Kotimaa

Sikaruton pelossa poik­keus­kei­not käyttöön Suomessa – villisikoja saa ampua aseilla, joissa va­lo­vah­vis­ti­met

Villisikakantojen rajoittaminen edellyttää tehokkaita pyyntimenetelmiä. KUVA: PEKKA AHO/ARKISTO
Kotimaa 11.1.2019 6:00
Kirsi Turkki

Suomi ottaa entistä järeämmät keinot käyttöön sikaruton torjumikseksi. Riistakeskus on antanut poikkeusluvan ampua sikaruttoa levittävää villisikaa aseilla, joissa on valovahvistimet ja pimeänäkölaitteet.

Helsinki

Afrikkalaisen sikaruton (ASF) pelätään leviävän Venäjältä Suomeen. Suomen Riistakeskus on antanut Itä-Suomeen poikkeusluvan ampua villisikoja metsästyslaissa normaalisti kielletyillä tavoilla. Metsästämisen tehostamiseksi aseisiin saa kiinnittää valovahvistimet ja pimeänäkölaitteet. Myös supikoiria saa metsästää samoilla keinoin.

– Ministeriö haluaa tehostettuja toimia villisian metsästykseen, koska sikaruton uhkataso on korkea. Tämä on osoitus siitä, miten Suomi suhtautuu eläintauteihin. Tavoitteena on, että villisikakanta ei kasva tai jopa pienenee, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo.

Poikkeuslupaa metsästyslakiin haki Suomen Metsästäjäliiton Kymen piiri, joka toimii Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa. Villisiat tulevat Suomeen maitse Kaakkois-Suomen kautta.

Metsästäjäliiton Kymen piirin hakemuksessa todetaan, että pimeyden vuoksi hyvin hyvinkin lähellä olevia villisikoja ei ole pystytty ampumaan. Valaistuja kyttäyspisteitä villisiat ovat oppineet väistelemään. Nämä havainnot on tehty muun muassa Suomen Sikayrittäjien, maa- ja metsätalousministeriön ja eduskunnan eräkerhon yhteisessä villisikajahdissa viime lokakuussa.

Riistakeskuksen mukaan villisika- ja supikoirakantojen rajoittaminen edellyttää tehokkaita pyyntimenetelmiä. Poikkeuslupa myönnettiin pelloille ja pysyvästi perustetuille houkutteluruokintapaikoille ja niiden välittömään läheisyyteen. Villisikoja voi ampua poikkeusmenetelmin tänä vuonna tuhat kappaletta ja supikoiria 5000 kappaletta. Poikkeuslupaa voi käyttää enintään sata henkilöä.

Villisikaemoa, jolla on porsaat mukana ei saa edelleenkään ampua.

Suuri uhka sikataloudelle

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt Afrikasta Kaukasukselle ja sieltä Venäjän ja Valko-Venäjän kautta EU-alueelle. Sikaruton leviämistä Suomeen pidetään erittäin suurena uhkana Suomen sikataloudelle ja sianlihan viennille.

Afrikkalainen sikarutto on tappava verenvuotokuumetauti, joka leviää helposti siasta toiseen. Sikarutto ei tartu ihmisiin. Villisikojen lisäksi virus voi kantautua myös esimerkiksi kenkien, autonrenkaitten ja autonpohjien tai metsästysvarusteitten mukana.

Kokemukset Euroopasta ovat osoittaneet, että villisikakannan hallinta pelkästään metsästämällä ei onnistu sen jälkeen, kun kanta on päässyt kasvamaan ylisuureksi. Tästä syystä villisikojen tehokas metsästys on perusteltua.

Luonnonvarakeskuksen vuoden takaisen arvion mukaan Suomessa olisi 3155 villisikaa ja kanta olisi kasvamassa.

Monta keinoa jo käytössä

Suomessa on jo tehty monia toimia sikaruton ehkäisemiseksi. Suomen raja-asemilla on muun muassa jäteastiat eli niin sanotut katumusroskikset kielletyille eli eläinperäisille tuotteille. Esimerkiksi juusto- ja makkaraleipiä ei saa tuoda Venäjältä Suomen puolelle.

