Kotimaa

Sipilä al­le­kir­joit­taa Väyrysen puheet Paasikiven linjasta

Juha Sipilän mukaan keskustan linjassa on Paasikiven linjan elementtejä, vaikka Suomen turvallisuusympäristö onkin muuttunut Paasikiven ajoista. KUVA: Com.pic/Markku Ojala
Kotimaa 4.4.2015 7:45 | Päivitetty 4.4.2015 15:52
STT

Keskusta on ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Paasikiven linjalla mutta samalla tiiviisti EU-rintamassa, sanoo puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk.) puheet Paasikiven linjasta ovat herättäneet kysymyksiä keskustan Venäjä-politiikasta.

Väyrynen on arvostellut Venäjän vastaisia pakotteita ja sanonut, että Suomen tulisi jatkaa Paasikiven linjaa eli toimia niin, ettei Venäjä kokisi itseään Suomen taholta uhatuksi.

Väyrysen mukaan ulkopolitiikka oli Paasikivelle yhtä kuin suhteet Venäjään. Sipilä allekirjoittaa Paasikiven vaalimien kahdenvälisten suhteiden merkityksen.

- Minulle on päivänselvää, että Suomi on osa länttä ja toimimme EU-rintamassa esimerkiksi pakoteasioissa, mutta pidämme samalla hyvät kahdenväliset välit (naapureihin), Sipilä sanoo STT:lle.

Sipilän mukaan keskustan linjassa on Paasikiven linjan elementtejä, vaikka Suomen turvallisuusympäristö onkin muuttunut Paasikiven ajoista.

Sipilän mielestä Paasikiven linjaan kuuluu myös sotilaallisen liittoutumattomuuden vaaliminen.

- Kun me yhdessä Ruotsin kanssa muodostamme sotilaallisesti liittoutumattoman Pohjolan, emme muodosta uhkaa itään emmekä länteen. Mielestäni tämä on Suomen turvallisuuspolitiikan yksi keskeisistä kulmakivistä myös jatkossa.

Sipilän mielestä tulevan hallituksen ei kuitenkaan tulisi sulkea pois Nato-jäsenyyden hakemista hallituskauden aikana.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (111)

Kekkosen isänmaallisuudesta voi olla montaa mieltä ja vuoden 1961 jälkeen ovat vaihtuneet sekä Kremlin virallinen ideologia että liittosuhteet ja voimasuhteet Euroopassa. On vaarallista olettaa, että aiemmat selviytymisstrategiat ovat enää optimaalisia.

