Kotimaa

Sdp:n Ihalainen: Lo­ma­ra­ha­kes­kus­te­lu kertoo, miten sykkyrässä ollaan

Kotimaa 30.9.2015 11:46
Kirsi Turkki

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Lauri Ihalainen varoittaa hallitusta vahvasti sotkeutumisesta sopimus- ja palkkapolitiikkaan.

Ihalaisen mukaan tällaisesta sotkeutumisesta ei ole hyviä kokemuksia. Ihalainen esitti, että hallituksen työelämäpaketti viedään eduskunnassa työelämäkäsittelyyn.

– Lomarahakeskustelu kertoo nyt, miten sykkyrässä hallituksessa ollaan, Ihalainen muistutti eduskunnassa, jossa hallitus antoi tänään eduskunnalle tiedonannon kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista.

Hallitus muutti maanantaina esitystään kilpailukykyä vahvistavista toimista. Esityksessä luovutaan ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkauksista ja ne korvataan 30 prosentin leikkauksella lomarahoihin. Esitys tuo lomarahojen piiriin 25 000 yritystä, jotka eivät ole tähän mennessä maksaneet lomarahoja.

Ihalaisen mukaan olisi hyvä, että työmarkkinapolitiikka säilysi taito- eikä voimalajina. Hän suositteli palaamista tulokselliselle ja tutulle kolmikannan tielle.

Myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ihmetteli hallituksen lomarahaesitystä. Niinistön mukaan hallituksen esitys on askel eteenpäin, koska se on oikeudenmukaisempi.

– On kuitenkin ilmennyt, että pakottava esitys tuo yli 200 000 ihmistä lisää lomarahojen piiriin, Niinistö muistutti.

Hän ihmetteli mikä sellainen sisäinen devalvaatio on, jossa satunnaisin perustein toiset saavat lisää, kun toisilta leikataan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) selvitti hallituksen tiedonantoa esitellessään, että hallituksen esityksen mukaan aloilla, joilla ei noudateta mitään työehtosopimuksia, työsopimuksella voidaan sopia lomarahasta tai sen maksamisesta niin kuin tähänkin asti. Jos ei mitään sovita, noudatettaisiin vuosilomalakiin lisättävää säännöstä, Sipilä kertoi.

Hän painotti, että yksityiskohdat selviävät lain valmistelun aikana.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ihalainen puhuu asiaa. Jos työmarkkinajärjestöjen kentälle mennään heilumaan, niin on tulevaisuudessa aina entistä hankalampi päästä mihinkään sopimuksiin. Tiedä onko Sipilän ja kumppaneiden tahto juurikin se, että näistäkin asioista päätetään tulevaisuudessa hallitus-eduskunta-linjalla. Kovin oli heppoisin perustein hallituksen joukot lähteneet hirvimetsälle. Tilastot karttana ammutaan ääntä kohti ja toivotaan parasta, jotta vatulointiin ei menisi aikaa. Tavoite on sama mutta hallituksen veturi pakkaa unohtamaan yhtälöistään aina yhden pienen seikan, ihmisen. Tyylipisteitä ei jaeta, mutta lasketaanko ruumiita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tässä vielä vihreiden jahkailua odotellaan, käy samoin kuin sitä uusiutuvaa energiaa odotellessa, konkka vs pakkasenpurema.
SDP:n valiokuntajahkailuun sen verran, että eiköhän sillä ole vuosikymmeniä ollut liittoneuvotteluineen aikaa saattaa maa siihen jamaan, missä se nyt on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus on vikkelä ja muuttaa toimenpiteitään sen mukaan miten saadaan tuoretta tietoa.. Sosialistit ovat tottuneet ja ovat vielä viisivuotissuunnitelmissa, joita aikoinaan tehtiin itänaapurissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Edes aivoinfarkti ja paha eteisvärinä eivät pysäyttäneet Harri Heliniä – entinen Kempeleen Kirin pelaaja on tuomaroinut pesäpalloa jo 50 vuotta Tilaajille
18:40
Osuuskauppa Keskimaa Keski-Suomessa testaa, miten työnhakijan valintaan vaikuttaa, jos työtä haetaan nimettömänä
17:57
Kova tuuli aiheutti yllättäviä hankaluuksia Röyttä Rockissa – festarivieraita kuskattiin mantereelle meripelastajien veneillä
17:39
Juutalainen seurakunta harkitsee rikosilmoitusta epäillystä ilkivallasta hautausmaallaan Hietaniemessä
17:11
Veitsi-iskuyritystä tutkitaan terroristisena – poliisin mukaan jalkakäytävälle ajaneen auton tapauksessa on kyse onnettomuudesta
17:08
Maaseutuvihreiden puheenjohtaja jättäisi maatalouden ilman kriisitukea – "On löydettävä kestävämpiä tapoja parantaa kannattavuutta"
17:04
Poliisi puuttuu humalassa pyöräilyyn vain harvoin – maistissa ajamisesta tulee rikos vasta kun aiheuttaa vaaraa muille
114
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
108
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
79
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
66
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
42
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias
35
AC Oululle uusi suuromistaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

vanhusten elämä paremmaksi? Ei se parane sillä, että tuotetaan joku meidän kulttuurista erillinen porukka tänne, muka ho... Lue lisää...
Miten niin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image