Kotimaa

Sipilä: Hallitus seuraa nöyrästi, miten aktiivimalli toimii – "Julkista keskustelua on leimannut pelottelu"

Pääministeri Juha Sipilän mukaan aktiivimallista käytyä julkista keskustelua on leimannut pelottelu. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 13.1.2018 17:23
STT

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallituksessa halutaan seurata rauhassa, minkälaisia kokemuksia työttömyysturvan aktiivimallista saadaan ensimmäisen noin kolmen kuukauden seurantajakson aikana. Aktiivimalli on nostattanut kiivasta julkista keskustelua, ja sitä vastustava kansalaisaloite on kerännyt yli 100  000 allekirjoitusta.

–  Kolmen kuukauden päästä pystytään katsomaan ensimmäisen kerran, miten tämä on käytännössä toiminut ja sitten sitä säädetään, jos tarvetta on, Sipilä sanoi lauantaina Helsingissä keskustan puheenjohtajapäivillä.

–  Seuraamme tätä nöyrästi. Uskon, että se kääntyy hyväksi.

Sipilän mielestä julkista keskustelua on leimannut pelottelu. Hän painottaa, että hallituksen toimien tavoitteena on saada ihmisille töitä ja avoimet työpaikat ja hakijat kohtaamaan toisensa.

–  Tällä pyritään siihen, että jokainen työtön olisi työmarkkinoiden käytettävissä, ei tässä mitään kiusaa haeta.

Presidenttiehdokas Matti Vanhanen totesi, että työvoimapulan takia nyt oli oikea hetki aktiivimallin kaltaiseen toimenpiteeseen. Hän ei halua lähteä arvioimaan mallin yksityiskohtia.

–  Ei olla vielä saatu siitä käytännön kokemuksia. Katsotaan nyt ensimmäinen kolmen kuukauden jakso, että miten nämä pahimmat pelot toteutuvat, Vanhanen tuumi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (156)

Kuuleppas nyt pääministeri Sipilä, ookkos ihan pölöjä. Mitä ihmeen hyvinvointia 3h tunnin työ tuo? Täysiaikainen työ se hyvinvointia toisi tai edes 30h/ viikko. Ei kannattas teänkään nuita sammakoita suustanne päästellä. Jopa Väyrynenkin on iästään huolimatta järkevämpiä lausunut. Kannattas ottaa mallia Paavosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma ei ole työvoima, vaan pelkästään työpaikat. Jos valtiovalta edelleen tukee työn ja osaamisen vientiä maan rajojen ulkopuolelle, ei sitä päivää tule, milloin tänne tulisi edes lähes täystyöllisyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ay:n ja vasemmiston aikaan saannosta.Näitä keinoja ei tarvittais jos mentäis Hallituksen mukaan. Vas änkyrät ja sosiaalitemarit vääristelee ja pelottelee kansalaisia tästä on huonoja uutisia kuulunut mm.Mustajärven jäljiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä hallitus ei ole kuunnellut sen paremmin oppositiota kun asiantuntioitakaan, seuraavaksi lyödään päätä seinään sotessa ja maakunta uudistuksessa ja viulut maksaa tavallinen kansalainen. Tämä hallitus on sellainen että mennään yli sieltä mistä aita on matalin ja silloin tulee vastaan perustuslaki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...että työtön saa aluksi sen kolmen tunnin jakson kahden viikon aikana.." Mitähän tällaisella pätkällä tekee? Työnantajat saa minimipalkalla leikkauksia pelkääviä orjia jotka tulevat tunniksi töihin kun käsketään. Vaikka tulee pelkästään kalliiksi työttömälle. Hienoa Sipilä! Kyllä varmaan nöyränä seuraatte miten seuraavaksi voitte riistää ihmisiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuranta ei paljon työttömiä ja pienituloisia elätä, kun yhteiskunnan kaaos on päällä. Ei pidä tehdä jo etukäteen järjettömiksi nähtyjä ratkaisuja. Itselle päättäjät kyllä löytää etuuslisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeri Sipilä puhuu kalliita sanoja. Tällä hetkellä avoimia hyvin palkattuja työpaikkoja, joihin ei tarvita erityistä AMJKK- tai YO- koulutusta, on avoinna ennätyksellisen paljon. Esim. Uudenkaupungin autotehtaalla, Terrafamen kaivoksella, Lapin hiihtokeskuksissa, pääkaupunkiseudulla taksin-, linja-auton- ja jakeluautonkuljettajan tehtäviä minkä ohella eri puolilla Suomea satoja raskaankaluston kuljettajien paikkoja avoinna, ynnä satoja avoimia rakennustyömaiden aputyömiesten paikkoja rakenta-ammattilaisten työpaikkojen ohella. Palkat ovat hyvät ja työaika säännöllistä päivätyötä rakennuksilla. Toki frekvenssiä on eri paikkakuntien ja maakunta-alueiden välillä ja tämän takia hallituksen olisi kannattanut maksaa työn perässä muuttaville pientä extraa. Muuttoavustusta ja ehkä tuloveroon pientä alennusta, samoin muuttajan asunnon myyntivoitto verottomaksi jos muuttaa Pohjois-Suomesta etelään vaikka Jyväskylän eteläpuolelle. Tällä keinon olisi halukkuus muuttaa työn perässä varmasti kasvanut, ja niiltä jotka eivät suostu mihinkään aktivointitoimenpiteisiin, kylmästi avustuksista 25 % pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministerin mainitsemaa nöyryyttä olisi tarvittu jo aktiivimallia suunniteltaessa. Nyt lain henki on sellainen, että sillä syyllistetään kaikki työttömät. Karmeimman yllätyksen aktiivimalli tarjoaa epätasa-arvoistamalla suomalaiset eri puolella Suomea. Kuka voi edes kuvitella pohjoissuomalaisen saavan samat mahdollisuudet hankkia uusi työpaikka tai osallistua te-toimiston aktiivitoimenpiteisiin kuin eteläsuomalaisilla on? Sipilän hallituksen ministerit ja hallituspuolueiden kansanedustajat voivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lainaus Suomenmaa: "Hän kan­nus­ti työ­nan­ta­jia mu­kaan uu­dis­tuk­seen, jot­ta mal­li saa­tai­siin toi­mi­maan. - Pi­dän mei­tä suo­ma­lai­sia, yri­tyk­siä ja työ­nan­ta­jia kyl­lä lam­pai­na, jos em­me löy­dä 200 000 ih­mi­sel­le joka toi­nen viik­ko kol­men tun­nin työ­jak­soa." Näin puhuu pääministerimme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herrat Ministerit,kunteitte tämän aktiivi mallin,tuliko mieleen että,Firmat ostaa valmiit komponentit valmiina Kiinasta,tai Virosta,saavat tarveaineiden hinnalla sieltä,niillä tuottavuus pysyy kohtuulisena,vaikka Valtio kuppaakin muuten,kannattaa tutustua,vaikkapa MACKUKSEN kone myynti luetteloihin,kuinka paljon siellä on Virolaista tuotantoa Suomalaisilla myynnissä,samoin Virolaisethan tekee Suomessakin työt,ettekä voi muuta kuin keksiä aktiivi malleja omalle kansalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma että Sipilä ei usko jo tapahtuvia asoita,onhan käytännön kokemuksia nyt jo nähty,minkälaisiahan pitäs näkyä,tulis Ouluun tutustuun käytännön kokemuksia,täällä on tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan se oikein onkaan, joka kaikenaikaa uhkailee kepillä? Harrin Jussikin sanoi, Artturi Järviluoman, Pohojalaisissa: "Sun oikeutes on väkivaltaa...lakina on silloin voima". Muistetaan kepittäjiä seuraavissa vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä johtuu että nykyinen hallitus ei hoida tärkeintä tehtäväänsä eli Suomen perustuslain mukaisen toiminnan valvomista.
Hallituksen tulisi puuttua yritysten yhä törkeämmäksi muuttuvaan toimintaa:
- röyhkeät laittomat irtisanomiset on lisääntyneet dramaattisesti (eteenkin ikärasismi)
- yritykset ei noudata ollenkaan velvollisuuttaan koulutta henkilöstöään (sen sijaan irtisanotaan)
- yritykset väärinkäyttäneet vuosien myötö saamansa miljardien koulutus avustukset
- Työehtoja rikotaan räikeästi (ulkomaisen halpatyövoiman käyttö kiertoteitse) ym.

