Kotimaa

Sä­tei­ly­tur­va­kes­kus: Fennovoiman parannettava valvontaa ennen ydinvoimalan rakentamista Pyhäjoella

Kotimaa 26.10.2017 18:37
STT

Fennovoiman pitää parantaa ydinvoimalaitoksen suunnitteluun ja rakentamiseen osallistuvien organisaatioiden valvontaa ennen kuin Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimalaitoksen rakentaminen aloitetaan, vaatii Säteilyturvakeskus.

Säteilyturvakeskuksen vaatimus perustuu sen teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä viime joulukuussa tilaamaan riippumattomaan arviointiin.

VTT perehtyi sekä ydinvoimalaitoshankkeen laitostoimittajan että pääurakoitsijan turvallisuuskulttuuriin.

Säteilyturvakeskus kommentoi VTT:n raportin tuloksia tänään julkistamassaan muistiossa.

"Turvallisuuskulttuuri ei vastaa suomalaisia odotuksia"

Säteilyturvakeskuksen mukaan laitostoimittaja RAOS Projectin ja pääurakoitsija Titan 2:n turvallisuuskulttuuri ei tällä hetkellä vastaa suomalaisia odotuksia. Fennovoiman onkin laadittava suunnitelma ensi huhtikuun loppuun mennessä siitä, kuinka yritysten ymmärrystä suomalaista vaatimustasoa ja menettelytapoja kohtaan voidaan kehittää.

Fennovoiman on myös varmistettava, että hankkeeseen liittyvien päätösten perustelut ovat läpinäkyviä ja että turvallisuuteen liittyvät huhut ja huolet raportoidaan ja käsitellään avoimesti.

Hankkeen turvallisuusasioita koskevassa päätöksenteossa pitää myös ottaa paremmin huomioon hankkeen tulevaisuuden vaikutukset, Säteilyturvakeskus vaatii.

Vaikka Fennovoiman turvallisuuskulttuurissa on tapahtunut edistymistä viime aikoina, on kehitettävää edelleen, sanoo keskuksen turvallisuuskulttuurin ja johtamisen ylitarkastaja Pia Oedewald.

Säteilyturvakeskus edellyttää, että Fennovoima ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin.

- Luvanhakijana Fennovoima on lopulta vastuussa koko hankkeen säteily- ja ydinturvallisuudesta, muistuttaa Oedewald.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Vaaditaan siis suunnitelma ymmärryksen kehittämisestä? Tällaiset "suunnitelmat" ovat yhtä tyhjän kanssa. Olisi pitänyt vaatia ykistyiskohtainen suunnitelma siitä miten suomalaiset vaatimukset täytetään. Tietysti jos vaatimuksia ei tunneta niin vaikeahan niitä on noudattaa. Ymmärryksen kehittäminen ei kuitenkaan tarkoita käytännön tekemisessä vielä yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomaista työtä STUK ja suuret kiitokset!
Vaikuttaa siltä että Fennovoima sekä heidän yhteistyökumppanit RAOS Projectin ja Titan 2 ovat lähteneen "soitellen sotaan" ilman minkään maailman tajua omasta tieto- ja taito osaamisestaan ja varsinkaan omasta vastuustaan, kaikki heillä tuntuu olevan hukassa ja hakusessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eihän tuolla loppupeleissä kukaan korkeapalkkainen "ydinvoimaosaaja" ole oikeasti vastuussa mistään. Valvovat itse itseään.Ei millään riippumattomalla taholla ole asia näiden tontille.VTT kirjoitti kesällä yhteistyösopimuksen Rosatomin tytäryhtiö Tenexin kanssa.STUK:in entinen johtaja eläkevirassa Rosatomilla. Kun ydinvoimala lähtee lapasesta, ei siitä ketään tuomita. Ei ole missään tuomittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Turvallisuuskulttuuri ei vastaa suomalaisia odotuksia"
eli sen täytyy olla tiukempi kuin meillä- ainakin, jos vertailupohjaksi otetaan Olkiluoto. Sehän aiotaan käynnistää vaikkei ole mitään tietoa miten se toimii vaiko toimiiko ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myöhäistä. Sehän on kohta jo rakennettu. Tämä yleinen menettely että valmistavia töitä saa tehdä ennen varsinaista rakennuslupaa täytyy loppua tässä maassa. Ensimmäistäkään tieuraa ei pitäisi aukaista tai rakennusta rakentaa ennen kuin varsinainen kohde on saanut rakennusluvan.

Nyt on Pyhäjoen voimalan tapauksessa suuri kiusaus siihen että rakennuslupa myönnetään vain sen takia että niin paljon on jo tehty, ei sen takia täyttääkö kohde viranomaisten vaatimukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja näin saadaan aikaan uusi Olkiluoto 3 kaikkine viivästyksineen. Ei yhtään sen turvallisempi mutta on muutamalle sadalle paperinpyörittäjälle ikuinen duuni. Tämä voi olla totta vain Suomessa , nimellisen turvallisuuden kustannuksella voidaan tehdä mitä vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se meille kuuluu.Se kuuluu vaan Fennovoimalle ja säteilyturvakeskuksen väliseksi asiaksi.Mitä varten vai eikö osaa hommiaan tehdä ilman yleisön tukea?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuh ei se siellä Pietarissa varmaan liikutakaan. Tässä tulevan ydinmiilun vieressä kyllä hiukkasen enemmän välittää venäläisten olemattomasta ydinturvallisuusosaamisesta.

PS: Kamalaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoima leikkii koko pohjois-euroopan ihmisten terveydellä. Kiitos tästä ja talvivaarasta keskustalaiset. Kannattais joskus koittaa pysyä jalat maassa eikä antaa ahneudelle valtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luotettavien huhujen mukaan jokunen demarikin on ollut päätöksiä siunaamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

133
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
73
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
58
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
45
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
45
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
38
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
34
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image