Kotimaa

Senni Salminen, 22, aikoo pysäyttää lautailunsa Laa­ja­vuo­res­sa, kun Matti Nykäsen hau­ta­jais­saat­tue menee ohi – "Matti vei Suomea maa­il­man­kar­tal­le"

Jyväskyläläiset opiskelijat Reetta Heisto (vasemmalla) ja Senni Salminen ovat lapsuudesta asti tienneet Matti Nykäsen ja sen, että hän on kotoisin samasta kaupungista.
Kotimaa 1.3.2019 20:13
Tanja Nuotio

Jyväskylässä perjantai-iltana haastatelluista kukaan ei aio mennä lauantaina kadun varteen jättämään hyvästejä mäkilegendalle. "Hän saa tehdä viimeisen matkan omien perheenjäsentensä kanssa."

Jyväskylä

22-vuotiaat jyväskyläläiset opiskelijat Reetta Heisto ja Senni Salminen eivät aio lähteä seuraamaan lauantaina kadun varteen mäkilegenda Matti Nykäsen hautajaissaattuetta.

Senni Salminen on laskemassa huomenna lumilaudalla Laajavuoressa. Kun hän saa haastattelussa tietää, että saattue pysähtyy siellä minuutiksi, hän aikoo ehdottomasti itsekin pysähtyä ja katsoa hetken.

– Matti Nykänen on ollut lapsuudestamme saakka tuttu henkilö meille. Olemme aina tienneet, että Matti on kotoisin täältä, mistä mekin, Heisto ja Salminen juttelivat Jyväskylän keskustassa perjantai-iltana.

Nykänen siunataan haudan lepoon huomenna. Katujen varsille odotetaan runsaasti ihmisiä, mutta siunaustilaisuus on vain omaisille ja lähipiirille.

Vuonna 1996 syntyneet Heisto ja Salminen olivat suuresti järkyttyneitä, kun kuulivat mäkisankarin kuolemasta.

Vaikka he ovat syntyneet silloin, kun Nykäsen aktiiviura oli jo ohi, he ovat väistämättä seuranneet miehen elämää ja lukeneet lehtijuttuja.

– Hän oli hieno urheilija, joka on vienyt Suomea maailmankartalle, Senni Salminen painottaa.

"Viimeinen matka perheen kesken"

46 vuotta Jyväskylässä asunut Else Heikkilä ei aio mennä seuraamaan hautajaissaattoa. Hän haluaa vältellä yleisötapahtumia.

– Matti Nykänen oli hyvä urheilija, mutta urheilun jälkeinen elämänsä kävi sääliksi, mitä kaikkea hän on joutunut kokemaan. Hän olisi tarvinnut psykologista tukea urheiluaikanaan ja sen jälkeen, mutta hän joutui suureen mediapyöritykseen.

Else Heikkilä ei aio lähteä kadun varteen seuraamaan Nykäsen hautajaissaattuetta.

Heikkilä näki Nykäsen ainoastaan Laajavuoren mäkikilpailussa, mutta ei tavannut häntä koskaan.

– Asuimme aikoinaan Laajavuoressa, niin silloin kävin katsomassa kisan.

Heikkilä sanoo, ettei voinut vuosien aikana välttyä Nykäs-uutisilta. Hän pitää nyt erinomaisena asiana sitä, että hautajaiset ovat vain perheenjäsenten ja läheisten kesken.

– Hän saa tehdä viimeisen matkan omien perheenjäsentensä kanssa. On surullista, että hän kuoli niin nuorena.

"Matti oli hieno tyyppi ja jätti jäljen"

– Matti oli hieno tyyppi, mutta hautajaiset eivät mielestäni ole yleisöjuhla, sanoo Jyväskylässä ja Mikkelissä vaikuttava Jouko Pilkkakangas.

Jouko Pilkkakangas sanoo, että Nykänen jätti pysyvän jäljen. Hän ei silti mene seuraamaan saattuetta lauantaina.

Hänkään ei aio lähteä seuraamaan hautajaissaattuetta kadun varteen tai Laajavuoreen. Nykäsen omaiset ovat toivoneet, että nimenomaan saattueen kadunvarret ja Laajavuori olisivat yleisölle jäähyväispaikkoja.

