Kotimaa

Sipilä kiistää yrittäneensä rajoittaa leh­dis­tön­va­paut­ta: "En saanut reilua mah­dol­li­suut­ta antaa kommenttia"

Pääministeri Juha Sipilä astui tänään median eteen kommentoimaan julkisuuteen nousseita väitteitä siitä, että hän olisi olisi yrittänyt vaientaa Yleisradion Terrafame-uutisointia.
Kotimaa 30.11.2016 14:28 | Päivitetty 30.11.2016 15:52
Kaleva, STT

Pääministeri Juha Sipilä kiistää, että hän olisi yrittänyt rajoittaa lehdistönvapautta tai sitä, mitä Yle saa esittää.

– En ole sulkenut kenenkään suuta, en todellakaan, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan hän piti epäreiluna sitä, ettei Ylen toimittaja antanut hänelle tarpeeksi aikaa kommentoida tekeillä ollutta, häntä itseään koskevaa Terrafame-juttua.

– Annoin voimakasta kritiikkiä toimittajalle, Sipilä sanoo. 

Sipilä sanoo olleensa tuolloin yhteydessä myös Ylen päätoimittajaan Atte Jääskeläiseen, koska oli huomannut uutisessa lisäksi virheen.

Yle uutisoi perjantaina, että pääministerin sukulaisten omistama yhtiö oli saanut tilauksen valtion omistamalta kaivosyhtiöltä Terrafamelta. Uutisessaan Yle mainitsi Kansan Uutisten nostaneen asian esille torstaina.

– En ole saanut kommentoida väitteeseen, joka on vakava. Juttuun sisältyy vakava väite, että suositaan sukulaisia, mistä ei suinkaan ollut kysymys, Sipilä sanoo.

Toisin kuin Sipilä väittää, Ylen perjantaina julkaisemassa jutussa ei kuitenkaan väitetä, että Sipilä suosisi sukulaisiaan.

Harkitsee viestien julkistamista

Sipilän mukaan toimittaja oli lähettänyt hänelle sähköpostin puolitoista tuntia ennen jutun julkaisua. Pääministerin mielestä hänelle olisi pitänyt antaa enemmän aikaa vastaamiseen tai lähestyä eri väylää pitkin, kuten avustajien kautta puhelimitse tai tekstiviestillä.

Ylen ajankohtaistoimittaja Salla Vuorikoski kertoo saaneensa pääministeri Sipilältä lähes 20 viestiä perjantai-iltana ja yhden lauantaina. Osa sisälsi pääministerin omaa kritiikkiä, mutta Sipilä välitti Vuorikoskelle myös 12 kansalaisilta saamaansa sähköpostiviestiä, joissa kritisoidaan Sipilää. Pääministeri sanoo miettivänsä toimittajalle lähettämiensä viestien julkistamista.

– Sitä (julkistamista) täytyy miettiä, ettei sähköpostien lähettäjien henkilöllisyys paljastu, Sipilä sanoo.

Pääministeri sanoo miettivänsä toimittajalle lähettämiensä viestien julkistamista.

Sipilä kertoo pahoitelleensa Jääskeläiselle toteamustaan, jonka mukaan hänen luottamuksensa Yleen on täysi nolla.

– Luottamukseni Yleen on ihan ok, Sipilä sanoo nyt.

Sipilä: Perhe herkkä asia

Sipilä sanoi reagoineensa tunteikkaasti tapaukseen, koska kyse oli hänen perheestään. 

– Kun perheeseen kohdistuu syytteitä tai perhe viedään osalliseksi tämmöistä, se menee ihon alle, Sipilä sanoo.

Suomen Kuvalehti uutisoi aamulla Sipilän vaientaneen Yleisradion viime viikolla Terrafame-asiassa. Lehden tietojen mukaan Ylen johto päätti hyllyttää Sipilä-jutut sen jälkeen, kun pääministeri oli lähettänyt perjantai-iltana viestejä yhdelle Ylen toimittajalle. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (126)

On totta, että pääministerin ei olisi kannattanut lähettää yksityisiä sähköpostiviestejä omienkin jollekin sanojensakin mukaan kantaaottavalle toimittajalle. Ei olisi kannattanut provosoitua siitäkään huolimatta, että toimittaja ei malttanut odottaa hyvän journalistisen tavan mukaista vastinetta juttuun. Tässä kiistatta kokemattomuus kävi ilmi.

