Kotimaa

Seta huolestui translain kohtalosta hal­li­tus­neu­vot­te­luis­sa – Rinne sanoo ihmisiä auttavia muutoksia olevan tulossa

Hallitusneuvottelijoita ovat viime viikkoina evästäneet monet mielenosoittajat eri aiheista. Perjantaina aamulla muistutettiin, että pienikin voi vaikuttaa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 24.5.2019 19:21
Ossi Rajala

Sdp:n, keskustan, vihreiden, Vasemmistoliiton ja Rkp:n hallitusneuvotteluissa on Antti Rinteen (sd.) mukaan syntynyt sopu translain uudistamisesta. Rinne ei iltapäivän lyhyessä tiedotustilaisuudessa eritelllyt, minkälaisia muutoksia on tulossa.

Translakia on arvosteltu siitä, että se loukkaisi kehollista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta.

Uudistamista erityisesti ajavat Seta ja Trasek -järjestöt haluavat lain, jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu omalle ilmoitukselle lääketieteellisen prosessin sijaan, ei vaadi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä ja on mahdollista myös alle 18-vuotiaille

Nyt Helsingin Sanomien tietojen mukaan näistä muutoksista vain lisääntymiskyvyttömyys toteutuisi.

Rinne sanoi Säätytalolla, että muutoksia on tulossa enemmän.

– Translaista on sopu kokonaisuudesta. Julkisuudessa on näkynyt vain osa tiedoista. Huomattavasti enemmän tulee translakiin muutoksia kuin julkisuudessa on ollut. Sellaista sisältöä, joka ihmisiä auttaa, Rinne puhui.

Pelkona "täydellinen rimanalitus"

Seta on ihmisoikeusjärjestö, joka keskittyy yhdenvertaisuuteen seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta tai sukupuolen ilmaisusta riippumatta.

Seta tiedotti perjantaina olevansa hyvin huolissaan translain uudistuksen tilanteesta hallitusohjelmaneuvotteluissa. Järjestö haluaa laajoja muutoksia lakiin.

– Suomeen on vaadittu laajamittaista translain kokonaisuudistusta niin viranomaisten, kansalaisjärjestöjen, puolueiden kuin kansainvälistenkin ihmisoikeuselinten toimesta. Pelkkä lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistaminen olisi täydellinen rimanalitus, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Ilman kaikkia muutoksia translaki olisi edelleen Setan mukaan transihmisiä syrjivä ja patologisoiva.

– Ovatko ihmisoikeudet taas jäämässä muiden kysymysten jalkoihin? Translain uudistamista ei saa vesittää toistamiseen. Nyt olisi vihdoin aika saada suomeen aidosti ihmisoikeuksia kunnianhimoisesti eteenpäin vievä hallitus, Tarjamo sanoo.

Taloustilannetta käydään läpi

Perjantaina alkuillasta ei selvinnyt uusia tietoja hallitusneuvotteluiden muista ratkaisuista.

Talouskysymykset ovat vahvasti pinnalla ja muitakin ratkaisuja on Rinteen mukaan tehty.

– Meillä on eroja tulojen ja menojen suhteen. Tasapaino on löydettävä. Meillä ei ole vielä puolueiden kesken tunnistettuja erimielisyyksiä taloudesta. Olen pyytänyt valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen paikalle käymään taloustilannetta läpi, koska hän osaa laskea lukuja paremmin kuin me; Rinne sanoi.

Hallitusohjelma valmistuu Rinteen mukaan joskus ensi viikolla.

– Aikatauluarvio on yhtä epämääräinen kuin aamulla. Valmista tulee joskus ensi viikon aikana. Ollaan koko päivä käyty puheenjohtajien pöydässä meidän ratkaisua vaativia asioita sekä taloustilannetta. Monissa isoissa ja pienemmissä asioissa on kuljettu eteenpäin, Rinne kuvaili.

Hallitusneuvottelut jatkuvat sunnuntaina iltapäivällä ennen eurovaalitenttejä. Lauantaina Säätytalolla ei pitäisi neuvotella, kun puoluejohtajat keskittyvät eurovaalikampanjoihin.

Translaki nykyisin

Translaki (Laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta) säätelee, millä edellytyksillä henkilö saa muuttaa sukupuolen toiseksi.

Henkilö vahvistetaan nykyisin kuuluvaksi vastakkaiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmään merkitty, jos hän esimerkiksi esittää lääketieteellisen selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa sekä siitä, että hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön.

Henkilön on lisäksi oltava täysi-ikäinen Suomen kansalainen tai hänellä on oltava asuinpaikka Suomessa.

MAINOS

Kommentoi

Nythän vihervasurit on saaneet kaiken mitä ovat halunneet,tosin tämähän on vain hämäystä että se näin menisi.Lakiin tulisi pitäistää sellainen pykälä että synnytyslaitokoksella laitetaan vihkoon ylös kummat vehkeet on ja sen jälkeen kukin tekee omille vehkeilleen omalla kustannuksellaan mitä haluaa.Tämä on ainut ja oikea tässä tapa asiassa ja myös tasapuolinen kaikkia kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukapa ei osaisi arvata kuka nyt toimii jarrumiehenä. Kohta nämä isänmaanjonnet väittävät jonkun haluavan leikkauttaa itsensä koiraksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu omalle ilmoitukselle lääketieteellisen prosessin sijaan, ei vaadi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä ja on mahdollista myös alle 18-vuotiaille"
En minä kyllä aio antaa 12-v poikani tehdä sukupuolenvaihdosleikkausta omin päin, lakihan antaisi siihen mahdollisuuden. Yhteiskunnan ei myöskään pidä osallistua satoihin tuhansiin nouseviin kuluihin, näin veronmaksajan vinkkelistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:52
Ainutlaatuista kuvaa Titanicista ensimmäistä kertaa 14 vuoteen: Tältä näyttää loistoristeilijä, joka vajosi merenpohjaan yli vuosisata sitten
14:37
Allas Sea Poolin lykkääminen vuodella oli välttämätöntä – Töölö Urban: "Ei voi sanoa, että mikään olisi mennyt varsinaisesti pieleen"
14:32
Venäjä laukaisi avaruuteen ihmistä muistuttavan Fedor-robotin, jonka on tarkoitus työskennellä Kansainvälisellä avaruusasemalla
14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
94
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
76
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
53
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
35
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
24
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
22
WHO: Juomaveden mikromuovit vain pieni riski ihmiselle – asiassa kaivataan lisätutkimusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image