Kotimaa

Selvitys: nuorista jo kaksi kolmannesta liikkuvia äänestäjiä

Jo 63 prosenttia 18–34-vuotiaista oli vuonna 2019 liikkuvia äänestäjiä. Vuonna 2015 vastaava luku oli 56 prosenttia. KUVA: Timo Marttila
Kotimaa 15.7.2019 22:22
Tuukka Tuomasjukka

Lisäksi TV-tenttien, sosiaalisen median ja vaalikoneiden suosio vaaliseurannassa kasvoi.

Nuoret ovat selvästi vanhempia ikäpolviaan liikkuvampia äänestäviä, kertoo tuore selvitys. Vuonna 2019 liikkuvia äänestäjiä oli 18–35-vuotiaista jopa 63 prosenttia. 35–54-vuotiailla vastaava luku oli 43 prosenttia ja yli 55-vuotiailla 31 prosenttia.

Luvut selviävät Tampereen ja Helsingin yliopistojen sekä Åbo Akademin yhteisestä tutkimusaineistosta. Julkaistu selvitys on johdantoa suuremmasta, vuonna 2020 julkaistavasta pääraportista vuoden 2019 eduskuntavaaleista.

Selvityksen mukaan naiset ovat myös äänestäneet miehiä aktiivisemmin kaikissa eduskuntavaaleissa vuoden 1987 jälkeen. Toisaalta sekä naisten että miesten äänestysaktiivisuus oli neljässä vuodessa noussut vuoden 2015 eduskuntavaaleista.

TV-tenttien suosio kasvoi

Äänestysaktiivisuuden ja -käyttäytymisen lisäksi selvityksessä julkaistiin tietoa muun muassa vaaleihin liittyvistä mediankäyttötavoista.

Television vaalikeskusteluja hyvin tai melko paljon seuranneiden osuus nousi vuoden 2015 eduskuntavaalien 44 prosentista 56 prosenttiin. Sosiaalisen median osuus puolestaan nousi 15 prosentista 24 prosenttiin ja vaalikoneiden osuus 26 prosentista 30 prosenttiin.

Suomen kansallinen vaalitutkimuskonsortio on toteuttanut eduskuntavaalitutkimuksia vuodesta 2003 alkaen. Tutkimuksissa on haastateltu reilua tuhatta suomalaista äänestäjää, ja niitä on vuodesta 2011 alkaen rahoittanut oikeusministeriö. Viisien eduskuntavaalien tutkimukset ohjannut konsortio on osa kansainvälistä The Comparative Study of Electoral Systems (CSES) -hanketta.

Ministerit keskustelevat Suomi-Areenassa aiheesta

Oikeusministeriö julkisti selvityksen päivää ennen Porin yhteiskunnallisessa keskustelutapahtumassa Suomi-Areenassa 16. heinäkuuta käytävää keskustelutilaisuutta "Eduskuntavaalien läpivalaisu – poliitikkojen ja tutkijoiden vuoropuhelu".

Tuloksia käsittelevät oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, sisäministeri Maria Ohisalo, kansanedustaja Matias Marttinen ja professori Kimmo Grönlund. Tilaisuuden juontaa professori Hanna Wass.

MAINOS

Kommentoi

Kannattaa vaihtaa puoluetta jos se ei lupaa SINULLE ITSELLE lisää etuja ja rahaa ja vapautta muttei vastuunkantoa, eikö niin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:36
Mies törmäsi maasturilla ravintolan seinään Saariselällä  – puhalsi törkeän rattijuopumuksen lukemat
6:07
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
6:00
Paikallisyhdistysten aktiivit tekevät pyyteetöntä työtä yhteisen hyvän eteen ja saavat siitä harvoin kiitosta Kaupallinen yhteistyö
6:00
Fokus pitää olla koko Oulun vetovoiman lisäämisessä – alueilla asukkaiden ja virkamiesten pitää opetella tekemään asioita yhdessä Lukijalta
6:00
Kuntatalous kuopii pohjamutia – Joka kolmas kunta kerjuulla, mukana muun muassa Ii, Utajärvi, Vaala ja Tyrnävä Tilaajille
6:00
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
21.10.
Brexit toisi haasteita Valioliigalle – ulkomaalaispelaajien määrä luultavasti vähenisi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

116 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Jos ei olisi rikkaita, jotka maksavat paljon veroa, köyhilläkin olisi kurjemmin. Monet hyvätuloiset yrittäjät työllistäv... Lue lisää...
Kiitos hyville veron...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image