Kotimaa

Sipilä jännittävästä sote-näytelmästä: "Pääministeri on syyllinen kaikkeen, jos jokin menee pieleen"

¿Jos minä olisin valitsemassa hoivapalveluja, niin tarkistaisin ensin, että maksaako yhtiö verot Suomeen. Sitten keskustelisin johdon kanssa siitä, millainen on yhtiön arvojärjestys, ja onko niihin nojaaminen pitkäjänteistä. Lisäksi pitää olla näyttöä siitä, että yksityinen yritys pystyy hyvään työhön, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 12.2.2019 14:39
Anita Simola

Vanhusten hoivayhtiöt saivat siipeensä. Pääministeri peräänkuulutti arvoja ykköseksi, voiton tavoittelua vasta kakkoseksi.

Sote-uudistuksen eteenpäin menossa käydään kohta jos ei aivan minuutti- niin päiväpeliä eduskunnassa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi politiikan toimittajien järjestämässä vaalitentissä Helsingissä, että nyt kannattaa antaa valiokunnille työrauha. Sote on eduskunnan käsissä.

Entä miten Sipilä reagoi, jos sote ei ehdi valmiiksi tällä hallituskaudella?

– Pääministeri on syyllinen kaikkeen, jos joku menee pieleen. Jos sotea ei saada valmiiksi, niin se on iso pettymys. Lisäksi minulta jää parta ajamatta.

Sipilä on luvannut ajaa partansa, jos sote saadaan maaliin.

Erityisesti maakunnissa sotea on odotettu kuin kuuta nousevaa.

– Valmistelut ovat niissä pitkällä.

Pääministeri muistutti, että sote on sodan jälkeen suurin uudistus yhteiskunnassa. Sen käsittely vie aikaa.

Tarkempi sisältö?

Olisiko uudistuksen sisältö pitänyt kirjata tarkemmin hallitusohjelmaan?

– Jälkikäteen voi sanoa, että ehkä se olisi ollut hyvä idea, mutta toisaalta ohjelman laatiminen olisi vienyt siinä tapauksessa hurjasti enemmän aikaa.

Arvot ensin pintaan

Sotesta päästiin toiseen kuumaan aiheeseen, eli vanhustenhoitoon.

Sipilä sai vastailla medialle, miksi keskusta pyörsi kantansa ja alkoi kannattaa hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Keskusta ajaa monen muun puolueen lailla 0,7 hoitajamitoitusta.

– On hyvä, että muutimme mielipidettä. Vanhukset ovat huono säästökohde. Oloja on vaikea muuttaa paremmiksi muutoin kuin lisäämällä käsipareja työhön.

Sipilä huomautti, että jo nyt hoitajien määrässä toteutuu 0,65 kymmentä hoidettavaa kohti. Laissa on suositus, että mitoituksen pitää olla vähintään 0,5.

Sote tulee hätiin

Pääministeri listasi asioita, joita hallitus on tehnyt vanhushuollon eteen.

– Hallitus on pitänyt huolta siitä, että kunnilla on riittävät resurssit järjestää hoito. Lisäksi tuleva sote tulee hätiin. Sen jälkeen meillä on leveämmät hartiat hoitaa vanhusten huolto ja ennen kaikkea valvonta.

Sipilä yllätti median ottamalla poikkeuksellisen voimakkaasti kantaa yksityisiin hoivayhtiöihin. Hänen mukaansa arvot on tärkein mittari, jonka pitäisi ohjata niiden työskentelyä. Vasta sitten tulee voiton tavoittelu.

– Koko toimialan pitäisi katsoa peiliin ja miettiä, ovatko he oikealla toimialalla.

Hän peräänkuuluttikin yhtiöiltä yhteiskuntavastuuta ja yhteisten pelisääntöjen noudattamista. Samalla hän muistutti, ettei koko toimialaa saa leimata. Suomesta löytyy myös erittäin hyvin hoidettuja hoivakoteja.

Verot Suomeen

Miten kunnat pystyvät erottamaan jyvät akanoista?

– Jos minä olisin valitsemassa hoivapalveluja, niin tarkistaisin ensin, että maksaako yhtiö verot Suomeen. Sitten keskustelisin johdon kanssa siitä, millainen on yhtiön arvojärjestys, ja onko niihin nojaaminen pitkäjänteistä. Lisäksi pitää olla näyttöä siitä, että yksityinen yritys pystyy hyvään työhön.

Sipilä on pohtinut, että kenties joku muu yhtiömuoto kuin osakeyhtiö voisi toimia hoiva-alalla paremmin.

Hän heittää mietittäväksi osuuskunnat.

Minäkö mököttäjä?

Tentin loppuosassa päästiin tivaamaan, onko henkilökuva Sipilästä paljon muuttunut.

Sipilä totesi vuonna 2014, että hän saa potkaista polveen, jos hänestä sukeutuu tyypillinen poliitikko.

Pääministeri hymähti, että kyse oli kuvainnollisesta polveen potkaisemisesta.

