Kotimaa

Sauli Niinistö suitsuttaa EU-puolustusta: Yhteistyö alkaa nyt, vaikka aika teknisesti

Kansanliikkeen presidenttiehdokas Sauli Niinistö jatkaa annettuja lauseita.
Kotimaa 22.12.2017 5:00
Kirsi Turkki

Niinistö on puhunut pitkään ja hartaasti EU:n puolustusyhteistyöstä. Nyt se etenee, kun Suomi solmi yhdessä 22:n EU-maan kanssa sopimuksen pysyvästä rakenteellisesta yhteistyöstä, PRY:stä.

Toiselle presidenttikaudelle pyrkivä kansanliikkeen presidenttiehdokas Sauli Niinistö ei kannata Natoon liittymistä nykyisissä oloissa. EU:n puolustusyhteistyötä hän suitsuttaa.

- Yhteistyö alkaa ja se on minusta hyvä asia, vaikka se alkaa aika teknisesti.

Tuore PRY-sopimus ei vielä merkittävästi tiivistä EU:n puolustusyhteistyötä. Ensi vuonna alkaa 17 hanketta, jotka liittyvät puolustusalan koulutukseen, voimavarojen kehittämiseen ja operatiiviseen valmiuteen. Suomi on mukana kolmessa hankkeessa, joissa kehitetään muun muassa kyber-puolustusta.

- Pidän koko prosessin tärkeimpänä asiana tiettyä henkistä signaalia siitä, syntyykö sellaista ajattelua, että me eurooppalaiset kannamme vastuuta toisistamme yhdessä.

Niinistön mielestä ei kannata määritellä, mikä prosessin päätepiste on, vaikka haastajat sitä vaativatkin.

- Mennään askel kerrallaan ja katsotaan, miten onnistutaan. Jos maali asetetaan kovin kauas, maali alkaa sitoa prosessia ja se voi katketa sen takia, että maali on kovin korkealla.

Niinistö muistuttaa, että Suomi ja hän henkilökohtaisesti ajoivat voimakkaasti sitä, että PRY sisältää viittauksen Lissabonin sopimukseen, jonka mukaan jäsenmaiden tulee antaa apua kaikin käytettävissä olevin keinoin.

EU:n sotilasliiton tai yhteisen armeijan hän sanoo olevan kovin kaukaisia asioita.

- Ei tällaisia aikatauluja kukaan voi esittää. Ne ovat tuntemattomassa tulevaisuudessa.

Suomi kiinnostaa muualla

Niinistö puhuu puolustuspolitiikan neljän pilarin mallista. Kolme pilareista on edistynyt. Ne ovat oman puolustuksen vahvistaminen, läntinen yhteistyö ja suhde Venäjään. Neljäs pilari eli kansainvälisten sopimusten noudattaminen ei ole maailmalla mennyt kovin hyvään suuntaan.

Toisen pilarin elementit, yhteistyö Ruotsin kanssa, Nato-kumppanuus ja suora suhde Yhdysvaltoihin ovat Niinistön kaudella edenneet. Niinistö on ensimmäinen Suomen presidentti, joka on osallistunut Naton huippukokoukseen.

Keskustelussa Suomen läntisen yhteistyön tiivistymisestä on Niinistön mukaan kuitenkin näköharhaa.

- On sellaista näköharhaa, että Suomi on koko ajan tässä tiivistämässä. Ei ole ehkä huomattu, että Suomi myös kiinnostaa muiden silmissä. Kiinnostus meitä kohtaan on heijastumaa siitä, että maailman tilanne on muuttunut.

Niinistö sanoo, että Suomi on kiinnostava esimerkiksi siksi, että meillä on Euroopan suurimpia armeijoita, kun reservi kutsutaan mukaan. Suomi on myös koko ajan halunnut huolehtia omasta puolustuksestaan, kun monet EU-maat jo alkoivat ajatella, että on ikuinen rauhantila ja voi hellittää hetken.

