Kotimaa

Selvitys: Si­säil­maon­gel­mia esiintyy eniten pe­rus­kou­luis­sa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma

Noin 18 prosentissa suomalaisten peruskoulu- ja lukiorakennuksien kokonaispinta-aloista löytyy sisäilmaongelmia. Arkistokuva. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 17.10.2019 10:24
Petteri Lindholm

Suomessa sisäilmaongelmat johtuvat useimmiten ilmanvaihdon puutteista ja toiseksi useimmin biologisista syistä eli kosteus- ja homevaurioista.

Kuntien sisäilmaongelmat ovat useimmiten vaivana peruskouluissa ja lukioissa, selviää valtioneuvoston tilaamasta selvityksestä.

Kyselynä suomalaisille kunnille tehdyn selvityksen perusteella sisäilmaongelmia esiintyy noin 18 prosentissa peruskoulu- ja lukiorakennusten kokonaisneliömäärästä.

Seuraavaksi yleisimpiä sisäilmaongelmat ovat kuntien toimistorakennuksissa, jossa noin 14 prosentissa kokonaisneliömääristä on ongelmia.

Sosiaali- ja terveystoimen tiloissa vastaava lukema oli 13 prosenttia ja päiväkodeissa noin 11 prosenttia.

Tilanne Ruotsissa, johon Suomen sisäilmaongelmia verrattiin osana selvitystä, on hyvin samantyyppinen kuin Suomessa.

Sisäilmaongelmia esiintyy Ruotsissa suunnilleen saman verran, ja ne olivat Suomen tapaan yleisimpiä peruskoulu- ja lukiorakennuksissa.

Selvityksen laativat valtioneuvostolle Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Työterveyslaitos ja Suomen Kuntaliitto.

Kyselyyn vastasi 125 kuntaa Manner-Suomessa eli vastausprosentti oli 42.

Ilmanvaihdon ongelmat yleisin ongelmien aiheuttaja

Tärkeimmäksi syyksi sisäilmaongelmille arvioitiin kiinteistökannan ikärakenne ja riittämättömät investoinnit sekä Suomessa että Ruotsissa.

Suomessa todettuja sisäilmaongelmia aiheuttaa kyselyn mukaan useimmiten ilmanvaihdon tekniset puutteet.

Seuraavaksi yleisimmäksi kyselyssä nousivat biologiset syyt eli kosteus- ja homevauriot.

Myös lämpötilaan, ilman kuivuuteen tai kosteuteen sekä vetoisuuteen liittyvät ongelmat olivat melko yleisiä.

Sisäilma-asioiden hoito toimii kyselyn mukaan parhaiten kunnissa, joissa on luotu selkeät toimintamallit sisäilma-asioille ja ne on huomioitu kunnan strategiassa.

Kyselyn perusteella noin 70 prosenttia kunnista on laatinut kirjallisen ohjeen, jossa on kuvattu sisäilmaongelmien käsittelyprosessi sekä määritelty toimijoiden roolit ja vastuut.

Kolme neljäsosaa kyselyyn vastanneista kunnista oli nostanut sisäilma-asiat kunnan strategiaan. Näillä kunnilla sisäilmaongelmien käsittelyprosessit olivat myös toimivampia ja sisäilmatilanteiden hallinta parempaa.

