Kotimaa

Sanna Marinin avaus työajan ly­hen­tä­mi­ses­tä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena

SDP:n Sanna Marin avasi viikonloppuna keskustelun lyhyemmästä työpäivästä. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 20.8.2019 20:05
Heidi Peltonen

SDP:n Sanna Marinin viikonloppuinen avaus lyhyemmästä työpäivästä ja työviikosta kirvoitti runsaasti keskustelua uutisen kommenttiosiossa. Uutiseen tuli vuorokaudessa lähes 200 kommenttia. 

Ajatus nelipäiväisestä työviikosta ja kuusituntisista työpäivistä jakoi Kalevan lukijoiden mielipiteitä rajusti. 

Osa kommentoijista oli Marinin kanssa päinvastaista mieltä ja toivoi työajan lyhentämisen sijaan työajan pidennystä. Osassa ehdotuksissa ei tosin pidennettäisi kokonaistyöaikaa, vaan viikon työaika tehtäisiin pidempien päivien vuoksi esimerkiksi kolmessa päivässä. 

"Päinvastoin, työaikaa olisi pidennettävä vaikkapa 12 tunnin päiviin. Tällöin työviikon tekee kolmessa päivässä. Työmatkoihin menisi aikaa ja polttoainetta 3/5 tavallisesta työajasta. Kokonaisuudessaan erityisesti ympäristölle tämä olisi palvelus, liikennepäästöt jos ei ihan 3/5 menisi mutta lähelle. Kaikille aloille ja ihmisille tämä ei tietenkään välttämättä sovi", kirjoittaa nimimerkki Tuumar1.

"Kuuden päivän työviikko takasin.", nimimerkki Loppuu lorvailu toteaa. 

"Työnantajalle olisi sama onko työviikko 4-päiväinen jos työn tuottavuus ja palkkakustannukset pysyisivät samana. Työn tuottavuus pysyisi samana kun työntekijöitä on neljän sijaan viisi. Työntekijän sen sijaan pitäisi pärjätä 20% alemmalla palkalla. Palkanalennus vaatisi että elämisen, asumisen ja muita menoja ja veroja pitäisi keventää jotta oma elintaso ei laskisi. Käytännössä kaikkiin veroihin ja menoihin pitäisi tulla 20% alennus. SDP ja muut vasemmistopuoleet ovat sen sijaan korottamassa elämisen ja asumisen kustannuksia koska korottavat veroja miljardilla. Suunta on siis täysin päinvastainen kuin mitä Sanna Marin esittää.", kommentoi nimimerkki Ryöstöverotus esteenä

Työajan lyhentäminen sai kommenteissa myös runsaasti kannatusta. Ehdotuksen ajateltiin synnyttävän lisää työpaikkoja. 

"Työaikaa voisi lyhentää 20% eli sen yhden päivän ja palkkaa pienentää 10%, syntyisi lisää työpaikkoja ja palkalla pystyisi vieä elämään.", perustelee nimimerkki Rosentti

"Itse olisin heti valmis neljän päivän työviikkoon vastaavasti pienemmällä palkalla. Ja tiedän monta muutakin jotka olisivat valmiita samaan. Viisi lyhempää viikkoa tekevää mahdollistaa yhden täyttä viikkoa tekevä työntekijän palkkaamisen. Näin siis teoriassa.
Hallituksen tehtäväksi jää työnantajan kulujen ohjaaminen työmäärään, eikä työntekijämäärään perustuvaksi.", kirjoittaa nimimerkki Kyllä!

Työajan lyhentämistä kannattavat kommentoijat nostivat esiin myös elämänlaadun parantamisen palkan laskusta huolimatta. 