Ei lisää valtaa sisäpolitiikassa

Kansalaisten enemmistö oli äskettäin Helsingin Sanomien gallupissa sitä mieltä, että presidentin sisäpoliittista valtaa pitäisi kasvattaa. Niinistö vastaa jyrkästi: Ei.

Kansanliikkeen ehdokas Sauli Niinistö haluaa pitää tiivistä yhteyttä eduskuntaan. KUVA: Joel Maisalmi

Hän oli mukana 1990-luvulla presidentin valtaoikeuksia koskevassa valmistelussa ja piti jo silloin loogisena, että sisäpolitiikkaan presidentti ei osallistu.

Kotimaassa Niinistö on halunnut pitää tiivistä yhteyttä eduskuntaan. Eri valiokuntia hän on tavannut lähes 50 kertaa. Näistä tapaamisista 18 on ollut ulkoasiainvaliokunnan kanssa. Pari kertaa vuodessa Mäntyniemessä ovat vierailleet myös kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat.

Niinistön ajattelu eduskuntayhteyksien ylläpidossa lähtee siitä, että viimeisessä perustuslain muutoksessa eduskunta asetettiin korkeimman vallan käyttäjäksi ulkopolitiikassa. Eduskunta ratkaisee, jos presidentti ja hallitus ovat erimielisiä ulkopolitiikasta.

Tapaamiset Mäntyniemessä ovat isännän mielestä olleet hyvin avoimia ja asioita on käyty paljon läpi.

- Saan ymmärretyksi omaa ajatteluani ja kuulen arvokasta ajattelua muilta. Olettaisin, että sen takia ulkopoliittinen linjakeskustelu on ollut hyvin asiallista.

Rytminvaihdos vai askel syrjään?

Vaalikamppailussa on alkamassa joulutauko. Media ja tutkijat odottivat, että tv-tentit ja Paavo Väyrysen mukaantulo toisivat yksitoikkoiseen kisaan rytminvaihdoksen.

- Siirryttiin askel asiasta syrjään. Onko se rytminvaihdos? Värikkäimmät tuokiot olivat, kun minua kohtaan esitettiin suoria syytöksiä, mutta vähän vanhoista asioista. Jos se oli rytminvaihdos, niin okei.

Vanhat asiat otti esiin Väyrynen, kun hän syytti Niinistöä Suomen viemisestä EU:n jäseneksi perustuslain vastaisesti.

Lue myös Markku Jokisipilän kommentit presidentinvaaleihin.

 

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (90)