Lisäksi tullilla on käytössään Aino-ruokakoira, joka haistaa kielletyt tuotteet. Aino-koira on saamassa myös kollegan. Aino on jo haistanut useita satoja kiloja kiellettyjä elintarvikkeita.

Yhtenä pyyntimenetelmänä on kokeiltu aitausta, johon koko katras ajetaan lopetettavaksi. Lausunnoille lähtevässä metsästysasetuksessa ehdotetaan myös villisian loukkupyyntiä.

Aitaa ei rakenneta

Maa- ja metsätalousministeriö tilasi myös selvityksen villisika-aidan rakentamisesta itärajalle. Luonnonvarakeskuksen selvityksen perusteella päädyttiin siihen, että aitaa ei rakenneta.

Kielteiseen päätökseen päädyttiin muun muassa siksi, että aitaa ei saataisi täysin tiiviiksi, joten se ei varmuudella estäisi sikaruton leviämistä. Lisäksi aidasta olisi haittaa muille eläinlajeille, kuten suurpedoille ja hirvieläimille.

Sinkitystä panssariverkosta rakennettava aita tulisi myös huomattavan kalliiksi. Se maksaisi 30 000- 32 000 euroa kilometriltä eli yli kymmenen miljoonaa euroa.

MAINOS

Kommentoi

Tanska rakentaa villisikoja varten aidan mutta Suomi ei, syynä susien mielenterveys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jätetään villisiat edelleenkin ampumatta niin kauan, kunnes saadaan vapaasti metsästää susia. Siinäpä levitköön sikarutto ihan rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

33 §
Pyyntivälineet ja pyyntimenetelmät

Edellä 1 momentin 5 kohdassa tarkoitetusta keinotekoisen valonlähteen käytön kiellosta voidaan kuitenkin poiketa käyttämällä kiinteää keinovaloa villisian ja supikoiran metsästyksessä villisian ruokintapaikalla. ( Miten toi nyt tulkitaan,kun metsästyslaki eka ja sit toi???) Eikös supikoira lähtynyt pois riistaeläimistä ja tuli lainsuojaton niin valonkäyttö sallittu???
-Poikkeuslupa myönnettiin pelloille ja pysyvästi perustetuille houkutteluruokintapaikoille ja niiden välittömään läheisyyteen. Villisikoja voi ampua poikkeusmenetelmin tänä vuonna tuhat kappaletta ja supikoiria 5000 kappaletta. Poikkeuslupaa voi käyttää enintään sata henkilöä.-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi ajattelematonta ylireagointia tappaa koko Suomen villisikakanta. Villisikoja esiintyi Suomessa jo kivikaudella ja villisiat ovat tervetulleita takaisin myös Suomen luontoon. Esimerkiksi Ruotsissa villisika on erittäin suosittu metsästyssaalis. Viime vuosina villisikoja on Ruotsissa kaadettu enemmän kuin hirviä. Lisäksi villisiat omilla elintavoillaan vaikuttavat luonnon biodiversiteettiin.
Vakiintuneen villisikakannan säätelyn edesauttamiseksi kannatan kuitenkin loukkupyyntiä, valoilla varustettujen ruokintapaikkojen sekä valovahvistimien ja pimeänäkölaitteiden vapaata mutta vastuullista käyttämistä. Teknologista kehitystä ei mielestäni olisi tässä tapauksessa syytä yrittää rajoittaa tai pysäyttää.

Afrikkalaisen sikaruton nopea, ja paikoin hyppymäinen leviäminen (esim. Kiinaan) selittyy pääasiassa ihmisen omalla toiminnalla ja esim. saastuneita lihatuotteita, rehua tai jätteitä ei saisi levittää sikojen syötäväksi.
Tautialueilta sikarutto voi myös tulla mukana saastuneiden jalkineiden, vaatteiden, varusteiden, kuljetuslaitteiden yms. mukana.
Myös tilojen tautisuojaus tulisi olla ajan tasalla. Jos tautiset villieläimet pääsevät kulkemaan miten vain ruokatuotantotiloihin, sikaloihin ja navettoihin niin muutkin taudit voivat levitä.