Neuvostoliiton virallinen ideologia puhui kansojen ystävyydestä ja tasa-arvosta. Nykyvenäjän virallinen ideologia puhuu Venäjän johtavasta roolista ja traditionaalisista arvoista. Venäjän kynnys hyökätä puolueettomiin naapurimaihin voi olla huomattavasti aiempaa matalampi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Media on tehnyt Sipilästä Jumalan ensimmäisen varamiehen jota pitää ylistää. Tämä on äänestäjien hyväksikäyttöä ja hyväksikäyttöhän on sanonko mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsissa yleinen asevelvollisuus on lakkautettu 2010. Puolutusvahvuus on vain 50.000 sotilasta, jolla maan arvioidaan kestävän viikon offensiivin. Ruotsi harjoittelee aktiivisesti muiden maiden kanssa (lue: Nato-Norjan), koska Ruotsi luottaa naapureista juuri sen maan apuun eniten. Koko ajan Ruotsi ja Suomi ovat vaihtaneet tietoja kriisivalmiuksistaan ja osallistuvat samoin johtamisjärjestelmin mm. Nato Endeavour-harjoituksiin, joten todellakaan mitään uutta tässä yhteisten puolustus- ja kriisivalmiuksien kehittämisessä ei ole. Mutta vaikka Ruotsi ja Suomi olisivat puolustusLIITOSSA, jota Sipilä (edes toivottavasti) tässä on hakemassa, sillä ei yhdessä sen paremmin nyt edes yhtä jävla ubååttia saataisi tunnistettua saati sitten kiinni. Olen varma siitä, että kukaan ei edes yritäkään vaalikeskustelussa avata mitä tuo SuomiRuotsiPuolustusLIITTO konkreettisesti tarkoittaisi (taktisesti!) uskottavan YHTEISEN puolustuksen järjestämiseksi - eurot ja kruunut ja hyödyt pöytään nyt sitten samalla tavalla kuin Nato-jäsenyydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tästä vielä puuttui, Väyrynen sotkee nyt Sipilänkin asiat. Kyllä Sipilässä pitäisi olla nyt sen verran miestä, ettei lähde Suomettumisen tielle ja mene ajassa taaksepäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta kurottaa....juu...taaaakseppäin ihan 1950- luvulle......Onneksi olkoon...Jopa Väyrysellä on tuoreempia ajatuksia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrynen on kyllä pahemman kerran jämähtänyt menneeseen, suomettumisen aikaan. Totta kai Paasikiven-Kekkosen linja oli hyvä. Se oli sen ajan hyvää ulkopolitiikkaa, ja hyviä suhteita Venäjään on Suomen edelleenkin yritettävä pitää yllä, mutta se ei vain tänä päivänä takaa mitään, sillä Suomi on osana suurempaa kansainvälistä pelikenttää. Vastoin Väyrysen otaksumaa Suomi ei voi luopua pakotteista Venäjää vastaan, sillä olemme EU:n jäsen ja toimimme sen mukaan.
EU on kuitenkin meidän ainoa turvamme ja siitä tulee pitää kiinni. Väyrysenkin kannattaisi päivittää fraasinsa vallitsevaan todellisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen oma puolustus kunniaan, se on pidettävä uskottavana ja riittävänä, ja jos se ei riittäisi, niin silloin olisivat asiat jo siinä määrin huonosti, ettei nato jäsenyyskään meitä suuremmin auttaisi. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, se tulisi suomalaisten ulkopolitiikan hoitajien muistaa ja toimia sen mukaisesti suomen parhaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisen ministerin paras kortti valtion luottokortin jälkeen on Moskovakortti .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaisten on vaikea sulattaa Sipilän suosiota kun Väyryspate pitää yllä Paasikiven perinteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kansan viisaus tai tyhmyys nähdään vaaleissa. Demokratiaa? Jos näitä Neuvosto-Suomen kanditaatteja valitaan se on juuri sitä kansandemokratiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihä Suomi oo ennä liittoutumaton jos tekkee sotilaallista yhteistyötä vaikka Ruotsin kassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrynen saa äänipotin 3629 ääntä. Ne on palkinto Keminmaan kuntaliitoksesta Kemiin jos se toteutuu.
Jos liitos ei toteudu Väyrynen menee läpi.Eihän vahat kepulaiset hyväksy että heidän omaisuus /kiinteistöt
sosialisoidaan Kemiin.Siksihän Väyrynen on ollut hiljaa ja ei sanallakaan puhunut kuntaliitoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkopolitiikan suhteen kepu on vihoviimeinen heikko lenkki. Puheenjohtajana ja pääministerinä kokematon yrittäjä joka ei ole tottunut sanomaan kellekkään vastaan vaan myötäilemään että saisi tavaransa tai aatteensa kaupaksi mahdollisimman monelle "asiakasta" ärsyttämättä. Ja taustalla vanhat kieroilijat jotka ovat valmiit myymään Suomen ja suomalaiset itään oma valtaansa vastaan. Ei ole hyvä yhtälö tämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hyvä, että jätin Kepun puoluelehden tilaamatta. Näes Suomenmaa on huono syttymään saunanpesässä, koska totuus ei pala tulessakaan... Sen sijaan tilasin Kalevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanha vitsi väännetty väärin.Totuus joka ei pala tulessakaan on/oli nimittäin Kansan Tahto eli kapina-aapinen. Puolueeton porvarillinen Kaleva palaa, samoin Rauhan Tervehdys -leimahtamalla,kirjoittaa vanhus,ei noske.(Tienneekö nuori polvi edes mikä on noske)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (111)

Uutisvirta

21:43
Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin ehdottaman brexit-lain – brexitin toteutuminen on askeleen lähempänä
21:24
Pekka Rautio löysi uuden intohimon politiikasta – vaalityön tekeminen oli raahelaislähtöiselle kitaristille yhteiskuntaopin jatkokurssi
21:14
Autotalli palaa Haapajärvellä, tuli tarttui läheiseen päärakennukseen – palo uhkasi myös naapuritaloa
20:53
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä: Lapissa tulee lunta tai räntää, tienpinnat voivat jäätyä Pohjois-Pohjanmaalla
20:10
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
20:00
"Allegriasia, sevillanasia ja muita etelän sairauksia" – Oululainen flamenco täyttää 30 vuotta, flamencon alkeita opetettiin myös siviilipalvelusmiehille Tilaajille
19:53
Syyttäjä vaatii Jukurien puheenjohtajalle Jukka Toivakalle ehdollista vankeusrangaistusta
115
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
66
Postinjakajat ja -kuljettajat uhkaavat kahden viikon lakolla marraskuussa, jollei sopua työnantajan kanssa synny
53
Yle: Suomalaisten lentomatkat aiheuttavat asukaslukuun suhteutettuna toiseksi eniten päästöjä, kärjessä singaporelaiset
47
Raportti: Liikenteen päästökauppa nostaisi polttoaineen hintaa, mutta veisi Suomen liikenteen päästövähennystavoitteeseen vuoteen 2030 mennessä
44
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
41
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
40
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

127 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Mutta nämä aloitukset satuttaa aina eniten kateellisia. Vastauksista näkee ketä. Lue lisää...
Niin tai näin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image