"Olemassa oleva työ olisi todellakin aihetta jakaa useammalle. Ihan vakituisena työnä, jos osaamista, pätevyyttä ja ahkeruutta on. Liikaa on nyt ihmisiä kaikenlaisissa työkokeiluissa ja työttöminä. Kaikkien elämänlaatu paranisi. Toki palkkani pienenisi, mutta toimeen tulisin ihan riittävän hyvin. Säästeliäästi (samalla automaattisesti luontoa säästäen) kun elää, ei loppujen lopuksi kauheesti rahaa tarvitse. Vapaa-aika sen sijaan on rajallista. Nautitaan elämästämme ja annetaan aikaa läheisille!", kirjoittaa Oikeudenmukaisuuden ja ihmisyyden puolesta

"Tämähän on mahdollista jo nyt, tälläkin hetkellä teen 6 tunnin työpäivää. Tulot tippuu mutta minulle rahan määrä ei ole tärkein mittari maailmassa. Ei siis sovi niille joiden ihmisarvo on riippuvainen rahan ja tavaran määrästä. Ja kyllä, on asuntolainaa uudehkosta omakotitalosta ja perhettäkin elätettävänä. Ja ei, itse aion velkani maksaa ja olen kohta sen maksanutkin.", kirjoittaa Julmaölkky

"Ehdottomasti kannatetaan työajan lyhennystä. Hölmömpikin ymmärtää että jakamalla työtä useammalle voidaan työn verotusta keventää kun elätettäviä on vähemmän. Lisäksi kun tekee 6h työpäivän vain yhdellä tauolla, niin todellinen lyhennys on vain 1,5h/päivä.
Toki noin lyhyen päivän tekee helposti ilman taukojakin", perustelee kommentoija Vuorotyössä

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (95)

Pieneneekö palkka samalla? Sitten ei pysty monikaan maksamaan asuntolainojaan. Vaikuttaako eläkkeisiin yms? Jos oon 6 tuntia 8 tunnin sijaan töissä, niin tekeekö kuka sen 2 tuntia? Työt on sen luonteisia, ettei niitä pysty tekeen 6 tunnissa. Eli ei onnistu monellekaan. Tämä älytön haihattelu johtaa monen vararikkoon, ei se ole onnistunut nokiallakaan vaikka siihen Marin oli verrannut. Ei valtion hommissa kikykään tuonut meille mitään hyötyä, päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työ on muuttunut niin tuottavaksi, että 4 päivän työviikko on hyvä idea. Palkkaan tämä ei kuitenkaan saa vaikuttaa. Kun robotit vievät työt niin maksakoot he myös verot, jotka ennen maksoi työntekijät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin omalla kohdalla oli ihan oma valinta tehdä työtä kolme päivää viikossa, lapsetkin hoidettiin kotona, kun vaimo teki samoin. Jos vertaaan miten paljon muut ovat ansainneet enemmän, niin kovin suurta eroa ei näytä syntyneen - toisilla on jonkinlaiset omakotitalot, meillä kahdeksan asuntoa kolmessa eri maassa eli taitaa olla turhaa huutoa ettei pärjää pienemmällä palkalla, kylllä siitä aina jotain jää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanna Marinin esitys lyhyemmästä työviikosta vaatisi että tuloverotusta kevennettäisiin 10-15%:lla. Täytyyhän ihmisillä olla rahaa maksaa laskut. Tuloveron alentaminen ei taida kelvata vasemmistolaiselle poliitikolle jolle tärkeintä on valta jakaa verovaroja.

