Kotimaa

Selvitys: Si­säil­maon­gel­mia esiintyy eniten pe­rus­kou­luis­sa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma

Noin 18 prosentissa suomalaisten peruskoulu- ja lukiorakennuksien kokonaispinta-aloista löytyy sisäilmaongelmia. Arkistokuva. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 17.10.2019 10:24
Petteri Lindholm

Suomessa sisäilmaongelmat johtuvat useimmiten ilmanvaihdon puutteista ja toiseksi useimmin biologisista syistä eli kosteus- ja homevaurioista.

Kuntien sisäilmaongelmat ovat useimmiten vaivana peruskouluissa ja lukioissa, selviää valtioneuvoston tilaamasta selvityksestä.

Kyselynä suomalaisille kunnille tehdyn selvityksen perusteella sisäilmaongelmia esiintyy noin 18 prosentissa peruskoulu- ja lukiorakennusten kokonaisneliömäärästä.

Seuraavaksi yleisimpiä sisäilmaongelmat ovat kuntien toimistorakennuksissa, jossa noin 14 prosentissa kokonaisneliömääristä on ongelmia.

Sosiaali- ja terveystoimen tiloissa vastaava lukema oli 13 prosenttia ja päiväkodeissa noin 11 prosenttia.

Tilanne Ruotsissa, johon Suomen sisäilmaongelmia verrattiin osana selvitystä, on hyvin samantyyppinen kuin Suomessa.

Sisäilmaongelmia esiintyy Ruotsissa suunnilleen saman verran, ja ne olivat Suomen tapaan yleisimpiä peruskoulu- ja lukiorakennuksissa.

Selvityksen laativat valtioneuvostolle Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Työterveyslaitos ja Suomen Kuntaliitto.

Kyselyyn vastasi 125 kuntaa Manner-Suomessa eli vastausprosentti oli 42.

Ilmanvaihdon ongelmat yleisin ongelmien aiheuttaja

Tärkeimmäksi syyksi sisäilmaongelmille arvioitiin kiinteistökannan ikärakenne ja riittämättömät investoinnit sekä Suomessa että Ruotsissa.

Suomessa todettuja sisäilmaongelmia aiheuttaa kyselyn mukaan useimmiten ilmanvaihdon tekniset puutteet.

Seuraavaksi yleisimmäksi kyselyssä nousivat biologiset syyt eli kosteus- ja homevauriot.

Myös lämpötilaan, ilman kuivuuteen tai kosteuteen sekä vetoisuuteen liittyvät ongelmat olivat melko yleisiä.

Sisäilma-asioiden hoito toimii kyselyn mukaan parhaiten kunnissa, joissa on luotu selkeät toimintamallit sisäilma-asioille ja ne on huomioitu kunnan strategiassa.

Kyselyn perusteella noin 70 prosenttia kunnista on laatinut kirjallisen ohjeen, jossa on kuvattu sisäilmaongelmien käsittelyprosessi sekä määritelty toimijoiden roolit ja vastuut.

Kolme neljäsosaa kyselyyn vastanneista kunnista oli nostanut sisäilma-asiat kunnan strategiaan. Näillä kunnilla sisäilmaongelmien käsittelyprosessit olivat myös toimivampia ja sisäilmatilanteiden hallinta parempaa.

