Kotimaa

Sdp sai tahtonsa läpi ja Sitran heruttamaan rahaa taseestaan – Poliittinen paine vaikutti rahaston päätöksen taustalla

KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 2.6.2019 7:00
Jussi Orell

Pääministeripuolue Sdp:n toistuvat vaatimukset eduskunnan alaisen Sitran taseen osittaisesta tulouttamisesta valtiolle sai rahaston hallituksen toimimaan. Hallitus halusi toimia proaktiivisesti, mutta erityisen mieluinen ratkaisu ei sille ollut.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra tiedotti keskiviikkona päätöksestä, jolle ei tainnut olla enää vaihtoehtoa. Sitran hallitus kertoi esittävänsä poikkeuksellista 100 miljoonan euron kertapanostusta taseestaan Suomen kestävän tulevaisuuden hyväksi eli käytännössä valtion kassaan. Lopullisen päätöksen panostuksesta tekee Sitran uusi hallintoneuvosto vahvistaessaan rahaston talous- ja toimintasuunnitelmat seuraaville vuosille.

Päätös ei ollut yllättävä, vaikka suora poliittinen ohjaus kielletäänkin. Tuleva pääministeripuolue Sdp on haikaillut Sitran taseen avaamista. Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne ehti jo Ylen eduskuntavaalitentissä todeta, että parlamentaarinen työryhmä olisi päässyt yksimielisyyteen siitä, että Sitran taseesta irrotetaan lisätuloja valtiolle.

Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) tyrmäsi tulkinnan seuraavana päivänä Lännen Median jutussa. Työryhmä jätti raporttinsa maaliskuun lopussa, eikä tehnyt siinä linjauksia Sitran taseen koosta tai varallisuuden käytöstä.

Sen verran painavia Sdp:n suunnalta tulleet ulostulot ovat olleet, että Sitran hallitus otti lusikan kauniiseen käteen. 100 miljoonaan panostus jää kauas Sdp:n vaihtoehtobudjetissaan esittämästä 360 miljoonasta eurosta, mutta rahaa se on sata miljoonaakin.

Kun rahaston hallitus otti päätöksen omiin käsiinsä, ratkaisu näyttää hygieenisemmältä kuin jos keskustelu taseen ympärillä olisi vielä jatkunut ja päätös tehty vasta sitten.

Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että Sitra itsekin kuvaili tiedotteessaan päätöstä poikkeukselliseksi. Päätös ei liene ollut helppo.

Sitra valitsee parhaillaan itselleen uutta yliasiamiestä. Hakijoita on peräti 51 ja heidän joukossaan vaikuttajien raskasta sarjaa. Viivalla ovat muun muassa ex-pääministeri ja komissaari Jyrki Katainen, työeläkevakuuttajien etujärjestön Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja Helsingin yliopiston työelämäprofessori ja Helsingin ex-apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Vaikka juhlarahaston taseesta irrotetaan 100 miljoonaa euroa, jotain kassaan vielä jääkin, sillä peruspääoman markkina-arvo oli vuoden 2018 lopussa 776 miljoonaa euroa. Vuotuinen budjetti vaihtelee 30–40 miljoonan euron välillä.

Yliasiamies saa johdettavakseen rahaston, joka ei ole vailla poliittisia intohimoja. Onneksi palkka on kuitenkin siedettävä eli yli 20 000 euroa kuukaudessa, kun esimerkiksi pääministeri joutuu tyytymään reiluun 12 000 euroon.

jussi.orell@lannenmedia.fi

MAINOS

Kommentoi

On syytä palauttaa mieleen, että "Sitra oli aikoinaan eduskunnan lahja 50-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle. Riippumattoman rahaston tehtävä on luodata tulevaisuutta sekä edistää talouden määrällistä ja laadullista kasvua." Nyt Antti Rinne ottaa osan lahjasta pois ja käyttää sen jokapäiväiseen kulutukseen kuten erikaisiin jaettaviin satasiin. Ei hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, onhan Sitralla työllistävä vaikutus esim. Liisa Hyssylä on eläkeellä ollessaan palkkalistoilla ja Katainen pyrkimässä Yliasiamieheksi. Palkkataso on kohtaista parempi Sitrassa ja edustuskulut n. 500 000e/v.
Sitran tavoitteita on mm. "sijoittaa tulevaisuuteen". Siis vähän samantapainen kuin Vake Oy:lläkin. Sitralla on kuitenkin vain hieman alle miljardi rahaa, kun taas Vake Oy:llä 2,4 miljardia.
Siis "kätevä työkalu oikeissa käsissä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin niitä Sitran rahoja sitten saa käyttää, vai pitääkö niitä vain makuuttaa siellä tileillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän tämä sitra mahtaa tehdä, kuuluuko tehtäviin mitään kansan hyvinvointiin liittyviä asioita vai onko sitra taas yksi ylipalkattujen kavereiden vanhainkoti kansan laskuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tappion tekeminen. Vai sekoitinkohan vanhat uutiset.. Voisihan sen kokonaan lakkauttaa? Huomaisiko kukaan, jos sitä ei enää olisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.10.
Ratavaurio sotkee liikennettä pääradalla: Pohjoiseen matkalla olevat yöjunat odottavat Tampereella, Oulu-Tampere -junan matkustajat saivat taksikyydin
22.10.
Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa
22.10.
Viime kauden vastustajan valmentajaa harmittaa: "Pukkia tarjottiin mestaruussarjan kaikille seuroille"
22.10.
Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin ehdottaman brexit-lain, mutta kumosi esityksen lain tiukasta aikataulusta
22.10.
Pekka Rautio löysi uuden intohimon politiikasta – vaalityön tekeminen oli raahelaislähtöiselle kitaristille yhteiskuntaopin jatkokurssi
22.10.
Autotalli kärsi vahinkoja tulipalossa Haapajärvellä, tuli tarttui läheiseen päärakennukseen – palo uhkasi myös naapuritaloa
22.10.
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä: Lapissa tulee lunta tai räntää, tienpinnat voivat jäätyä Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Mutta nämä aloitukset satuttaa aina eniten kateellisia. Vastauksista näkee ketä. Lue lisää...
Niin tai näin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image