Kotimaa

Sauli Niinistö kirjelmöi Turkin presidentille jo lokakuussa Erdogan ei ole vastannut mitään

Presidentti Recep Tayyip Erdoganin kannattajat juhlistivat kansanäänestyksen epävirallista tulosta perustuslain muuttamisesta. KUVA: TUMAY BERKIN
Kotimaa 8.3.2018 5:00
Ilari Tapio

Kirje sisälsi "erittäin vahvan viestin" suomalaistoimittajan Turkissa saamasta vankeustuomiosta.

Presidentti Sauli Niinistö lähetti 14. lokakuuta 2017 kirjeen turkkilaiselle kollegalleen Recep Tayyip Erdoganille. Aiheena oli suomalaistoimittaja Ayla Albayrakin Turkissa saama yli kahden vuoden vankeustuomio. Ulkoministeriön valtiosihteeri luonnehti kirjeen sisältöä tuolloin "erittäin vahvaksi viestiksi".

Tuoreeltaan Erdogan tai hänen hallintonsa ei kirjeeseen vastannut. Vielä 18. lokakuuta Niinistö kuitenkin arvioi julkisuudessa, että "kirjeeseen varmasti vastataan jollain tavalla".

Ei ole vastattu.

Tasavallan presidentin kanslia vahvisti Lännen Medialle keskiviikkona, että tähän päivään mennessä kirje ei ole herättänyt Erdoganissa tai Turkin hallinnossa minkäänlaista vastakaikua. Aikaa on kulunut 145 päivää.

Muodollistakaan vastausta ei pidetty tarpeellisena

Normaalin kansainvälisen diplomatian toimintatapoihin kuuluu toisen valtion presidentin kirjeeseen vastaaminen ainakin jollakin tavalla.

Turkkia nyt jo lähes itsevaltaisesti johtava Recep Tayyip Erdogan ei kuitenkaan noudata kansainvälisen diplomatian tapoja eikä etikettiä.

– Itse oletin, että Turkin presidentin kansliasta tulee tietynlainen muodollinen standardivastaus, toteaa Turkin politiikkaan erikoistunut vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista Lännen Medialle.

– Arvelin siinä lyhyesti todettavan, että Turkin oikeuslaitos on riippumaton ja päättää asiasta omien käytäntöjensä ja aikataulunsa mukaisesti. Ilmeisesti tällä kertaa tämän muodollisenkaan vastauksen antamista ei katsottu tarpeelliseksi.

Alarannan mukaan Turkin oikeuslaitos toimii käytännössä maan poliittisen johdon ohjauksessa.

Erdogan syyttää eurooppalaisia tekopyhyydestä

Toinen Turkki-asiantuntija, tutkijatohtori ja Politiikasta-verkkolehden päätoimittaja Johanna Vuorelma ei ole yllättänyt Erdoganin hallinnon linjasta.

– Vastaukset esitettyyn kritiikkiin ja kysymyksiin tuodaan Turkissa kuitenkin usein esiin näyttävästi julkisuudessa ja kovan retoriikan avulla. Se on myös viesti kotimaiselle yleisölle, Vuorelma toteaa.

– Erdogan arvostelee eurooppalaisia valtioita tekopyhyydestä. Hänen mukaansa ne eivät kiinnitä huomiota omiin ongelmiinsa vaan suuntaavat kriittisen katseensa aina Turkin suuntaan.

Johanna Vuorelman mukaan viesti turkkilaiselle yleisölle on, että Euroopan moralisointi ei enää tehoa.

– Tämä pätee myös kysymykseen toimittajien toimintaedellytyksistä. Turkin hallinto väittää, ettei Euroopassa ymmärretä tilanteen vakavuutta, ja että oikeuskäsittelyt ovat perusteltuja.

Tuomio tuli reportaasista Wall Street Journalille

Kansainvälisen journalistiuran tehnyt Ayla Albayrak, 43, on sekä Suomen että Turkin kansalainen ja tiettävästi ensimmäinen EU-maan toimittaja, joka on tuomittu vankeuteen Turkissa.

Kahden vuoden ja yhden kuukauden vankilatuomio tuli reportaasista, jonka hän teki yhdysvaltalaiselle työnantajalleen Wall Street Journalille. Artikkeli käsitteli kurdisissejä vastaan käytyä sotaa Turkin kaakkoisosassa.

Turkin oikeuslaitoksen mukaan kyse oli kuitenkin “terrorismipropagandan levittämisestä”. Tuomio tuli siitä.

Päätöksestä valittanut Albayrak on työskennellyt aikaisemmin myös suurille suomalaisille tiedotusvälineille. Hän ei ole voinut tuomion jälkeen palata Turkkiin, joka on hänen toinen kotimaansa Suomen ohella.

Ainakin vielä viime kuussa Albayrak työskenteli ja asui Berliinissä.

MAINOS

Kommentoi

Tälle kokoomuksen presidentille saa nauraa,kuvittelee olevansa joku isokin kiho Maailmalla🤣🤣lähinnä nauravat mutta kun ei ite sitä tajua😁😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri Erdoganin takia ei mennä keväällä lomamatkalle Turkkiin vaan Kreikkaan. Pienen ihmisen pieni protesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se tuo Niinistökin naiivi. Lähetä uusi kirje vaaleanpunaisessa kirjekuoressa, ripottele tällä kertaa vähän Menneniä hajusteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Niinistöllä ole skypeä käytössään, kasvotusten viesti menee paremmin perille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image