Kotimaa

Selvitys: Jokainen kaivosallas vuotaa aikanaan

Talvivaaran kaivosaluetta. Arkistokuva. KUVA: Hakkarainen Petri
Kotimaa 24.2.2016 6:17
Petri Hakkarainen

Kaivosaltaiden turvallisuudessa on paljon parannettavaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan kaikki geosynteettisellä materiaalilla pinnoitetut altaat vuotavat ennemmin tai myöhemmin.

Kainuun ely-keskuksen tilaama ja diplomi-insinööri Anne Tuomelan Oulun yliopistossa tekemä selvitys on ensimmäinen laatuaan koko Euroopassa.

Muovi- ja bitumipohjaisten altaiden rakentaminen kaivosvesien ja kipsisakkojen varastoiksi on yleistynyt Suomessa 2000-luvun jälkeen. Niiden käytöstä ja vaikutuksesta ympäristöturvallisuuteen ollaan yhä erimielisiä.

Luonnonmateriaalit, kuten turve ja moreeni, päästävät suotovesiä lävitseen. Synteettisillä rakenteilla suotovesien määrää voidaan vähentää huomattavasti, kunhan rakenne on ehjä.

Selvityksessä todetaan, että yhtenäistä altaiden rakenteiden suunnitteluopasta tai lainsäädännön ohjausta rakenteiden tekemiseen ei ole. Edes pinnoitteiden materiaali- ja paksuusvaatimuksia ei esitetä tarkasti.

Tuomela kertoo, että synteettisten materiaalien käytöllä altaiden pohjarakenteissa on niin lyhyt historia, ettei tarkkaa tietoa materiaalien kestävyydestä ole.

– Ne kestävät kymmeniä, ehkä satoja ja mahdollisesti tuhatkin vuotta. Mutta jossain elinkaarensa vaiheessa nämäkin pohjarakenteet vuotavat.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Toivoisin suhteellisuudentajua keskusteluun: vesimäärät ovat luonnon kiertoon nähden täysin olemattomia. Metsien ja peltojen lannoittamisesta ja väärään suuntaan tehtyjen ojitusten aiheuttama kuormitus vesistöille on moninkertainen puhumattakaan "perinteisten" teollisuuslaitosten ja kaupunkien ja kaatopaikkojen aiheuttamasta rasituksesta. Yksi välivarastona toimiva patoallas ja sen vuoto ei ole näkynyt muutamaa kilometriä kauempana.. Ja yksi asia vielä ympäristön muokkaamisesta: Suomessa golfkentillä on enemmän pinta-alaa kuin kaivoksilla.. Paljonko lannoitteita ja muuta niihin tungetaan jotta ruoho olisi vihreää.. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi lisätä kerroksen muovikelmua. Se olisi edullinen ratkaisu antaen silti kymmeniä vuosia "pelivaraa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me kaikki joudumme veronmaksajina tuon harkitsemattoman hankkeen maksumiehiksi, kuten joku jo tuossa aiheellisesti mainitsi. Kun ympäristötuhoja vähätellään tyyliin " yrittänyttä ei laiteta" , unohdetaan helposti tuo katkera asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mittasuhteet olisi hyvä aina muistaa ja ymmärtää. Vaikka suomen kaikki kaivosaltaat vuodettaisiin kerralla luontoon, olisi ympäristövaikutus lopulta hyvin marginaalinen. Muutenkin tässä kotimaisessa kaivosuutisoinnissa on lähtenyt mopo keulimaan, koska vertailukohtaa ei oikein ole. Jos kuitenkin katsotaan millä tasolla esimerkiksi kiinassa ja latinalaisessa amerikassa nämä kaivosten ympäristökysymykset ovat, tulee aika hölmistynyt olo lukiessaan suomen kaivosten "ongelmista".

