Kotimaa

Sipilä ihmettelee Mattilan palk­ka­pu­hei­ta: "EK:lla on jäänyt levy päälle"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toteaa, että kiky-sopimus ja nollaratkaisut ovat kuroneet eroa umpeen.
Kotimaa 13.3.2017 19:31 | Päivitetty 13.3.2017 20:26
STT, Kaleva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ihmettelee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan palkkapuheita.

– Täytyy sanoa, että ihmetyttää puheet, joiden mukaan olemme 10–15 prosenttia jäljessä ja tarvitaan monta kikyä. Jotenkin EK:lla on jäänyt levy päälle asiassa, Sipilä sanoo STT:lle.

Sipilän mukaan hallitusneuvotteluiden aikaan vuonna 2015 Suomen kustannuskilpailukyky oli Saksaan verrattuna 10–15 prosenttia perässä.

– Sen jälkeen kilpailukykysopimus oli neljä prosenttia ja on tehty käytännössä nollapalkkaratkaisut vuosina 2015, 2016 ja 2017. Yhteenlaskettuna 10 prosenttia on kurottu kiinni, kun Saksassa on ollut plusmerkkisiä palkkaratkaisuja, Sipilä sanoo.

Mattila peräänkuulutti sunnuntaina Helsingin Sanomien haastattelussa lisää kilpailukykysopimuksia ja palkkamalttia. Hänen mukaansa suomalaisten palkat ovat kilpailukyvyn kannalta 10–15 prosenttia liian korkeat.

– Palkansaajien kilpailukykysopimuksen kaltaiset toimet on nyt tehty. Paljon on kahdessa vuodessa tehty yhdessä palkansaajien kanssa, Sipilä sanoo.

Kilpailukykyeron kurominen oli hallitusohjelmassa jaettu kolmeen osaan, joista kilpailukykysopimus oli yksi osa. Toinen kolmannes oli palkkamalttia. Viimeinen kolmannes tarkoitti tuottavuuden kohottamista, jossa päävastuu on Sipilän mukaan yrityksillä.

– Jos Mattilan väite on, että olemme edelleen yhtä paljon jäljessä kuin kaksi vuotta sitten, niin täytyy kysyä, että mitä tuotteiden ja prosessien kehittämiselle on tapahtunut tässä ajassa, Sipilä sanoo.

Myös Orpo kritisoi

EK on vetäytynyt työehtosopimusneuvotteluista ja liitot sopivat työehdoista alakohtaisesti. Mattilan mukaan myös liittokierros on EK:n näkökulmasta välivaihe. EK:n mielestä pitkällä aikavälillä kaikki työehdot pitäisi sopia työpaikoilla työntekijän ja työnantajan kesken.

Paikallisen sopimisen edistäminen on myös hallituksen tavoite, jonka etenemistä hallitus aikoo Sipilän mukaan syksyn liittokierroksella seurata.

– Samoin Suomen mallista sovittiin kilpailukykysopimuksen yhteydessä. Se on myös työmarkkinajärjestöjen lupaus hallitukselle, että sitä ryhdytään soveltamaan. Seurataan syksyllä miten tulee käymään, Sipilä sanoo.

Suomen mallilla tarkoitetaan vientivetoista liittokierrosta. Sen toteutuminen on epävarmalla pohjalla, kun esimerkiksi Metsäteollisuus on irtautunut keskusteluista.

Sipilä toivoo myös johtajilta laajempaa esimerkkiä oman palkkamaltin näyttämisestä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitää Mattilan palkkapuheita enemmän hajottavina kuin kokoavina. MTV:n kolumnissaan Orpo kirjoittaa, että puheet kaikkia aloja koskevasta liian kovasta palkkatasosta eivät kuvaa nykytilaa Suomen talouden ongelmista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (58)

Niin, miksiköhän saksalaiset ostivat Turun telakan ja rakentavat siellä hyvällä menestyksellä risteilijöitä, vaikka niitä rakentavat suomalaiset kalliin työvoiman telakkaduunarit ja telakan alihankkijoiden suomalaiset duunarit ? Tai että Mersu teettää autoja kallispalkkaisilla suomalaisilla Uudenkaupungin autotehtaan duunareilla.