Äänestäjien ei tule lähteä mukaan mihinkään muoti-ilmiöön ilman omaa todellisuuten harkintaa. Muoti-ilmiöt harvoin paras vaihtoehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun saadaan Paavo Presidentiksi loppuu kaikki tämä vouhkaaminen sodasta .Olen erittäin tyytyväinen että Paavo on ehdokas ,Suomella toivoa selviytyä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätös Ruotsin miehittämisestä, (mahdollisessa kriisitilanteessa ja sodan uhan ollessa todennäköinen), tehtiin 1990-luvun vaihteessa Neuvostoliiton kaatuessa. Olen nähnyt karttapohjista ja aikataulusuunnitelmista otettuja kopioita, koska silloin everstinä palvellut serkkuni oli pääesikunnan operatiivisessa yksikössä ja hänellä oli lupa käsitellä tätä IV luokan salassa pidettävää aineistoa. Siihen aikaan Ruotsilla oli vielä muodollinen maa-armeija maasotaan varten mutta pääesikunnan tiedusteluosaston ja Supon yhteisen raportin mukaan silloinen Ruotsin armeija ei olisi ryhtynyt missään tapauksessa aseelliseen vastarintaan suomalaisia vastaan. Raportin mukaan kaikki varusmiehet eivät edes osanneet käyttää henkilökohtaisia aseita, puhumattakaan että hiusten suojaverkkoja käyttäneiden nuorukaisten taistelutahto ja -moraali olivat nollassa, ja he olisivat pötkineet kotiin nähdessään suomalaisten panssarivaunujen ajelevan Tukholman keskustassa. Tätä nerokasta ja sotilaallisesti rohkeaa miehityssunnitelmaa on päivitetty vuosien varrella, esim. joukkojen aikataulutusta on muutettu sekä tietenkin aseistusta ja kuljetuskalustoa sekä lentokoneita että autoja on saatu lisää. Ensimmäisessä miehitysversiossa taistelujoukkojen ja ensi aallon tarvitseman kaluston kuljetukseen Ahvenanmeren yli olisi käytetty Turku-Tukholman linjan punaisia ja sinisiä risteilyaluksia, joita olisi suojannut Rauma -luokan ohjusveneet ja Migit ja myöhemmin Hornetit. Risteilyalukset olisi ajettu röyhkeästi ko. laivojen satama-altaisiin Tukholman keskustaan, ja siitä joukot olisivat hyökänneet suoraan liikkeestä kuninkaan linnaan ja muihin keskustan hallintorakennuksiin. Joukkojen huolto olisi ollut helppoa, koska suurin osa suomalaisista sotilaista puhui ruotsia ja ajoneuvojen polttoaine, ruoka ja mahdollisesti tarvittava ammustäydennys olisi otettu suoraan paikallisista liikkeistä ja Ruotsin armeijan varastoista. Suunnitelma on edelleen salaisissa kansioissa, ja se otetaan käyttöön heti kun aika koittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että "EU-puolustus"? Ei kai tuleva isyys nyt vallan ole sekoittanut Saulin ajatuksia? Siltä huolestuttavasti vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on ollut Naton ”rauhankumppani” vuodesta 1994 ja vuodesta 2014 yhdessä Ruotsin kanssa mukana tehostetussa kumppanuusohjelmassa. Suomen puolustus on tehty täysin yhteensopivaksi Naton järjestelmien kanssa.

Tulevien aseinvestointien ansiosta Suomi täyttää Naton jäsenmailleen asettaman 2 % kansallisen suosituksen puolustusbudjetin suuruudesta vuosikymmeniksi eteenpäin, vaikka emme ole puolustusliiton jäseniä. Vuosittaiset infrastruktuurikulut ovat luokkaa 50 miljoonaa. Vertailun vuoksi todettakoon, että puoluetuet ovat 30 miljoonaa. Suomen budjetti vuodelle 2018 on lähes 56 miljardia. Suomen puolustusmenot ovat Naton hyväksymän laskentatavan mukaan jo tällä hetkellä 1.6 % BKT:stä. Kuitenkaan meillä ole Naton antamaa turvaa!

EU-puolustusliittoa ei ole, eikä tule, koska valtaosa EU:n jäsenmaista on myös Naton jäsenmaita, eivätkä ne koe kustannussyistäkään tarpeelliseksi rakentaa hyväksikokemansa Naton rinnalle mitään uutta ja toista puolustusliittioa. Nato on niiden mielestä se EU:n puolustusliitto de-facto.

Suomi on siis yksin. Kuin 1939. -Ja tämä kaikki vain siksi, että suomalaiset eivät suostu tunnustamaan epämukavilta tuntuvia reaaliteettejä, ennen kuin ne realisoituvat voimankäytöksi Suomea vastaan. Viime sodissa kaatui yli 90 000 ja vammautui pysyvästi noin 96 000 suomalaista. Useat parikymppisiä nuorukaisia, joilla piti olla elämä edessä. Silloin ei ollut Natoa olemassa. Nyt on!

Muutaman miljoonan asukkaan maa, joka vannoo sotilaallisen liittoutumattomuuteen ja uskottavaan itsenäiseen puolustukseen, on ajatuksena farssi! Lähes 80 % suomalaisista epäilee Suomen mahdollisuuksia onnistua yksin.