Sikojen kuolleisuus taas riippuu viruskannoista ja kuinka vastuskykyisiksi paikalliset sikapopulaatiot ovat kehittyneet. Ajan kuluessa luonnonvalinta toimii tässäkin tapauksessa.
Jalostuksessa voitaisiin ennen pitkää käyttää tätä asiaa hyväksi ja lisäksi kehitellä rokotuksia.

Ehdotettu villisika-aita olisi suoraan sanoen tehoton, kallis toteuttaa, aukkoja täynnä (tiet, vesistöt, kaatuneet puut jne.) ja lisäksi haitaksi muiden eläinten vaellukselle ja liikkumiselle. Eikä aita edes estäisi ihmisen toiminnan ansiosta hyppymäisesti leviävää afrikkalaista sikaruttoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetetaan sikatilat mieluummin ja annetaan villisikojen levitä.

Sikatilat tulevat veronmaksajille kalliiksi eikä jalostettu nyky sika ole kaksista ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sikaruton ehkäisyyn ei rakenneta aitaa koska Valtion lemmikin suden rajanylitykset osittain estyisivät. Pitäähän Valtion lemmikin päästä kulkemaan häiriöttä missä haluaa, jopa ihmisten pihoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pitäisi dronet sallia metsästyksessä niin alueiden haravointi olisi tehokkaampaa. Samalla voisi tehdä ajoa dronella passiin. Saisi nuorempiakin mukaan ukkoutuviin porukoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohda sana metsästys tuollaisesta touhusta. Parasta tuolla ajatuksella harrastaa villikarjun metsästystä vanhalla tv pelillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisit osannut lukea tarkemmin niin tuossa tarkoitettiin alueiden haravoimista dronella. Pyssyllä se sitten ammuttaisiin kun saatu paikallistettua ja ajettua passiketjuun jossa ammutaan myös aseella. Juuri tuollaiset vanhoilliset asenteet estää nuorten mukaantulon. Ammu sitten vaan hirvikoetta seisovaan maaliin tuelta lyhyeltä matkalta ja kokeen valvoja vielä vetää liipasimesta puolestasi jos et itse kyene. Tehdään uudistuksia vain +70 ukoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kiintiö? Vai onko tämä sama juttu kuin hirvien kanssa. Narttuja ei ammuta, jotta vasatuotanto pysyy. Todellisuudessa hirvimiehet on lihan perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa keino estää sikaruton leviäminen olisi likvidoida koko villisikakanta, mutta taitaa olla mahdoton tehtävä.
Päätös helpottaa metsästystä varsinkin siihen vuorokaudenaikaan, jolloin kyseiset eläimet liikkuvat luontaisesti ja ovat siten helpommin löydettävissä. Onkohan kyseisten lajien ampuminen ruokintapaikalle sallittua? Metsästys olisi silloin vielä tehokkaampaa.
Supiahan voi myös loukuttaa mutta ei kovin tehokasta, kun ovat nopeasti oppivaista sorttia.

Ongelmat tulee, kun kyseiset eläimet tunkeutuvat sikaloihin ja navettoihin syömään ja samalla sotkevat karjalle tarkoitetun ruuan. Tätähän tapahtuu jo nytkin Oulun seudulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkkilässä on kehitetty villisian pyyntimenetelmiä joka perustuvat ansapyyntiin. Videoilla toimivat hyvin. Googlaa esim. "jager pro" tai "boar buster".

Onkohan näitä kokeiltu Suomessa? Tuollainen pyytäisi suuremman määrän kerralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi hyvä laki jo heti alussa pilattiin kiintiöillä? Eikö villisiat ja varsinkin vieraslaji supikoirat pitäisi saada hävitettyä tästä maasta kokonaan pois, joten toiveena olisi mahdollisimman monen elukan lopettaminen. Siis valovahvistimien käyttö täytyisi olla luvallista kaikille ja toistaiseksi. Myös aita olisi kannattanut rakentaa, ainakin se vähentäisi sikojen tuloa, jos ei niitä kokonaan estäisikään. Hirviä ja suurpetoja täällä on jo ennestään liikaa, joten niidenkin tulon rajoittamisesta olisi pelkkää hyötyä. Käsittääkseni kunnolla tehty aita helpottaisi myös rajavartiointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image