Hän sai myös kuulla tenttaajalta, että pääministeriä on kuvailtu politiikassa herkkähipiäiseksi, mököttäjäksi ja poliitikoksi, joka ei pyydä anteeksi, mutta odottaa, että häneltä pyydetään. Edelleen on valitettu, ettei häntä saa tarpeeksi usein kiinni.

Sipilä totesi naurahtaen, ettei hän tunnista itsessään moisia luonteenpiirteitä.

– Käyn valtavasti taustakeskusteluja kansanedustajien ja muiden kanssa. Varmasti on jotain tottakin. Meillä on ollut raskas vuosi ja vähän nuo gallup-luvutkin painavat, hän muotoili.

Ei ikärasismia

Sipilää ryöpytettiin myös siitä, että hallitustaipaleella ministereiden ja avustajien määrää on lisätty.

– Olen edelleen sitä mieltä, että ministereitä voisi olla vähemmän. Annoin periksi, kun hallituskumppanit vaativat kahden raskaan salkun jakamista.

Pääministeri oikoi tietoa, jonka mukaan hän ei kelpuuttaisi itseään vanhempia kansanedustajia ministeriksi.

– Totesin tuolloin, että olen ministerilistan vanhin. En puhunut mitään ikärajasta.

Keskustasta lähtee poikkeuksellisen suuri joukko veteraanipolitiikkoja pois omasta tahdostaan. Sipilä ei allekirjoita sitä, että kyse olisi protestista.

– Olen heidän kaikkien kanssa jutellut, tällainen mieliala protestiin ei ole tullut esille.

Sipilä kertoi, että hän sorvaa puusta kaikille lähtijöille jonkin esineen muistoksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Kukaan ei ole niin näyttävästi ja jääräpäisesti ajanut heikennyksiä pienituloisten arkeen kuin pääministeri. Senkin on kääntänyt toisinpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän on Sipilän oma Arvo Pohja, jonka perusteella asiassa edetään? Ja miten se mitataan? Olisihan hyvä tietää myös ne arvopohjaperusteet, joilla sitten ei kaikkia puolueita hyväksytty hallitukseen ministereiksi. Onkin syytä jättää parta ajamatta, niin muistuttaa siitä huolettomuudesta millä on suhtautunut suomen vähävaraiseen kansaan. Hallitus on pitänyt huolen siitä että kunnilta on tosiasiallisesti leikattu. Tarkoittikohan se "leveämmät hartiot" että leikkausten jälkeen hartiot levenevät? Mitenkähän sitten, jos tulee maakunta "uudistus" ja tuhannet suuripalkkaiset johtajat lisähimmelinä väliportaaksi, sekä mistä löytyykään sitten palkkarahat? Eihän Sipilällä ole omatuntoa jotta saattaisi myöntää virheensä. Paras ajatus olisi siirtyä pysyvästi autotalliin sorvailemaan niitä muistoesineitä. Pitää muistaa suomen vähäväkistä kansaa kun äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arkadialle on näitä sijoittajia jotka ovat itse mukana tässä vanhusten hoivakotibisneksessä. Olisi MOT:n käytävä läpi keitä siinä on mukana? Vakavasti ottaen Sote on saatava ehdottomasti kaatumaan!!! Muuten ennenpitkää kaikki on yksityisillä sijoittajilla-terveydenhuoltokin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinkin kun Sipilä on syyllinen kaikkeen epäonnistumiseen tämän hallituksen osalta. Hänestä ei ole pääministeriksi. Asia jonka sanoin ääneen jo kun alkukaudesta uhkaili ja kiristi työmarkkinajärjestöjä Kikyn taakse. Sellainen peli kun ei kuulu demokratiaan ja pääministeri olisi pitänyt vaihtaa jo silloin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin kovastiko v***ttaa, kun Sipilä on onnistunut talouden kuntoon laittamisessa? Herra varjele meitä Rinteeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eri puolueita edustavat lähteet kertovat, että kokoomuksen juristi-kansanedustaja ja valiokunnan varajäsen Ben Zyskowicz on jälleen käyttänyt pitkiä puheenvuoroja perustuslakivaliokunnassa. Zyskowiczin toiminnan tulkitaan viittaavan siihen, että hallituspuolue kokoomusta ei haittaa sote-uudistuksen kaatuminen.

Silloin Suomeen ei perustettaisi keskustan himoitsemia maakuntia, vaan päätösvalta sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen tavasta siirtyisi kokonaan seuraavalle hallitukselle................