Olisikohan EK:ssa aika miettiä, mistä kaikesta muusta kilpailukyky , KiKy, muodostuu kuin vain duunarin palkasta ? Miten olisi esimerkiksi sellaiset asiat kuin johtaminen, logistiikka, pääomittaminen, tuotekehittäminen, tuotannon organisointi, aidon laadun tekeminen, myynti ja markkinointi ? Vanhaan "hyvään aikaan" suomalaisen teollisuuden ainoa myynti- ja markkinointikeino oli devalvaatio. Nyt sitä ei voi "yhden yön ihmeenä" enää käyttää. Yritysten on pakko Suomessakin hakea muitakin markkinoita kuin Venäjän markkinat ja pakko myös oppia kilpailemaan markkinoilla muiden maiden firmojen kanssa. Tokihan uudempi sukupolvi on tässä huomattavasti parempi kuin edelliset sukupolvet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmeen virkaa EK:lla on tällaisten lausuntojen antajana. EK lopetti kaikki sopimukset ja ulkoisti itsensä kokonaan työmarkkinoilta, joten ei heille enää kuulu palkka- eikä muutkaan työmarkkina-asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän tuo palkkojen alentaminen loppupeleissä vaikuttaisikaan talouteen. Ainakin omassa taloudessa palkan aleneminen on johtanut siihen, että kaikessa on tingitty mm. 2. auto pois (valtiolta verotuloja -1500 euroa+yrityksiltä pois polttoainetuloja, huollot ym), kesämökki kylmilleen (lämmitys kustannukset -1000, mökkimatkoja pois n. 4000 km/vuosi), kaikenlainen "hömppä" pois, ei ravintoloita tms, alkoholi ulkomailta -1000/vuosi yms. Voisi vielä todeta, että ennen "kouraisi" sydänalaa ostaessa ulkomaista tuotetta kotimaisen sijaan, mutta nykyään ei tee minkäänmoista reaktiota. Niin viimeaikainen "kiky" on vaikuttanut minun bruttopalkkaa n. 1000 euroa/kk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon voisi todeta, että porvarilla menee niin kauan hyvin kun duunarilla on varaa ostaa porvarin kaupasta. Itsekin olen päättänyt, että sitä mukaan kuin muita veroja ja pakkomaksuja pukkaa, sitä mukaan vähennän muuta kulutusta. Vähälläkin tulee toimeen. Jo aikoja sitten siirryin S- ja K -kaupoista L -kauppaan. Siinä olen säästänyt 10 -15 % ruokamenoissa. Vuoden mittaan se on pitkä centti. Heräteostoja en enää harrasta. Puhelinmyyjille kohteliaasti heti alkuun : Kiitos ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Profeetta Sipilä mahdollistaa toimillaan näiden "mattiloiden"rallatuksen,olisi aika tehdä jotakin "köyhempien"eteen,jos meinaa pysyä "valtaistuimellaan."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai Sipilä tosissaan ihmettele, tietää kyllä missä mennään. Onhan jo monet asiantuntijat torpanneet Mattilan esityksen, asettaen oman prosenttilukunsa esille samassa puheenvuorossa. Sellainen 5 % tuntuu olevan useilla mielessään, kun kilpailukykyä verrokkimaiden kanssa tarkastellaan. Tarkasti ottaen Mattilan avaus oli 15% useammassa erässä, ei kerralla.

Mennäänhän nyt kuntavaalit ensin ja otetaan hallituksen omat asioiden panttaukset vastaan. Silloin hallitus voi olla jo samaa mieltä EK:n johtajan esityksestä, mutta kuitenkin siitä tulisi luopua täydellisesti.

