Kotimaa

Sipilä: Koil­lis­kaa­pe­lis­ta vies­tin­tä­mi­nis­te­rien kokous ensi vuonna, Venäjä mukana

Pääministeri Juha Sipilä (kesk., kuvassa vasemmalla) on keskustellut Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin kanssa koilliskaapelista. KUVA: Peura Pekka
Kotimaa 9.12.2016 16:14 | Päivitetty 9.12.2016 17:51
STT

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev keskustelivat tänään Oulussa muun muassa molempia maita eniten kutkuttavista hankkeista eli Suomen ajamasta koilliskaapelista ja Venäjää erityisesti kiinnostavasta Itämeren kaasukaapelista.

Sipilän mukaan Suomen seuraava tavoite on järjestää Koillisväylän kautta kulkevasta tietoliikennekaapelista viestintäministerien kokous ensi vuonna. Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa saaneensa Medvedeviltä ja Venäjän viestintäministeriltä myönteisen vastauksen Venäjän osallistumisesta kokoukseen.

Medvedev pitää kaapelihanketta mielenkiintoisena, joskin siihen liittyvät talouskysymykset vaativat vielä pohdintaa. Hänen mielestään se voi olla monelle valtiolle erittäin tärkeä hanke, koska tietoliikenteen nopeus voisi kasvaa huomattavasti.

– Koillisväylän tietoliikennekaapeliin liittyy suuria mahdollisuuksia, ja se olisi toteutuessaan nopea tietoliikenneyhteys Euroopan ja Aasian välillä. Suomelle on tärkeää, että hanke olisi laajapohjainen ja kansainvälinen ja että se toteutettaisiin kaupalliselta pohjalta, sanoi Sipilä.

Medvedev puolestaan otti esille suunnitteilla olevan Itämeren kaasukaapelin Nord Stream 2:n. Itämeren pohjaan suunniteltu kiistelty kaasuputki kulkisi Venäjältä Pohjois-Saksaan Suomen talousvesien halki, joten se vaatii Suomelta kansallisen poliittisen päätöksen.

Medvedevin mukaan Nord Stream 2 -kaasuputken kanssa edetään samalla tavalla kuin Nord Stream 1:n kanssa. Sipilä sanoi hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin olevan parhaillaan Suomessa meneillään.

Venäjän varapääministeri Sergei Prihodko sanoi tiistaina, että Venäjä toivoo Suomen nopeuttavan yhteistyötä asiassa.

Näkemyseroja Itä-Ukrainasta ja Syyriasta

Pääministerit kehuivat toisen kahdenvälisen tapaamisensa sujuneen rakentavassa ja asiallisessa hengessä. Ainoastaan Itä-Ukrainan ja Syyrian tilanteesta keskustellessa näkemykset eivät täysin kohdanneet.

Sipilä sanoi toistaneensa sen, että Suomi on sataprosenttisesti EU:n pakotepolitiikan ja yhtenäisyyden takana. EU:n Venäjän-vastaisten pakotteiden poistamisen ensimmäinen edellytys on Minskin sopimuksen toimeenpano.

Medvedevin mukaan Venäjä ei näe, että Ukrainalla olisi halukkuutta sopia ja edetä Minskin sopimuksessa. Medvedev odottaa, että EU ja niin sanottu Normandian ryhmä ponnistelisi aktiivisemmin asian eteen.

Normandian ryhmään kuuluvat Ukrainan, Venäjän ja Ranskan presidentit sekä Saksan liittokansleri.

Medvedev painotti kaikkien osapuolten haluavan, että Syyriassa saadaan aikaan rauhallinen ratkaisu ja että Syyria säilyy yhtenäisenä valtiona, jossa on nykyaikainen valta, joka ei aiheuta vaaraa ympäröivälle maailmalle.

Sipilä puolestaan kertoi ilmaisseensa jälleen myös Suomen huolen sotatilanteen jatkuvasta kärjistymisestä Syyriassa.

– Olemme tuominneet jyrkästi Assadin hallinnon sekä sitä tukevien tahojen sotilaalliset toimet siviileitä ja siviilikohteita vastaan, Sipilä sanoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miksi pienen Suomen pääministeri on noin erinomaisen touhukas Jäämeren merikaapelin puuhamies? No, kotimaan asiat onkin jo saatettu mullinmallin. Tuskin koko kaapeli Suomelle millään lailla tärkeä eikä olekaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se kaapeli teknisesti ihan mahdollinen. Kenties taloudellisestikin kannattava. Sitä minä en vain tiedä miten Suomi siitä pääsee hyötymään. Paras reitti kun ei tule menemään Suomen kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa telakkateollisuutta voisi kasvattaa huomattavasti ja hyödyntää huippuosaamista.

Risteilijät ja porauslautat on maailman huippua.
Jäänmurtaja sukellusvene ja sotalaiva telakat käyntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko niitä jäämurtaja sukellusveneitä? Sotalaiva telakka? On se hurjaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden kolarissa loukkaantuneilla ei hengenvaaraa – poimijat työskentelevät lappilaisen yhtiön palveluksessa
10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettiin pudonneen sähköjohdon vuoksi – liikenne kulkee normaalisti
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
86
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
51
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
20
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
15
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
13
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
10
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image