Pelkkä EU-jäsenyys ei anna voimatoimilla uhattaessa mitään suojaa. EU:lla ei ole sotilaallista voimaa eikä organisaatiota. Suomi on edelleen yksin, aivan kuten 75 vuotta sitten. Tosin tällä kertaa olemme sitä omasta halustamme. Tänään meillä olisi vapaus valita. Venäjä vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä, koska se ei uskalla kajota maihin, joilla on suora liittosuhde Naton kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus ja demarit myivät Suomen eu.lle ilman reunaehtoja. Sitä ennen suomi ajettiin väkisin alas kun talous oli ylikuumentunu. Lipponen teki kepposen suomalaisille sopimalla emusta vastoin kansan tahtoa. Eihän tämä tyhmä kansa silloin mitään muka ymmärtäny mutta ehkä ymmärsi. Hitleri yritti väkisin tehdä suursaksan valloittamalla koko euroopan hävittäen ja tuhoten. Nyt on toisenlainen tyyli koota eurooppalaiset yhteen ja samaan nippuun ja sitten joku hyväkäs taas sanoo tiedonantona että nää kaikki on meidän. Mikähän taivaanrannan taidekoululainen uuden ylvään saksan sopimuksien kautta saa koko euroopan peukalonsa alle. Sitä teettää yhteinen puolustus. Toivoisin uutta kielten sevotusta ettei pienen ihmisen tarvitsisi kärsiä. Nykyinen meno on kilpavarustelua mikä tekee mahdollisuuden vähä kokeilla ja siinä se sitten taas on. No ihmiskunta kulkee täällä murheen alhossa valitsemaansa tietä pelinappuloina kenenkin tarkoitusperien mukaan. Pitää kait taas nukkua toinen silmä auki ja olla valmiina kuin matkaan kiiruhtavainen. Hyvää joulua ja olkaa varovaisia liikenteessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enenpi rauhan työtä ja vakautta kuin sotakoneistoja pohtia. Saulin linja on kovin epäselvä, mihin hän pyrkii? Ellei selvä kanta selviän en vaaleja harkitsen uudemman kerran ketä äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin kannatan rauhaa ja rauhan työtä - siksi Suomen tulisi liittyä Natoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisilla propagandalauseilla pääsi ennen taistolaiskommunistin maineeseen.

Uskottava puolustus tuo vakautta. Venäjä on heti luomassa epävakautta jos huomaa horjumista ja maan sisäisiä kiistoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisista 70 prosenttia (62 % v. 2016) Suomen osallistuminen EU:n yhteisen puolustuksen järjestämiseen lisäävän turvallisuutta. Lähes 80 % suomalaisista epäilee Suomen mahdollisuuksia onnistua yksin jos (tai kun) venäjä hyökkää Suomeen (mitä se sotaharjoituksissaan harjoittelee).

Reaaliteettitarkistus:

Kuten ruotsalaiset ovat moneen kertaan tuoneet suorasanaisesti esiin, suomalais-ruotsalainen puolustusyhteistyö on vain keskinäistä tiedonvaihtoa, koulutusvaihtoa ja teknistä vaihtoa. Kriisitilanteessa yksikään ruotsalainen ei taistele Suomen puolesta.

Mitään pohjoismaista puolustusliittoa ei ole eikä tule, koska Tanska ja Norja ovat tyytyväisiä jäsenyyteensä Natossa, eikä niillä siksi ole edes suunnitelmissakaan erota Natosta ja ryhtyä puuhaamaan tilalle jotain pohjoismaista viritelmää.

EU-puolustusliittoa ei ole, eikä tule, koska valtaosa EU:n jäsenmaista on myös Naton jäsenmaita, eivätkä ne koe kustannussyistäkään tarpeelliseksi rakentaa hyväksikokemansa Naton rinnalle mitään uutta ja toista puolustusliittioa. Nato on niiden mielestä se EU:n puolustusliitto de-facto.