On selvää että asiat tulee ottaa vakavasti ja epäkohtiin tulee puuttua. Itselleni tuntuu kuitenkin kovin vieraalta tuomita kaivosten toimintaa, kun elää teknologian keskellä ja on osana sekä kuluttamassa että luomassa kysyntää näille luonnon arvokkaille raaka-aineille. Kaikki se minkä keskellä me elämme, syntyy jonkun perusaineen jatkojalosteena.

Tänäpäivänä se, että joku vaatii milloin minkäkin laitoksen sulkemista, kertoo enemmänkin puhujan ymmärrystasosta kuin suomalaisten teollisuuslaitosten todellisesta tilasta. Hämmästynyt olen myös siitä, että monet kriittisesti teollisuuteen suhtautuvat ihmiset ovat eläneet teollisen suomen aallonharjalla ja saaneet kaiken hyvinvointinsa elämällä täysin teollisuuden rahoittamassa yhteiskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein suunnitellut ja suljetut altaat eivät vuoda. Tutkimus on tayttä soopaa. Montako tiivisrakennetta tutkimuksen tekijät ovat suunnitelleet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

silti niitä tehään eli tahallista ympäristön pilaamista. Viesti on että kaikki saavat pilata ympäristöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin meidänkin talouden sakokaivo, lillettää routakerroksen alla olevaa muoviputkea pitkin järveen. Näin järven ekologinen status vahvistuu ja monimuotoisuus kukoistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on ollut tiedossa. Käytännössä täysin pitävää allasta on mahdoton tehdä. Vedenkestävästä betonilla vuorattu allas voisi kestää kauimmin, mutta sekin riippuen siitä mitä siinä säilötään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö meiltä todella löydy asiantuntemusta,joka sanoo miten altaan pohjarakenne tulee tehdä,että se ei vuoda?Sanoohan sen järkikin,ettei ohut muovikelmu ole tuohon tarkoitukseen oikea ratkaisu.Halpahan se kyllä on tekovaiheessa,mutta voi tulla pitkän päälle todella kalliiksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terve järki sanoo, ettei MIKÄÄN materiaali kestä IKUISESTI. Aineen väsymiseen liittyvä ongelmahan on tunnettu jo ainakin vuosikymmeniä!
Sekin pitäisi olla julkista tietoa, ettei ongelman takia ole luotettavaa laskelmaa, kuinka pitkälle meneviä riskejä voidaan ottaa joutumatta katastrofitilanteeseen.

Tuotteiden valmistajilla uskon olevan kokeellista tietoa, kuinka pitkän aikaa ja minkälaisessa käytössä tuote kestää. Valmistaja antanee tietonsa varman päälle taatessaan tuotteensa kestävyysajan. Tuotteen käyttäjä ottaa siis itse riskin ylitettyään valmistajan antamat turvalliset normit.

