Kotimaa

Seu­tu­kau­pun­git iloitsevat, maakuntien kes­kus­kau­pun­geis­sa ehdotus siirtää rahanjaon painopistettä huolestuttaa – Oulu toivoo alue­ke­hi­tys­ra­ho­jen säilyvän nykyisellä tasolla

Laitilan kaupunginjohtaja Johanna Luukkosen mielestä on hienoa, että seutukaupunki noteerataan hallitusohjelmassa ensimmäistä kertaa. KUVA: Pekka Lehmuskallio
Kotimaa 23.8.2019 18:25
Tanja Nuotio

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) siirtäisi rahaa suurimmilta kaupungeilta pienempiin kaupunkeihin jopa useita miljoonia euroja.

Meidät on nyt tunnustettu, Laitilan kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen iloitsee kuultuaan elinkeinoministeri Katri Kulmunin (kesk.) avauksesta perjantaina.

Kulmuni aikoo siirtää aluekehityksen rahanjaon painopistettä pienempiin kaupunkeihin jopa useilla miljoonilla euroilla. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Valtio on ohjaamassa rahaa maakuntien keskuskaupungeista nyt seutukaupunkeihin. 55 kaupungin seutukaupunkiverkoston varapuheenjohtajana toimiva Luukkonen pitää muutosta vahvana viestinä.

– Seutukaupungeissa asuu miljoona ihmistä, ja niissä on hyvin vahva teollinen ja vientiin painottunut yrityspohja. Ei meitä voi ohittaa, koska olemme todella merkityksellisiä Suomen elinvoiman näkökulmasta.

Luukkosen mielestä on hienoa, että seutukaupunki noteerataan hallitusohjelmassa ensimmäistä kertaa.

Käännetäänkö isoille kaupungeille selkä?

Maakuntien keskuskaupungeissa avaus herättää huolta esimerkiksi siitä, ollaanko suurille kaupungeille kääntämässä selkää. Turun kaupunginjohtajan Minna Arven mukaan isot kaupungit ovat toivoneet hyvää yhteistyötä uuden hallituksen kanssa.

– Toivottavasti tämä ei nyt ole viesti siitä, että isoille kaupungeille oltaisiin kääntämässä selkää.

Arve tosin uumoilee, että kannanotossa on lähinnä kyse keskustan puheenjohtajakamppailusta.

Tampereen pormestari Lauri Lylyn mielestä seutualueilla on oltava mahdollisuuksia opiskella ja yrittää, mutta sitä ei saa tehdä kasvavien kaupunkiseutujen kustannuksella.

Kulmuni väittää MT:n haastattelussa, ettei seutukaupunkien potti ole keneltäkään pois, koska hallitusohjelmassa on tehty yli miljardin menolisäykset.

Sekä Lyly, Arve että Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala vaikuttavat olevan pääosin tyytyväisiä aluepolitiikassa tähän asti toteutettuun rahanjakoon.

Laajalan mukaan Oulu on pystynyt hyödyntämään aluekehittämisrahoja hyvin esimerkiksi Nokian vuonna 2012 toteuttamien rajujen irtisanomisten jälkeen.

– Nyt meillä on enemmän ICT-alan työpaikkoja kuin Nokian parhaina vuosina. Oulun asema ja vastuu Pohjois-Suomessa on merkittävä, jos Oulu kehittyy, kehittyy koko Pohjois-Suomi.

Samaan hengenvetoon Laajala toteaa, että Oulu toivoo aluekehitysrahojen säilyvän nykyisellä tasolla.

Kaikkien kolmen kaupungin johtajien mielestä Kulmunin ehdotus aluekehityksen ja yritysyhteistyön kirjaamisesta osaksi yliopistolakia tuntuu tarpeettomalta, sillä yliopistot tekevät niitä jo.

Kova työvoimapula yhdistää

Laitilan, Tornion ja Pietarsaaren kaltaisia seutukaupunkeja yhdistää kova työvoimapula. Seuduilla on vahvaa teollisuutta ja runsaasti vientiyrityksiä.

Kulmunin lupaamat rahat voisivat tuoda uusia työpaikkoja, mutta Laitilan kaupunginjohtaja Luukkosen mukaan kyse on osaavan työvoiman löytämisestä ja koulutuksesta.

– Yliopistot ovat sijoittuneet keskuskaupunkeihin. Seutukunnat haluavat tehdä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa verkostotyötä.

Pietarsaaren kaupunginjohtaja Kristina Stenmanin mukaan on tärkeää nähdä, että yritys-Suomi ja vienti-Suomi ovat seutukaupungeissa.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen pitää seutukaupunkien suurimpana ongelmana juuri osaavan työvoiman löytämistä ja väestötappiota.

– Seutukaupunkiverkosto on jäänyt vaille huomiota. Nyt kun haasteet nostetaan esille, se on jo sinänsä tärkeää, Nousiainen kommentoi Torniosta kotoisin olevan ministerin avausta.

"Toivottavasti tämä ei nyt ole viesti siitä, että isoille kaupungeille oltaisiin kääntämässä selkää."

Minna Arve Turun kaupunginjohtaja

Yhteensä 55 seutukaupunkia

Seutukaupunkeja ovat kaupungit, jotka ovat seutunsa ja talousalueensa keskuksia tai keskuspareja, mutta eivät ole maakuntien keskuksia.

Kuntaliiton mukaan seutukaupunkeja on Suomessa 55. Ne ovat mukana seutukaupunkiverkostossa vapaaehtoisesti.

Tässä ovat seutukaupungit:

Akaa. Alajärvi, Alavus, Forssa, Hamina, Heinola, Huittinen, Iisalmi, Ikaalinen, Imatra, Jämsä, Kalajoki, Kankaanpää, Kannus, Kauhajoki, Kauhava, Kemi, Kemijärvi, Keuruu, Kitee, Kokemäki, Kristiinankaupunki, Kurikka, Laitila, Lieksa, Lohja, Loimaa, Loviisa, Mänttä-Vilppula, Nivala, Nurmes, Oulainen, Paimio, Parainen, Parkano, Pieksämäki, Pietarsaari, Raahe, Raasepori, Rauma, Riihimäki, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Savonlinna, Somero, Suonenjoki, Tornio, Uusikaupunki, Valkeakoski, Varkaus, Viitasaari, Ylivieska, Ähtäri ja Äänekoski. Uusimpana Kuusamo (56.) on tulossa mukaan.

MAINOS

Kommentoi

Se tämä kepuli hallitus näivettää myös kasvukeskuksien mahdollisuudet
Suomi on tätä menoa kohta kehitysmaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tampereen pormestari Lauri Lylyn mielestä seutualueilla on oltava mahdollisuuksia opiskella ja yrittää, mutta sitä ei saa tehdä kasvavien kaupunkiseutujen kustannuksella."

Seutukaupunki vs kaupunkiseutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin vahva teollinen ja vientiin painottuva yrityspohja? No montako suomalaista yritystä on esimerkiksi Samsungin tai Applen alihankkijoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:28
Oikeusasiamies: Poliisin virkamerkit loukkaavat kielten yhdenvertaisuutta – polis lukee pienemmällä kuin poliisi
12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image