Toivoisi hallituksen ottavan kantaa yritysten omalla pääomalla investointiin. Keinoja on olemassa sen edistämiseksi. Nimittäin Suomessa astia vuotaa siinä, kun osinkojen jakaminen on se pyhälehmä johon ei saa puuttua. Yritysten ei ole pakko maksaa osinkoja, varat voi laittaa investointeihin. Voihan tulla pelko sijoitusten karkaamisesta ulkomaille. Siihen olisi hyvä käyttää samaa keinoa, kuin mistä Islanti juuri luopui. Huonossa taloustilanteessa on syytä pitää omista rahoista kiinni. Rahaa ei saisi siirtää ulkomaille. Ulkomailla lomailu siirtää valuuttaa pois käsistämme. Tässäkin valuutan valuminen ulkomaille vähenisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli jos ensi kaudellakin päädytään nollaratkaisuun niin on duunareiden vadittava 10-15% palkankorotuksia. EK pakottaa toimimaan näin ja se ei ole kenenkään etu vaan saa ulkomaiset investoijat varpailleen eikä sieltä uskalleta investoida Suomeen koska vakaa palkkaneuvottelu yhteiskunta on tahallaan EK:n taholta purettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mattilan palkka puheet olivat hyvin tarpeelliset. Puoluekantaan katsomatta luulisi palkkatyöläisen ymmärtävän sen, että nuo puheet tulevat neuvottelupöytään kun tämä sopimuskausi päättyy. Puhe oli selkeä varoitus siitä mitä seuraavissa palkkaneuvotteluissa työnantajat esittävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sot!sot!Sipilä kyllä nyt älähdetään, suurpalkkaisten EKoon jutuista, kun kuntavaalit on ovela,mutta kun vaalit on ohi ,niin Sipilällä ääni muuttuu,palkkoja pitää vain alentaa,sitähän on tehnyt jo kaksivuotta,ja sama tyyli jatkuu.Mutta toivottavast kansalaiset muitstaa hänen toilailunsa ja katsoo kelle äänensä antaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri noin! Köyhienkin äänet täytyy kerätä vaalien alla, Mutta kun vaalit on ohi, muuttuu ääni kellossa ja ajaa "harkinnan" jälkeen samaa linjaa. Palkoista reippaasti pois, mieluiten ilman palkkaa, kuten tuo täyshuijaus-työharjoittelu. Tekopyhää touhua! Ei pitäs uskoa kenenkään, että Sipilä tosissaan on erimieltä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1 kiky tehty
2 palkkamaltti tehty
3 yritysten prosessien ja tuotteiden kehittäminen-ei tehty
Luuleeko sinisilmäinen Sipilä todellakin että nykypäivän yritysten ahneus toteuttaa tämän, duunareille se ei valu vaan omistajien omaan taskuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei luule. Tietää että omistajien taskuun veroparatiiseihin rahat ja duunareille kenkää lisää. Mutta sehän tarkoitus onkin. Puheet on hölmöjä hämäämään ja kabinetissa sitten nauretaan hyvien veljien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SAK:n pitää ensin huolehtia eläkerahat veroparatiisiyhtiöihin pois Suomesta, sitten voi rauhassa kupata suomalaisia työnantajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EK Pitäis Suomesta lopettaa ei ole mitään käsitystä suomen taloudesta +palkoista Huuhaa ukkoja kaikki isolla palkalla riittäis 3000,00 euroa näille virkamiehille kuin myös muillekkin itsekeskeisille Hörhöille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) Helppo on räkyttää kun toimeentulosta ei ole huolta , voisittako jo nostaa pienituloisten palkkojakin JA eläkkeitä KUN kerran LAMA on ohi suomessa.
Suurituloisilta on varaa leikata tuhansilla euroilla kuukaudessa palkasta pois ja siirtää pieni tuloisille ja eläkeläisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Suomen palkkoja kannata verrata saksalaisten palkkoihin vaan puolalaisten. Puolalaiset tehtaat tekee putket punaisina saksalaislle tuotteita joita dumpataan maailmalle saksalaisina tuotteina. Eikö herra Sipilä ole tästä tietoinen. Saa tehdä toisen jos toisenkin kikyn ennenkö saavutamme puolalaisten kilpailukyvyn. Heittäisitte vain jo sen euron mäkeen että loppuisi tämä euron kanssa keppurointi. Emme yksinkertaisesti pärjää kilpailussa euroalueella ja se nyt olisi jo alettava uskomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei ole halvan tuotannon maa vaan korkean osaamisen maa kuten Saksa. Silloin verrokki on Saksa ja muuta korkean osaamisen maat. Muistetaan, että edelleen Suomi on yksi maailman parhaista teknologia osaajista. Suomi ei sitä vastoin ole ollut tuotantomaa kuten Puola enää vuosikymmeniin. Ja tuottavuuttakin on monenlaista. Ei pelkästään palkkatuottavuutta vaan osaaminen on tuottavuudenkin osalta erittäin tärkeä parametri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (58)

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
55
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
24
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image