Työmarkkinoilla pitää olla säännöt ja niitä noudatettava ja valvottava muutoin vallitsee pelkät ahneuden lait ja ahneushan on loputon
Kyllä kansa näkee valheista huolimatta läpi kaiken tämän ja varmaan muutos on tulossa viimeistään vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki on valetta nykyää... juuri mistään ei puhuta tosiasioihin perustuen. Tämä aktivointi nimitys on valenimitys oikeasti yhdyskuntapalveluun pakottamiselle ja ihmisten itse etukäteen maksaman sovitun työttömyysturvan leikkaukselle. Tämä malli on kaukana aktivoinnista.
Oikeaa aktivointia olisi maan varallisuutta kasvattavan työn järjestäminen. Yhteiskunnan järjestelmällinen varojen rosvoaminen veronkierron, hyväveli järjestelmän ja kaikenlaisten lobbaus järjestelyiden, mm. sähköverkkojen yksityistämisen , vakuutus ja pankkirosvoamisen ym kautta tulee kitkeä. Näitä menetettyjä miljardeja voitaisiin käyttää kymmenien tuhansien ihmisten työllistämiseen yhteiskunnan infrastruktuurin korjaamiseen, tuotekehitykseen ym.

Meidän valtava verotus, työntekijä/työantajamaksut aiheutuu siitä että verovarat kierrätetään ovelilla järjestelyillä eliitin ja siihen liittyvien tahojen taskuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa Sipilä puhuisi edes totta, yököttää tuo selittely, kun ainoa tarkoitus on taas kaydä heikompien kimppuun. Susi lammasten vaatteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minähän en lähde alle kuukauden töihin. Aktiivimallini on olla osallistumatta mihinkään hömpötykseen ja askartelukursseille. Ne ei palvele ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin Sipilä laittaa pakkotoimet voimaan, jotta omat lupaukset työllisyydestä toteutuu ja sitten muka nöyrästi seurataan kehitystä!

Naurettavaa kaksinaamaisuutta, mutta sitähän Sipilä on harrastanut koko hallituskautensa. Oma etu ei kansalaisten asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no eikö se ole kansan etu että se työtön löytää töitä siiheän nuo pyrkii.ei ne työ paikat synny tuonne perä kylien perukoille se on vain lähettävä sieltä kylistä pois muuten ne on työttömänä koko elämänsä ja sama koskee jossain kerostalossa asuva nuorta jos koulun jälkeen ei ole töitä löytynyt viieen vuoteen niin ei hyvältä näytä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä muutokset pitäisi koskettaa ihmisiä ikäryhmittäin. Silloin olisi ennustettavuutta yksilötasolla. Itse ole yli 40 vuotta maksanut tuöttömyysturvaani, minulla on oikeus nyt työuran lopussa olettaa saavani sitä takaisin se 500 päivää ilman velvoitteita. Näinhän se on sovittu. Sanottakoon, että työtön en ole ollut päivääkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (156)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image