Kotimaa

Selätetäänkö rikkakasveja enää ensi vuonna Roun­du­pil­la? – glyfosaatin myyntilupa katkolla EU:ssa

Roundup on kotipuutarhureiden tuntema torjunta-aine. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 5.10.2017 6:21
Virpi Niemistö

Kotipuutarhureiden Roundupina tunteman torjunta-aineen glyfosaatin myyntiluvan jatkoa käsitellään tänään torstaina alkavassa EU:n pysyvän komitean kokouksessa.

Glyfosaatin nykyinen myyntilupa päättyy vuodenvaihteessa. EU-komissio on kertonut esittävänsä kymmenen vuoden jatkoaikaa myyntiluvalle.

Suomen kanta kiisteltyyn aineeseen on selvä.

- Kannatamme myyntiluvan jatkamista, koska glyfosaatti täyttää hyväksymisen edellytykset, maa- ja metsätalousministeriön maatalousylitarkastaja Tove Jern kertoo.


EU-komissio perustelee glyfosaatin myyntilupaa riskinarvioinnin tuloksilla. Riskinarvioinnissa seurataan esimerkiksi aineen terveys- ja ympäristövaikutuksia. Euroopan kemikaalivirasto ja Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto ovat todenneet, ettei glyfosaatti ole karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava aine.

- Jos on torjuntatarve, ja aine on turvallinen ja tehokas, ei ole syytä tehdä politiikkaa ainehyväksynnällä, sanoo MTK:n Brysselin toimiston johtaja Juha Ruippo.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) ei antaisi jatkolupaa glyfosaatin myynnille, koska aineen turvallisuusarviointi ei hänen mielestään ole läpinäkyvää.

Hautalan mukaan vähän aikaa sitten kävi ilmi, että Euroopan elintarviketurvallisuusviraston raportin kymmenet sivut olivat suoria otteita glyfosaatin kehittäjäyhtiön Monsanton raportista.

- Olen kolmen edustajatoverini kanssa vienyt viraston EU-tuomioistuimeen, kun emme saaneet siltä kaikkia tieteellisen vertaisarvioinnin edellyttämiä tutkimustietoja. Pyrimme tällä muuttamaan torjunta-aineiden koko lupalainsäädäntöä avoimeksi. Sen vaatimat selvitykset tulisi jatkossa myös teettää riippumattomilla tahoilla eikä teollisuudella, Hautala toteaa.

