Kotimaa

Sarjakuvien suosio laskee – vain Aku Ankka pyristelee lasten suosikkina

Kotimaa 2.6.2018 10:09
STT

Jos 20 vuotta sitten sarjakuvalehti oli tyypillinen näky koululaisen käsissä, tilanne on nyt toinen. Lapset eivät enää lue sarjakuvia siinä määrin kuin ennen – eikä lapsille enää tarjota sarjakuvia samaan tapaan kuin ennen.

Nyt on jäljellä lähinnä Aku Ankka, sanovat sarjakuvatoimittaja Ville Hänninen ja sarjakuvatutkija Katja Kontturi.

– Ja sitä lukevat kaikenikäiset, lapsista vanhuksiin, kertoo Aku Ankkaa Jyväskylän yliopistossa tutkinut Kontturi.

Pelkästään lapsille kohdennettuja sarjakuvia ei juuri julkaista. Kontturi kertoo selailleensa kirjaston lastenosaston sarjakuvahyllyjä ja todenneensa, että vaihtoehdot ovat vähissä.

Hännisen mielestä Aku Ankka on toisaalta ajaton tuote – toisaalta ei. Sen maailmankuva ei välttämättä vastaa nykylapsen tai -nuoren käsitystä.

–  Aku Ankka on poikkeuksellisen rakastettu sarjakuva, mutta kaikilla asioilla on elinkaarensa. Nyt sen levikki on laskenut kymmeniä prosentteja muutamassa vuodessa.

Kontturi toivoo lisää valikoimaa ja harmittelee sitä, ettei uusia hittisarjiksia ole viime vuosina syntynyt.

–  Edellinen oli 15 vuotta sitten, kun W.i.t.c.h.-sarjakuva alkoi ilmestyä.

Fantasiahenkinen W.i.t.c.h. kertoi viidestä teinitytöstä, joilla on supervoimia. Se oli aikansa suosituin tyttöjen sarjakuva.

Aikuisten suosikit eivät pure

Jotta sarjakuvaharrastus pääsisi uuteen kasvuun, lasten pitäisi löytää tuotteita, joita aikuiset eivät kuluta.

–  Lapset ovat kiinnostuneita siitä, mistä heidän omat kaverinsa intoilevat, Ville Hänninen toteaa.

Hänestä sarjakuvien tarjonta on heikentynyt merkittävästi viime vuosikymmeninä. Sarjakuvan erikoisliikkeitäkin on Suomessa paljon vähemmän kuin aiemmin.

– Silloin, kun olin itse penska, tarjolla oli kaikenlaista juuri minulle, Hänninen sanoo.

Sen sijaan monissa isoissa Euroopan maissa tarjontaa riittää ikäluokasta toiseen. Esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa julkaistaan paljon erilaisia sarjakuvia, Kontturi kertoo.

Sarjakuvasukupolvi aikuistui

Hänninen muistuttaa, että laskusuhdanne ei koske vain sarjakuvia: lukeminen harrastuksena on ylipäätään laskussa.

–  Himolukijoita on kaikissa lajeissa vähemmän kuin aiemmin.

Mitä lapset sitten sarjakuvien lukemisen sijaan tekevät?

Ainakin pelaavat mobiilipelejä.

Sarjakuvaseuran opettajan Saara Pirhosen mukaan kursseilla huomaa, että lapset poimivat aiheita sarjakuviinsa juuri mobiilipelien maailmasta. Mutta ei paperinen sarjakuva kuollut ole.

Ville Hänninen uskoo, että sarjakuvan aika koittaa vielä. Hän arvioi, että nyt eletään suvantokautta paperilehtien ja kirjamaailman murroksen vuoksi.

Kenties on käynyt niin, että 20 vuoden takainen sarjakuvasukupolvi on kasvanut aikuiseksi.

–  Ennen ajateltiin, että sarjakuva on nimenomaan lasten juttu, mutta nyt lukijat ovatkin aikuisia, ja heille tehdään aikuisten sarjakuvaa, Katja Kontturi sanoo.

