Kotimaa

Sipilä muis­to­ti­lai­suu­des­sa: "Koiviston elämä on suuri suomalainen kertomus"

Pääministeri Juha Sipilä puhui muistotilaisuudessa. KUVA: Valtioneuvoston kuvapankki
Kotimaa 25.5.2017 16:22 | Päivitetty 25.5.2017 17:26
STT, Kaleva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuvailee, että presidentti Mauno Koiviston elämään tiivistyy Suomen historia.

Koiviston muistotilaisuudessa Säätytalolla puhunut Sipilä sanoo, että Koivisto on toteuttanut suomalaisen unelman ja on ollut sekä näkijä että tekijä menestystarinassa, jonka myötä Suomi on noussut yhdeksi maailman menestyneimmistä maista.

Sipilän mukaan Koiviston kädenjälki näkyy edelleen vahvana tämän päivän yhteiskunnallisessa elämässä.

Pääministeri aloitti puheensa toteamalla tietävänsä henkilökohtaisesti, että suru on hyvin henkilökohtainen asia. Koiviston luonteen kuvailun hän sanoi jättävänsä presidentin paremmin tunteneille.

- Minulle Koivisto oli ainutlaatuinen yhdistelmä talouden ammattilaista ja ulkopolitiikan osaajaa. Näen edelleen silmissäni ne uutiskuvat lentopallon pelaamisesta, missä joukkueen keski-ikä oli niin korkea, että kieltämättä hirvitti. Silti passit osuivat kohdalleen ja iskut kenttään, Sipilä muistelee.

- Koiviston ajattelu siitä, että elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin, antaa meille tulevaisuususkoa ja rohkeutta tarttua muutoksen mahdollisuuksiin.

Säätytalon muistotilaisuuden tervetuliaissanat lausunut presidentti Koiviston vävy Heikki Allonen sanoo, että kuuluisassa lausahduksessa ja Koiviston elämänasenteessa huokuu presidentin valtava elämänkokemus.

- Usein tämä kokemus syntyi tilanteista, joissa lopputulos ei ollut mitenkään selvä tai varmuudella tiedossa, Allonen sanoi.

Allonen kiitti omaisten puolesta kaikesta siitä tuesta, mitä Koiviston perhe on saanut ja jakoi kutsuvieraiden kanssa toisenkin Koiviston mielilausahduksen, joka kuului "On se lohdullista tietää, että halvat perusmaut ovat niin hyviä".

"Ikimuistoinen siunaustilaisuus"

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson muistelee kohtaamisien Mauno Koiviston kanssa olleen aina tunnelmaltaan lämpimiä. Hän kuvasi siunaustilaisuutta ikimuistoiseksi.

- Mauno Koivisto oli saman ikäinen omien vanhempieni kanssa, ja vanhempani eivät ole enää elossa. Isänikin oli jatkosodassa mukana. Meillä on paljon kiitettävää tältä sukupolvelta, ja Koivisto edusti suomalaisuutta parhaimmillaan.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) tapasi Koiviston varapuhemiehenä useastikin. Yksi mieleen painunut tilanne oli, kun Koivisto piti Anttilan mielestä loistavan puheen Euroopan neuvoston yleisistunnossa vuonna 1991, Baltian maiden itsenäistymisen aikoihin.

Siunaustilaisuus oli Anttilan mukaan vaikuttava.

- Hyvin vaikuttava. Sotilaalliset menot toivat siihen lisäjuhlavuutta. Se oli hyvin vainajan näköinen, niin kuin pitääkin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
31
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image