Kotimaa

Sipilä LM:lle: ”Kak­sois­pes­tin kantajat kovilla”– Lindströmin, Tiilikaisen ja Toivakan salkut saattavat mennä jakoon

Sipilä kommentoi ministerisalkkujen lisäämistä Lännen Medialle. KUVA: Tomi Kosonen
Kotimaa 12.6.2016 15:35
Lauri Nurmi

Lännen Media kysyi pääministeri Juha Sipilältä (kesk.), onko ministereiden määrän lisäämiseen liittyvissä spekulaatioissa perää. Ainakin Helsingin Sanomat spekuloi aiemmin päivällä ministereiden määrän lisäämisellä.

– Matkan varrella on toki käyty keskustelua siitä, onko yksittäisten ministereiden työkuorma liian kova, mutta ei meillä mitään tällaista suunnitelmaa ole.

– He, joilla on kaksoispesti, ovat kovilla. Se on myönnettävä, pääministeri sanoi keskustan puoluekokouksen päätösjuhlallisuuksien jälkeen.

Eli oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) on esimerkiksi kovilla?

– Joo, edellisessä hallituksessa oli lähtiessä viisi ministeriä enemmän kuin nykyisessä hallituksessa ja lopettaessa kolme ministeriä enemmän kuin nyt. Meillä on nyt 14 ministeriä, ja tämä on toiminut erittäin hyvin, koska olemme saaneet kollegiaalisen työskentelytavan tällä hyvin käyntiin, mutta sen myönnän, että he, joilla on kahden ministerin pestit, ovat aika tiukoilla, ja tietenkin sitten monilla on vielä isot uudistukset päällä, Sipilä totesi.

Ketkä ovat kovilla? Hallituksittain ministerien tehtävien jaot ovat vaihdelleet.

– Siinä voitte harrastaa tutkivaa journalismia, kenellä on kaksi pestiä ja kenellä ei, Sipilä kehotti katsomaan ministereiden nykyisiä tehtäviä ja tekemään jatkoanalyysit ministereiden määrän mahdollisesta lisäämisestä niiden pohjalta.

Oikeus- ja työministeri Lindströmin vastuulla ovat myös kotouttamisasiat, jotka vievät valtavasti ministerin aikaa. Hallituksen työn tuloksellisuuden kannalta Lindströmin salkun jakaminen voisi olla perusteltua.

Maahanmuuttoministerin salkun ottaminen hallitukseen sai keskustalähteissä puoluekokouspaikalla varovaista kannatusta. Hallituksen aloittaessa työtään keväällä 2015 ei ollut tietoa maahanmuuttajien määrän voimakkaasta kasvusta. Maahanmuuttoministeri tulisi perussuomalaisista.

Kokoomuksen Lenita Toivakalla on ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkku. Edellisessä hallituksessa oli oma kehitysministerin salkkunsa.

Jos Toivakalle annettaisiin pelkkä kehitysministerin salkku, kokoomuksen puheenjohtajuuden menettänyt Alexander Stubb voisi mahdollisesti siirtyä ulkomaankauppaministeriksi. Tällöin valtiovarainministeriksi siirtyvän Petteri Orpon ei tarvitsisi erottaa Toivakkaa eikä Stubbia hallituksesta, mutta hän voisi silti nostaa oman tukijansa tilalleen sisäministeriksi.

Keskustassa maatalous- ja ympäristöministerin salkku on Kimmo Tiilikaisella. Salkun jakamista puoltaisi se, että asuntorakentaminen on kiihtymässä suurissa kaupungeissa. Asuntoasiat kuuluvat ympäristöministerille.

Edellisessä hallituksessa oli oma asuntoministerinsä. Sellainen salkku voisi tulla hallitukseen myös nyt. Toinen vaihtoehto olisi maatalousministerin tehtävän erottaminen ympäristöasioista, jolloin keskustasta tulisi uusi ympäristöministeri.

Edellä kuvatussa mallissa, jokainen hallituspuolue saisi yhden uuden ministerin, mikä helpottaisi myös hallituspuolueiden sisäisiä paineita, joita on etenkin kokoomuksessa ja perussuomalaisissa. Hallituksen voimatasapaino ei myöskään muuttuisi.