Se on sääli, sillä sarjakuva opettaa erästä nykymaailmassa oleellista taitoa: kuvallisen kerronnan lukemista. On tärkeää oppia tulkitsemaan esimerkiksi internetissä tapahtuvaa viestintää, jossa kuvalla on entistä suurempi merkitys.

–  Tieto välittyy kuvien ja symbolien avulla, ellei yhteistä kieltä ole käytössä, Kontturi sanoo.

–  Lentokoneiden turvallisuusohjeetkin ovat sarjakuvia ilman tekstiä.

MAINOS

Kommentoi

Surullisen vähänhän ihmiset tietävät sarjakuvatarjonnasta. Jopa videopeleistä tuli lopulta koko kansan viihdettä, mutta sarjakuvaa ei oikein osata lukea kun se on... no, sarjakuvaa. Sama kuin olisi koko elokuva- ja TV-sarjatuotanto käytössä, mutta ihmiset tietäisivät vain pari sotaelokuvaa ja Simpsonit ja muuta ei sitten katsottaisi. :/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunhan rupeaisivat julkaisemaan Aku Ankasta sitä "aikuisten" versiota, Paska-ankkaa, niin johan alkaisi lukijoita löytymään. On muuten aikas hyvä sarjakuvaksi, mm. homssuinen iines ja muut ankkalinan asukkaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä oo nykyiset Aku Ankat niin kuin vielä -70 luvulla. Uudempia eivät voi aikuiset lukea, on mennyt niin höpöksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Tilasin Akua parikymmentä vuotta aikuisenakin, mutta kun jutut alkoivat olla pelkästään halvalla helpolla tehtyä hömppää, lopetin tilauksen. Eipä paljoa jännitystä herätä jutut, joissa Mikki pelastuu pintelistä soittamalla taskustaan ottamallaan kännykällä Simolle tai veljenpojat juoksevat pokemonien perässä.
Kun lehti yrittää epätoivoisesti kosiskella jotain ihmisryhmää, se samalla karkoittaa osan yleisöstään. Tämä kannattaisi Kalevankin muistaa, kun sen sisältö on klikkiotsikoita ja helppoja tarinoita arjen ihmisistä väärällään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikusena olen löytänyt Tex Willerin uudelleen. Mahtavia tarinoita ja erinomaista piirrosjälkeä, kuin taidetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:18
Erikoissyyttäjä Robert Mueller kiistää väitteet, että Trump olisi kehottanut ex-asianajajaansa Michael Cohenia valehtelemaan kongressille
10:02
Poikkeusluvalla 17-vuotiaana saatu ajokortti ehti vanheta reilun viikon: Nuori mies kaahasi Pyhäjärvellä tutkaan 177 km/h
9:44
Oulun Ruskontien varressa rikkoutui iso runkovesijohto, vettä pulppusi ojaan ja tien reunaan – Ruskon alueella hanasta voi tulla värjäytynyttä vettä
9:00
Kiinalaisyrittäjä teki hotellin kivitaloon, joka on kuulunut Rovaniemen katukuvaan jo ennen sotia – nyt siellä tarjoilla Lappi-teema tuhat euroa yöltä
8:36
Pörssi on yritykselle vaativa ja palkitseva väylä, sanovat Oulussa kotipaikkaa pitävien pörssiyrityksen toimitusjohtajat
8:00
Hiihdon huipulle ei nousta halvalla – Markukselta kului vuodessa 16 500 euroa leiri- kilpailu- ja välinekustannuksiin Tilaajille
8:00
Nämä miehet hävittävät jätteesi – polttolaitoksen kitaan päätyy kotitalousjätteen ohessa pyöränkumeja, joustinpatjoja, kattiloita ja kerran jopa mallinuken pää Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

286 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Niin olet kenties oikeassa Tenava, että en ihan joka piirua aktiivimallista tiedä. Itse olen kuitenkin enemmän aktiivima... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image