Kotimaa

Selvitys: Mik­ro­muo­veil­le altistuminen juomavedestä on vähäistä

Alustavan selvityksen mukaan suomalaisessa hanavedessä on vain vähän mikromuovia.
Kotimaa 15.11.2018 10:00
Elina Melamies

Suomalaiset talousvedet sisältävät alustavan selvityksen mukaan vain vähän mikromuovia. Vedenkäsittelyprosessit poistavat tehokkaasti hiukkasia raakavedestä, josta talousvesi valmistetaan, kertoo Suomen ympäristökeskus Syken, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Vesilaitosyhdistyksen, sosiaali- ja terveysministeriön sekä vesihuoltolaitosten selvitys.

Selvityksessä tutkittiin talousveden valmistukseen käytettävää raakavettä, vesijohtoverkostoon lähtevää käsiteltyä talousvettä ja verkostovettä kolmelta erityyppiseltä vedenkäsittelylaitokselta ja niiden jakelualueilta. Tutkitut vesilaitokset olivat Nurmijärven Veden Teilinummen pohjavesilaitos, Tuusulan seudun vesilaitos kuntayhtymän Jäniksenlinnan tekopohjavesilaitos ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos, joista kahdessa jälkimmäisessä käsitellään Päijänteestä peräisin olevaa pintavettä.

– Tutkimukseen otettiin mukaan Suomessa käytettävät erityyppiset raakavedet ja yleisimmät vedenkäsittelyprosessit. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin mikromuoveja kahden eri valmistajan pullovesistä. Tutkimuksen tarkoituksena oli kehittää menetelmä mikromuovien tutkimiseen talousvedestä ja samalla luoda ensimmäinen katsaus suomalaisen juomaveden mikromuovipitoisuuksiin, tutkija Julia Talvitie Sykestä kertoo.

Tutkituista vesijohto- ja pullovesistä löytyi muutamia, 0–9 kappaletta yli 10 mikrometrin kokoisia muovihiukkasia litraa kohden. Mikromuoveilla tarkoitetaan alle viiden millimetrin kokoisia muovihiukkasia. Koska kyseessä oli näytemäärältään varsin suppea esiselvitys, ei tulosten perusteella kuitenkaan voi vetää johtopäätöksiä mikromuovien esiintyvyydestä verkostovesissä laajemmin.

Kaikilla tutkituilla vedenkäsittelylaitoksilla on raakaveden laatuun nähden asianmukainen käsittelyprosessi, jonka todettiin poistavan raakavedestä tehokkaasti kiintoainetta, myös mikromuoveja.

Mikromuovien tutkimusmenetelmiä yhtenäistettävä

– Juomavesien mikromuoveja on tutkittu muutamassa maassa kuten Saksassa ja Tsekissä. Raportoidut mikromuovipitoisuudet vaihtelevat tutkimusten välillä suuresti ja vaikuttaa siltä, että valitut tutkimusmenetelmät ovat vaikuttaneet pitoisuuseroihin. Tulosten perusteella voidaan sanoa, että mitä pienempiä mikromuoveja tutkimuksessa on pystytty analysoimaan, sitä isompia määritetyt pitoisuudet ovat olleet", toteaa hankkeesta vastannut ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Sykestä.

Tässä suomalaisessa esiselvityksessä tutkittiin yli 10 mikrometrin kokoisten mikromuovihiukkasten määrää, kun taas joissakin tutkimuksissa on raportoitu yli yhden tai yli sadan mikrometrin kokoisten hiukkasten esiintymisestä. Tutkimuksen yhteydessä kävi selväksi, että mikromuovien näytteenotto- ja analyysimenetelmiä on välttämätöntä kehittää, harmonisoida ja standardisoida. Näin tuloksia voidaan vertailla eri tutkimusten välillä niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

– Ihmiset voivat altistua mikromuoveille ravinnon ja hengitysilman välityksellä, mutta toistaiseksi eri altistusreittien osuutta mikromuovien kokonaisaltistukseen ei tunneta. Tämän selvityksen ja muun olemassa olevan tiedon perusteella voidaan arvioida, että Suomessa altistuminen mikromuoveille vesijohtoveden välityksellä on vähäistä verrattuna muihin altistuslähteisiin, THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta toteaa.

MAINOS

Kommentoi

Tuon veden pullossa olemisen voi vielä jotenkin ymmärtää mutta milloin tulee päivä jolloin joku keksii pistää alkoholijuomat 100% kierrätysmuovi pulloon??!! Takuuvarmasti alkoholi liuottaa muovia juomaan joka valmiiksi on jo prosessoitu ja heikompaa kuin uusi muovi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tutkittiin myös (muovi)pullovesiä, olikohan niiden tulos sama kuin vesijohtoveden?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietin, kun luin, että mistä niitä "mironeja" juomaveteen tulisi Oulussa. Suomessa ja Oulussakin vedet virtaa yleensä mereen. Etelässä on Salpausselkä Helsinkiin mennessä ja sinne otetaan vesi sitä tunnelia pitkin Salpausselän pohj. puolelta. Oulussa otettava vesi tulee Kainuun korvesta tulevista vesistä. Siellä ei ole, kuin joitain ihmisiä enää saastuttamassa. Ja meillä on aika hyvä panttisystemi kaikkineen, että harvapa nakkaa pulloa luontoon. Mediassa siitä mikromuovista on kyllä mesuttu ja meuhkattu. On puhuttu tyynenmeren muovilautoista meressä. Mitä helvataa se minulle kuuluu. En elämän kuuna ole siellä käynyt, enkä pulloa siihen mereen viskannut. Toiselle puolelle Tellusta. Suomi (kansa) on aika typerä toisaalta, että ottaa koko maailman murheet olkapäilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vain vähän"????
Tuohan nyt on sama kuin sanos ydinvoimalasta, että "vuotaa vain vähän". Ei ihmisen sisälle muovi kuulu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
22
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
14
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image