sotilas- ja puolustuspoliittista linjaa. Turun puoluekokouksessa yksimielisesti hyväksytyssä kannanotossa sanotaan, että itsenäisen kansakunnan ei pidä etukäteen rajata liikkumatilaansa kuitenkaan mihinkään suuntaan.

Keskustan mielestä Suomen on viisasta toimia omissa ratkaisuissaan siten, että liittoutuminen on mahdollista, jos valtiojohto ja kansa päätyvät uuteen perusratkaisuun. Nato-jäsenyyden mahdolliseen hakemiseen vaaditaan keskustan mielestä kuitenkin kansanäänestys.

Keskusta päätti puoluekokouksensa aamupäivällä sopuisasti. Vain kolmesta asiakysymyksestä jouduttiin äänestämään, mutta puolueen johdon linja piti. Keskusta antaisi siten korkeakouluille mahdollisuuden periä lukukausimaksuja ulkomaalaisilta opiskelijoilta, vaatisi likakaivojen tyhjentämisestä pidettäväksi kirjanpitoa ja huolehtisi ammattikalastajien tarpeista Pohjanlahden lohenkalastuksessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (56)

YLEn uutisen mukaan Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä haluaa yhä pitää niin kutsutun Nato-option voimassa. Voisikohan joku kepulainen selittää Suomen kansalle mikä, millainen ja kenen myöntämä tuo Nato-optio on??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nato-optio tarkoittaa sitä, että sinne ehtii myöhemminkin, mikäli sinne edes on tarvetta mennä tai meidät otettaisiin. Meillä on Nato-yhteensopiva kalustokonsepti, teemme yhteistyötä ja osallistumme jonkin verran harjoitustoimintaan. Tämä kaikki ilman älyttömiä kustannuksia eli mitä S. Niinistö sanoi Ykkösaamussa 1500 000 000 euron vuosittaisista lisäkustannuksista puolustusbudjettiin plus päälle jatkuvasti nousevat jäsenmaksukulut ja mahdolliset operaatiokulut. Ei kai kukaan uneksi, että voisimme ottaa mahdolliset "turvatakuut" osallistumatta yhtään Naton sotapolitiikkaan pitkässä juoksussa. Siksi menoja tulisi taatusti myös sitä kautta - ja niitä äitien pelkäämiä sinkkiarkkuja.

Kuitenkin Nato-optio tarkoittaa, ettemme ole liitossa Naton kanssa eli emme ole saamapuolella mikäli sitä edes joskus tarvitsisimme. Asiantuntija (en muista nimeä) sanoi Ylen lähetyksessä, että luulee Jenkkien olevan sillä kannalla, ettei Suomen ja Ruotsin tule liittyä Natoon. Eli voi olla, ettei meitä otettaisi nyt tai myöhemminkään. Skandinavian alue on rauhallisimpia alueita maan päällä ja olisi turha järkyttää aluetta mahdolliseksi ruutitynnyriksi. Sitä Niinistökin sanoi, että Venäjän ja Naton raja yli tuplaantuu Suomen liittyessä Natoon. Eli Nato-optio on se, että voisimme nyt tai joskus hakea sinne - takeita ei tosiaan ole silti sinne menosta. Siksi voi puhua nyt tai myöhemmin haettavasta, yksipuolisesta optiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kun olin pitänyt Sipilää fiksuna miehenä... No korjaan kantaani
Se rahan äänellä puhuu Sipiläkin..mutta onhan se sympaattista välillä puhua "vähäosaistenkin puolesta" saa sädekehän
vähäksi aikaa päänsäympärille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa oikea päätös olisi suorittaa uudet eduskuntavaalit syksyllä! Reilut kolme vuotta sitten hallituksen muodostaneet Katainen, Urpilainen ja Wallin ovat jo jättäneet uppoavan laivan. Arhinmäen vasurit jätti puolestaan koko hallituksen. Siellähän ei ole kuin apupuoluiden Räsänen ja V. Niinistö, ketkä olivat sopimassa ohjelmasta. Niinistökin jättää syksyllä asiantuntijoiden mukaan ministerin pallin Fennovoiman päätöksen takia ja Räsänenkin yritti karkuun parlamenttiin, muttei päässyt.

