Kotimaa

Sipilä: Hal­li­tus­puo­luei­den pu­heen­joh­ta­jat käsittelevät per­he­va­paa­uu­dis­tus­ta maanantaina

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin).mielestä lisärahaa pitäisi voida käyttää sekä varhaiskasvatukseen että perhe-etuuksiin. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 10.2.2018 12:53 | Päivitetty 10.2.2018 14:25
STT,

Hallituksen puheenjohtajakolmikko ottaa perhevapaauudistuksen vielä käsittelyyn. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo Twitterissä, että trio käy uudistuksen läpi maanantaina illalla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi eilen lopettaneensa uudistuksen etenemisen ja että keskusta haluaa siirtää sen seuraavalle hallitukselle.

Saarikon mielestä hallituksen perhevapaauudistukselle asettamat reunaehdot ovat liian tiukat, koska lisärahaa ei ollut luvassa. Tämän vuoksi "teoriassa hyvältä vaikuttanut uudistuksen pohja olisi lyhyellä tähtäimellä näyttäytynyt perheille leikkauksena".

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan valtiovarainministeriö oli jo luvannut perhevapaauudistukseen rahoitusratkaisun, jossa julkiseen talouteen syntyvä 80–100 miljoonan euron aukko olisi katettu. Grahn-Laasosen mukaan VM:n rahoitusratkaisu on ollut neuvottelupöydässä tiedossa jo ainakin pari viikkoa.

Grahn-Laasonen vaati eilen pääministeri Sipilää ottamaan asian hallituspuolueiden puheenjohtajakolmikon käsittelyyn.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolestaan sanoi Twitterissä, että kokoomus haluaa jatkaa ratkaisun hakemista perhevapaisiin.

– Ei näin tärkeää asiaa noin vain voi kaataa, hän tviittasi.

Myös sinisten Simon Elo kertoi Twitterissä, että puolue olisi ollut valmis tukemaan isien vanhemmuutta jopa kaksinkertaistamalla isyysvapaan yli sataan arkipäivään perheiden valinnanvapautta kunnioittaen.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) sanoi Ylen Ykkösaamussa, että hänen mielestään lisärahaa pitäisi voida käyttää sekä varhaiskasvatukseen että perhe-etuuksiin. Hän uskoo, että Saarikko pysäytti uudistuksen valmistelun eilen rahan takia, mutta myös jonkin verran ideologiaa on taustalla.

- Tulkitsen, että kyllä tämä on rahakysymys, mutta liittyy siihen ideologiaakin, kun rahaa leikataan joltakin pois ja johonkin siirretään. Siinä mielessä on vaikea siirtää ideologiaa pois tästä uudistuksen pysähtymisestä, Mattila muotoili.

Mattila on keskustan linjoilla siitä, että lisärahaa olisi pitänyt herua myös etuuksiin. Kokoomukselle olisi riittänyt, että julkiseen talouteen syntyvä aukko katetaan. Kuluja tulisi muun muassa siitä, että lapsia siirtyisi enemmän päiväkoteihin ja varhaiskasvatukseeen. Tähän olisi Grahn-Laasosen mukaan löytynyt jo valtiovarainministeriöltä 80-100 miljoonan euron suuruinen rahoitusratkaisukin.

Myös Saarikko sanoi eilen Twitterissä, että VM lupasi vajaan sadan miljoonan lisäpotin, mutta vain kattaakseen kotihoidosta päiväkoteihin siirtyvien lasten varhaiskasvatuksen kulut.

Mattila sanoo, ettei ole nähnyt yksi yhteen laskelmaa siitä, mitä valtiovarainministeriöstä olisi tarjolla.

Kotihoidon tuesta leikkaaminen vaikeaa keskustalle ja sinisille

Mattilan mukaan sinisten on ollut vaikea hyväksyä sitä, että kotihoidon tukeen tulisi porrastus lapsen iän mukaan. Eli jos lasta hoitaisi kotona kolmevuotiaaksi asti, kotihoidon tuki pienenisi viimeisenä vuotena. Myös keskustalle tämä on ollut vaikea pala.

- Se tuntuisi haasteelliselta, jos muistakin etuuksista leikataan. Mutta siinäkin on tavoitteena naisten työlllisyysaseman parantaminen ja työllistyminen, palaaminen työmarkkinoille tai koulutukseen, jos on esimerkiksi sellainen tilanne, ettei ole mitään toisen asteen tutkintoa. Eli ei tässä ole ihan siitä vain kysymys, että hoidetaanko lasta kotona vai ei, Mattila sanoi ja viittaisi puoluetoverinsa, työministeri Jari Lindströmin (sin.) kanssa käymiinsä keskusteluihin asiasta.