Suomessa glyfosaattia saa käyttää rikkakasvien torjuntaan, mutta ei esimerkiksi viljojen pakkokypsyttämiseen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Tuttu viljelijä henkilöauton ison peräkärryn puolilleen Roundupia 20 litran astioissa niin väkevänä liuoksena että hän tarvitsee sitä vain muutaman litran tuhanteen litraan käyttövalmista myrkkyä ja aikoo levittää sitä 18 metrin leveydelle kerta-ajolla levittävällä tuhannen litran säiliöllisellä ruiskutuskoneella paineella ruiskutettuna sumuna valikoimatta hävitettäviä kasveja tappaen kaiken , repikää siitä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole niin tehokas kuin luullaan - se tappaa kaiken mutta kohta taas varsi nousee.
Ratkaisu rikkakasviin on: KITKE KÄSIN. Et viitsi? No, valmistaudu kaikkiin niihin ongelmiin joita roundup
kehittelee mullassasi. Äläkä ihmettele jos mehiläiset loppuu. Nekin kai haittaa sinua, mutta kun et
varmaan viitsi käsin pölytellä kuten Kiinassa joudutaan tekemään, niin - .. haittaako sittenkään luonnon tuho?
Onhan aina muovi- ja tekstiilikukkia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mehiläisiin ei glyfosaatti vaikuta mitenkään, ellei mehiläispesiä hukuteta aineeseen. Takavuosien mehiläiskuolemilla pelottelukin on vähän kulunut aihe, mehiläisiä on enemmän kuin koskaan, vaikka paikasta toiseen kuskattavilla pölyttäjämehiläisillä onkin sairastumisriski erilaisiin kulkutauteihin paljon suurempi, kuin luonnonmukaisesti yhdessä paikassa elävillä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi osasin varautua mahdolliseen kieltoon ja hankin ainetta varastoon. Se vaan harmittaa kun mansikan tuholaisten torjunta-aineet kielletti enkä älynnyt hamstrata aineita silloin kun niitä vielä sai. Hautalan asennetta asiassa en totisesti ihmettele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä sitten ihmettele kun saat pysyvän vatsataudin. Glyfosaatti pilaa suolistobakteerit 100% varmasti. Se siitä puhtaasta Suomalaisesta luonnosta. Itse vapaaehtoisesti ja oikein vaatimalla myrkytämme ruoka-aineemme. Itse äänestän jaloilla ja ostan nykyisin vain luomua. Glyfosaatin nännäinen halpuus, tehokkuus ja helppous kostautuu maaperän eliöiden tuhoutumisena ja rikkakasvien vahvistumisena. Aine tuohoaa myös ihmisen hyvät vatsabakteerit ja silloin menee terveys. Usko tai älä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuota, viitsitkö sen verran tarkistaa paljonko annostusta tarvitsee tuon aineen vaikutukseen ihmiseen. Määrä on sellainen ei siihen kotipuutarhurin koko vuoden käyttökiintiöt.
Tämä hirveä poru johtuu siitä kun saksalaiset maanviljelijät innostui käyttämään ainetta koska se oli helppoa, suomalaiset viitsii sen sen sijaan säännösten noudattajana lukea ohjeet ja käyttävät ainetta vain tarvittaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin kun hyönteismyrkky DDT tuli markkinoille sitä pidettiin ja mainostettiin tehokkaana ja ihmisille sekä muille nisäkkäille turvallisena ja vaarattomana torjunta-aineena. Nyt tiedämme sen vaarallisuuden. Glyfosaatti on ollut vielä niin vähän aikaa käytössä, ettei sen kaikkia haitallisia ominaisuuksia tiedetä ja sekin mikä tiedetään sitä ei oteta tosissaan. Glyfosaatti kertyy pohjaveteen ja sieltä vedenottamoihin ja vesijohtoverkostoon. Kysymys kuuluukin mitä jatkuva glyfosaatin saanti veden mukana vaikuttaa ihmisen elimistössä, mitä sairauksia se lisää ja mitä uusia tuo esille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..puhumattakaan siitä, miten se tappaa hyödylllisen pieneliöstön ja jäljelle jää vain ne tuhoa aiheuttava eliöstö.
Että ihminen on tyhmä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksalainen Bayern on ostamassa Monsantoa. Kaupan jälkeen saadaan EU:ssa nauttia Rundupin lisäksi myös geenimuunneltuja kasveja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinkuin kovakuorinen tomaatti, joka ei maistu miltään. Että minä ihmettelin ja nautin veljen maassa kasvaneita tomaatteja: voiko tomaatti olla niin makea!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä tuote ko. rikkakasvien torjuntaan päällystämättömiltä kulkuväyliltä, mutta elintarvike torjunta käyttöön ei. Muutoinkin maanviljelyssä käytetään käsittämätön määrä kemikaaleja, on rikkakasvi myrkkyjä, hidastimia, kiihdyttimiä ja jos minkänmoisia "aineita",joita useamman kerran kasvukauden aikana pellolle levitetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”KOTIKÄYTTÄJÄ 5.10.2017 09:51
Hyvä tuote ko. rikkakasvien torjuntaan päällystämättömiltä kulkuväyliltä, mutta elintarvike torjunta käyttöön ei. Muutoinkin maanviljelyssä käytetään käsittämätön määrä kemikaaleja, on rikkakasvi myrkkyjä, hidastimia, kiihdyttimiä ja jos minkänmoisia "aineita",joita useamman kerran kasvukauden aikana pellolle levitetään.”

