Kotimaa

SDP:n ja keskustan jäsenet kaikkein vanhimpia, vihreät nuorimpia

Kotimaa 27.3.2017 11:28 | Päivitetty 27.3.2017 14:31
STT

Kuuden Suomen suurimman puolueen jäsenet ovat keski-iältään puolueen kannattajia vanhempia. SDP:n keski-iältään yli 61-vuotiaat jäsenet ovat kaikkein vanhimpia ja vihreiden keski-iältään noin 43-vuotiaat jäsenet nuorimpia, selviää Turun yliopiston tutkimuksesta. Keskustan jäsenten keski-ikä on noin 60 vuotta.

Tulosten mukaan keskustan jäsenistössä on yhä merkittävä määrä maanviljelijöitä ruuhka-Suomen ulkopuolelta ja kokoomuksen jäsenet ovat useasti korkeakoulutettuja tai yrittäjiä suurimmista kaupungeista. Keskusta on kuitenkin lähentynyt kokoomusta, kun viiden viime vuoden aikana maanviljelijöiden virta puolueeseen on hiljentynyt.

Vasemmistoliiton uudet jäsenet ovat aikaisempaa selkeästi koulutetumpia, kun taas SDP:n uudet jäsenet ovat suorittavan työn tekijöitä.

- Tässä on jakolinja, joka varmasti näkyy vasemmistopuolueiden välillä lähitulevaisuudessa, sanoo dosentti Arttu Saarinen.

Jäsenillä perinteiset verkostot

Tutkimuksen mukaan puolueiden välillä on myös selkeitä jakolinjoja, kun tarkastellaan jäsenistön verkostoja.

Suurilla perinteisillä puolueilla on paljon yhteyksiä elinkeinoelämään, ammattijärjestöihin ja kunnallispoliittisiin tahoihin, kun taas perussuomalaiset ja vihreät näyttävät kiinnittyvän muita puolueita voimakkaammin taloudellisten intressiryhmien ulkopuolelle.

- Tärkein pointti on, että aika ajoin poliittisessa keskustelussa puolueet pyrkivät häilyttämään intressejä, mutta puolueiden rakenteita katsoessa näitä verkostoja on löydettävissä, Saarinen sanoo.

Vihreiden jäsenet ovat sidoksissa esimerkiksi ihmisoikeus- ja ympäristöjärjestöihin sekä yliopistoinstituutioon. Perussuomalaisilla ja vihreillä on keskimääräistä voimakkaampi side sosiaalisen median verkostoihin. Saarisen mukaan ero on juuri vanhojen ja uusien puolueiden välillä.

- Osin tämä on selitettävissä ikärakenteella, mutta esimerkiksi kokoomuksella side ei ole yhtä vahva, vaikka on paljon nuorehkoja jäseniä, hän sanoo.

Jäsenet ovat kannattajia korkeammin koulutettuja

Tohtorikoulutettava Ilkka Koiranen sanoo, että puolueisiin liittyneissä näkyy selkeästi, että vuoden 2011 eduskuntavaalit ovat sytyttäneet vihreitä, perussuomalaisia ja vasemmistoliiton uutta polvea. Vasemmistoliitto on samalla lähentynyt vihreitä, kun uudet jäsenet ovat varsinkin Uudellamaalla korkeammin koulutettuja kuin aiemmat jäsenet.

Tutkimuksen mukaan kaikkien kuuden puolueen jäsenet ovat korkeammin koulutettuja ja paremmassa asemassa kuin puolueiden kannattajat.

Tohtorikoulutettava Aki Koivulan mukaan pienempien tutkittujen puolueiden jäsenet ovat aktiivisempia.

- Esimerkiksi vihreillä ja vasemmistoliitolla on talkoohenkeä nähtävissä, kun puolueen jäsenet ovat valmiimpia lahjoittamaan rahaa ja tekemään ilmaista työtä puolueen edestä, Koivula sanoo.