Ainoa oikea päätös olisi syksyn vaalit, nyt ei ole aikaa näperrellä viimeistä vuotta hallituksen nelivuotistaipaleesta kun tarvittaisiin oikeita päätöksiä. Stubbia, Rinnettä ja kumppaneita kun kukaan ei ole edes valinnut valtakunnan vaaleissa kärkiministereiksi. Kokoomus ja etenkin Stubb on hyvinvoivan pääkaupunkiseudulla asuvan kansanosan edunajaja, ei koko kansan pääministeri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Suomi on Natossa meidän ei tarvitse osallistua mihinkään Irak-
operaatioihin ilman oman hallituksemme päätöstä.
Patavanhoillinen Keskusta vain peloitelee Suomen kansaa Kekkosen
hengellä. Aikoinaan myös YYA-sopimusta peloiteltiin, että suomalaiset
voivat joutua Venäjän - Kiinan rajalle.
Minkäänlaista kansanäänestystä Natoon liittymisestä ei tarvita, koska
Suomen kansa on valinnut kansanedustajat edustamaan itseään. Kansan-
äänestys antaisi patavanhoillisille keskustalaisille turhaan mahdollisuuden
vastustaa Suomen kehitystä. Kekkonen on kuollut jo 30 vuotta sitten. Me
emme enää voi elää Kekkosen hengessä.
Puolueettomuus oli Kekkosen valtamyytti, jota venäläiset eivät koskaan
hyväksyneet. NL vaati jatkuvasti yhteisiä sotaharjoituksia Suomen
kanssa. Se siitä puolueettomuudesta.
Ole patavanhoillinen; vastusta EU:ta, Natoa ja Suomen liittymistä
länsimaiseen kultuuriin. Kannata Pohjois-Koreaa!

Isoeinari

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä on valmis Venäjän etupiiriin. Puhuu ja toimii itänaapurin mieliksi. Suomi ei yksin pärjää, jos tänne hyökätään, se on tosiasia. Ainut varma tae itsenäisyyden säilymiselle on liittyminen läntiseen puolustusliitto Natoon, viime ajan tapahtumat ovat aukaisseet silmät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalaisten käsikassaraksi ei kannata lähteä. Se on sotahullu kansa, joka aina tuppautuu sinne missä on sota määräilemään. Pysytään vain itsenäisenä ja puolueettomana kansana edelleen, niin pärjätään paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän siinä onkin, että tällä hetkellä on kokonaan Putinin käsissä, että pysymmekö itsenäisenä ja puolueettomana. Jos Putin pistää kolonnat ja laivueet liikkeelle, niin me emme voi yksin tehdä mitään muuta kuin vähän hidastaa niitä. Sen jälkeen poliittinen liikkumavaramme olisikin kovin itäpainotteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän olisi oltava valmiita osoittamaan solidaarisuutta muita kohtaan osallistumalla Irakin kaltaisiin sotilasoperaatioihin. Näiden päätösten seurauksena myös uhreihin pitäisi olla valmius.

Puolustukseen pitäisi satsata rajusti lisää rahaa.

- Suositus on kaksi prosenttia BKT:stä, mikä meillä tarkoittaisi 1.5 miljardin euron lisäystä.

Maantiede toisi Suomelle aivan erityisen aseman Natossa.

- Me olisimme myös Nato-maa, joka vastaisi merkittävästä osasta Venäjän vastaista rajaa. Sijaitsemme heidän toiseksi tärkeimmän kaupungin vieressä.

Sipilä kumosi myös usein toistetun väitteen, jonka mukaan Nato-maata kohtaan ei ole koskaan hyökätty.

- Falklandin sota 1982 ja terroristien hyökkäys Yhdysvaltoihin 11.9.2001 ovat esimerkkejä tästä. Suomi taas on saanut olla rauhassa 70 vuotta.

Sipilä linjasi, ettei keskusta kannata Suomen hakeutumista Naton jäseneksi.

- Olemme kuitenkin pitäneet hyvänä säilyttää asiassa jatkuvan liikkumavaramme, joka tulee näkyä myös hallitusohjelmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On Sipilällä vaikea erottua uuden Pääministerin mediahallinnasta.
Juha on väritön iloton kirjanpitäjätyyppi. Ei tule 1. Sijaa eduskuntavaaleissa, saattaa jopa jäädä 3 sijalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeri on ärsyttävän oloinen henkilö. Sipilä on asiallinen kaveri häneen verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natottomuus vaatii vielä enemmän uhreja. Sori vaan Sipilä, en enää äänestä sun puoluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Sipilä! Natoon ei mennä. Ja jos sellainen tilanne tulee, että edes harkitaan, on kansanäänestys ehdoton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääpä äänestää keskustaa, parempi ettei suomi myy itsenäisyyttään jenkeille. Natottajat ummistavat silmänsä USAn lukemattomilta törkeilyiltä viimeisen 70 vuoden aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ei etukäteen rajata. Sitten vasta kun itänaapuri on siirtänyt rajansa Pohjanlahden rannoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kas... Sipilä tempas perinteisen kepulaisen venäjä-kortin esille. Sinne vaan Kremliin apuja pyytämään, kun kannatus on näemmä laskussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (56)

Uutisvirta

25
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
22
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
14
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image