Kotimaa

Senni Salminen, 22, aikoo pysäyttää lautailunsa Laa­ja­vuo­res­sa, kun Matti Nykäsen hau­ta­jais­saat­tue menee ohi – "Matti vei Suomea maa­il­man­kar­tal­le"

Jyväskyläläiset opiskelijat Reetta Heisto (vasemmalla) ja Senni Salminen ovat lapsuudesta asti tienneet Matti Nykäsen ja sen, että hän on kotoisin samasta kaupungista.
Kotimaa 1.3.2019 20:13
Tanja Nuotio

Jyväskylässä perjantai-iltana haastatelluista kukaan ei aio mennä lauantaina kadun varteen jättämään hyvästejä mäkilegendalle. "Hän saa tehdä viimeisen matkan omien perheenjäsentensä kanssa."

Jyväskylä

22-vuotiaat jyväskyläläiset opiskelijat Reetta Heisto ja Senni Salminen eivät aio lähteä seuraamaan lauantaina kadun varteen mäkilegenda Matti Nykäsen hautajaissaattuetta.

Senni Salminen on laskemassa huomenna lumilaudalla Laajavuoressa. Kun hän saa haastattelussa tietää, että saattue pysähtyy siellä minuutiksi, hän aikoo ehdottomasti itsekin pysähtyä ja katsoa hetken.

– Matti Nykänen on ollut lapsuudestamme saakka tuttu henkilö meille. Olemme aina tienneet, että Matti on kotoisin täältä, mistä mekin, Heisto ja Salminen juttelivat Jyväskylän keskustassa perjantai-iltana.

Nykänen siunataan haudan lepoon huomenna. Katujen varsille odotetaan runsaasti ihmisiä, mutta siunaustilaisuus on vain omaisille ja lähipiirille.

Vuonna 1996 syntyneet Heisto ja Salminen olivat suuresti järkyttyneitä, kun kuulivat mäkisankarin kuolemasta.

Vaikka he ovat syntyneet silloin, kun Nykäsen aktiiviura oli jo ohi, he ovat väistämättä seuranneet miehen elämää ja lukeneet lehtijuttuja.

– Hän oli hieno urheilija, joka on vienyt Suomea maailmankartalle, Senni Salminen painottaa.

"Viimeinen matka perheen kesken"

46 vuotta Jyväskylässä asunut Else Heikkilä ei aio mennä seuraamaan hautajaissaattoa. Hän haluaa vältellä yleisötapahtumia.

– Matti Nykänen oli hyvä urheilija, mutta urheilun jälkeinen elämänsä kävi sääliksi, mitä kaikkea hän on joutunut kokemaan. Hän olisi tarvinnut psykologista tukea urheiluaikanaan ja sen jälkeen, mutta hän joutui suureen mediapyöritykseen.

Else Heikkilä ei aio lähteä kadun varteen seuraamaan Nykäsen hautajaissaattuetta.

Heikkilä näki Nykäsen ainoastaan Laajavuoren mäkikilpailussa, mutta ei tavannut häntä koskaan.

– Asuimme aikoinaan Laajavuoressa, niin silloin kävin katsomassa kisan.

Heikkilä sanoo, ettei voinut vuosien aikana välttyä Nykäs-uutisilta. Hän pitää nyt erinomaisena asiana sitä, että hautajaiset ovat vain perheenjäsenten ja läheisten kesken.

– Hän saa tehdä viimeisen matkan omien perheenjäsentensä kanssa. On surullista, että hän kuoli niin nuorena.

"Matti oli hieno tyyppi ja jätti jäljen"

– Matti oli hieno tyyppi, mutta hautajaiset eivät mielestäni ole yleisöjuhla, sanoo Jyväskylässä ja Mikkelissä vaikuttava Jouko Pilkkakangas.

Jouko Pilkkakangas sanoo, että Nykänen jätti pysyvän jäljen. Hän ei silti mene seuraamaan saattuetta lauantaina.

Hänkään ei aio lähteä seuraamaan hautajaissaattuetta kadun varteen tai Laajavuoreen. Nykäsen omaiset ovat toivoneet, että nimenomaan saattueen kadunvarret ja Laajavuori olisivat yleisölle jäähyväispaikkoja.

– Minä kunnioitan Mattia. Hän on jättänyt minuun jäljen, vaikka urheilu-uraa en aktiivisesti seurannutkaan. Hän oli tyyppi, joka kulki omia polkujansa, ja hänen sutkautuksissaan oli ajatusta.

Pilkkakangas sanoo, että hautajaiset ovat niin intiimi tilanne, että hän haluaa antaa omaisten surra rauhassa ja kunnioittaa sitä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On se kumma homma kun näitä kuuluisuuksia muistetaan lämmöllä vasta sitten kun he ovat kuolleet. Matinkin kohdalla uutiset ja ihmisten kommentit olivat hänen eläessään semmoisia ettei uskoisi kuinka moni Matista sitten loppujen lopuksi välitti ja hänen saavutuksiaan arvosti. Helppohan se nyt on nyyhkiä ja surkutella mut kokeilkaapa joskus sanoa positiivisiä asioita vaikkapa läheisillenne silloin kun he vielä elävät eikä vasta sitten kun he ovat kuolleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta Matistahan puhuttiin lähes aina positiiviseen sävyyn!!
Paitsi seiskassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki ovat viimeisellä matkalla yhtä aikaa. Ei siitä mitään muista, sitten kun kaikki herätetään yhtä aikaa tuomiolle. Siinä aika pysähtyy eikä se mikään matka ole kun aikaa ei kulu. Sitten se voivottelu vasta alkaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei sitten Matti, nähdään sitten joskus. Lepää rauhassa ja vapaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
19:00
Keikkaa pukkaa musiikkiklubeilla ja isoilla areenoilla – Ilpo Sulkala: "Oulusta on pikkuhiljaa kehittynyt oikea kaupunki, vaikka toinen jalka on yhä lehmän paskassa ja toinen katukivetyksellä" Tilaajille
19:00
Viikon lopuksi: Kun kunniatonta kontrollia ei pääse pakoon Tilaajille
19:00
Ärsyttävätkö uskovaiset mielipiteillään ja julistuksellaan? – BB-talon Ville on mustavalkoinen hahmo, joka sopii nykyiseen vastakkainasetteluun
18:53
Indonesian presidentti hyllytti kiistellyn seksilain – kieltäisi toteutuessaan avioliiton ulkopuolisen seksin ja homosuhteet
18:43
Kauden ensimmäinen tasapeli maistui ONS:lle
68
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
61
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
29
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
23
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
23
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
18
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

140 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Kyllä rahastot ovat minun sijoituksissa nousseet paljonkin. Pitää uskaltaa. Tosin osakkeista saan pääomaa. Lue lisää...
Nainen +50

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image