Kunnallisalan kehittämissäätiölle tehty Puolueiden rakenteet ja jäsenistön verkostot -tutkimus perustuu viime syksynä kerättyyn kyselyaineistoon. Siinä oli mukana yhteensä runsaat 12 000 jäsentä kuudesta suurimmasta puolueesta.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Vasemmisto on onnistunut,ei tarvi olla tehdyt ikää töitä kunhan kannataa vain aatetta.Sdp on enempi ammatti yhdistys puolue nuoret vieroksuu ay politiikkaa koska se myös vaikeuttaa työllistymistä vaikka luo myös turvaa.Vihreiden menestys on populisti Villen aikaan saama kun puheen johtaja vaihtuu ihan normaaliin harmaaseen politikkoon voipi kannatus laskea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmistoliitto ei ole enää juuri ollenkaan ns rasvakouraduunarien puolue. Oikeastaan miksi he äänestäisivät liberaaleja sosialistivihreitä, joita vasurit nykyään ovat. Ero on oikeastaan vain tuossa sosialismin syvyydessä vihreiden kanssa. Molemmat kannattavat maahanmuuttoa ja molemmat kannattavat ns vasemmistoliberaaleja arvoja, molemmat ovat sateenkaaripuolueita jne. Vihreiden menestys Suomessa on vähän jälkijättöistä, koska Euroopassa (mm. Saksassa josta vihreät ovat lähtöisin) ollaan jo alamäessä.
Sitten demarit ovat oikeastaan saavuttaneet jo tavoitteensa, että demareilla ei ole oikeastaan mitään sellaista asiaa mitä joku muukin puolue ei ajaisi.
Saarlandin osavaltiovaaleissa. Saksan demarit, vihreät ja vasemmisto (di Linke) ottivat KAIKKI takkiin. Koko vasemmisto siis hävisi. Yleensähän jos joku oikealla tai vasemmalla laskee, niin samalla laidalla joku toinen nousee. Siksi Saarlandin tulos on merkittävä. Vasemmistoliberaalius on laskussa maailmalla. Parhaat päivät ainakin Euroopassa on jo nähty.
Maahanmuuttokriittinen vaihtoehto Saksalle nousi osavaltioparlamenttiin ja vihreät tippuivat kokonaan pois.
Vasemmistopuolueet ovat ajatelleet saavansa uusia äänestäjiä maahanmuuttajista, mutta se on ollut lyhytnäköistä. Nythän Hollannissa maahanmuuttajien oma puolue sai jo useamman paikan… ne olivat vasemmistolta pois.
Suomessa vihreät, vasemmistoliitto ja demarit saanevat kuntavaalivoiton onnettoman hallituksen ja median suuren tuen vuoksi, mutta kaikenkaikkiaan Suomessakin vihervasemmisto on tulossa ns lopun alkuun ja vaalivoitot tulevat vain suuren nukkuvan äänestäjäkunnan seurauksena.
Yllättäen vasemmiston kannattaa siis toivoa matalaa äänestysprosenttia, sillä nukkuvat äänestävät esim persuja, joka on myös työväen ja pienten ihmisten puolue.
Mielenkiintoisia vaaleja tulossa, kun ainoa todellinen vaihtoehto PS on Timon johdolla hallituksessa ollut kuin mikä tahansa vanha puolue ja gallupeissa on tullut takkiin ihan ansiosta. Mutta uusi puheenjohtaja on sitten Soinia tiukempi… pakkokin on olla, jos aikoo kääntää kannatusta nousuun, mutta luotetaanko persuihin enää muutosvoimana? Tilaus puolueelle, on se sitten PS tai joku muu, kuitenkin säilyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demareissa vanhoja jääriä jotka jämähtäneet viimevuosisadalle. Demareiden politiikan vuoksi Suomi on suossa. Vihreillä ei mitään kokemusta normaalista elämästä. Jarrutetaan kehitystä joka asiassa. Voi voi kun nämä puolueet pääsevät valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja nykyinen oikeistohallitus toimii mielestäsi hyvin vai? Lakeja sählätään, pienen piirin etuja ajetaan ja mitään todellista ei ole saatu aikaan. Okei, siis muuta kuin leikkauksia. Ellet todella kuulu siihen noin 1% etujoukkoon miettisin kantoja vähän uudestaan. Vihreät tuntuu olevan ainut puolue joka hahmoittaa kokonaisuutta edes jollain tapaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:57
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22:19
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
21:10
Norsunluukauppa ajoi kuninkaan luopumaan kruunustaan Euroopassa – luubisnes rehottaa pahemmin kuin vuosikymmeniin
20:58
Oulussa kadunnimien muutoksia: Rantakadun ja Iinatintien eteläosille uudet nimet
20:48
Brittilehdet: Sprintteritähti Christian Colemania uhkaa kilpailukielto dopingrikkeestä
20:04
Kun sivistysvaltioissa laitetaan peput penkkiin tai lähdetään kadulle protestoimaan, suomalaiset jurisevat kiltisti kotona – hyväksymmekö liian helposti mitkä tahansa muutokset työelämässä? Tilaajille
19:04
Naisten lentopallomaajoukkue aloittaa EM-urakan perjantaina Turkissa, kapteeni Laura Pihlajamäki: "Pelin tempo on nykyään haastavin juttu"
111
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
84
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
61
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
57
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
56
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
49
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
33
Oulun poliisi: Vesilintujen metsästäjillä asiat pääosin kunnossa, mutta osalta löytyi yhä lyijyä sisältäviä patruunoita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

persu Jussi Halla-aho epäilee poliisia, edessä siintää iso taistelu Arkadianmäellä

Ihan vaan sellaista kyselen, että tämäkö on persujen kärkihanke. Siis, ei talous, ilmasto, työllisyys, vaan se saako kan... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image