Kotimaa

Sdp:n pää­mi­nis­te­rieh­dok­kaat esittäytyivät puo­lue­val­tuus­tol­le – näin Marin ja Lindtman kehuivat itseään

Sdp:n pääministeriehdokkaat Antti Lindtman ja Sanna Marin pitivät omat puheenvuoronsa puoluevaltuuston kokouksessa ennen ratkaisevaa äänestystä. KUVA: Kimmo Brandt/compic
Kotimaa 8.12.2019 18:51
Kirsi Turkki

Lindtman: Pääministeri on suunnannäyttäjä ja linjanvartija.

Marin: Pääministerin pitää osata neuvotella ja sovitella eri näkökulmia yhteen.

Sdp:n pääministeriehdokkaat, puolueen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) ja sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtman pitivät kumpikin omat 15 minuutin puheenvuoronsa puoluevaltuuston kokouksessa Eduskunnan Pikkuparlamentissa ennen ratkaisevaa suljettua lippuäänestystä. Molempien puolesta pidettiin kolme kannatuspuheenvuoroa.

Lindtman korosti puheenvuorossaan olevansa lähiöiden kasvatti, jonka vanhemmat erosivat, kun hän oli viisivuotias. Hän painotti omaa kilpailuviettiään ja voittamisen haluaan, koska hän on ollut nuoresta asti urheilusta kiinnostunut.

– Isä ei suositellut mukaan lähtöä politiikkaan. Sen tien jouduin löytämään itse.

Lindtmanin mukaan uusi hallitus on isojen tehtävien äärellä. Ylivoimaisesti haastavimmaksi tehtäväksi hän nimesi Suomen viemisen hiilivapaaksi yhteiskunnaksi seuraavan 15 vuoden aikana. Tehtävä pitää hoitaa sosiaalisesti oikeudenmukaisesti ja työllisyydestä ja taloudesta huolehtien.

– Lasku ei voi olla kohtuuton niille, jotka ovat ennestäänkin toimeentulovaikeuksissa.

Hallitusohjelman toiseksi punaiseksi langaksi Lindtman nimesi tasa-arvon edistämisen ja eriarvoisuuden vähentämisen.

– Parannamme perusturvaa, nostamme pieniä eläkkeitä, satsaamme palveluihin ja toteutamme oppivelvollisuuden laajentamisen.

Pääministerin pitää olla Lindtmanin mukaan suunnannäyttäjä ja linjanvartija. On oltava kiinnostunut yritysten elinkelpoisuudesta ja menestyksestä ja rakennettava sopimusyhteiskuntaa.

Lindtman lupasi, että jos hänet valitaan pääministeriksi, hän on käytettävissä myös puolueen puheenjohtajan tehtävään ensi kesän puoluekokouksessa.

– Vallan ja vastuun tulee kulkea käsi kädessä.

Puheensa lopuksi Lindtman kehui vaimonsa Kaijan tukea. Hän myös kertoi haluavansa sälyttää yhteyden kauan odotettuun jälkikasvuun, Sofieen.

– Jos minut valitsette, Kesärantaan palaavat pienten jalkojen tepsuttelun äänet.

Lindtman on 37-vuotias kolmannen kauden kansanedustaja. Hän on johtanut pitkään Vantaan valtuustoa. Lindtman kieltäytyi keväällä ministeritehtävästä sanomalla ei kiitos työministerin salkulle. Tehtävän otti vastaan kansanedustaja Timo Harakka.

Lindtman perusteli kieltäytymistä perhesyillä. Lindtmanilla ja hänen puolisollaan on kaksivuotias tytär. Lindtmanin ja Rinteen välit ovat viileät. Lindtman suunnitteli Rinteen haastamista vuoden 2017 puoluekokouksessa, mutta aie kariutui, kun hänen kerrottiin toimittaneen puhemiehelle listoja sdp:n puhujista eduskunnan kyselytunnilla.

Lindtman mielletään ehdokkaista lähempänä ay-liikettä olevaksi sdp-konkari Eero Heinäluoman kasvatiksi.

Marin: Olen tilanteen tasalla

Marin aloitti puheensa muistelemalla puheenjohtaja Antti Rinteen sairastumista viime jouluna. Se oli hänelle kova paikka.

– Minulta ei tuolloin kysytty, olenko valmis johtamaan puolueen vaaleihin vai en. En minäkään kysynyt.

Hallituksen taival ei tule olemaan Marinin mukaan helppo, mutta se ei haittaa. Marin sanoi, että neljän vuoden päästä on nähtävä ne teot, joita suomalaisille vaaleissa luvattiin.

Marin korosti, että kumpi tahansa sdp:n pääministeriehdokkaaksi valitaan, niin työhön on tartuttava heti, koska työmarkkinatilanne on vaikea, ulkoministeriössä kuohuu ja hallituksen rivit on saatava suoraksi.

– Voin tarttua tähän työhön heti. Minä olen tilanteen tasalla. Tunnen hallituskumppanit, tunnen valtioneuvoston jäsenet. Yksikään tehtävä, joka minulle on eteen tullut, ei ole jäänyt tekemättä.

Marinin mukaan pääministerin pitää osata neuvotella ja sovitella eri näkökulmia yhteen.

– Neuvottelutaito ja -kyky on muutakin kuin juonimista ja peliä.

Marin muistutti myös, että on hienoa, että Suomessa on sukupuolesta ja iästä riippumatta mahdollisuus tulla valituksi yhteiskunnan kovimpiin tehtäviin.

Marin on nyt 34-vuotias. Hän nousi eduskuntaan vuonna 2015. Puolueensa puheenjohtajistossa hän on ollut vuodesta 2014. Puolueen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi hänet valittiin pari vuotta sitten. Hän kuuluu sdp:n nuoreen punavihreään siipeen. Marin tuurasi Antti Rinnettä (sd.) alkuvuoden, kun Rinne joutui sairauslomalle ja kuntoutukseen.

Tamperelaisella Marinilla on takanaan nousujohteinen poliittinen ura. Se alkoi Tampereen kaupunginvaltuustosta. Vuonna 2013 hänet valittiin valtuuston puheenjohtajaksi. Marin on avoliitossa ja hänellä on vajaat kaksi vuotta vanha tytär. Marinia pidetään eronpyyntönsä jättäneen Antti Rinteen suosikkina.

Myös muita ministerivalintoja

Sdp:n puolenvaltuusto valitsee puolueen pääministeriehdokkaan lisäksi ainakin uuden ministerin kunta- ja omistajaohjausministerin tehtävästä eronneen Sirpa Paateron (sd.) tilalle. Paatero on sairauslomalla 13. joulukuuta asti. Hän oli kuitenkin läsnä puoluevaltuuston kokouksessa.

Mikäli Marin valitaan pääministeriehdokkaaksi, niin puoluevaltuusto valitsee myös uuden liikenne- ja viestintäministerin. Ministerien tehtäviä voidaan myös kierrättää tai jakaa toisin kuin Antti Rinteen johtamassa hallituksessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pääministeriä Suomeen ollaan valitsemassa. Minä mikkää ole sanomaa, mutta molempien taustat on liki naurettavalla tasolla päivänpolitiikkaan nähden. Ammatillisella työssäkäynnin osiolla kokemus on minimaalinen. Pääministeriä Suomelle valitaan????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei tuolle jäppiselle ole kelvannut muutkaan ministerisalkut, niin mitä nyt piukuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko tähän teatteriin maksaa liput ? Turkkalaista, jossa kansalaisia lorotellaan silmille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image