Kotimaa

Seta huolestui translain kohtalosta hal­li­tus­neu­vot­te­luis­sa – Rinne sanoo ihmisiä auttavia muutoksia olevan tulossa

Hallitusneuvottelijoita ovat viime viikkoina evästäneet monet mielenosoittajat eri aiheista. Perjantaina aamulla muistutettiin, että pienikin voi vaikuttaa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 24.5.2019 19:21
Ossi Rajala

Sdp:n, keskustan, vihreiden, Vasemmistoliiton ja Rkp:n hallitusneuvotteluissa on Antti Rinteen (sd.) mukaan syntynyt sopu translain uudistamisesta. Rinne ei iltapäivän lyhyessä tiedotustilaisuudessa eritelllyt, minkälaisia muutoksia on tulossa.

Translakia on arvosteltu siitä, että se loukkaisi kehollista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta.

Uudistamista erityisesti ajavat Seta ja Trasek -järjestöt haluavat lain, jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu omalle ilmoitukselle lääketieteellisen prosessin sijaan, ei vaadi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä ja on mahdollista myös alle 18-vuotiaille

Nyt Helsingin Sanomien tietojen mukaan näistä muutoksista vain lisääntymiskyvyttömyys toteutuisi.

Rinne sanoi Säätytalolla, että muutoksia on tulossa enemmän.

– Translaista on sopu kokonaisuudesta. Julkisuudessa on näkynyt vain osa tiedoista. Huomattavasti enemmän tulee translakiin muutoksia kuin julkisuudessa on ollut. Sellaista sisältöä, joka ihmisiä auttaa, Rinne puhui.

Pelkona "täydellinen rimanalitus"

Seta on ihmisoikeusjärjestö, joka keskittyy yhdenvertaisuuteen seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta tai sukupuolen ilmaisusta riippumatta.

Seta tiedotti perjantaina olevansa hyvin huolissaan translain uudistuksen tilanteesta hallitusohjelmaneuvotteluissa. Järjestö haluaa laajoja muutoksia lakiin.

– Suomeen on vaadittu laajamittaista translain kokonaisuudistusta niin viranomaisten, kansalaisjärjestöjen, puolueiden kuin kansainvälistenkin ihmisoikeuselinten toimesta. Pelkkä lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistaminen olisi täydellinen rimanalitus, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Ilman kaikkia muutoksia translaki olisi edelleen Setan mukaan transihmisiä syrjivä ja patologisoiva.

– Ovatko ihmisoikeudet taas jäämässä muiden kysymysten jalkoihin? Translain uudistamista ei saa vesittää toistamiseen. Nyt olisi vihdoin aika saada suomeen aidosti ihmisoikeuksia kunnianhimoisesti eteenpäin vievä hallitus, Tarjamo sanoo.

Taloustilannetta käydään läpi

Perjantaina alkuillasta ei selvinnyt uusia tietoja hallitusneuvotteluiden muista ratkaisuista.

Talouskysymykset ovat vahvasti pinnalla ja muitakin ratkaisuja on Rinteen mukaan tehty.

– Meillä on eroja tulojen ja menojen suhteen. Tasapaino on löydettävä. Meillä ei ole vielä puolueiden kesken tunnistettuja erimielisyyksiä taloudesta. Olen pyytänyt valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen paikalle käymään taloustilannetta läpi, koska hän osaa laskea lukuja paremmin kuin me; Rinne sanoi.

Hallitusohjelma valmistuu Rinteen mukaan joskus ensi viikolla.

– Aikatauluarvio on yhtä epämääräinen kuin aamulla. Valmista tulee joskus ensi viikon aikana. Ollaan koko päivä käyty puheenjohtajien pöydässä meidän ratkaisua vaativia asioita sekä taloustilannetta. Monissa isoissa ja pienemmissä asioissa on kuljettu eteenpäin, Rinne kuvaili.

Hallitusneuvottelut jatkuvat sunnuntaina iltapäivällä ennen eurovaalitenttejä. Lauantaina Säätytalolla ei pitäisi neuvotella, kun puoluejohtajat keskittyvät eurovaalikampanjoihin.

Translaki nykyisin

Translaki (Laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta) säätelee, millä edellytyksillä henkilö saa muuttaa sukupuolen toiseksi.

Henkilö vahvistetaan nykyisin kuuluvaksi vastakkaiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmään merkitty, jos hän esimerkiksi esittää lääketieteellisen selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa sekä siitä, että hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön.

Henkilön on lisäksi oltava täysi-ikäinen Suomen kansalainen tai hänellä on oltava asuinpaikka Suomessa.

MAINOS

Kommentoi

Nythän vihervasurit on saaneet kaiken mitä ovat halunneet,tosin tämähän on vain hämäystä että se näin menisi.Lakiin tulisi pitäistää sellainen pykälä että synnytyslaitokoksella laitetaan vihkoon ylös kummat vehkeet on ja sen jälkeen kukin tekee omille vehkeilleen omalla kustannuksellaan mitä haluaa.Tämä on ainut ja oikea tässä tapa asiassa ja myös tasapuolinen kaikkia kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukapa ei osaisi arvata kuka nyt toimii jarrumiehenä. Kohta nämä isänmaanjonnet väittävät jonkun haluavan leikkauttaa itsensä koiraksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu omalle ilmoitukselle lääketieteellisen prosessin sijaan, ei vaadi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä ja on mahdollista myös alle 18-vuotiaille"
En minä kyllä aio antaa 12-v poikani tehdä sukupuolenvaihdosleikkausta omin päin, lakihan antaisi siihen mahdollisuuden. Yhteiskunnan ei myöskään pidä osallistua satoihin tuhansiin nouseviin kuluihin, näin veronmaksajan vinkkelistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:33
Reserviin siirtyvä komentaja Jarmo Lindberg Puolustusvoimien Lemmenjoki-kohusta: "Riittävän pitkällä aikaperspektiivillä se asettuu mittasuhteisiinsa"
12:25
Ettan maajoukkuemiesten tie viemässä odotetusti ulkomaille – Ronkainen siirtymässä Saksan pääsarjaan, Jokela Sveitsin liigaan
12:03
Kultarannassa pääministeri Rinne ja oppositiojohtaja Halla-aho väittelivät maahanmuutosta – "Laitetaanko rautaa rajalle?"
11:55
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari uusista tiedusteluvaltuuksista: "Kestää aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sylintereillä"
11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
24
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
22
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
15
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
14
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
13
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image