Kotimaa

Selvitysmies ei usko Kittilässä ihmeisiin

Kotimaa 16.1.2018 18:52
Pekka Mauno

Kittilän kunnan hallintosotkuihin ei ole odotettavissa nopeaa ratkaisua.

– Tehtävä on haastava ja monimutkainen. Ihmeisiin emme pysty, sanoi valtiovarainministeriön selvitysryhmän puheenjohtaja Antti Rantakokko tavattuaan lähes ensi töikseen Kittilän valtuuston tiistaina.

Kysyntää ihmeidentekijöille olisi.

– Päätöksenteko on mennyt koko ajan huonompaan suuntaan. Itsekin odotan joka kerta kun sähköpostin avaan, onko siellä kutsu poliisilta, kuvaili tunnelmia valtuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen.

Valtiovarainministeriön Kittilän kunnan hallintoa selvittämään asettama kolmihenkinen työryhmä aloitti työnsä tiistaina tapaamalla ensin vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinampan ja iltapäivällä hallintojohtaja Esa Mäkisen.

Sen lisäksi selvitysryhmä piti tiedotustilaisuuden valtuuston jäsenille. Paikalla oli suurin osa valtuutetuista ja myös varavaltuutettuja.

– Käymme keskusteluja ja kuulemme eri näkökulmia. Emme erota ketään, mutta esityksen teemme. Esityksestä päättää valtuusto, sanoo Rantakokko.

Selvitysryhmällä on aikaa helmikuun loppuun asti. Sen jälkeen esitykset ovat Kittilän valtuuston käsissä.

Puheenjohtaja Antti Rantakokko ei ryhtynyt arvioimaan, sisältyykö esityksiin syytteessä olevien luottamushenkilöiden pidättäminen luottamustoimestaan. Se on kovin työryhmän käytössä olevista toimista.

Aki Nevalainen ei suhtaudu kovin luottavaisesti siihen, että valtuusto tälläkään kertaa sellaisen esityksen hyväksyisi.

– Osittaisesta virasta pidättämispäätöksestäkin on tehty jo kaksi valitusta hallinto-oikeuteen. Toivoisin, että järki voittaisi, mutta valtuuston päätös voi olla mikä vain, sanoo Nevalainen.

Kittilän valtuusto päätti joulukuussa, että syytteessä oleviin luottamushenkilöihin sovelletaan normaaleja esteellisyyssäännöksiä. Syytteessä törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä on 11 Kittilän nykyistä valtuutettua. Kunnanhallituksen yhdeksästä jäsenestä syytteessä on viisi.

Selvitysryhmän edustajat olivat medialle järjestämässään tiedotustilaisuudessa varovaisia arvioimaan, miten helppoa Kittilän hallintokulttuurin oikeille raiteille saattaminen on.

– Pitää katsoa, miten esimerkiksi viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden koulutus on järjestetty. Hyvää toimintakulttuuria ei voi kaataa ulkopuolelta, sanoo työryhmän jäsen varatuomari Liisa Talvitie.

Valtiovarainministeriön asettamasta työryhmästä ei ainakaan pitäisi puuttua kunnallishallinnon ja myös päätösten lainmukaisuuden osaamista.

Puheenjohtaja Antti Rantakokko on toiminut kunnanjohtajana eri kunnissa 35 vuotta.

Varatuomari Liisa Talvitie on toiminut Seinäjoen hallintojohtajana ja viimeksi yhdeksän vuotta Vaasan hallinto-oikeuden ylituomarina.

Työryhmän sihteeri Irma Nieminen on myös varatuomari ja Salon kaupungin hallintojohtaja.

Viimeinen keino

Valtiovarainministeriö asetti kolmihenkisen työryhmän tekemään oikeudellisen arvion Kittilän kunnan hallinnosta.

Se oli viimeinen keino, jolla ministeriö yrittää saada Kittilän päätöksenteon lain mukaiseksi. 

