Kotimaa

Sanoman hallitus: Päätoimittaja Kaius Niemellä hallituksen varaukseton luottamus Vies­ti­koe­kes­kus-jutussa

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi. Arkistokuva. KUVA: Com.pic/Mauri Ratilainen
Kotimaa 22.12.2017 15:19 | Päivitetty 22.12.2017 17:48
STT, Kaleva

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi on antanut Sanoman hallitukselle selvityksen Puolustusvoimien Viestikoekeskusta koskeneesta jutusta. Sanoman tiedotteen mukaan Niemellä on hallituksen varaukseton luottamus.

– Hallitus oli yksimielinen, ja luottamusta sinänsä ei ole kyseenalaistettu, Sanoman viestintäjohtaja Hanna Johde sanoo STT:lle.

Johde ei osaa tarkemmin kommentoida tänään saatua selvitystä eikä sitä, mitä hallitus kokouksessaan keskusteli.

– Hallitus sai selvityksen Hesarin toimituksellisista prosesseista. Se kattoi yleiset toimitukselliset prosessit.

Sanoman hallitus pyysi Niemeltä selvitystä journalistisesta prosessista viime sunnuntaina jutun julkaisun jälkeen. Juttu julkaistiin lauantaina. Paljon kritiikkiä saaneessa jutussa käytettiin lähteenä Puolustusvoimien salaisia asiakirjoja.

Keskusrikospoliisi tutkii HS:n uutisointia epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena.

Vuotoa tutkitaan virkasalaisuuden rikkomisena. Niemi on itse sanonut lehdessä, ettei HS onnistunut ymmärrettävästi perustelemaan salaisten tietojen käyttöä ja kytkemään sitä osaksi tiedustelulain valmistelua.

Niemi sanonut aiemmin, että seisoo uutisen takana

STT ei tavoittanut Kaius Niemeä tai Sanoman hallituksen puheenjohtajaa Pekka Ala-Pietilää kommentoimaan Sanoman tiedotetta. Niemi on aiemmin tällä viikolla sanonut, että lehti seisoo edelleen tiedustelu-uutisensa takana. Helsingin Sanomat katsoo, ettei se ole rikkonut mitään lakia, Niemi sanoi Ylen A-studiossa maanantaina.

Niemen mukaan viranomaisten voimakas reagointi juttuun yllätti ja esiin noussut kritiikki ja huoli otetaan vastaan. Hän huomautti samalla, että monet Suomessa turvaluokitellut asiat ovat avoimia tietoja esimerkiksi Ruotsissa.

– Turvaluokitus on aina viranomaisen tekemä luokitus. On erilaisia tapoja nähdä näitä turvaluokituksia, Niemi sanoi.

Helsingin Sanomat omistava Sanoma on STT:n suurin omistaja.

Journalismin tutkija pitää selvityksen pyytämistä järkevänä

Pitkäaikainen journalismin tutkija, johtaja Risto Kunelius Tampereen yliopistosta arvioi, että Niemen hallitukselta saama luottamus on hyvä asia.

– Jos hallitus olisi nyt päättänyt toisin, seuraava päätoimittaja olisi joutunut arvioimaan sitä, miten toimitus toimii tällaisessa asiassa. Keskustelu on kesken, ja se jatkuu. Pidän sinänsä järkevänä, että hallitus pyysi selvitystä, Kunelius sanoo.

Hänen mukaansa siinä, että hallitus pyytää päätoimittajalta selvitystä, ei ole kyse poikkeuksellisesta asiasta. Hänen mukaansa Helsingin Sanomien kaltaisessa vaikutusvaltaisessa mediassa hyvä omistaja tällaisessa tilanteessa on sellainen, jolla on harkintakykyä ja hermoja.

– Sen täytyy ajatella asiaa myös siltä kannalta, että suuren yleisön luottamus on tärkeää. Kun päätoimittaja puheenvuorossaan puolusti perusteita jutun julkaisulle, nyt niille periaatteille on tullut jonkinlainen legitimiteetti omistajan taholta.

Hänen mukaansa selvityksen pyytäminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että omistaja suoraan puuttuisi journalistisiin sisältöihin.

