Kotimaa

Seuraavissa susipannoissa on uutta tekniikkaa - tutkija arvioi, että koiravahingot vähenevät

Luonnonvarakeskus on pannoittanut 10–15 sutta vuodessa. KUVA: Mikael Rydenfelt
Kotimaa 11.12.2017 5:00
Maria Kalliokoski

Kun Luonnonvarakeskus (Luke) asentaa susille pantoja seuraavan kerran, luvassa on parannus nykyisiin verrattuna. Uudistuksen uskotaan hyödyttävän etenkin metsästyskoirien omistajia.

Uudet pannat välittävät tietoa suden reitistä yhtäjaksoisesti. Ne toimivat myös pidempään kuin nykyiset.

Nykyisin susilla käytössä olevat pannat lähettävät paikannustiedon gsm-puhelinverkkoa pitkin. Vaikka verkon peittoalue on Suomessa kohtuullisen hyvä, katvealueitakin on.

Uudentyyppinen panta jakaa tietoa katkoitta.

– Panta on osoittautunut varmemmaksi ja paremmaksi tiedon siirrossa. Panta lähettää tiedon satelliitin kautta maaserverille, joka lähettää sen sähköpostilla muutamassa sekunnissa. Ei ole enää ongelma, onko alueella puhelinkenttää vai ei. Se on merkittävä etu, kertoo tutkija Samuli Heikkinen Lukesta Lännen Medialle.

Tutkimusprofessori Ilpo Kojola Lukesta sanoo, että pantojen avulla saatavilla paikannustiedoilla halutaan ensisijaisesti lievittää susikonflikteja.

Pantasusien liikkeet siirtyvät riistahavainnot.fi-sivustolle, jossa susien paikka näkyy tietyllä tarkkuudella. Kojolan mukaan ajatuksena on vähentää metsästäjien koiramenetyksiä. Nykytekniikka on aiheuttanut hankaluuksia.

– On ollut katveita harmiksemme, emmekä ole voineet palvella.

Luke kaavailee enintään 13 sudelle pantaa, joka toimii uudella tekniikalla. Viime vuonna tällainen asennettiin yhdelle sudelle, ja se on toiminut hyvin. Käytettävissä on myös muutama nykymallin panta. Vuosittain Luke pannoittaa 10-15 sutta.

Rahoitus ja pannoitettavien susien määrä ei ole vielä varmistunut. Jos asiat hoituvat suunnitellusti - ja lunta on riittävästi-, pannoitukset alkaisivat helmikuussa Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja mahdollisesti Pohjois-Pohjanmaalla.

