Kotimaa

Sipilä ja Orpo toivovat malttia syksyn työ­mark­ki­na­neu­vot­te­lui­hin

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan talouskasvu on vasta lähdössä liikkeelle. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 6.6.2017 8:21 | Päivitetty 6.6.2017 9:55
STT

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivoo malttia syksyn työmarkkinaneuvotteluihin.

- Me olemme nyt nähneet, että kun tehdään käytännön konkreettisia toimia sen eteen, että suomalainen työ käy paremmin maailmalla kaupaksi ja on kilpailukykyisempää, silloin työllisyys paranee. Tästä meidän pitäisi pitää myös sitten syksyllä kiinni, että pidetään malttia syksyn neuvotteluissa, Sipilä sanoi Ylen radion Ykkösaamussa.

Sipilä pitää todennäköisenä, että työntekijäpuoli tulee syksyllä neuvottelupöytään palkankorotusvaatimusten kanssa. Suomen työmarkkinajärjestelmä joutuu Sipilän mukaan testiin jälleen syksyllä.

- Toivon vaan, että sitä mitä ollaan saatu aikaiseksi ja tätä hyvää kehitystä ei syksyllä turmella, Sipilä sanoi.

Sipilä toivoo myös, että paikallisessa sopimisessa päästään eteenpäin.

- Kun Suomen kilpailukykyä yhteiskuntana mitataan, niin kyllä työmarkkinoiden jäykkyys edelleen painaa Suomen sijoitusta alaspäin, Sipilä painotti.

Orpo: Suuret palkankorotukset olisivat virhe

Myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puhuu palkkamaltin puolesta. Orpo sanoi MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että suuret palkankorotukset syksyn liittokierroksella olisivat virhe. Orpon mukaan talouskasvu on vasta lähdössä liikkeelle, jotta työttömiä saadaan töihin ja kansantalous vahvemmaksi.

Orpon mielestä tulevana syksynä ei vielä ole aika suurille palkankorotuksille.

- Minusta se olisi virhe. Nyt pitäisi malttia vielä olla, kun saataisiin työllisyysaste ylemmäksi. Meillä olisi koko julkinen talous vahvempi, ja voitaisiin tulevaisuudessa miettiä, miten saadaan ostovoimaa parannettua, Orpo sanoi.

Joka neljäs ei halua korottaa palkkoja

Orpon ja Sipilän näkemykset saavat tuoreen kyselyn mukaan tukea myös kansalta. Väli-Suomen Median Uutissuomalainen teetti kyselyn, johon vastanneista yli puolet kannattaa korkeintaan kahden prosentin vuosikorotuksia. Joka neljäs vastanneista tyytyisi nykypalkkoihin. Yli kahden prosentin korotusta toivoo vain joka kymmenes.

Tietoykkösen internetpaneeliin vastasi noin tuhat ihmistä 30. toukokuuta - 1. kesäkuuta. Tulosten virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Syksyn neuvotteluissa jotkin palkansaajaliitot saattavat kuitenkin vaatia tuntuvia palkankorotuksia, koska edellisinä vuosina on tehty maltillisia palkkaratkaisuja.

Esimerkiksi Paperiliitto on jo ilmoittanut selväksi, että palkansaajat eivät enää ole valmiita uusiin nollakorotuksiin. Liitto aloittaa elokuussa neuvottelut Metsäteollisuuden kanssa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Miljonäärin ja toisenkin hyväosaisen on helppo vaatia juuri siltä taholta lisää kuuliaisuutta, joita he yhdessä ovat kaltoimmin kohdelleet hallituksensa leikkaustoimenpitein. Varmaan taas kohta kerätään jollain toimenpiteellä yrittäjille lisää tukea, sillä heille ei oman kertomansa mukaan 8500 miljoonan euron vuosittaiset tulonsiirrot riitä. Eikö jo kansantaloudenkin kannalta olisi edullisinta lakkauttaa sellainen yritystoiminta, joka vuodesta toimeen pyörii vain suurten tukien auttamana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtio-omisteisissa ja yksityisissä yrityksissä johtajien palkat nousi 11%, joten olisi kohtuullista työmiehen tyytyä puoleen palkankorotukseen, eli 5,5 prosenttiin. Näin siksi koska suomi on lamassa, eikä ahneudelle pitäisi nyt antaa valtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä taas toivon malttia maahanmuuttoon, meillä ei yksinkertaisesti ole varaa nykyiseen menoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on jotain varaa nostaa niin korotukset kuuluu eläkeläisille. Duunarit saa pitää tälläkertaa turpansa kiinni!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän mahtaa olla kun suuri osa työntekijöitä näkee lähiaikoina lomarahojen leikkauksen kikyn nimissä , niin helpottaakohan tuo seuraavia palkkaneuvotteluita ? luulenpa että ei helpota .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä miljoonikot toivovat! Nyt kunnon palkankorotukset kaikille jotka tienaavat alle kaksitonnia kuussa. Kyllä ne herrat osaa toivoa ja pyytää ja tehdä tilastoja joka neljännestä haastatellusta? Missään nimessä ei saa mikään ala sopia 0-korotuksesta. Samoin eläkeläiset, työttömät, opiskelijat, kaikki ovat ansainneet korotuksensa.
Jos valtiolla on vara hankia sotakalustoa määräämättömillä summilla, niin kyllä sillä silloin on vara maksaa kansalaisilleenkin. Muutama sotaharjoitus vähemmän, kyllä sitä tappaa osataan ilman harjoitustakin, mutta leivättä ei kukaan elä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matalapalkkaisten korotukset maltilla ovat ookoo, mutta nollakerholaisille eli mitään tuottamattomile ei sentin senttiä. Tervetuloa vaan työelämään nuoret ja työttömät ja eläkeläisen on turha vinkua pientä eläkettään, eläkeikäisillä oli rajattomat työmarkkinat kerätä itselleen eläkettä. Turha nyt vinkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"- Me olemme nyt nähneet, että kun tehdään käytännön konkreettisia toimia sen eteen, että suomalainen työ käy paremmin maailmalla kaupaksi ja on kilpailukykyisempää, silloin työllisyys paranee."

