Kotimaa

Senni Salminen, 22, aikoo pysäyttää lautailunsa Laa­ja­vuo­res­sa, kun Matti Nykäsen hau­ta­jais­saat­tue menee ohi – "Matti vei Suomea maa­il­man­kar­tal­le"

Jyväskyläläiset opiskelijat Reetta Heisto (vasemmalla) ja Senni Salminen ovat lapsuudesta asti tienneet Matti Nykäsen ja sen, että hän on kotoisin samasta kaupungista.
Kotimaa 1.3.2019 20:13
Tanja Nuotio

Jyväskylässä perjantai-iltana haastatelluista kukaan ei aio mennä lauantaina kadun varteen jättämään hyvästejä mäkilegendalle. "Hän saa tehdä viimeisen matkan omien perheenjäsentensä kanssa."

Jyväskylä

22-vuotiaat jyväskyläläiset opiskelijat Reetta Heisto ja Senni Salminen eivät aio lähteä seuraamaan lauantaina kadun varteen mäkilegenda Matti Nykäsen hautajaissaattuetta.

Senni Salminen on laskemassa huomenna lumilaudalla Laajavuoressa. Kun hän saa haastattelussa tietää, että saattue pysähtyy siellä minuutiksi, hän aikoo ehdottomasti itsekin pysähtyä ja katsoa hetken.

– Matti Nykänen on ollut lapsuudestamme saakka tuttu henkilö meille. Olemme aina tienneet, että Matti on kotoisin täältä, mistä mekin, Heisto ja Salminen juttelivat Jyväskylän keskustassa perjantai-iltana.

Nykänen siunataan haudan lepoon huomenna. Katujen varsille odotetaan runsaasti ihmisiä, mutta siunaustilaisuus on vain omaisille ja lähipiirille.

Vuonna 1996 syntyneet Heisto ja Salminen olivat suuresti järkyttyneitä, kun kuulivat mäkisankarin kuolemasta.

Vaikka he ovat syntyneet silloin, kun Nykäsen aktiiviura oli jo ohi, he ovat väistämättä seuranneet miehen elämää ja lukeneet lehtijuttuja.

– Hän oli hieno urheilija, joka on vienyt Suomea maailmankartalle, Senni Salminen painottaa.

"Viimeinen matka perheen kesken"

46 vuotta Jyväskylässä asunut Else Heikkilä ei aio mennä seuraamaan hautajaissaattoa. Hän haluaa vältellä yleisötapahtumia.

– Matti Nykänen oli hyvä urheilija, mutta urheilun jälkeinen elämänsä kävi sääliksi, mitä kaikkea hän on joutunut kokemaan. Hän olisi tarvinnut psykologista tukea urheiluaikanaan ja sen jälkeen, mutta hän joutui suureen mediapyöritykseen.

Else Heikkilä ei aio lähteä kadun varteen seuraamaan Nykäsen hautajaissaattuetta.

Heikkilä näki Nykäsen ainoastaan Laajavuoren mäkikilpailussa, mutta ei tavannut häntä koskaan.

– Asuimme aikoinaan Laajavuoressa, niin silloin kävin katsomassa kisan.

Heikkilä sanoo, ettei voinut vuosien aikana välttyä Nykäs-uutisilta. Hän pitää nyt erinomaisena asiana sitä, että hautajaiset ovat vain perheenjäsenten ja läheisten kesken.

– Hän saa tehdä viimeisen matkan omien perheenjäsentensä kanssa. On surullista, että hän kuoli niin nuorena.

"Matti oli hieno tyyppi ja jätti jäljen"

– Matti oli hieno tyyppi, mutta hautajaiset eivät mielestäni ole yleisöjuhla, sanoo Jyväskylässä ja Mikkelissä vaikuttava Jouko Pilkkakangas.

Jouko Pilkkakangas sanoo, että Nykänen jätti pysyvän jäljen. Hän ei silti mene seuraamaan saattuetta lauantaina.

Hänkään ei aio lähteä seuraamaan hautajaissaattuetta kadun varteen tai Laajavuoreen. Nykäsen omaiset ovat toivoneet, että nimenomaan saattueen kadunvarret ja Laajavuori olisivat yleisölle jäähyväispaikkoja.

– Minä kunnioitan Mattia. Hän on jättänyt minuun jäljen, vaikka urheilu-uraa en aktiivisesti seurannutkaan. Hän oli tyyppi, joka kulki omia polkujansa, ja hänen sutkautuksissaan oli ajatusta.

Pilkkakangas sanoo, että hautajaiset ovat niin intiimi tilanne, että hän haluaa antaa omaisten surra rauhassa ja kunnioittaa sitä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On se kumma homma kun näitä kuuluisuuksia muistetaan lämmöllä vasta sitten kun he ovat kuolleet. Matinkin kohdalla uutiset ja ihmisten kommentit olivat hänen eläessään semmoisia ettei uskoisi kuinka moni Matista sitten loppujen lopuksi välitti ja hänen saavutuksiaan arvosti. Helppohan se nyt on nyyhkiä ja surkutella mut kokeilkaapa joskus sanoa positiivisiä asioita vaikkapa läheisillenne silloin kun he vielä elävät eikä vasta sitten kun he ovat kuolleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta Matistahan puhuttiin lähes aina positiiviseen sävyyn!!
Paitsi seiskassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki ovat viimeisellä matkalla yhtä aikaa. Ei siitä mitään muista, sitten kun kaikki herätetään yhtä aikaa tuomiolle. Siinä aika pysähtyy eikä se mikään matka ole kun aikaa ei kulu. Sitten se voivottelu vasta alkaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei sitten Matti, nähdään sitten joskus. Lepää rauhassa ja vapaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:23
Rivitaloasuntoon heitettiin savupatruuna keskellä yötä Torniossa – asunnossa oli kaksi ihmistä
6:08
Tea, Muumiokissa ja Kummituskakka vierailulle Ouluun – Lasten ja nuorten teatteripäivillä nähdään Lea-palkitun Salla Viikan uusi lastennäytelmä
6:00
Lakkokevät nosti ay-liikkeen puheenaiheeksi, vaikka meidän pitäisi oikeasti puhua koko työelämän muutoksesta Kaupallinen yhteistyö
6:00
Kouluihin tarvitaan toimintaterapeuttista osaamista – mielenterveyspalvelujen kasvava tarve pakottaa miettimään uusia toimintatapoja Lukijalta
6:00
Ulosottovelallinen voi saada puoli vuotta aikaa, jolloin palkkaa ei ulosmitata – Lykkäystä pitää hakea, ja viime vuonna puolelle hakijoista sanottiin "ei"
6:00
Rahanpesuilmoitusten määrä kasvoi rajusti viime vuonna – Keskusrikospoliisi selvittää syytä ennätystahtiin
6:00
Liikunnanopettajat tuskailevat talvilajien kanssa, suksimyynti jäissä – Kaleva listasi lämpimän talven plussat ja miinukset Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi ensi yönä Koillismaalla ja Etelä-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

292 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image