Järkyttävintä on todeta, että vaaratilanteessa riskin ottanut tuotteen käyttäjä vaatii vastuuvapautta itselleen vedoten, ettei kuluneisuus ole mitattavissa ja tuo selitys yleisesti hyväksytään. Toisin sanoen meillä on asiantuntemusta tosiasioista ja myös siitä, miten katasrofitilanteita voitaisiin välttää. Tietoja ei vain haluta käyttää silloin, kun riskien ottajilta pitäisi kysellä riskien hallintakykyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettakaa kaivannot jos ei ole ammattitaitoa. Miksi tuollaisia amatöörejä päästetään sotkemaan suomen luontoa. Jotenkin tuntuu että näitä suomen maaperiä halutaan tuhota oikein vimmalla tuolta ulkoa päin ja suomen nörtit eivät osaa aavistaa mitään pahaa. Taivalvaarassakin hyvä esimerkki, miten rahanahneuden käy. Kaivakaa eteläsuomessa niitä valmiiksi saastuneita paikkoja, jotain pitää säilyttää tuleville polvillekin, jos se olisi vaikka pohjoinen. Suomen pitäisi irrottautua noista kummallisista valtioista, joissa on menty liian pitkälle kaiken suhteen ja nyt koitetaan ryöstää vielä pohjoisenkin maat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopeta sitten kaikkien nykyaikaisten asioiden ja esineiden käyttö ja palaa takaisin kivikaudelle. Kyllä se moottorikelkka ja muut romut jää rakentamatta ilman kaivamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa laittaa Ekolaattori noihin kaivoksiinkin niin kuin mummujen vessoihin piti laittaa. Kaikki onkelmat poistuu välittömästi-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bentoniittihän ei ole synteettistä materiaalia vaan kosteuden vaikutuksesta tiivistyvää savea. Kuuluiko tämäkin vuotaviin kerroksiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bentoniittisavi on "ainut" allaspohjiin sopiva materiaali.
Talvivaaran satojen hehtaarien bioliuotuskenttille ja kipisakka-altaille haettiin lupia korvata bentoniitti halvemmallea ratkaisulla - muovikalvolla. Kainuun ely oli ensimmäisenä hyväksymässä ko. ratkaisun, perusteena varmaan luvananojan toimittamat malliratkaisut Australian jatkuvasta kuivuudesta kärsiviltä kaivosalueilta.
Hassua, että muovikalvoaltaita rakentamassa ollut henkilö valittiin Kainuun elyyn "patovastaavaksi" ja myöhemmin peräti koko valtakunnan vastuuhenkilöksi pato- ja allasasioissa.
Mm. Kevitsassa on ollut jatkuvaa kamppailua bentoniitin ja muovin välillä... aina on perusteena ollut bentoniitin kalleus vs. halvempi muovikalvo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mittasuhteet on aina hyvä pitää mielessä.

Ajatellaanpa vaikka luonnonvoimia, maaperään imeytyvää vettä joka pohjavetenä virtaa vaikkapa Lapin ruhjoutuneessa kallioperässä. Pohjavedessä on aina liuenneena maaperän alkuaineita ja niiden yhdisteitä. Esimerkiksi juomakelpoisessa kaivovedessä saa olla tietty määrä kallio- ja maaperästä liuenneita metalleja ja suoloja. Minkä tahansa kaivoksen veteen päästämä saaste on joka tapauksessa luonnosta lähtöisin ja on marginaalinen osa luonnon itsensä liuottamasta määrästä.

Paljonko on paljon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuoko nyt hieroo ihmisten ajatusnystyröitä? A. Konsentraatio B. Ihmisen valmistamat aineet, joita luonnossa on hyvin vähän tai ei ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

18:03
Rockmuusikko ja lauluntekijä Bob Seger ilmoitti viimeisestä kiertueestaan
18:00
Käytätkö rahaa enemmän kuin tienaat? Etla: Suomalaisten säästämisasteessa on käynnissä jotain, mitä ei ole nähty sitten 1970-luvun
17:43
Oliko piip-testeistä luopuminen liioittelua vai hyvä varotoimi kunnilta? Opetushallituksen ohjeistus tulee lähipäivinä
17:33
Finanssijätin muutto paisuttaa reilusti Suomen pankkisektoria –  "Nordea pysyy vähintään yhtä tiukan valvonnan piirissä"
17:32
Suomelta pyydetään tuntuvaa määrää rajavartioita EU:n yhteiseen rajavartiostoon
17:21
Orpo: Oikeuskanslerin lausunto Soinin toiminnasta otettava vakavasti
17:16
Ivalossa löytyneiden sodanaikaisten rasioiden sisältö selvisi – rasioiden lisäksi yksityisasunnosta löytyi sodanaikaisia räjähteitä ja aseiden osia
124
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
47
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
43
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
39
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Työssäkäyvät köyhät? Ei yhdellä paskaduunilla ole tarkoituskaan tulla toimeen! Kun työhaluja vaan löytyy (vaan eipä näil... Lue lisää...
hyvinvoiva

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image