Kotimaa

Selvitysryhmä vaatii Kittilää pidättämään rikoksista epäillyt valtuutetut luot­ta­mus­toi­mis­ta

Kotimaa 27.2.2018 14:49 | Päivitetty 27.2.2018 17:02
STT, Kaleva

Kittilän hallintoa ratkova selvitysryhmä suosittaa Kittilää pidättämään syytteessä olevat luottamushenkilöt luottamustoimista oikeuskäsittelyn ajaksi. Sen mukaan päätös luottamustoimista pidättämisestä pitää panna täytäntöön heti.

Ryhmän mukaan päätös on välttämätöntä kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden turvaamiseksi.

Luottamustoimista pidättäminen koskisi yli puolta kunnanhallituksen jäsenistä ja varajäsenistä, mikä tekee sen toimintakyvyttömäksi. Selvitysryhmän mukaan kunnanvaltuuston tulee asettaa tilapäinen valiokunta hoitamaan kunnanhallituksen tehtäviä toimista pidättämisen ajaksi.

Selvitysryhmä ohjeistaa kunnanvaltuuston puheenjohtajaa kutsumaan luottamustoimista pidätettyjen valtuutettujen tilalle varavaltuutetut. Lisäksi hänen tulee myös pyytää kunnan keskusvaalilautakuntaa määräämään uusia varavaltuutettuja.

Jos vaaliliiton, puolueen tai yhteislistan varavaltuutettuja ei sittenkään löydy tarpeeksi täyttämään kaikkia paikkoja, määrä jää vajaaksi.

Jos Kittilä ei tottele selvitysryhmän suosituksia, valtiovarainministeriö voi pidättää syytteissä olevat luottamushenkilöt tehtävistään.

Kittilän kunnanvaltuusto aikoo käsitellä valtiovarainministeriön asettaman selvitysryhmän esityksiä ainakin alustavasti seuraavassa kokouksessaan, kertoo valtuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas.) STT:lle. Seuraava kokous on 26. maaliskuuta.

Nevalaisen mukaan selvitysryhmän esitys oli "aika raaka", mutta toimeksiannon mukainen.

Nevalainen kertoo aikovansa pyytää keskusvaalilautakuntaa nimeämään lisää varavaltuutettuja.

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) pitää Kittilän tilannetta poikkeuksellisena. Hän kuitenkin uskoo, että päätöksenteon uskottavuus voidaan vielä palauttaa, jos Kittilä ottaa valtiovarainministeriön asettaman selvitysryhmän ohjeet vakavasti ja noudattaa niitä.

Hallintokriisi syönyt kuntalaisten luottamusta

Kittilän hallintokriisi on vaikuttanut merkittävästi kuntalaisten luottamukseen päätöksentekoa kohtaan, uskovat kunnanvaltuuston varapuheenjohtajat Inkeri Yritys (Oikeudenmukainen Kittilä) ja Yrjötapio Kivisaari (kesk.).

–  Se on varmasti vaikuttanut kaikkeen, se ei ole voinut olla vaikuttamatta. Sen kuulee ja näkee kuntalaisten keskuudesta, Yritys sanoo STT:lle.

Kivisaari sanoo, että luottamuksen takaisin saaminen vie varmasti aikaa ja vaatii töitä.

–  Mutta ei täällä voida jäädä tuleen makaamaan. Tärkeintä on, että saadaan sellaista vuoropuhelua, että päästään neuvottelemaan ja opitaan tulemaan toinen toisiamme vastaan. Hihojen käärimistä vailla.

Vyyhti alkoi hiihtohissiyhtiön sotkuista

Valtiovarainministeriö perusti Antti Rantakokon johtaman kolmihenkisen ryhmän viime vuoden lopulla selvittämään Kittilän hallintovaikeuksia. Ministeriö arvioi tuolloin, että Kittilän kunnan hallinto ja toiminta ovat poikkeuksellisen suurissa vaikeuksissa eikä kunta ole ryhtynyt riittäviin toimiin hallinnon saattamiseksi lain mukaiseksi.