Kymmenillä metsäpeuroilla on jo uudentyyppisiä pantoja, ja Luken mukaan käyttökokemukset ovat hyvät.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Selvittäkääpä vihdoin kuka maksaa tämän järjettömän susien suojelun.... Susista näytetään pitävän parempaa huolta kuin vanhuksista. Kallispalkkaiset tutkija ja laitteen ym maksaa todella paljon vuosien mittaan.... selvittäkääpä kaikki kustannukset: Ylisuuren susikannan vuosittain tappamien porojen/hirvien ja muiden eläinten arvo, satelliitti seurannan hinta kaikkine tietojärjestelmineen, tutkijoiden ja suojeluun osallistuvien ihmisten kustannus, virkamiesten ja byrokraattien matkustamisen/kokuostamisen hinnat, ylimääräisten koulukuljetusten hinnat ja kuka kaiken maksaa.... kaikki tämä on pois koulutuksesta, vanhusten ja sairaanhoidosta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väheneehän ne koiravahingot, kun kartan valmiiksi osoittamat sudet salametsästetään hengiltä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhjeä. Oo mittää koeran suojeluo varte ku siksi et soavat kytätä ja suojella sutta entistä enemmän ja tarkemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnosta on niin paljon haittaa maaseudun asukkaille, että jonkinlaista kipukorvausta pitäisi saada.
Kaupunkiinkaan ei voi muuttaa, koska haitat ovat siellä täysin luonnottomat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En mä kyllä ymmärrä miten 10-15 suden pannoittaminen auttaa koiravahinkojen vähentämisessä kun suomessa on kuitenkin yli 300 sutta. Vai onko ne LuKessa niin neroja että osaavat pannoittaa vain ne vaaralliset yksilöt...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luke on julistautunut susien ylimmäksi suojelijaksi ja vähättelee susien aiheuttamia ongelmia. Lukesta on tullut syrjäseutujen pikkulasten kiusaaja numero yksi, kun se kasvatuttaa susia asutuksen läheisyydessä. Luken väki esiintyy tutkijoina, mutta sen sijaan, että saisivat tutkimustuloksia aikaiseksi, tuottavat suurta murhetta lapsille ja vanhemmille. Pannoituksella seurataan susien kulkua. Jos Luke toimii oikein, niin havaittuaan susien tulleen asutuksen lähelle, he lähtevät heti häätämään sudet erämaihin tai hävittämään ne. Muutoin pannat ovat täysin turhia ja rahoituksen antaminen uusille pannoille pitää ehdottomasti evätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkäs ne hirvet istuu tähän kuvioon? Sutta paljon vaarallisempi otus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tuossa elikossa on niin ihmeellistä, että siihen täytyy käyttää näin verorahoja? Sudet eivät maailmasta lopu, ja niitä voi hyvin kaataa pois silloin, kun tulevat häiriköimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurihan sudet olivat käyskennelleet Itä-Suomessa koulun pihapiirissä. Jos ihmisillä on susipelkoa, niin susilla ei ole ihmispelkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sudella ei ole nykyisin luonnossa piilopaikkaa, miisä saa asustella rauhassa ihmispedon vainolta. Sääli eläinpoloisia, ovat ihmispedon armoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitas tehdä siirtoistutuksia kaupunkeihin. Siellähän on citijänöt, ketut ja kanit hyvää ruokaa susille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauska olisi nähdä kun vietäisi 10 sutta kehäkolmosen sisäpuolelle. Kauanko saisivat käyskennellä hengissä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungit ovat nykyisin pullollaan maalta muuttaneita juntteja. Muuttakaa te loputkin, niin saavat eläimet olla rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukas sulle pizzaan jauhot tekee tai metsäteollisuudelle puut kaataa jos kaikki asuu kaupungissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ei totta tosiaan ole.
Kainuulaiset koulujen pihat ovat viimeinen jäljellä oleva elintila mitä ihmisen ja ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen jäljiltä enää on. Jos susien luontainen elinpiiri ala-asteiden pihoilta tuhotaan, susi häviää sukupuuttoon KOKO MAAILMASTA! Esim. Kiinan, Venäjän tai Kanadan erämaat eivät käy kun Luken toimivalta ei yllä sinne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Panta kaikkiin laumoihin ja heti. Yksittäisten susien pannoittaminen ei estä vahinkoja vaan laumojen seuraaminenvoisi estääkin. Ja online tieto liikkumisesta ja tarkemmin kuin nyt. Saattaisi susipelkokin vähentyä ja lynkkausmieliala kun pystyis seuraamaan jokainen netistä laumojen liikkeet. Tosin pihoille tulevat pitäisi saada heti pois joko autuaammille maille tai erämaahan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotaan ettei lunta tulisi riittämiin ja pannoitus epäonnistuisi. LUKE:n pitää hankkia luvat maastoajoneuvoilla tapahtuvaan ajeluun yksityisten mailla ja metsissä, jos ajeluita pannoituksen nimissä aletaan tehdä luvatta, niin sellaisesta toiminnasta voi tehdä rikosilmoituksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

LUKE eli luontovarakeskus on viranomainen eikä se lupia tarvii Sinun mitättömän maatilkkusi takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki se pitää olla Lukellakin toimissaan. Lukella ei ole oikeutta liikkua toisten mailla ja varsinkaan maastoajoneuvoilla.

Entäs Luken maastoon virittämät valvontakamerat? Niistä pitäisi ilmoittaa ennalta maastossa liikkujille ja pitäisi olla manomistajan lupa asentamiseen. Näin ei tapahdu. Hymyile, olet Luken kamerassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

78
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
71
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
50
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
44
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
42
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
21
Foodora-kuljetuspalvelu kannustaa kilpailulla ruokalähettejään pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoja – IL: "Moni joutuu ketjuttamaan vuoroja jopa 12-tuntisiksi"
19
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kyllä siinä tuntee ittesä ahdistuneeksi kun joutuu noissa lokeroissa asumaan mutta pakkohan se jossain on asua. Täytyy ... Lue lisää...
Metsä mökin Tonttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image