Tutkimusten mukaan oireilu työpaikalla on kolme kertaa yleisempää kuin kotona. Valtaosalla oireet ovat vaikeusasteeltaan joko lieviä tai kohtalaisia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Koti oli 1900-luvun alussa rakennettu punamultamaalattu talo sen ajan tarpeista. Lämmönlähteenä pönttöuuni kamarissa ja hella keittiössä. Eteisessä olikin sitten pakkastalvina niin kylmä että maito ja ruoka esim. keitto säilyivät eteisen kaapissa. 50-luvun alussa ei jääkaapista puhettakaan. Hometta oli ainakin kellarissa mustikkahillossa. Kuorittiin home pois ja hyvää tuli piirakka. Aika usein lapsena oli nuhaa ja yskää mutta nyt vanhempana ei ole ollut. Naapurin pojilla oli järestään kynttilät nenän alla. Olimme sota-ajan nähneiden lasten lapsia. Sodan jälkeen lapsuudessaan vanhempamme ja me heidän lapsenaan myöhemmin olemme asuneet vetoisissa asunnoissa vaatimattomin eväin ja vaatetuksin mutta 20-luvun lopulla syntyneet vanhempamme elivät ja jotkut elävät edelleen järestään 90-vuotiaiksi ja yli. Nyt 2000-luvulla huonon ilmanvaidon, kosteusongelmat, homeen ja sen haitat ovat kohdanneet kouluissa, sairaaloissa, työpaikoilla jne. lähinnä kolmas ja neljäs polvi. Nyt nuoria ihmisiä 2000-luvulla vaivaavat eniten sisäilmaongelmien aiheuttamat sairaudet sekä vanhempiamme dementia. Kansakoulussa järjestäjä avasi välitunniksi ikkunat. Sisäilmaongelmia ei ollut. Sitten koulua saneerattiin uusilla eristeillä ja koneellisella ilmanvaihdolla jne... Nyt tämä historiallisesti arvokas koulurakennus on pilalla sisäilmaongelmien vuoksi ja koulussa on vain museotoimintaa. Kunnassamme on melkein kaikki koulut purettu ja rakennettu uudet. Ja jopa uudet purettu ja rakennettu uudestaan. Painovoimainen ilmanvaihto ei pilaa ainakaan rakennuksia!!! Ja niin oli ennen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä täysin painovoimainen ilmanvaihto vanhassa hirsitalossa. Raitis ilma, koska ei muovia paljon käytetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä ratkaisuista kannattaisi tehdä tutkimus ja opas miten ei tulisi rakentaa. Myös henkilökohtainen määräaikainen rakentamiskielto olisi tehokas keino estää keinottelua. Konkurssi ja yrityksen nimen vaihto on tuttu ja helppo tapa jatkaa piittaamatonta sinnepäin rakentamista muiden kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun minä kävin koulua 60 luvulla ja 70 luvun alussa niin luokkahuoneet tuuletettiin aina välitunneilla ja joskus raotettiin ikkunoita myös kesken tunnin, ei ollut sisäilmaongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole nytkään olemassa mitään paskailman talteenottoa. Lämmöntalteenotossa otetaan nimenmukaisesti talteen vain lämpö, ja se mainitsemasi paskailma menee taivaalle. Jos ei ymmärrä iv-asioista mitään, kannattaa vain hiljaa seurata taustalta, saatat jopa oppia jotain meiltä Ammattilaisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ammattiopistoissa vakavia sisäilmaongelmia. Henkilökuntaa on jo osin siirretty pihalle kontteihin. Opiskelen ja ihmettelen ettei siitä mulle oo vaaraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmia kuntien rakennusten sisäilmassa on ollut läpivuosien, miten on mahdollista että asiaa on tutkittu tällä tavalla vasta nyt. Olen sitä mieltä, että vaikka kunnat tietävätkin rakennustensa huonosta sisäilmasta, resurssivajeen vuoksi he eivät tee asioille niin paljon kuin täytyisi. Jos kiinteistöistä olisi pidetty alusta asti huolta, remontoitu, kunnostettu ja etenkin ilmanvaihdon asiat olisi laitettu kuntoon, monikaan kiinteistö ei olisi niin huonossa asemassa kuin nyt on. Oppilaat, työntekijät ja varusmiehet joutuvat kärsimään huonosta sisäilmasta ja sairastuttamaan itsensä velvollisuuden vuoksi, mielestäni se ei ole reilua, koska vahingot voivat oikeasti olla vakavat ihmisten terveydelle. Nyt olisi aika laittaa asiat järjestykseen hinnalla millä hyvänsä, ennen kuin tapahtuu enemmän vahinkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisäilmaongelmat tuntuvat olevan yleinen ongelma. Itselleni