Kotimaa

Selviävätkö maakuntien pienet huoltoasemat? – Polttoaineen myynti hiipuu ja pe­li­au­to­maat­tien poisto voi olla joillekin viimeinen isku

MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan Veikkauksen olisi pitänyt odottaa rahapelien pakollisen tunnistautumisen vaikutuksia ennen päätöstä 3 000 peliautomaatin poistosta. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 23.9.2019 7:00
Joonas Kuikka

Etujärjestö MaRan mukaan huoltoasemien tuloja ovat jo vähentäneet kauppojen aukiolon vapauttaminen ja sähköautojen yleistyminen. Nyt tulee taas uusi menetys, kun Veikkaus karsii rahapeliautomaattien verkostoaan.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara kritisoi Veikkauksen päätöstä poistaa 3 000 rahapeliautomaattia Suomesta ennen kuin rahapelaamisen pakollisen tunnistautumisen vaikutuksia on arvioitu.

– Päämäärä on hyvä, ongelmapelaajien haittojen poisto. Keinoista olemme eri mieltä. Veikkaus on arvioinut, että pakollinen tunnistautuminen vähentää peliautomaattien tuottoja 100–150 miljoonaa euroa. Sen vaikutuksia ongelmapelaamiseen olisi pitänyt odottaa, sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lapin mukaan varsinkin pienet haja-asutusalueen huoltoasemat ovat nyt Suomessa ahdingossa, kun yksi tulonlähde toisensa jälkeen kuihtuu.

– Kauppojen vapautuneet aukioloajat iskivät kovasti, kun ne veivät huoltoasemien kilpailuetua. Sähköautojen ja vähäkulutuksisten autojen yleistyminen vähentää tankkauksen tuloja, listaa Lappi.

Peliautomaatit ovat tuoneet lisätuloja ja asiakkaita huoltoasemille. Isku olisi raju, jos syrjäisen huoltoaseman viimeinen automaatti poistetaan.

– Se on vähimmäistoiveemme, ettei näin käy.

Veikkaus poistaa kuudesosan peliautomaateista

Veikkaus aikoo poistaa 3 000 Suomen 18 500 hajasijoitetusta eli yhtiön oman toimipisteen ulkopuolella olevasta rahapeliautomaatista.

Valtiollinen monopoliyhtiö Veikkaus on saanut kritiikkiä löysästä rahapeliongelmiin puuttumisesta, joten sen hallitus päätti pakollisen tunnistautumisen ja markkinoinnin vähentämisen lisäksi karsia peliautomaattien määrää.

Parhaillaan Veikkauksen johto suunnittelee, mistä paikoista peliautomaatit poistetaan.

– Loppuvuoden aikana on määrä tehdä päätökset. Suunnittelun aikana täsmentyy aikataulu, sanoo Veikkauksen myyntijohtaja Marko Peltokorpi.

Hän ei kuitenkaan toistaiseksi voi avata mitään periaatteita, joita automaattien poistossa noudatetaan.

Veikkaus kuuntelee kumppaniyrityksiä, joissa peliautomaatit sijaitsevat, mutta tekee kuitenkin itse lopulliset päätökset.

Suurilla ketjuilla lähes puolet automaateista

Suuria kumppaniyrityksiä ovat Suomessa S-ryhmä ja Kesko, joiden myymälöissä on yhteensä 7 600 Veikkauksen peliautomaattia. S-ryhmän kaupoissa, huoltoasemilla, hotelleissa ja ravintoloissa on 3 900 automaattia, kun Keskon K-ryhmän kaupoissa ja huoltoasemilla 3 700 automaattia.

K-ryhmän palvelujohtaja Petri Toivonen odottaa veikkaukselta tasapuolisuutta poistopäätöksissä eri ketjujen ja erikokoisten kauppojen välillä.

– Pienille kaupoille haja-asutusalueilla ja lähiöissä peliautomaatit ovat merkittävä tulonlähde. Toivottavasti ei heikennetä liikaa toimeentulomahdollisuuksia.

Toisaalta Toivonen ymmärtää, että valtiollisen rahapeliyhtiön on toimittava vastuullisesti.

– Asiakkaat toivovat näitä palveluita kaupankäynnin yhteydessä. Toinen puoli on, ettei pelaaminen mene liiallisuuksiin.

SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine ei vielä ota kantaa Veikkauksen suunnitelmiin. S-ryhmässä odotetaan rauhassa, miten automaattien poistossa edetään.

MaRan mukaan vuonna 2018 peliautomaattien tuotosta 20 prosenttia tuli ravintoloista ja 24 prosenttia huoltoasemilta. Vuonna 2018 Veikkauksen kumppaniyrityksille kertyi tuottoa reilut 84 miljoonaa euroa, yli 4 500 euroa peliautomaattia kohden.

Veikkauksen suunnitelmia

  • Veikkaus vähentää noin 3 000 rahapeliautomaattia Suomessa. Tämän jälkeen hajasijoitettuja automaatteja jäisi reilut 15 000.
  • Pakollinen tunnistautuminen tulee käyttöön vuoden 2021 loppuun mennessä. Pakollinen tunnistautuminen koskee kaikkia hajasijoitettuja peliautomaatteja.
  • Veikkaus vähentää markkinointia kolmanneksella verrattuna kolmen erillisen yhtiön Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton aikaan.
  • Vakaviin rahapeliongelmiin puuttumiseksi Veikkaus mahdollistaa kattavan pysyvän pelikiellon.
  • Veikkaus perustaa Veikkauksen eettisen neuvoston, joka voi esittää ratkaisuja ja lausua rahapeleistä käytävässä julkisessa keskustelussa.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pelikoneitten voitot pitäis maksaa ostokorteina.jos on liian innokas peluri niin .. portsari heittäis ulos niin
Kuin kapakasta.Kyllä niitä on aivan liikaa.perskele joka paikassa pitkät rivit.ei ole ihme nuo peliongelmat vaan pahenee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

“ sähköautojen yleistyminen.”

Sähköautoja on Suomessa liikenteessä ehkä hieman reilut 3000 ja suurin osa näistä muutamassa isossa kaupungissa, ei maaseudulla.

On siis aivan absurdi väite, että sähköautoilla olisi mitään tekemistä syrjäseutujen huoltoasemien tulojen vähenemisen kanssa.

Toki tulevaisuudessa kun sähköautoja alkaa olla liikenteessä enemmän se varmasti vaikuttaa huoltoasemiin.

Moni syrjäisimpi tulee hyötymään, koska tankkaus kestää pitempään ja asiakkaat pysähtyvät ja kuluttavat todennäköisesti rahaa.

Asutuskeskuksien läheisyydessä olevilla tulee olemaan vaikeampaa, koska autoa ladataan töissä, kotona ja marketin pihassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahapeliautomaattien poisto vähentää suoraan myös pelien kautta annettavia varoja yleishyödylliseen käyttöön kuten kansaterveydelle. Ehkä ei ollut ihan järkevä tuo pelien poistaminen. Jos mummot eivät voi enää mennä hultoasemalle tai kauppaa pelaamaan hedelmäpeliä niin voivat alkaa käymään Alkossa ostamassa viiniä ja lipitellä sitä ne ajat mitkä ennen meni pelikoneilla. Toisaalta kansanterveydellehän ne menevät viinistäkin saatavat valtion tulot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuo Alko ehkä ole vaihtoehto, mutta bingo voi tulla takaisin 70- luvun mallisena "kinkkubingona".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahat pois köyhiltä, sitähän Veikkauksen toiminta on.

Kansanterveyden rahoittamiseen on muitakin keinoja kuin pelimonopoli.

Lisäksi Veikkauksen rahoja käytetään mitä kummallisempaan toimintaan.

Älkää perustelko monopolia noilla.

Ei liene pelkoa siitä että tuulikaapissa pelaava mummo alkaakin ryyppäämään tai pelaamaan internetissä maltalaisella kasinolla.

Suomalaisten himo suojella monopoleja (Alko, Veikkaus, taksit) on todella merkillinen ilmiö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
16:47
Kajaanilaismies hermostui ravintolassa ja kaatoi toisen miehen katuun, uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja
16:36
Nelikymppinen mies uhkasi aseella kolmea muuta Kajaanissa – aseen poisottaminen johti käsirysyyn
16:15
Tallinkin Silja Europa -laivalta löytyi yöllä kaksi suomalaista kuollutta nuorta – Viron poliisi ei tällä hetkellä epäile rikosta
185
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
38
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
30
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image