Kotimaa

Sipilä muis­to­ti­lai­suu­des­sa: "Koiviston elämä on suuri suomalainen kertomus"

Pääministeri Juha Sipilä puhui muistotilaisuudessa. KUVA: Valtioneuvoston kuvapankki
Kotimaa 25.5.2017 16:22 | Päivitetty 25.5.2017 17:26
STT, Kaleva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuvailee, että presidentti Mauno Koiviston elämään tiivistyy Suomen historia.

Koiviston muistotilaisuudessa Säätytalolla puhunut Sipilä sanoo, että Koivisto on toteuttanut suomalaisen unelman ja on ollut sekä näkijä että tekijä menestystarinassa, jonka myötä Suomi on noussut yhdeksi maailman menestyneimmistä maista.

Sipilän mukaan Koiviston kädenjälki näkyy edelleen vahvana tämän päivän yhteiskunnallisessa elämässä.

Pääministeri aloitti puheensa toteamalla tietävänsä henkilökohtaisesti, että suru on hyvin henkilökohtainen asia. Koiviston luonteen kuvailun hän sanoi jättävänsä presidentin paremmin tunteneille.

- Minulle Koivisto oli ainutlaatuinen yhdistelmä talouden ammattilaista ja ulkopolitiikan osaajaa. Näen edelleen silmissäni ne uutiskuvat lentopallon pelaamisesta, missä joukkueen keski-ikä oli niin korkea, että kieltämättä hirvitti. Silti passit osuivat kohdalleen ja iskut kenttään, Sipilä muistelee.

- Koiviston ajattelu siitä, että elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin, antaa meille tulevaisuususkoa ja rohkeutta tarttua muutoksen mahdollisuuksiin.

Säätytalon muistotilaisuuden tervetuliaissanat lausunut presidentti Koiviston vävy Heikki Allonen sanoo, että kuuluisassa lausahduksessa ja Koiviston elämänasenteessa huokuu presidentin valtava elämänkokemus.

- Usein tämä kokemus syntyi tilanteista, joissa lopputulos ei ollut mitenkään selvä tai varmuudella tiedossa, Allonen sanoi.

Allonen kiitti omaisten puolesta kaikesta siitä tuesta, mitä Koiviston perhe on saanut ja jakoi kutsuvieraiden kanssa toisenkin Koiviston mielilausahduksen, joka kuului "On se lohdullista tietää, että halvat perusmaut ovat niin hyviä".

"Ikimuistoinen siunaustilaisuus"

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson muistelee kohtaamisien Mauno Koiviston kanssa olleen aina tunnelmaltaan lämpimiä. Hän kuvasi siunaustilaisuutta ikimuistoiseksi.

- Mauno Koivisto oli saman ikäinen omien vanhempieni kanssa, ja vanhempani eivät ole enää elossa. Isänikin oli jatkosodassa mukana. Meillä on paljon kiitettävää tältä sukupolvelta, ja Koivisto edusti suomalaisuutta parhaimmillaan.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) tapasi Koiviston varapuhemiehenä useastikin. Yksi mieleen painunut tilanne oli, kun Koivisto piti Anttilan mielestä loistavan puheen Euroopan neuvoston yleisistunnossa vuonna 1991, Baltian maiden itsenäistymisen aikoihin.

Siunaustilaisuus oli Anttilan mukaan vaikuttava.

- Hyvin vaikuttava. Sotilaalliset menot toivat siihen lisäjuhlavuutta. Se oli hyvin vainajan näköinen, niin kuin pitääkin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image