Suomi on siis yksin. Kuin 1939. -Ja tämä kaikki vain siksi, että suomalaiset eivät suostu tunnustamaan epämukavilta tuntuvia reaaliteettejä, ennen kuin ne realisoituvat voimankäytöksi Suomea vastaan. Sotiemme 1939 – 1945 veteraanien sisukas taistelu maamme kohtalonvuosina jätti meille perinnöksi itsenäisen isänmaan. Sodissa kuitenkin kaatui yli 93 000 keski-iältään 23 vuotiasta nuorukaista ja vammautui pysyvästi (ainakin) 100 000 suomalaista. Useat parikymppisiä nuorukaisia, joilla piti olla elämä edessä. Silloin ei ollut Natoa olemassa. Nyt on – mutta se suojaa ja auttaa vain jäseniään!

Venäjä ei tarvitse Suomen pakettipeltoja ja työttömiä, mutta Venäjä tarvitsee Suomen strategiseksi puskurikseen länttä vastaan. Venäjän sotilasdoktriinin mukaan, Venäjän asevoimilla on oikeus ja velvollisuus työntää mahdollisesti ehkä odotettavissaolevat sotatoimet jo etukäteen ja ennakkoon lähiulkomaan alueelle, Venäjän oman maaperän säästämiseksi sotatoimilta. Tämä tarkoittaa sitä, että kun idän ja lännen välinen riita eskaloituu, Suomesta tulee sodan ensimäinen uhri siksi, että Suomi ei ole Naton jäsenmaa, Venäjän vaatiessa tai ottaessa osia Suomesta haltuunsa.

Ukraina oli Suomen lailla puolueeton ja liittolaisia vailla oleva valtio. Ukrainan puolueettomuus ei mitenkään estänyt Venäjää käyttämästä asevoimaa sitä vastaan, vaan Ukrainan liittolaisten puute suorastaan yllytti Venäjää ratkaisemaan kriisin aseellisesti. Nykytilanteessa Suomi on yhtä heikossa asemassa suhteessa Venäjään kuin puolueeton ja liittolaisia vailla oleva Ukraina oli ennen meitä.

Suomi Natoon. Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillähän oli jo yli 70 vuotta sitten puolustusyhteistyötä suuren johtavan eurooppalaisen maan kanssa, ja huonosti kävi, tosin sen nimi ei silloin ollut EU, muuten aivan samanlainen, ja samat päämäärät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi säilytti itsenäisyyden. Miten perustelet väitteesi että tämä on huono asia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka valitsi käytännössä Suomen presidentin? Kuka ministerit hallitukseen? Kuka määräsi, mitkä puolueet olisivat hallituskelpoisia?

Että tällaista itsenäisyyttä jotkut haluaisivat takaisin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksa ei koskaan pääse eroon suuruuden hullu haaveistaan .Nyt ovat keksineet keinon ,ilman sotaa ja tuhoja ,suureksi .On EU .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkö on Suomen presidentiksi haluavan keskeisin poliittinen tavoite: Selvittää "syntyykö sellaista ajattelua, että me eurooppalaiset kannamme vastuuta toisistamme yhdessä". Presidentti voisi kysyä Ukrainasta tai Unkarista, ei siinä sen enempää tarvita. Vanhoja ei saa muistaa, ja tulevasta ei selvää. Muuten mukava mies.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö on Suomen "kuninkaalinen", ei mitään valtaa (kiitos Mauno Koiviston :( Tarvitaanko me näitä ns. pressoja? Jos he voi kuin pahoittaa mielensä, kun lapsi joutuu odottaan varttitunnin seuraava bussia, mutta eipä riitä osanottoa, kun 91 vuotias häädetään kodistaan?! Kyllä aika imelää tuo nuoleskulu ja pisteitten keruu! Suomi Suomelle ja Eu:n ihannoiti saa riitää, ei mitää hyvää tuosta Merkelin puljusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän tosi hyvin, siksi suomensin! No kerro mitä hyvää? Tavallinen tallaaja ei paljon matkustele ja itsenäisen valtion tulee itse päättää asioista!? Eikö vain, tahdotko, että naapurit päättää mitä teet, mita et ja milloin! Mieti!? Eu on Euroopan Neuvostoliito, kiitos Paavo Lipposen ja kumppaneitten! Itsenäisyys on mennyt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (90)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image