Ministeriön puuttuminen kunnan itsehallinnon piiriin kuuluviin asioihin on mahdollista Lex Kittilän perusteella.

Työryhmän on määrä tehdä esityksensä helmikuun loppuun mennessä. Sen jälkeen Kittilän valtuuston on viipymättä käsiteltävä esitykset.

Ankarin toimenpide, mitä työryhmä voi esittää, on luottamustoimessa tehdyistä virkarikoksista syytteessä olevien luottamushenkilöiden erottaminen.

Jos valtuusto ei sitä tee, valtiovarainministeriö voi sen tehdä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Poliittisesti sopivaa ratkaisua haetaan. Oikeus olisi aivan hyvin voinut ratkaista asian, mutta asiassa on mukana suuria puolueita edustavia tutkinnan alla olleita ja siksi tällainen virkamiesselvitys katsottiin syytetyille parhaimman tuloksen tuottavaksi. Vielä muutama vuosi tällaista vatvomista ja koko ongelma painetaan unohduksiin. Tavallinen talonpoika voi vain ihmetellä ohjaileeko tässä politiikka lain soveltamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamies on aivan oikeassa, eivät pysty ihmeisiin.
Mutta virheisiin virkamiehet pystyvät, helposti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin syyllinen tässä on Suomen oikeuslaitos, joka ei saa ratkaisuja aikaan. Ensin tukitaan kolme vuotta ja sitten oikeudenkäynti venyy ties kuinka pitkään. Jos olisi selvät tuomiot, ei tarvitsisi arpoa noiden esteellisyyksien kanssa. Saattaa se vaan olla, että aika moni syyte kaatuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan on löperöä lässytystä.
Ei sitä Kittilässä mitään ihmeitä tarvita vaan reipasta lakien noudattamista.
Eli - ensimmäiseksi kaikki syytteet saaneet pois kaikista luottamus- ja virkatehtävistä, seuraavaksi samana päivänä palautetaan Kittilän kunnanhallituksen 19.1.2015 poistamat väärinkäytöksien estämiseen velvoittavat kohdat ohjeistuksestaan - rikollisuuden suojelemiseksi kunnan päätöksenteossa. Siis pakotetaan Kittilänkin kunnanhallitusta valvomaan - kuten kaikki muutkin maamme kunnat toimivat - oman kuntansa päätöksenteon laillisuutta.
Jatkossa tuomioita saaneita rikollisia estetään pääsemästä mihinkään luottamus- ja/tai virkatehtävää julkisessa hallinnossa.

Pitäisiköhän Suomessa kuntien toiminnan päätöksenteon laillisuusvalvonta ottaa kokonaan pois kunnilta itseltään ulkopuoliselle valtakunnalliselle elimelle ministeriötasolle ja velvoittava ohjaava neuvonta vaikka kuntaliittoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa siltä, että selvitysmiehet ovat saaneet Sipilältä poliittista ohjausta etukäteen, onhan suuri osa kähmijöistä kepulaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahneus on saanut yliotteen Kepulaisista ja farssia farssin perään on odotettavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa pyytää sipilältä konsultointia avoimesti, hänhän on julkisesti ilmoittanut uskovansa ihmeisiin ( talvivaara ). Taustakonsultoinnistahan meillä ei ole kuin kalpea aavistus, heh. Tämä selvitystyö tulee päättymään täydelliseen mahalaskuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä parempi olisi pyytää apua tänne komentoineilta, heillähän tuntuu olevan viisaus joka asiaan, vaikka se todellisuudessa rajoittuu vain asian ulkopuolisten herjaamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lappilainen tapa, tässä ei ole mitään ihmeellistä.
Kuntien vaaleilla valitut päättäjät ei tunne sen enempää kuin virkamiehetkää laillisuuden tai laittomuuden eroja.
Olematon valvonta antaa mahdollisuuden lainvastaiseen
menettelyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saapa nähä,miten käy?Puolitoista kuukautta on näissä asioissa verraten lyhyt aika!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image