Kotimaa

Seu­tu­kau­pun­git iloitsevat, maakuntien kes­kus­kau­pun­geis­sa ehdotus siirtää rahanjaon painopistettä huolestuttaa – Oulu toivoo alue­ke­hi­tys­ra­ho­jen säilyvän nykyisellä tasolla

Laitilan kaupunginjohtaja Johanna Luukkosen mielestä on hienoa, että seutukaupunki noteerataan hallitusohjelmassa ensimmäistä kertaa. KUVA: Pekka Lehmuskallio
Kotimaa 23.8.2019 18:25
Tanja Nuotio

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) siirtäisi rahaa suurimmilta kaupungeilta pienempiin kaupunkeihin jopa useita miljoonia euroja.

Meidät on nyt tunnustettu, Laitilan kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen iloitsee kuultuaan elinkeinoministeri Katri Kulmunin (kesk.) avauksesta perjantaina.

Kulmuni aikoo siirtää aluekehityksen rahanjaon painopistettä pienempiin kaupunkeihin jopa useilla miljoonilla euroilla. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Valtio on ohjaamassa rahaa maakuntien keskuskaupungeista nyt seutukaupunkeihin. 55 kaupungin seutukaupunkiverkoston varapuheenjohtajana toimiva Luukkonen pitää muutosta vahvana viestinä.

– Seutukaupungeissa asuu miljoona ihmistä, ja niissä on hyvin vahva teollinen ja vientiin painottunut yrityspohja. Ei meitä voi ohittaa, koska olemme todella merkityksellisiä Suomen elinvoiman näkökulmasta.

Luukkosen mielestä on hienoa, että seutukaupunki noteerataan hallitusohjelmassa ensimmäistä kertaa.

Käännetäänkö isoille kaupungeille selkä?

Maakuntien keskuskaupungeissa avaus herättää huolta esimerkiksi siitä, ollaanko suurille kaupungeille kääntämässä selkää. Turun kaupunginjohtajan Minna Arven mukaan isot kaupungit ovat toivoneet hyvää yhteistyötä uuden hallituksen kanssa.

– Toivottavasti tämä ei nyt ole viesti siitä, että isoille kaupungeille oltaisiin kääntämässä selkää.

Arve tosin uumoilee, että kannanotossa on lähinnä kyse keskustan puheenjohtajakamppailusta.

Tampereen pormestari Lauri Lylyn mielestä seutualueilla on oltava mahdollisuuksia opiskella ja yrittää, mutta sitä ei saa tehdä kasvavien kaupunkiseutujen kustannuksella.

Kulmuni väittää MT:n haastattelussa, ettei seutukaupunkien potti ole keneltäkään pois, koska hallitusohjelmassa on tehty yli miljardin menolisäykset.

Sekä Lyly, Arve että Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala vaikuttavat olevan pääosin tyytyväisiä aluepolitiikassa tähän asti toteutettuun rahanjakoon.

Laajalan mukaan Oulu on pystynyt hyödyntämään aluekehittämisrahoja hyvin esimerkiksi Nokian vuonna 2012 toteuttamien rajujen irtisanomisten jälkeen.

– Nyt meillä on enemmän ICT-alan työpaikkoja kuin Nokian parhaina vuosina. Oulun asema ja vastuu Pohjois-Suomessa on merkittävä, jos Oulu kehittyy, kehittyy koko Pohjois-Suomi.

Samaan hengenvetoon Laajala toteaa, että Oulu toivoo aluekehitysrahojen säilyvän nykyisellä tasolla.

Kaikkien kolmen kaupungin johtajien mielestä Kulmunin ehdotus aluekehityksen ja yritysyhteistyön kirjaamisesta osaksi yliopistolakia tuntuu tarpeettomalta, sillä yliopistot tekevät niitä jo.

Kova työvoimapula yhdistää

Laitilan, Tornion ja Pietarsaaren kaltaisia seutukaupunkeja yhdistää kova työvoimapula. Seuduilla on vahvaa teollisuutta ja runsaasti vientiyrityksiä.

Kulmunin lupaamat rahat voisivat tuoda uusia työpaikkoja, mutta Laitilan kaupunginjohtaja Luukkosen mukaan kyse on osaavan työvoiman löytämisestä ja koulutuksesta.

– Yliopistot ovat sijoittuneet keskuskaupunkeihin. Seutukunnat haluavat tehdä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa verkostotyötä.

Pietarsaaren kaupunginjohtaja Kristina Stenmanin mukaan on tärkeää nähdä, että yritys-Suomi ja vienti-Suomi ovat seutukaupungeissa.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen pitää seutukaupunkien suurimpana ongelmana juuri osaavan työvoiman löytämistä ja väestötappiota.

– Seutukaupunkiverkosto on jäänyt vaille huomiota. Nyt kun haasteet nostetaan esille, se on jo sinänsä tärkeää, Nousiainen kommentoi Torniosta kotoisin olevan ministerin avausta.

"Toivottavasti tämä ei nyt ole viesti siitä, että isoille kaupungeille oltaisiin kääntämässä selkää."

Minna Arve Turun kaupunginjohtaja

Yhteensä 55 seutukaupunkia

Seutukaupunkeja ovat kaupungit, jotka ovat seutunsa ja talousalueensa keskuksia tai keskuspareja, mutta eivät ole maakuntien keskuksia.

Kuntaliiton mukaan seutukaupunkeja on Suomessa 55. Ne ovat mukana seutukaupunkiverkostossa vapaaehtoisesti.

Tässä ovat seutukaupungit:

Akaa. Alajärvi, Alavus, Forssa, Hamina, Heinola, Huittinen, Iisalmi, Ikaalinen, Imatra, Jämsä, Kalajoki, Kankaanpää, Kannus, Kauhajoki, Kauhava, Kemi, Kemijärvi, Keuruu, Kitee, Kokemäki, Kristiinankaupunki, Kurikka, Laitila, Lieksa, Lohja, Loimaa, Loviisa, Mänttä-Vilppula, Nivala, Nurmes, Oulainen, Paimio, Parainen, Parkano, Pieksämäki, Pietarsaari, Raahe, Raasepori, Rauma, Riihimäki, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Savonlinna, Somero, Suonenjoki, Tornio, Uusikaupunki, Valkeakoski, Varkaus, Viitasaari, Ylivieska, Ähtäri ja Äänekoski. Uusimpana Kuusamo (56.) on tulossa mukaan.

MAINOS

Kommentoi

Se tämä kepuli hallitus näivettää myös kasvukeskuksien mahdollisuudet
Suomi on tätä menoa kohta kehitysmaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tampereen pormestari Lauri Lylyn mielestä seutualueilla on oltava mahdollisuuksia opiskella ja yrittää, mutta sitä ei saa tehdä kasvavien kaupunkiseutujen kustannuksella."

Seutukaupunki vs kaupunkiseutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin vahva teollinen ja vientiin painottuva yrityspohja? No montako suomalaista yritystä on esimerkiksi Samsungin tai Applen alihankkijoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Finnair uudistaa kotimaan lento-ohjelmaansa – vaikuttaa muun muassa Kajaanin ja Kemin lentoihin
12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
37
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
33
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
14
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image