Keskustassa voitaisiin Tiilikaisen salkun asemesta jakaa myös kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen salkku. Vehviläinen johtaa maakuntauudistusta, jonka toteutuminen saattaa edellyttää pelkästään siihen keskittyvän ministerin työpanosta. Tällöin kuntien asioista voisi vastata erillinen keskustalainen kuntaministeri.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Hallituksen ministerien ja avustajien tämän hetken palkkarahasummat pitää laskea yhteen. Sen jälkeen Kiky-sopimusten mukaiset vaatimukset sielläkin voimaan. Uusien ministerien palkkaamisessa pitää toteuttaa koeaikaa ja palkka pudotetaan harjoittelijan palkaksi. Koeaikana ollut palkka pienentää edelleen hallituksen palkkauksessa kokonaispottia. Lopuksi pienentynyt potti jaetaan ministerien lukumäärällä, jonka osamäärä olkoon jokaisen palkka.

Tähän viralliseen palkkaneuvottelukuntaan tulee ottaa mukaan opposition ja työmarkkinajärjestöjen edustajat. Koska AKT ei ole mukana Kiky-sopimuksessa, niin järjestö saakoon erillisen vahvistetun edustuksen tähän neuvostoon.

Neuvottelun tuloksesta tulee järjestää tarvittaessa kaksivaiheinen kansanäänestys, koska tuloksessa voi olla useita vaihtoehtoja. Kaksi eniten saanutta vaihtoehtoa siirtyköön kansanäänestyksen toiselle kierrokselle, ellei joku vaihtoehto saa kahden kolmasosan enemmistöä ensimmäisellä kierroksella.

Neuvotteluille annetaan aikaa vaalikauden loppuun saakka. Tänä aikana hallitus älköön sekaantuko maan asioihin missään muodossa. Näin ministerit voivat olla vaikka lakossa, sillä kaikilla on peruuttamaton lakko-oikeus jolla voi puolustaa saavutettujen etujen säilyttämistä.

Aikaan saadun umpisolmun syntymisestä voidaan syyttää ainoastaan Kokoomuksen ja Keskustan puheenjohtajia. Perussuomalaiset eivät ole tiettävästi ottaneet asiaan vielä kantaa, mutta kannattanevat kansanvaltaa ja siten asiassa kansanäänestystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voi kyynel, herra ministeri. Ottakoot jonkun työelämävalmennukseen kuudeksi kuukaudeksi, tai työharjoitteluun vai mitä niitä 9 euron paikkoja nykyään onkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne ehtii hoitamaan oman tonttisa kun jäävät kaikistamuista sivupisneksistä pois. Ei tarvitse joka firman hallituksissa juosta. Niihin kyllä löytyy muitakin kuin ministereitä ja kansanedustajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hetikö alettiin kaverille puuhamaan uutta salkkua.... miten voi olla näin ajatuksenjuoksu näin köykäistä. Ylimielinen Stubb vaan nyt oikeasti sivuun nöyrtymään kun omatkaan ei kerran häneen uskoneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti ku kokoomus alkoi ehotella uudistuksia niin johan alettiin miettiä rahan tuhlaamista eri ministereihin. Orpo antoi jo ukaaseja ja heti kaiku vastasi huutoon. Jos nyt kuitenkin kansallislaulu säilytettäisiin entisenä ja kuninkaallisia kaipaavat voivat aina muuttaa Ruotsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpailukykysopimus velvoittaa tekemään lisää töitä ilman palkankorotusta ,pitäisi sopia myös maan hallitukselle .
Ei yhtään ministeriä lisää ,koska se tuli selvästi esille edellisen hallituksen aikana ,että mitä useampi kokki ,sen huonompi soppa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko Sipilä tekee tietä sille, että Orpon kannattajat saisivat lisä salkkuja. Orpohan on jo vaatimassa kansalta lisäsäästöjä ja itselle enemmän valtaa. Kyllä tulee jo ikävä Stubbia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienipalkkaiset terveydenhoito alan ihmisetkin on lujilla.Otetaan kolmasosa lomarahoista pois ja pidennetään työaikaa.Loikka parempaan.HU HUH.Ministereillä avustajat apureina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös ministerien lomia voisi lyhentää ihan samalle tasolle kuin on tavallisen duunarin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkastahan on vara nipistää ja päivää pidentää, sitähän on saarnattu - olen samaa mieltä, Suomi kuntoon!

