Kotimaa

Sdp:n valtuutetut jännittävässä kokouksessa – Onko seuraava pääministeri Sanna Marin vai Antti Lindtman? Entä jatkaako Antti Rinne muissa mi­nis­te­ri­teh­tä­vis­sä?

Sanna Marin kertoi lähettäneensä valtuutetuille viestejä ja puhuneensa myös kasvotusten ja puhelimitse näiden kanssa.
Kotimaa 8.12.2019 17:40 | Päivitetty 8.12.2019 18:34
Kirsi Turkki

Sunnuntai-iltana selviää, onko sdp:n ehdokas Antti Rinteen seuraajaksi pääministerinä Sanna Marin vai Antti Lindtman.

Sdp:n puoluevaltuusto on kokoontunut Helsinkiin valitsemaan puolueen pääministeriehdokkaan tehtävästä eronneen Antti Rinteen tilalle sekä muut ministeriehdokkaansa uuteen hallitukseen.

Pääministeriksi on kaksi ehdokasta: puolueen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Molempien puolesta pidetään kolme kannatuspuheenvuoroa, ja myös ehdokkaat pitävät puheen. Tämän jälkeen järjestetään suljettu lippuäänestys.

Antti Lindtman sanoi menevänsä kokoussaliin luottavaisin mielin.

Eduskunnan Pikkuparlamenttiin saapuneiden puoluevaltuutettujen tunnelma oli jännittynyt. Aulassa jaossa oli sekä Sanna Marinin että Antti Lindtmanin pinssejä. Antti Lindtman kertoi menevänsä kokoussaliin luottavaisin mielin. Puoluevaltuutetut osaavat hänen mukaansa tehdä oikean ratkaisun.

Sanna Marin sanoi ennen kokousta, että jännitys alkaa nousta, mutta uskoi, että puoluevaltuutetut ovat ehtineet jo asiaa harkita. Marin kertoi lähettäneensä ihmisille viestejä ja puhunut myös kasvotusten ja puhelimitse ihmisten kanssa.

– Luotan, että ihmiset tuntevat minut ja Antin. He tuntevat meidät ja osaavat valintansa tehdä.

Marinin pinssiä kantoivat Tanja Tiainen sdp:n Oulun piiristä ja Sini Karjalainen Pohjanmaan piiristä. Tiaisen ja Karjalaisen mukaan jännitys puoluevaltuuston kokouksessa on korkealla siksi, että suuri osa valtuutetuista ei ole kertonut kantaansa.

– Ei tiedä kuin käy, Tiainen sanoi.

Tiainen ja Karjalainen sanoivat, että he voivat elää helposti valittiinpa kumpi tahansa ehdokkaista. Marinin takana he ovat ennen kaikkea siksi, että Marin on heidän mukaansa johdonmukainen ja määrätietoinen poliitikko.

– Hänellä on taito sekä puhua selkeästi että toimia määrätietoisesti.

Kaakkois-Suomen piiriä edustava Arto Seppälä kuvaili sunnuntai-iltaa mielenkiintoisemmaksi politiikan tapahtumaksi, vaikka oli mukana silloinkin, kun Antti Rinne voitti Jutta Urpilaisen puheenjohtajaäänestyksessä. Seppälän suosikki on Lindtman, koska Lindtman on hänen mukaansa vahvasti sitoutunut ja esiintyminen on vakuuttavaa.

Marin lievä ennakkosuosikki

Marinia kannatti pääministeriehdokkaaksi Lännen Median kyselyssä 18 ja Lindtmania 12 vastaajaa. Peräti 19 puoluevaltuutettua ei osannut tai halunnut nimetä suosikkiaan etukäteen. Lännen Median keskiviikkona tekemään kyselyyn vastasi 49 valtuutettua. Varavaltuutetut eivät olleet kyselyssä mukana.

Marinia pidetään väistyvän Antti Rinteen suosikkina ja arvoiltaan Lindtmania liberaalimpana ja vihertävämpänä. Lindtman mielletään ehdokkaista lähempänä ay-liikettä olevaksi sdp-konkari Eero Heinäluoman kasvatiksi.

Sdp:n valtuuston puheenjohtaja on Sirpa Paatero, mutta hänen ei odoteta vetävän kokousta sairauslomansa vuoksi, vaikka Paatero saapuikin paikalle hieman ennen kokouksen alkua. Ainakin alkukokouksen puhetta on johtanut ensimmäinen varapuheenjohtaja Tommi Raunela.

Paateron kerrottiin viikko sitten jäävän sairauslomalle 13. joulukuuta saakka sen jälkeen, kun pääministeri Rinne oli kertonut Paateron eroavan omistajaohjausministerin paikalta Posti-kohun seurauksena.

Uusi hallitus vanhalle pohjalle

Aiemmin päivällä selvisi, että uusi hallitus muodostetaan odotetusti vanhan pohjalle eli hallituksessa jatkavat sdp:n lisäksi keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp. Myös hallitusohjelma pysyy samana. Hallitustunnustelut ja -neuvottelut olivat pitkälti muodollisuus, sillä halu jatkaa vanhalla pohjalla oli tiedossa alusta asti.

Hallitustunnustelijana toiminut Rinne kuitenkin kiitteli tiedotustilaisuudessa myös oppositiopuolueita näiden kanssa aamupäivällä käymistään keskusteluista.

– Kävimme eri näkökulmista tulevaa aikaa läpi liittyen hallituksen työskentelyyn ja hallitusohjelman sisältöön. Olen hyvin tyytyväinen, että kierros on menty valtiosäännön perusteella oikein eteenpäin, Rinne sanoi.

Tavoitteena on, että uusi hallitus nimitetään tiistaina.

Juttua on päivitetty klo 18.34: Lisätty tieto kokouksen johtamisesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

pieni eläkeen korotus meni jo vuokran nousuun, eikä riittänyt, tuli takkiin liki 7 euroo ja odotelleenpas mitä muut maksut nousee, alamäki vain jatkuu Suomalaisen pieneläkeläisen kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannataisi hieman linjauksia ja muutenkin toimintaa muuttaa tai käy seuraavissa vaaleissa kuten keskustalle kävi. Saavat yhdessä vertailla kummalle kävi huonommin, perussuomalaisten juhliessa vaali voittoa suurimpana puolueena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan slogan oli "Suomi kuntoon!".

Äänestäjien selkeä enemmistö on aika konservatiivista. Ei kannata luvata tehdä mitään radikaalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonosti käy jos on menossa samaan suuntaan ajelevaan bussiin Siitä näkyy lentävän ulos vauhdissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sama kumpi. Muut kuin itse Suomi ja sen omat kansalaiset tulevat olemaan etusijalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samahan se kunki niistä tulee, kunpikinkin on yhtä hyviä. Rinne teki Väyryset mutta jätti ostamatta jalasmökin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten kannalta Antti lienee pienempi paha, onhan kuitenkin kysymys vain n. Puolen vuoden komemmuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ainakaan paremmaksi mene. Rahan syytäminen ulkomaille ja ulkomaalaisille jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeastaan ihan sama kumpi. Suomelle ja suomalaisille ei ole tiedossa mitään hyvää. Yli kolme vuotta aikaa laittaa talous kuralle. Pelottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole. Antti on älykkäämpi ja vaarallisempi. Marinin johdolla alkaa vaalikoneen vastausten perusteella sellainen ohjelma, että kepu joko hajoaa tai hajoittaa hallituksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oksettaa koko hallitus. Pahaa tekee katsoa historian huonointa pelle-esitystä. Toivottavasti ei kumpikaan ole seuraava pääministeri tai ainakaan kauaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image