- ovatko viljelijät aineissa? Entäpä viljaa syövät ihmiset? Ovatko hekin aineissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Niillä päällystämättömillä teilläkin ruokailee eläimiä ja myrkyt valuvat vesistöihin ja pohjaveteen. Tällä pallolla ei ole paikkaa johon voi seuraamuksista ja turvallisesti kaataa myrkkyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmi että tarkastelevat vain ihmisen kannalta. Millainen vaikutus sillä on luonnon muihin eläimiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylellä tuli telkussa dokumentti glyfosaatin haitoista, selvisi aineen käyttökiellon vaatimus hyvin. Tanskassa sikojen kasvattajat ovat ihmetelleet vuosia epämuodostuneina syntyneitä porsaita, niitä on ollut paljon. Syyksi paljastui glyfosaattijäämät rehussa. Epämuodostuneita porsaita ei synny, kun siat saavat puhdasta rehua ilman glyfosaattijäämiä. Saksassa maanviljelijä ihmetteli siemenviljasta kasvaneen peltonsa kasvuston huonoja juuria, ei tullut tuottoisia kasvustoja enää entiseen malliin. Juuret olivat pienet ja näivettyneet. Syyksi paljastui tässäkin glyfosaatti, jota oli käytetty vuosikymmeniä rikkakasvien torjunnassa maatiloilla. Glyfosaatti tuhoa eläimen ja kasvinkin perimää eli geenejä, kasvu häiriintyy jälkeläisilläkin. Varmaan näivettää ihmisenkin geenit, jolloin syntyy epämuodostuneita ihmisiäkin. Ylen dokumentti säikäytti, en käytä glyfosaattia ikinä enää kotona rikkakasvien tuhoamiseen. Revin rikkakasvit käsillä ja käytän etikkaa kohtuullisesti, en halua tuhota luontoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi ehkä pitää edes jonkinlaista lähdekritiikkiä, kun noita 'dokumentteja' katselee. Itsekkin tuon nähneenä voin todeta, että selvää viherpropagandaahan tuo oli.
Kun faktoissa pysytään, on aikas selvää, että glyfosaatit ovat oikein käytettynä täysin turvallisia aineita rikkaruohon torjuntaan, myös viljellyssä maassa. Joillekkin se vaan on nykyään muotia vastustaa kaikkea ei-luomua, käsittämättä ettei noilla miekka-ja-kirves- ajan menetelmillä pystytä tuottamaan laadukasta satoa, puhumattakaan että volyymit riittäisi mihinkään. Sirkkoja ja matojako nämä hysteerikot aikovat oikeasti syödä jatkossa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkikin sanoo, ettei ole täysin turvallista tapaa käyttää myrkkyjä. Kuinka ihminen voi olla niin tyhmä, että on alunperinkin keksinyt , että on ok kasvattaa ruokaa myrkyillä ja keksiä, käyttää, kaataa ja tuprutella ilmaan myrkkyjä tällä elävällä, kauniilla planeetalla, joka on meidän kaikkien koti, hengitysilman ja ravinnon lähde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseinen dokumentti oli kyllä karseaa katseltavaa. Nimenomaan sen takia, että suht. vaarattomasta aineesta oli tehty kammottava peikko! Todella asenteellinen ja vääristelevä ohjelma. Glyfosaatin syyksi pantiin asioita, jotka perustuivat puhtaasti kuviteltuihin korrelaatioihin. Tällaisia ovat esim. edellisessä kommentissa väitetyt asiat! Vain "dokumentin" loppupuolella oli lyhyesti asiaa, josta ilmeni, että glyfosaatti ei ole myrkyllinen eikä syöpävaarallinen ihmisille eikä eläimille.

Glyfosaattia kohtaan on esitetty vääristeltyjä "tutkimuksia" jo muutaman vuoden ajan. Yksikään näistä ei ole kestänyt tieteellistä tarkastelua! Taustalla näyttävät olleen ennakkoasenteet ja/tai suuttumus geenimuuntelua harrastavaa Monsantoa kohtaan. Jopa EU:n viranomaiset menivät hetkeksi tähän lankaan. Tulivat toki järkiinsä myöhemmin.

Glyfosaatti on maailman käytetyin torjunta-aine. Siitä on tehty satoja tutkimuksia vuosikymmenien mittaan. Näyttö on selvä: glyfosaatti ei ole ihmisille, eläimille tai hyönteisille vaarallinen. Ei myöskään syöpää tai geenimutaatioita aiheuttava. Parissa glyfosaattivalmisteessa on kylläkin käytetty haitallisia apuaineita, mutta se onkin aivan eri asia. Ei ole mahdollista, että sadat tutkijat olisivat Monsanton ostamia, vaikka Monsanto onkin teettänyt asiasta kymmenittäin omia tutkimuksiaan.

(P.S. Selvyyden vuoksi: en ole millään tavalla kytköksissä glyfosaatin valmistajiin, käyttäjiin tai myyjiin.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä! Aine on halpa ja tehokas. Toki mosantoa tämä saattaa hieman harmittaa, he myisivät mielellään maanviljelijöille valikoimissaan olevaa uutta korvaavaa tuotetta joka on kymmenen kertaa kalliimpaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä myrkkyä on mätetty vuosikausia peltoihin,että kyllä sitä vielä ravinnossa riittää pitkälle tulevaisuuteen ,vaikka kiellettäisiinkin. Mutta tuskin kielletään,kun raha on se, joka ajaa edelle ihmisten terveyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

39
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
32
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
24
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
13
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
8
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
7
Kolumni: Miksi Suomen luontoon ei tule kivoja vieraslajeja? Pingviinit, mangustit tai delfiinit olisivat hauskempia kuin kyttyrälohi ja hirvikärpänen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image