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotta Sipilä jääräpäisesti ajaa kaikki sijoittajien syliin, verovaroista, joka mielestäni lähentelee kavallusta yhteiskunnalta voittoa tavoittelevalle taholle. Kunnallisesti hoidetut palvelut ei voittoa tavoittele, vaan palvelee kaikkia tasapuolisesti säädystä riippumatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jos minä olisin valitsemassa hoivapalveluja, niin tarkistaisin ensin, että maksaako yhtiö verot Suomeen."
Kuulostaa aika irvokkaalta kuulla tämä miehen suusta joka on piilottanut miljoonaomaisuutensa vakuutuskuoriin juuri välttääkseen veroja.
Ei oikein natsaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan näin. Vakuutuskuoren avaamisen aikoihin sipilä muuttaa matalanverotuksen maahan kirjansa. Näin säästää ruman summan rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän ollessa puikoissa KAIKKI, niin politikot kuin yrityksetkin ovat käyneet yhä röyhkeämmäksi. Miksi? Siksi, että Sipiä on henkilökohtaisesti näyttänyt mallia, miten röyhkeästi hallitus voidaan muodostaa uudelleen, jotta saadaan tehtyä juurikin kuin huvittaa. Nyt yritykset seuraavat perässä ja kokeilevat rajoja, kuinka röyhkeästi yhteiskuntaa voidaan ryöstää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko Juha ajatella työllistävänsä vaikka rovaniemeläisen pienyrittäjän vaikka ostamalla hänen valmiiksi sorvaamia design-tuotteita? Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaan voi ostaa kotimaisia tuotteita. Näin saadaan hyvinvointia luotua.

Vastaanottajatkin osaisivat arvostaa ajatuksella hankittua kotimaista design tuotetta ja kauniita saatesanoja kiitoksen kera.

Pääministerin aika on erittäin arvokasta kaksien vaalien koittaessa keväällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rovaniemeltä tosiaan saa hienoja muistoesineitä, joilla on myös funktionaalinen tarkoitus pelkän koriste-esineen lisäksi. Näitä hankkimalla ei siis tule pelkästään hienoja design-esineitä palkintokaappiin, vaan niitä voi aina tarpeen mukaan käyttää, ja laittaa takaisin vitriiniin muille näytettäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainittuja tuotteita saa myös verkkokaupasta, ja ne ovat esillä myös Tokion olympialaisissa.
Näillä voi tosiaan yllättää lahjan saajan, sillä ihan kenelle tahansa niitä ei noin vain jaetakaan, vaan ne pitää ansaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Soten" on todettu jo kaksitoista vuotta olleen eduskunnan keskeneräinen projekti. Eipä sen ongelmia tai onnistumisiakaan voine pelkästään yhden politiikon "piikkiin" laittaa. Mutta onhan se erikoinen projekti ja projektiporukka, jossa osa yrittää viedä suunnitelmaa eteenpäin ja toinen osa laittaa kapuloita rattaisiin minkä ehtii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan se yksineläjä 80-vuotias joka lääkärinmääräyksellä sinne hoivakotiin ohjataan kun ei kotona normi askareet enää taivu, alkaa kyselee mitä johdolle kuuluu, maksatteko verot Suomeen miten teidän raha-asiat onko hoitajia tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakunnissa ne kuntien politikot jotka ovat etupäässä maalaisliittolaisia hääläävät nämä palvelut milloin kenellekin. Sipilän lähipiiri hääläsi Keskipohjanmaalla kuljetuspalveluita vammaisille ja vanhuksille ja persiilleen meni mutta syyhän on aina jonkun toisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Media ei tunne vieläkään Sipilää. Hyvä niin hän on paljon enempi kansanmies kuin media luuleekaan. Hyvin tasapuoline ja oikeudenmukainen eikä missään nimessä porvari. Media on yrittänyt hänestä muovata jotain toista mitä eivät itsekkään tiedä. Kannattasi jututtaa häntä enempi ja olla rehellinen hänelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

13:31
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
13:28
Seitsemän Labourin kansanedustajaa eroaa protestiksi Corbynille – Brexit ja antisemitismisyytökset jakavat puoluetta
13:28
Ranska ei halua ottaa vastaan Syyriassa vangittuja Isis-taistelijoita – Trump uhkaa vapauttaa vangit
13:19
Ensimmäinen EU-vaaliennuste: Vanhoille valtapuolueille tulossa tappio – äärioikeiston kannatus kasvaa
11:59
Seiska: Valtio osallistuu sittenkin Matti Nykäsen hautajaiskuluihin
11:43
Mies sai sakkoja väkivaltaan yllyttäneestä Facebook-kirjoittelusta  – hovi ei koventanut rangaistusta syyttäjän vaatimuksesta huolimatta
11:38
Seefeldin MM-kisojen ohjelma – katso milloin Itävallassa hiihdetään ja hypätään mäkeä
75
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
69
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
38
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
27
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla
22
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
19
Ulkoministeri Soini matkustaa Roomaan ja Vatikaaniin – saa mahdollisuuden tervehtiä Paavia
13
Intialainen 19-vuotias Himanshu Vohra tuli Ouluun treenaamaan putkiasennusta keskelle pakkasia – "Intiassa kukaan ei mene kymmentä kilometriä pyörällä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Maan länsiosassa sekä Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinka moni uskaltaa väittää, ettei ole miettinyt tuonpuoleista?

Turha miettiä tuonpuoleista, kun kuolema korjaa niin tietoisuus sammuu. Jotkut luulee että kuolema on vain vitsi ja elät... Lue lisää...
Kuolema on lopulline...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image