Vaikeuksien taustalla ovat syytteet, joita on nostettu 27:ää entistä ja nykyistä Kittilän kuntapäättäjää vastaan.

Niin sanottu Lex Kittilä -menettely sai lähtölaukauksen, kun Kittilän kunnanvaltuusto viime vuoden syksyllä päätti olla pidättämättä virkarikossyytteitä saaneita luottamushenkilöitä päätöksenteosta ennen heidän oikeudenkäyntiensä loppua. Lex Kittilänä tunnettu laki sallii valtiovarainministeriön puuttua kunnan hallintoon, jos kunta ei itse saa sitä kuntoon.

Koko sotku sai alkunsa jo vuonna 2013, kun kunnan enemmistöomistuksessa olevan hiihtohissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren alettiin epäillä junailleen hissikauppoja epäasiallisesti. Kunnanjohtaja Anna Mäkelä ja myöhemmin hissiyhtiön hallitus tekivät tutkintapyynnön Palosaaren toimista.

Hissiyhtiön hallitus erotti Palosaaren, mutta heti vuoden 2014 alussa yhtiökokous erotti yhtiön hallituksen. Uusi hallitus kutsui Palosaaren takaisin toimitusjohtajaksi ja perui tutkintapyynnön.

Saman vuoden syksyllä Kittilän kunnanvaltuusto antoi Mäkelälle potkut, jotka korkein hallinto-oikeus totesi myöhemmin lainvastaisiksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Palosaarinoli hissiyhtiön hissiostoksessa oikeassa, kun hankki kalliimman Doppelmaierin hissin, jota merkkiä muutkin entiset hissit olivat. Oli todettu laadukkaiksi ja huolto näin helppoa, kun kaikki samaa merkkiä. Alinta hintaa tuijottavat eivät ymmärtäneet syytä ja alkoivat kukkoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Päätös luottamustoimista pidättämisestä pitää panna täytäntöön heti" ja seuraava kunnanvaltuuston kokous vasta 26.3.!!! Eiköhän tällaisessa asiassa valtuusto saataisi kokoon hiukan nopeammallakin aikataululla, jos niin haluttaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko koko kohtuuttoman suureksi paisunutta kaplakkaa olemassakaan, ellei Antti Rinne sdp, olisi ollut siellä hissiyhtiössä lopputiliä jakamassa? Asiat olisi hoidettu vanhaan malliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Malliin hyvinkin. Sinua ei taida kunnallinen demokratia ja lainmukaisuus kiinnostaa. Puoluetta ei tarvinne arvata erikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisuuteen on kerrottu yksi rikos, laiton irtisanominen,siinäkin muotovirhe kolmen kuulemisen sijaan Mäkelän kuulemisia oli kaksi.
Ei kovin suuri rikos,rikos jolla itse irtisanomiseen ei ollut vaikutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten eroaa valtakunnansyyttäjästä, eihän hänenkään tarvinnut erota! Tässä tapauksessa ei kuitenkaan ymärtääkseni ole ajettu omaa vaan kunnan etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtakunnan syyttäjä ei eronnut vaan erotettiin. Kittilän syytteessä olevat luottamushenkilöt eivät yhtä lukuunottamatta eronneet, joten heidätkin erotetaan. Sama kohtalo siis kuin valtakunnan syyttäjälläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asuin siellä aikoinaan ja ei ole mitään hyvää sanottavaa kunnasta.
Ainut mitä kaipaa niin kevät talvea.
Et laittakaa asiat kuntoon ja älkää valehdelko

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan tuo jo aika tehdä näin. Aivan liian pitkään on laiton tilanne saanut jatkua. Pöytä puhtaaksi ja uusi alku. Toivottavasti ainakin joku vastuullisista tiedostaa, mitä on tullut tehtyä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image