Moni herkkähipiäinen toimittaja kuvittelee olevansa kaiken arvostelun yläpuolella. Ainoastaan JSN:n arvioinnit on puolipakko sietää. Tässä suhteessa sananvapaus on osin toispuolista, jos arvostelun ja sensuurin eroa ei tunnisteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En saanut reilua mahdollisuutta niin julkaisimpa kansalaisten viestejä. Hah hah siitäpä saitte. Olenpas minä nokkela..kin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeri itse alensi omaa arvovaltaansa ryhtymällä moiseen sähköpostitteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti mediahyeenat pyytävät pääministeriltä anteeksi sitten, kun asia on tutkittu ja hänet syyttömäksi todettu. Halpamaista käytöstä hyökätä kimppuun ennen kuin asia on edes käyty läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhä sotkuisemmaksi menee tuo Sipilän toiminta. Väkisten muodostuu sellainen käsitys, että lehdistön vapautta on rajoitettu. Tämä kuva kansalaisille tulee olipa asia miten tahansa. Kysymys on erittäin tärkeästä asiasta . Nyt asia on selvitettävä ulkopuolisten tahojen. Kaikki viestit ja keskustelut on julkistettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No joo. Suomalainen suuttuu nopeasti, ja leppyy nopeasti.
Debet ja Kredit. Kyllä Juha Sipilä on vielä plussan puolella.
Onhan se nyt aivan luonnollista, että veri on vettä sakeampaa.
70 000 ääntä. Säälittää ajatella minkä hinnan niistä voi läheiset joutua maksamaan.
Tunnustan: olen elämässäni tehnyt pahempiakin virheitä. Niitä en anna itselleni anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä sanoo:
Enhän minä ole neuvonut; enhän minä ole laittanut sähköpostia; enhan minä ole kieltänyt mitään ja enhän minä tiedä mikä on Terrafame, mikä se on ja mitä se tekee????
Uskoo kuka uskoo........

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka kauan tuo ylimielinen toope saa jatkaa "yritysjohtajana" demokraattisessa Suomen Tasavallassa, joka täyttää ensi vuonna 100- vuotta. Onko niin, että Sipilä on esillä Niinistön lisäksi? Sipilä on häpäissyt Suomen kansaa koko hallituskauden ajan ja eritoten heikko osaisia. Nyt sitten varmaan 100-vuotis juhlissa korostaa "Suomen Kansan Yhtenäisyyttä näinä vaikeina aikoina, mutta on näistä ennenkin selvitty"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän pariinkymmeneen sähköpostiviestiin mahdu ihan reilusti kommenttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapa jolla Sipilä onnistui Atte Jääskeläisen avulla estämään sananvapauden toteutumisen Ylessä osoittaa, että hän ei ole kelvollinen toimimaan Suomen pääministerinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annoit voimakasta kritiikkiä, mutta miksi! Yritä Sipilä ymmärtää paikkasi demokratiassa, et ole, eikä sinusta onneksi Suomessa saada Diktaattoria

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että, kun tämä sama energia mikä tähän "kohuun" laitetaan, käytettäisiin vaikka Slushista uutisointiin, niin tämä maa nousisi äkkiä jaloilleen... On mielestäni pääministerin aliarviointia jos epäillään median suun tukkimisesta OMASTA sähköpostista lähetetyillä viesteillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni tämä on hyvin vakava asia. Pääministeri painostaa mediaa olemaan hiljaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä ei tunnu ymmärtävän kuinka vakavasta asiasta nyt on kyse se on noteerattu ulkomaita myöten .Pääministeri on tätä nykyä semmoinen viskaali Suomessa ettei häntä isompaa herraa täältä löydy siksi harkintakyky ei saisi pettää missään tilanteessa .Sipilällä harkintakyky on pääministeri kauden aikana pettänyt monessakin mielessä useasti hän ei ole ollenkaan sovelias henkilö kyseiseen virkaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän täytyy nyt oppia kovemman kautta, että mitä vaan ei voi kepulainenkaan Suomessa tehdä. Sipilä pitää panna myös vastuuseen valheistaan kiky sopimuksessa, lapsilisistä ja eläkkeistä. Samoin 36 000 turvapaikanhakijan tänne houkuttelu - asia on kesken. Miten Sipilä korjaa nämä virheensä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erkka Railo Turun eduskuntatutkimuksen laitokselta:

''Pääministerin tehtäviin ei kuulu se, että hän lähettelee viestejä yksittäiselle toimittajalle. Hänen ei pitäisi lähettää kriittisiä viestejä edes Yleisradion johdolle ylipäätään. Varmaankin olisi parempi, että pääministerin kansliasta joku muu taho toimittaisi asiallisen kritiikin medialle, jos sellaista täytyisi jostain syystä toimittaa, Railo sanoo''. Onko meillä pääministerinä todella noin poikanen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs maailman ylipäällikkö tämä Railo on kun jakelee jo ohjeita pääministerille mitä ministerin pitäisi tehdä. No tämä Railo on koko nykyisen hallituskauden antanut vähintäänkin arvelluttavia lausuntoja asiasta jos toisestakin. Selvä vassari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (126)

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image