Kotimaa

Sipilä: Koil­lis­kaa­pe­lis­ta vies­tin­tä­mi­nis­te­rien kokous ensi vuonna, Venäjä mukana

Pääministeri Juha Sipilä (kesk., kuvassa vasemmalla) on keskustellut Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin kanssa koilliskaapelista. KUVA: Peura Pekka
Kotimaa 9.12.2016 16:14 | Päivitetty 9.12.2016 17:51
STT

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev keskustelivat tänään Oulussa muun muassa molempia maita eniten kutkuttavista hankkeista eli Suomen ajamasta koilliskaapelista ja Venäjää erityisesti kiinnostavasta Itämeren kaasukaapelista.

Sipilän mukaan Suomen seuraava tavoite on järjestää Koillisväylän kautta kulkevasta tietoliikennekaapelista viestintäministerien kokous ensi vuonna. Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa saaneensa Medvedeviltä ja Venäjän viestintäministeriltä myönteisen vastauksen Venäjän osallistumisesta kokoukseen.

Medvedev pitää kaapelihanketta mielenkiintoisena, joskin siihen liittyvät talouskysymykset vaativat vielä pohdintaa. Hänen mielestään se voi olla monelle valtiolle erittäin tärkeä hanke, koska tietoliikenteen nopeus voisi kasvaa huomattavasti.

– Koillisväylän tietoliikennekaapeliin liittyy suuria mahdollisuuksia, ja se olisi toteutuessaan nopea tietoliikenneyhteys Euroopan ja Aasian välillä. Suomelle on tärkeää, että hanke olisi laajapohjainen ja kansainvälinen ja että se toteutettaisiin kaupalliselta pohjalta, sanoi Sipilä.

Medvedev puolestaan otti esille suunnitteilla olevan Itämeren kaasukaapelin Nord Stream 2:n. Itämeren pohjaan suunniteltu kiistelty kaasuputki kulkisi Venäjältä Pohjois-Saksaan Suomen talousvesien halki, joten se vaatii Suomelta kansallisen poliittisen päätöksen.

Medvedevin mukaan Nord Stream 2 -kaasuputken kanssa edetään samalla tavalla kuin Nord Stream 1:n kanssa. Sipilä sanoi hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin olevan parhaillaan Suomessa meneillään.

Venäjän varapääministeri Sergei Prihodko sanoi tiistaina, että Venäjä toivoo Suomen nopeuttavan yhteistyötä asiassa.

Näkemyseroja Itä-Ukrainasta ja Syyriasta

Pääministerit kehuivat toisen kahdenvälisen tapaamisensa sujuneen rakentavassa ja asiallisessa hengessä. Ainoastaan Itä-Ukrainan ja Syyrian tilanteesta keskustellessa näkemykset eivät täysin kohdanneet.

Sipilä sanoi toistaneensa sen, että Suomi on sataprosenttisesti EU:n pakotepolitiikan ja yhtenäisyyden takana. EU:n Venäjän-vastaisten pakotteiden poistamisen ensimmäinen edellytys on Minskin sopimuksen toimeenpano.

Medvedevin mukaan Venäjä ei näe, että Ukrainalla olisi halukkuutta sopia ja edetä Minskin sopimuksessa. Medvedev odottaa, että EU ja niin sanottu Normandian ryhmä ponnistelisi aktiivisemmin asian eteen.

Normandian ryhmään kuuluvat Ukrainan, Venäjän ja Ranskan presidentit sekä Saksan liittokansleri.

Medvedev painotti kaikkien osapuolten haluavan, että Syyriassa saadaan aikaan rauhallinen ratkaisu ja että Syyria säilyy yhtenäisenä valtiona, jossa on nykyaikainen valta, joka ei aiheuta vaaraa ympäröivälle maailmalle.

Sipilä puolestaan kertoi ilmaisseensa jälleen myös Suomen huolen sotatilanteen jatkuvasta kärjistymisestä Syyriassa.

– Olemme tuominneet jyrkästi Assadin hallinnon sekä sitä tukevien tahojen sotilaalliset toimet siviileitä ja siviilikohteita vastaan, Sipilä sanoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miksi pienen Suomen pääministeri on noin erinomaisen touhukas Jäämeren merikaapelin puuhamies? No, kotimaan asiat onkin jo saatettu mullinmallin. Tuskin koko kaapeli Suomelle millään lailla tärkeä eikä olekaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se kaapeli teknisesti ihan mahdollinen. Kenties taloudellisestikin kannattava. Sitä minä en vain tiedä miten Suomi siitä pääsee hyötymään. Paras reitti kun ei tule menemään Suomen kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa telakkateollisuutta voisi kasvattaa huomattavasti ja hyödyntää huippuosaamista.

Risteilijät ja porauslautat on maailman huippua.
Jäänmurtaja sukellusvene ja sotalaiva telakat käyntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko niitä jäämurtaja sukellusveneitä? Sotalaiva telakka? On se hurjaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image