nämä ongelmat ovat aiheuttaneet useita poissaoloja ja sairastumisia. Koulussamme on yritetty asiaan panostaa, mutta pahan hajun ja huonon sisäilman tilalle on vain tullut kylmä sisäilma, joka saa oppilaat pitämään takkeja päällä oppituntien aikana. Ihan sama, kuinka paljon vaatetta laittaa kotona päälle, ei koulussa tunnu silti tarkenevan. Ongelman huomaa siitä, kun aina lomalla on terveenä ja kouluun palattua nenä alkaa taas vuotaa ja kurkku kipeytyä. Mieluiten istuisin lämpimässä koulussa, kuin paleltuisin ja olisin kokoajan flunssainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun altistuu epäpuhtauksille, keho tavallaan tulehtuu. Jonkinasteinen lämmönnousu kehossa alkaa. Keho yrittää lannistaa tulehduksen pienellä kuumeella. Se koetaan kylmänä. Se on siis sisäsyntyistä ja kuten kirjoitit, mikään määrä vaatetta ei auta. Mikä auttaa? Vältä tiloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen käynyt eräällä koululla noin 20 vuotta iltaisin pelaamassa lentopalloa, mitään oireita ei koskaan ole ollut, vaikka minulla on astma ja mm. homeen haistan heti. No jokin aika sitten eräät ihmiset saivat aikaan sen, että sisäilma "mitattiin" ja ohhoh, koko koulu piti laittaa remonttiin. Remontin jälkeen mm. omat ja oikeastaan koko heidän luokkansa alkoi kärsimään hengitystieoireista, joita ei ennen kenelläkään ollut, mutta nyt mittausten mukaan kaikki ok. Ehkä enemmän kuin rakenteista johtuviin haju, yms. ongelmiin, kannattaisi puuttua esim. nykyisten kenkien pohjamateriaalien aiheuttamiin ongelmiin, nykyiset materiaalit haisevat suoraan sanoen kuvottavilta kerran kastuttuaan, ilmeisesti homehtuvat heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelasitko lentopalloa pienessä luokkahuoneessa vai liikuntasalissa? Siinä on iso ero, kun tutkitaan ilman epäpuhtauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli kouluja käytettäisiin ja huollettaisiin järkevästi, ongelmia olisi vähempi. Nykyisin kun oppilaat poistuvat kouluista lasketaan lämpö alas ja ilmastointi kiinni. Päivällä oppilaista syntynyt kosteuskuorma ei kuivu eikä tuuletu. Kyllä saa ihmetellä sitten ongelmia.
Lisäksi teollisuus kehittelee uusia maaleja ja päällysteitä, niiden yhteensopivuudesta materiaaleihin ei ole pitäaikaista tietoutta ja sitten pah-yhdisteet aiheuttavat ongelmia joita luullaan homeen aiheuttamiksi.
Ilmastoinnin korvausilman saanti on useinmiten ratkaisematta.
Ja ongelmat olisivat oppilaille ja opettajille pienempiä, kun kerran tunnissa kaikki ulkoilisivat sen varttitunnin ja kaksoistunnit kiellettäisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päättäjät haluaa säästää lämmityskuluissa muutaman euron päivässä, siksi ilmanvaihto pysäytetään. Ei näillä päättäjillä ole mitään hajua rakennustekniikasta, eikä ne lukeneena ota neuvoja vastaan keneltäkään raksaduunarilta. Verovaroin rakennettuja rakennuksia tuhotaan ihan tahallaan, koska ei ole korvien välissä mitään käyttökelpoista tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kaikissa homeläävissä ole koneellinen ilmanvaihto? Ei kai sekään nyt ilmainen ole, painovoimainen ilmanvaihto sitä vastoin on. Onko kukaan ihan oikeasti laskenut koneellisen ilmanvaihdon kokonaiskustannuksia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa homeisista omakotitaloista on painovoimaisella ilmanvaihdolla varustettuja. Niissä on mennyt rakentamisessa kaikki pieleen, ihan tontin valinnasta lähtien. Painovoimainen ilmanvaihto toimii suunnilleen syyskuusta huhtikuuhun. Kesällä se on seis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei koneellisesta ole hyötyä, jos se on pysäytettynä suurimman osan aikaa. öiksi ja viikonlopuiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukio ja yläaste järkyttäviä. Jo vanhempainillassa sairastuin.
Miksei lunta satsaa uusiin kouluihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kukaan tohdi mainitakkaan siivouksen kilpailutuksen aikaansaanutta laadun huononemista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image