Kotimaa

Sipilä järkyttyi Kempeleen rais­kause­päi­lys­tä – varoittaa tuomitsemasta mitään ihmisryhmää

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo saavansa paljon kansalaispostia turvapaikanhakijoiden maahantulosta. KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 24.11.2015 19:22
Mirja Niemitalo

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on järkyttynyt epäillystä nuoren tytön raiskauksesta kotikunnassaan Kempeleessä.

– Kaikki tapaukset, myös tämä, on järkyttänyt syvästi, hän kertoi illansuussa Lännen Medialle sisä- ja oikeusministerin kanssa järjestämänsä kriisikokouksen jälkeen.

Sipilän mukaan on selvää, että mahdollisesta vakavasta rikoksesta saatu tuomio vaikuttaa turvapaikanhakuprosessiin.

Sipilän mukaan epäillyn kaltaiset tapahtumat ovat tuomittavia.

– Tämä on järkyttänyt syvästi ja panee miettimään, että onhan varmasti tehty kaikki toimenpiteet, mitä pystytään, hän toteaa.

Hän kehottaa kuitenkin luottamaan viranomaisten toimintaan ja suomalaiseen oikeusjärjestelmään.

Suomi joutuu toimimaan kansainvälisten sopimusten mukaan

Sipilä kertoo saavansa paljon kansalaispostia turvapaikanhakijoiden maahantulosta.

– Tämä on ymmärrettävä kysymys, mutta joudumme toimimaan kansainvälisten sopimusten mukaan. Meidän on tehtävä töitä sen eteen, ettei ole houkuttelevuustekijöitä. Samanaikaisesti on huolehdittava sitä, että sotaa pakenevat saavat turvan Suomesta, Sipilä sanoo.

Kansalaisilla on pääministerin mukaan paljon vääriä käsityksiä siitä, mitä lainsäätäjä ja poliitikot voivat tässä tilanteessa tehdä.

Hän muistuttaa, että vaikka rajat suljettaisiin, niin kansainvälisten sopimusten mukaan mailla on velvollisuus ottaa käsittelyyn jokainen, joka pyytää rajalla turvapaikkaa.

Sisäinen turvallisuus tärkeää

Raiskausepäilyn pelätään kiristävän kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien välisiä suhteita.

Sipilän mukaan epäillyn kaltaiset tapahtumat ovat tuomittavia. Hän tähdentää, että poliisi on ottanut epäillyt huostaansa ja mahdolliset syylliset tuomitaan.

– Kantaväestön ja maahanmuuttajien osalta ei voida tuomita koko ryhmää, hän korostaa.

Sipilä kertoo, että hän otti jo viikonvaihteessa Mikkelin puoluevaltuuston kokouksessa esille häiriökäyttäytymiseen, levottomuudet ja väkivaltaisuudet, joiden on todettu lisääntyneen vastaanottokeskuksissa ja niiden liepeillä.

– Kaikin keinoin yritetään välttää sitä, ettei sisäinen turvallisuus kovasta paineesta huolimatta heikentyisi, hän toteaa.

Tätä käytiin Sipilän mukaan läpi tiistaisessa kriisikokouksessa, jossa poliisiylijohtaja ja sisäministeri kertoivat toimista, joita on tehty. Sipilä muistuttaa, että poliisi on jo tehostanut partiointia ja vartiointia vastaanottokeskuksissa.

Sipilän mukaan Suomella on hyvä lainsäädäntö, jota tarkennetaan ensi keväänä liittyen nopeutettuun karkotukseen ja turvapaikkaprosessin nopeuttamiseen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
52
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
47
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
28
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
21
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image