Saarikon mukaan neuvottelupöydällä oli myös esimerkiksi esityksiä, jotka olisivat leikanneet keskustalle tärkeää kotihoidontuen tasoa jo heti noin 1-vuotiaasta lähtien, muun muassa monilapsisten perheiden osalta sisarkorotuksista. Yli 2-vuotiaiden kotihoidon osalta tukea olisi Saarikon mukaan leikattu voimakkaammin poistamalla kaikki kotihoidontuen lisäosat, kuten pienituloisia tukeva hoitolisä.

MAINOS

Kommentoi

Toiset on tahattomasti työttömänä, mutta heille ei haluta maksaa edes vähimmäistoimeentuloa, toiset hyväpalkkaisesta työstä nauttivat käyttää kokoomuslaista valinnanvapautta ja heille halutaan maksaa mukavaa korvausta kotonaolosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olisi nimi muutaa arvan nostoksi koska suunnitellaan lakeja mutta ei tiedetä mistä murjastaan rahat maksuihin ,siellä arvotaan kenen lomppuukille nyt mennään .Epäilen että pienten eläkkeen saajien niskaan hyökätään .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos perhevapaan suunnittelua vielä jatketaan, kannattaa työtä johtamaan valita ehdottomasti joku muu kuin Mattila. Hän ei todellakaan vakuuta ministeritaidoillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Justiinsa tällaisia kotiin makaaman parhaassa työiässä olevia ihmisiä houkuttelevia tukia pitää leikata raskaalla kädellä. Net on päiväkodit sitä varten että voi viedä lapsen sinne hoitoon ja kotiin jäävä vanhempi on saanut tähänkin asti sopivan Kumma juttu etteivät edes vastuu ministerit halua myöntää, että velalla elämiselle pitää tehdä loppu. Sen nyt ymmärtää sokea Reettakin että sinisten ministerit ja kansaedustajat puhuvat mitä sylki suuhun tuo mutta kyllä Keskustan ja Kokoomuksen vastuu ministerien pitää osta ja uskaltaa ryhdistäytyä, kerta kaikkiaan. Nuoret terveet ihmiset töihin tienaamaan tarverahaa. Näin se menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on niin, että kalliimpi on kun lapset hoidetaan p.kodissa kuin kotihoidon tuella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Keskusta älkää antako juntti Kokoomus Orpon johtaa enää teitä vaan ottakaa lusikka kauniiseen käteen muutkin kuin Saarikko ja sanokaa nyt loppuu köyhien kurmuutukselle
STOP vanhenpain vapaan puolitukselle leikkaukselle
Aktiivimallikin uudelleen käsittelyyn että siitä tulee oikeuden mukaisempi
Suomen Sosiaalitturvaa EI saa romuttaa EU liittovaltioon sopivaksi ,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus ei yllättänyt tälläkään kertaa eikä Sipilä joka edustaa kokoomuslaisia arvoja. Ei vaan olisi päässyt ministeriksi puhumattakaan pääministeriksi kokoomuksen jäsenenä, nyt toimii kokoomuksen juoksupoikana. Nim. "Nyrkki pöytään" kehoitan jatkamaan opiskelua sillä se ei mene sinunkaan kohdalla hukkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksella on järkevä linja toivottavasti pitää. On maksettu liikaa veroja sosialisteille pitäkööt itse kukanenkin huolta itsestään kun ei tarvitse veroina rahojaan ssosialisteille jakaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillinen (ehkä) kokoomuslainen "nyrkki pöytään" käyttäytyminen öykkäri, kun oma ahneus ja itsekkyys menee edelle kotona hoidettavien lasten lapsuusajankin kehityksen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin eli siinä me nyt nähdään mikä on seuraus sosialismista ja siitä kun olemme antaneet puolet rahoistamme ja lähes kaiken päätösvallan poliitikoille. Tähänkin luonnollinen ratkaisu on se, että ei siirretä rahojamme veroina poliittiselle eliitille. Jokainen perhe pitäkööt itse omat rahansa ja hoitakoot asiansa juurikuten parhaaksi katsovat. Jos joku perhe haluaa pitää vapaata, niin se olkoot perheen oma asia ja rahastahan se ei tule jäämään kiinni kun ei siirretä perheiden rahoja minkäänlaisina veroina eliitille.

Nykyisessä mallissa perhe siirtää rahoistaan noin puolet veroina hallintokoneistoon. Hallintokoneisto sitten sieltä saattaa almuina antaa jotain pientä vapaata tai lapsilisää. Se ei ole kuin murto-osa siitä mitä perheesi on alkujaan veroina maksanut. On aika sanoa poliitikoille ja virkamiehille että ei kiitos ja on myös aika kansalla itsenäistyä ja lopettaa verojen maksaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossakin asiassa sentään olen samaa mieltä keskustan ja jopa sinisten kanssa! Pitäkää siis pintanne! Kotihoidontuki on niin mitättömän pieni tuki, että sen leikkaaminen tuskin nostaa tätä maata ylös suosta. Pienen lapsen paikka ei ole päiväkodissa vaan kotihoidossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image