– Peruslinjahan on se, että omistajat valitsevat päätoimittajan ja päätoimittaja vastaa sisällöistä. Päätoimittajan tehtävä on olla se, joka tekee sisällölliset ratkaisut. Hallituksen tehtävä on vain arvioida sitä, että luottaako se päätoimittajaan, ei puuttua juttujen yksittäisiin sisältöihin, Kunelius sanoo.

Kunelius näkee kohussa hyvääkin.

– On hyvä, että keskustellaan tiedustelun, valtion ja journalismin välisestä suhteesta ja myös kansalaista koskettavan tiedustelun avoimuuden rajoista. Ja siihenhän tämä keskustelu on johtanut, Kunelius pohtii.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Raha ratkaisee. HS:n taustavoimat Herlinin johdolla pelastivat "painovirhe paholaiset".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa yya-aikana vaiennettuna ja maasta ulos potkittuna - sanamukasesti potkittuna - toimittajana (Uusi Suomi, Viikkosanomat, Helsingin Sanomat) tämä juttu teknisestä kuuntelusta on omituisen tyhmä. Maan puolustukseen kuuluvat tekniset tiedot ovat tosi salaisuuksia. Ne kertovat reaalisista kyvyistä tärkeällä alueella. Vaikkei jutussa ilmeisesti juuri mitään tärkeää paljastettu, se kuvaa omituista ymmärtämättömyyttä. Tai se vastaa Halosen/Tuomiojan miinakieltoa, jonka evp. Komentaja Sutela luokitteli maanpetoksellliseksi. Se kun sitä oli ja on. Se siis surmaa omia sotilaita.

Tässä mielessä myös pt. Niemen perustelut kuullostavat lasten jokeltelulta. Kyllä tuo "salaisuuksien" julkaisu tulee pystyä analysoimaan hiukan paremmin. Sota-aikana vastaavasta teloitettiin, vaikka poikkeuksia tehtiin poliitisista syistä. Ja kansalaisten ja demokratian kannalta tärkeä asia olisi yksityisasioiden oikeusturva, mahdollisuus saada oikeutta. Sitä ei siis Suomessa ole saanut. Sotilaallisella kuuntelukeskuksella ei ole sellaisenaan tekemistä asian kanssa. Sillä on oltava kyvyt, jotka tekevät kaiken kuuntelun mahdoilliseksi. Voisihan armeija ajaa tankkinsakin vaikka Senaatintorille ja ampua ympäristön mäsäksi. Sen on pystyttävä tekemään se, mikä esimerkkinä on selvittävä. Miksei tätä juttua ole tehty?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säilyykö luottamus sittenkin, kun Niemi on tuomittu käräjäoikeudessa tiedustelusalaisuuden julkaisemisesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannattaisi asettaa koko lehden ja instituution arvovaltaa rikostutkinnassa mahdollisesti osalliseksi päätyvän taakse. Päätoimittajan voi aina vaihtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HS salaa jutun perustelut ulkopuolisilta? Onko lehden salaus kestävämpää lajia kuin valtakunnan turvallisuus salaukset?
Joku tässä asiassa on ihan totaalisen vinksallaan ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö maan suurimman lehden tulisi kunnioittaa Suomen lakia eikä vedota naapurimaiden lakeihin. Ei väärin hankittua materiaalia saisi myydä eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varaukseton luottamus, eli suomeksi sanottuna on pyydetty jättämään eroanomus kultaisen kädenpuristuksen kera.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosi sitten Atte Jääskeläiselläkin on Ylen hallituksen varaukseton luottamus. Sitä kesti puoli vuotta. Kuinkahan kauan tätä luottamusta kestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi on tänään antanut Sanoman hallitukselle selvityksen Puolustusvoimien Viestikoekeskusta koskeneesta jutusta. Sanoman tiedotteen mukaan Niemellä on hallituksen varaukseton luottamus. HYVÄ HOMMA

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Niemi on itse sanonut lehdessä, ettei HS onnistunut ymmärrettävästi perustelemaan salaisten tietojen käyttöä ja kytkemään sitä osaksi tiedustelulain valmistelua." Uusi yritys. Siis mitkähän on perustelut HS:llä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.2.
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
20.2.
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
20.2.
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20.2.
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20.2.
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20.2.
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20.2.
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on paikoin huono Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image