Tutkimusten mukaan oireilu työpaikalla on kolme kertaa yleisempää kuin kotona. Valtaosalla oireet ovat vaikeusasteeltaan joko lieviä tai kohtalaisia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Näistä ratkaisuista kannattaisi tehdä tutkimus ja opas miten ei tulisi rakentaa. Myös henkilökohtainen määräaikainen rakentamiskielto olisi tehokas keino estää keinottelua. Konkurssi ja yrityksen nimen vaihto on tuttu ja helppo tapa jatkaa piittaamatonta sinnepäin rakentamista muiden kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun minä kävin koulua 60 luvulla ja 70 luvun alussa niin luokkahuoneet tuuletettiin aina välitunneilla ja joskus raotettiin ikkunoita myös kesken tunnin, ei ollut sisäilmaongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ammattiopistoissa vakavia sisäilmaongelmia. Henkilökuntaa on jo osin siirretty pihalle kontteihin. Opiskelen ja ihmettelen ettei siitä mulle oo vaaraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmia kuntien rakennusten sisäilmassa on ollut läpivuosien, miten on mahdollista että asiaa on tutkittu tällä tavalla vasta nyt. Olen sitä mieltä, että vaikka kunnat tietävätkin rakennustensa huonosta sisäilmasta, resurssivajeen vuoksi he eivät tee asioille niin paljon kuin täytyisi. Jos kiinteistöistä olisi pidetty alusta asti huolta, remontoitu, kunnostettu ja etenkin ilmanvaihdon asiat olisi laitettu kuntoon, monikaan kiinteistö ei olisi niin huonossa asemassa kuin nyt on. Oppilaat, työntekijät ja varusmiehet joutuvat kärsimään huonosta sisäilmasta ja sairastuttamaan itsensä velvollisuuden vuoksi, mielestäni se ei ole reilua, koska vahingot voivat oikeasti olla vakavat ihmisten terveydelle. Nyt olisi aika laittaa asiat järjestykseen hinnalla millä hyvänsä, ennen kuin tapahtuu enemmän vahinkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisäilmaongelmat tuntuvat olevan yleinen ongelma. Itselleni nämä ongelmat ovat aiheuttaneet useita poissaoloja ja sairastumisia. Koulussamme on yritetty asiaan panostaa, mutta pahan hajun ja huonon sisäilman tilalle on vain tullut kylmä sisäilma, joka saa oppilaat pitämään takkeja päällä oppituntien aikana. Ihan sama, kuinka paljon vaatetta laittaa kotona päälle, ei koulussa tunnu silti tarkenevan. Ongelman huomaa siitä, kun aina lomalla on terveenä ja kouluun palattua nenä alkaa taas vuotaa ja kurkku kipeytyä. Mieluiten istuisin lämpimässä koulussa, kuin paleltuisin ja olisin kokoajan flunssainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun altistuu epäpuhtauksille, keho tavallaan tulehtuu. Jonkinasteinen lämmönnousu kehossa alkaa. Keho yrittää lannistaa tulehduksen pienellä kuumeella. Se koetaan kylmänä. Se on siis sisäsyntyistä ja kuten kirjoitit, mikään määrä vaatetta ei auta. Mikä auttaa? Vältä tiloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen käynyt eräällä koululla noin 20 vuotta iltaisin pelaamassa lentopalloa, mitään oireita ei koskaan ole ollut, vaikka minulla on astma ja mm. homeen haistan heti. No jokin aika sitten eräät ihmiset saivat aikaan sen, että sisäilma "mitattiin" ja ohhoh, koko koulu piti laittaa remonttiin. Remontin jälkeen mm. omat ja oikeastaan koko heidän luokkansa alkoi kärsimään hengitystieoireista, joita ei ennen kenelläkään ollut, mutta nyt mittausten mukaan kaikki ok. Ehkä enemmän kuin rakenteista johtuviin haju, yms. ongelmiin, kannattaisi puuttua esim. nykyisten kenkien pohjamateriaalien aiheuttamiin ongelmiin, nykyiset materiaalit haisevat suoraan sanoen kuvottavilta kerran kastuttuaan, ilmeisesti homehtuvat heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli kouluja käytettäisiin ja huollettaisiin järkevästi, ongelmia olisi vähempi. Nykyisin kun oppilaat poistuvat kouluista lasketaan lämpö alas ja ilmastointi kiinni. Päivällä oppilaista syntynyt kosteuskuorma ei kuivu eikä tuuletu. Kyllä saa ihmetellä sitten ongelmia.
Lisäksi teollisuus kehittelee uusia maaleja ja päällysteitä, niiden yhteensopivuudesta materiaaleihin ei ole pitäaikaista tietoutta ja sitten pah-yhdisteet aiheuttavat ongelmia joita luullaan homeen aiheuttamiksi.
Ilmastoinnin korvausilman saanti on useinmiten ratkaisematta.
Ja ongelmat olisivat oppilaille ja opettajille pienempiä, kun kerran tunnissa kaikki ulkoilisivat sen varttitunnin ja kaksoistunnit kiellettäisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kaikissa homeläävissä ole koneellinen ilmanvaihto? Ei kai sekään nyt ilmainen ole, painovoimainen ilmanvaihto sitä vastoin on. Onko kukaan ihan oikeasti laskenut koneellisen ilmanvaihdon kokonaiskustannuksia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukio ja yläaste järkyttäviä. Jo vanhempainillassa sairastuin.
Miksei lunta satsaa uusiin kouluihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kukaan tohdi mainitakkaan siivouksen kilpailutuksen aikaansaanutta laadun huononemista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmanvaihto on pidettävä päällä öisin ja viikonloppuisin. Lyhytnäköinen säästö kääntyy itseään vastaan, ja varantaa nuorten ihmisten terveyden. Pientaloihin asennettavat laitteet eivät esim. mahdollista sammuttamista. Kuka on päättänyt, että kouluissa voidaan toimia toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos rakennukset tehdään alipaineiseksi niin tuskin sitä saadaan niin tiiviiksi ettei se vedä kosteutta rakennelmiin sisään. Kysyn miksi tehdään alipaineiseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska lämpötila on sisällä aina korkeampi tai samansuuruinen kuin ulkona. Ilmavirta ulkoa sisään siis lämnpiää matkalla jolloin suhteellinen kosteus pienenee. Kannattaa paneutua vähän fysiikkaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taustalla oleva teoria sanoo, että ylipaine työntäisi kostean sisäilman eristeisiin. Kummassakin tapauksessa oikea toiminta edellyttää virheetöntä höyrynsulkua.

Valitettavasti nykyisen rakennustavan toiminta perustuu täysin siihen, että hyörynsulkumuovit on asennettu oikein. Vaihtoehtona olisi kalliimpi massiivirakenne kivestä tai hirrestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos näin on ollaan vihdoin oikealla tiellä. Olen ollut jo vuosia sitä mieltä että 10% alipaine on liikaa ja olisi parempi pyrkiä tasapainoon tai vain muutaman prosentin alipaineeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevaisuuudessa opiskellaan kotona etänä, läppärit ja vehkeet saadaan "koululta".
Ei tule tilaongelmia, kustannuksia ja tekoäly voi opettaa. Lisäksi koulukiusaaminen loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image