Käärikääpäs hihat ja menkääpä edeltä, kyllä kansa seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika usein kiireestä valittajat ovat niitä töidenhaalioita jotka haluavat tehdä itse kaiken, eivätkä osaa delekoida hommia tai sitten niiden mielestä kukaan muu ei vaan osaa, kun ovat itse niin täydellisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työväenpuolueesta oleva työministeri ei oikein ole onnistunut tehtävissään. Sinne pitää saada joku kokoomuslainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tällä hetkellä istuvassa hallituksessa muka yhtään työväen puoluetta?
No ei todellakaan ole. Kaikki kolme tuntuvat kilpailevan siitä, miten voidaan mennä äärimmäisen rahan vallan periaatteella ja edistää sitä, että suomalaiset yrittäjät voisivat paremmin hoitaa homogeenisen oligopolin markkinoilla hommat siten, ettei Suomeen tarvitsisi tulla kansainvälistä hintatasoa.
Elintarviketeollisuus, lääketeollisuus ja apteekit, liikenne, sekä kuljetusala ja lääkäripalvelut. Siinä muutamia esimerkkejä.
Kun suomalaisen työläisen palkka ei riitä enää ostamaan ruokaa, saavat muutkin kuulla saman, kuin mitä minä kuulin lääkäri veljeltäni: "eiköhän sinun ole aika lähteä asumaan halvempaan maahan".
Kun työtä tekevä kansanosa on ajettu loppuun, tuo suomalainen yrittäjhä entistäkin enemmän työvoimaa ns. "Lähetettynä työntekijänä" halvoista maista. Tällä tavoin toimii Itä Suomessa mm. Eräs makkaratehtailija. Kyselee Facebookissa, tietääkö kukaan eräistä maista lähtettäviä firmoja. Työntekijät kun lähte3vät kiitämään ko. Lafkasta.
Mitä kokoomuslainen ministeri tekisi? Poistaisi palkat vuodeksi ja määräisi kaikille työntekijöille "koeajan".
Sitä muuten käytettiin yleisesti 90-luvulla ja sen jälkeenkin. Pidettiin työntekijöitä vuoden sopimuksilla useita vuosia peräkkäin 90% palkalla "harjoittelijoina", vaikka ammatillinen koulutus ja osaaminen meni huutaen keikkuen yli vaatimustason.
Olisiko porvarin opittgava palkkaamaan myyntimiehiä tuotteelleen, jotta päästäisiin markkinoille?
Tai sitten kehitettävä tuotettaan edellämainitun lisäksi.
Yksioikoineen Kokoomus kaikkialle -huutaminen ei tuota lisäarvoa. Päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kansa sen tietää ja tajuaa, että ministerillä on runsaasti poliittisia, sekä eduskunta-avustajia.
Lisäksi ministeriöt ovat täynnä poliittisesti nimitettyjä virkamiehiä, jotka vatuloivat samoja asioista.
Sipilä kiristää kansan vyötä ja pistää duunarit tekemään enemmän töitä, sekä pienituloisimmat eläkeläiset etsimään roskakoreista ruokaa syötäväkseen.
Mutta omaa esikuntaansa ja "kyllä herra pääministeri" -klaania on herra pääministeri Juha Sipilä valmis kasvattasmaan.
Tämä on niin kepulaista politiikkaa oikein perinteisesti. Otetaan vähäosaisilta pois ja jaetaan omalle politiikan kärkijoukolle.
Vaaleissa suomalaiset saivat sitä, mitä enemmistö äänesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreiden ja vasemmistoliiton ollessa hallituksessa oli ministereitä jopa 19 eli 5 eenemmän kuin nyt.

Lisäksi valtiosihteereitä ja avustajien määrää leikattiin rajusti Sipilän vaatimuksesta. Tästä hallinnon rajusta vähentämisestä on arvostelu Sipilää.

Mistä joku keksii noita klaanien ja esikunien määrän kasvattamisia.....no, vihervasemmiston väitteistä yli 90 prosenttia on pelkkää valehtelua ja pelottelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, lama on nyt kikyn myötä virallisesti ohi ja ministerien määrän voi tuplata, samoin palkan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministerien työnjako ja vastuut tulee myös elää muuttuvan toimintaympäristön mukana. Olen jo vuoden ollut sitä mieltä, että Jari Lindströmillä on liian suuri työtaakka ja vastuualue. Tämä syystä, että pakolaistilanne kotouttamisineen muuttui radikaalisti viime keväänä. Olisi järkevää erottaa oikeusministerin virka omakseen tai yhdistää jonkun muun tontille. Olisiko oikeus- ja ympäristöministerin yhdistelmässä järkeä? Jolloin myös ympäristöasiat siirtyisivät Tiilikaiselta. Stubb pärjäisi hyvin ulkomaankauppaministerinä. Entäs kehitys- ja ympäristöasiat yhdessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi, kuule Sipilä niin minäkin teen hurjasti työtä ja saan saman palkan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalainen maahanmuuttoministeri? No, huh huh..Hakematta tulee mieleen sanonta: pukki kaalimaan vartijana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

33
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
29
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
28
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
24
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
21
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
19
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
16
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image