Sipilä se ei muista vahingossakaan todeta, että suomalainen työ kaupaksi paremmin sen takia, kun Euroopan ja maailman talous on elpynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Väli-Suomen Median Uutissuomalainen teetti kyselyn, johon vastanneista yli puolet kannattaa korkeintaan kahden prosentin vuosikorotuksia"
Eli Keski-Suomen maajussit pitivät duunareiden palkkatasoa hyvinkin riittävänä....:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Telakkateollisuus suurine tilauksineen se elvyttää. Tämä ei ole nykyhallituksen aikaansaannos, vaan kunnia kuuluu Vapaavuorelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ministereiden määrää lisättiin ja kohta ovat palkkojaan nostamassa.
Millä sitä ostovoimaa lisätään jos ei ole varaa ostaa mitään kun ei palkkoja nosteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne on irvokas. Ulkomaankaupan vaihtosuhde ei voi olla kaikilla valtioilla positiivinen. Valtiot siis kilpailevat saadakseen vaihtosuhteen positiiviseksi. Kilpailu tehdään pudottamalla kuluja, eli maat kilpailevat työntekijöiden etujen pudottamisessa ja yritysverojen laskemisessa. Ostovoiman ja yritysverojen pudotessa myös valtion tulot putoavat, joten julkinen talous jää alijäämäiseksi ja sitä pitäisi supistaa. Tästä syntyy syöksykierre pohjalle.
Stubb sen sanoi: "Euro on darwinistinen valuutta." Valitettavasti Suomi kuuluu niihin maihin, jotka tulevat häviämään tässä "evoluutiossa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) perustele kuinka maatalouslomittajan työtä markkinoit maailmalla?? ei taida olla muualla maailmalla maatalouslomittajan ammattia olla lainkaan.
Voisisit nostaa palkat maatalouslomittajille kun ette pysty markkinoimaan maatalouslomittajan ammattia maailmalle lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun on omat ja avustajien palkat saatu nostettua. Niin pieni _ ja normaalituloiset saa olla ilman. Talkoot ei koske nk. eliittiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä ketkut selittelee kansalaisille sumuverhoa palkan korotusten haittatekijöistä, mutta itselle ja muille eliiteille korotuksien eivät he eväänsä täräytä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla taas niitä manipulointi mielipidetiedusteluja, kun seuraa vähänkään aikaansa niin näyttää että alle kymmenen prosenttia ei halua palkan korotuksia, eliitti, kun heillä palkat nousee muutenkin. Nyt on aika nostaa palkkoja, kikyllä on vain hidastettu kehitystä ja kilpailukykyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysely on tehty maajussien kesken ja optioilla rikastuneiden kesken.
Yhtäkään pieni-palkkaista työntekijää ei todellakaan ole haastateltu.
50% korotukset alle 15€ tuntipalkkoihin,yli 20€ palkkoihin vähennykset
Ja myös kaikille julkisella puolella työskenteleville 60% alennus virkamiehille.
ps.Ei kannata orpon ja sipilän huolta kantaa ens viikolla jussi kaataa hallituksen
soini kannetaan kaatopaikalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Maatalouslomittajilta leikataan palkkoja, lomarahoja ja kesälomia?? kun monena vuonna on muutenkin leikattu palkkoja ja kilometrikorvauksia.
Olisi aika jo maatalouslomittajille korottaa palkkoja ja kilometrikorvauksia.
Maatalouslomittajat ovat olleet kunnissa ensimmäisenä leikkauslistoilla joilta viedään palkoista ja kilometrikorvauksista.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tulkaapa tutustumaan ja myös tekemään maatalouslomittajan työtä kuinka raskasta työ on kesälomienne aikana kun teillä niitä kesälomia on monta kuukautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kun joutuu töitä tekemään ihan loma-aikaan. Aika moni muukin painaa läpi kesän palvellen lomalaisia. Maajusseille on kuitenkin tommonen kiva loma systeemi tehty. Normaali pienyrittäjä voi ainoastaan unelmoida tuollaisesta että julkinen puoli tulisi järjestämään lomat. Tuohon kun yhdistää lukemattomat tuet ja niitä hakemaan avustavat maatalousneuvojat niin alkaa tuntea jo pientä kateutta kaupungin nettomaksajayrittäjä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

113
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
46
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
39
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
31
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Olen paremmin köyhästä, henkilökohtaisen konkurssin kokeneesta perheestä jossa ei paljon rahalla rellestetty. Otin opiks... Lue lisää...
Olen erimieltä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image