– Minä kunnioitan Mattia. Hän on jättänyt minuun jäljen, vaikka urheilu-uraa en aktiivisesti seurannutkaan. Hän oli tyyppi, joka kulki omia polkujansa, ja hänen sutkautuksissaan oli ajatusta.

Pilkkakangas sanoo, että hautajaiset ovat niin intiimi tilanne, että hän haluaa antaa omaisten surra rauhassa ja kunnioittaa sitä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On se kumma homma kun näitä kuuluisuuksia muistetaan lämmöllä vasta sitten kun he ovat kuolleet. Matinkin kohdalla uutiset ja ihmisten kommentit olivat hänen eläessään semmoisia ettei uskoisi kuinka moni Matista sitten loppujen lopuksi välitti ja hänen saavutuksiaan arvosti. Helppohan se nyt on nyyhkiä ja surkutella mut kokeilkaapa joskus sanoa positiivisiä asioita vaikkapa läheisillenne silloin kun he vielä elävät eikä vasta sitten kun he ovat kuolleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta Matistahan puhuttiin lähes aina positiiviseen sävyyn!!
Paitsi seiskassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki ovat viimeisellä matkalla yhtä aikaa. Ei siitä mitään muista, sitten kun kaikki herätetään yhtä aikaa tuomiolle. Siinä aika pysähtyy eikä se mikään matka ole kun aikaa ei kulu. Sitten se voivottelu vasta alkaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei sitten Matti, nähdään sitten joskus. Lepää rauhassa ja vapaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:09
Suomen Pankilta madonluvut: Koronavirustoimet voivat lohkaista Suomen taloudesta jopa 13 prosenttia, työttömyys jopa 11 prosenttiin
13:43
Katumaasturin moottoritilassa syttyi palo kesken ajon Nelostiellä Haukiputaalla – rekankuljettaja pysähtyi auttamaan
13:01
Oulun Limingantullissa sijaitsevan puuelementtitehtaan katossa oleva nosturi syttyi tuleen - palokunta sammutti nopeasti yli 15 metrin korkeudessa olleen palon
12:42
Kotihälytyksiä luvassa, korona voi kiristää tilannetta entisestään, pääsiäinen poliisille haastava ajankohta – "Toimettomuus ja liika alkoholi ovat huono yhdistelmä"
12:39
Suden yöllinen vaellus Oulun Metsokankaalla tallentui lukijan videolle – "Todennäköisesti nuori yksilö", sanoo tutkimusprofessori
12:33
Suomen Yrittäjien kysely: lähes puolet yrityksistä tarvitsee valtion tukea selvitäkseen koronakriisistä, joka kymmenes pelkää konkurssia
12:08
Suomessa voi tulla pulaa kahvista ja hedelmistä, jos ruokamarkkinat häiriintyvät pahoin – PTT: Ongelmat iskisivät jo valmiiksi nälänhädästä kärsiviin maihin Tilaajille
68
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
32
Hallitus tiukentaa rajaliikennettä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä, rajoitukset koskevat myös laivojen henkilöliikennettä – Katso tallenne tästä
28
Tiistaiaamun tiedot: Tartuntoja todettu Suomessa nyt 2 308, varmistettu määrä nousi 132:lla – Oulussa nyt 70 tapausta, sairaanhoitopiirissä 85
27
Länsimaissa takki kääntyy ja kasvot peittyvät – miksi saksalainen suojaa kasvonsa, mutta suomalainen ei?
19
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
16
Koronapotilaiden määrä OYSissa kasvaa: Tiistaiaamuna hoidossa oli yhteensä 11 henkilöä, seitsemän tehohoidossa
15
Alkoholin kokonaiskulutus laski roimasti viime vuonna, suurin selittävä tekijä matkustajatuonnin väheneminen – suunta ollut laskeva jo yli kymmenen vuotta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

274 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

sulla on varmaan joku järkevä perustelu tuommoselle verolle siitähän kärsii köyhät tuunarit ensimmäisenä esim minä nosta... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image