Marin esitys on utopiaa jos sitä vertaa kiky-sopimukseen. Kikyssä työaikaa lisättiin ja tuloveroja korotettiin. Tämäkin vuonna saadaan nauttia korkeammasta tyel maksusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työn määrä vähenee globalisaation ja automatisaation vuoksi koko ajan. Jäljelle jäävää työtä pitää jakaa, että useampi saisi tätä herkkua, eikä tarvitsisi elää sosiaalituilla. Sivujuonteena voisi käydä niin yllättävästi, että ihmisten hyvinvointi paranee, kun heillä on elämässään enemmän aikaa itselleen, perheellee, työstä toipumiselle jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän Marinin ehdotukseen taitaa olla koira haudattuna.
Eihän kukaan tosissaan esitä päivittäisen/viikottaisen työajan lyhentämistä, ellei siihen sisälly ajatus kokonaistyössäoloajan pidentäminen, siis eläkeiän nosto.
SIIS 70-kymppiseksi työssä, jollon olisi välillä varaa tarvittaessa lyhentää viikottaista työaikaa esim kun lapset ovat pieniä.
Olkaapa tarkkoina, ettei sdp jatka eläkeläisten kurjistamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tein yli kaksikymmentä vuotta 30h/vk. kaupanalalla. Palkka oli pieni, mutta pärjäsin kun elin säästellen. Nyt työssä mulla alalla kokoaikaisella työsuhteella ja kk.palkka lisineen lähes tuhat euroa parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaavasti tulisi sallia 10 tunnin työpäivät niille, jotka eivät halua ahdistua festivaalien kaasupäästöistä tai katsoa ylen ilmasto ohjelmia. Riittävän pitkä työpäivä turvaa syvän ja pitkän unen. Näin ollen kansakunnan terveys paranee. Mikä ilon ja onnen päivä meille kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin kun tapeltiin 8-tuntisesta työpäivästä 1900-luvun alussa, oikeisto ja elinkeinoelämä karjuivat kilpaa, että Suomi joutuu perikatoon, yritykset kaatuvat, kilpailukyky romahtaa, kaikki loppuu yhyyhyyyhyyy.

Niinpä. Mites kävi?

Te kaikki, jotka kauhistelette demarien esitystä, pitäkää hiljainen kiitollisuuden hetki vasemmistolle ja ay-liikkeelle, jotka ovat taistelleet teidänkin kohtuullisen työajan, sairauslomien, lomien, työsuhdeturvan ja lukuisten turvaverkkojen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku oikeasti haluaa tehdä 12 tunnin työpäiviä niin tehköön. Mutta 3-6 tunnin työpäivät pitäisi myös olla mahdollisia! Kaikille tulisi löytyä sopiva työ vaikka olisi jaksamisen tai terveyden kanssa vaikeitakin ongelmia. Siihen tarvitaan muutoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanna Marinin ehdotus ei ole mikään uusi asia. Esimerkiksi kuusituntista työpäivää alettiin aikoinaan kokeilemaan Göteborin Toyotallla. Kokeilun tuloksena kuusituntinen työpäivä vakinaistettiin. Ranskassa on myös yrityksiä joissa on tehty samat havainnot kuin Ruotsissa, että kuusituntinen työpäivä on parantanut tuotantoa, vähentänyt poissaoloja, sekä luonut myös uusia työpaikkoja yrityksiin. Aikoinaan kun Forssan ohjelmassa 1903 vaadittiin kahdeksan tuntista työpäivää, niin silloin oikeistopuolueet ja työnantajat vastustivat sitä raivokkaasti samoin perusteluin kuin mitä nykyiset kuuden tunnin työpäivän vastustajat tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Ruotsissa jouduttiin sen takia ottamaan käyttöön 60 vuoden asuntolainat. Ja Saksassa joutuivat tekemään useaa työtä, että selviytyvät arjesta ja lainoista. Halpatyövoima valtasi työpaikat. Siinäpä sitä mallia Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höp. Ks. asialla ole mitään tekemistä sinun väitteilläsi. Ja ruotsissa ei ole 60 vuoden lainoja olemasskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöhöpö itsellesi. Ota selvää asioista. Ja korjaan samalla, että pisimmät laina-ajat on Ruotsissa 125 vuotta. Väitteeni on faktaa, Saksassa pn näin käynyt. Kuuklaa jos et muuten usko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanna Marin utopia on kaunis. Mieluummin vielä vähemmän niitä töitä ja harrastuksistakin pitäisi saada vähän massia. Meneehän ne omasta ajasta. Luulenpa, että saamme todistaa vieläkin kauniinpia ajatuskulkuja. Odotellan rauhassa budjetin käsittelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tavoitteena matala nuorisotyöttömyys ja korkea tulotaso kaikille?

Jos on, niin kannattaisi ottaa mallia sieltä missä asia aikuisten oikeasti osataan.
Jos taas ei, niin jatketaan tutulla ja turvallisella aivopierujen tiellä.

Sveitsin työttömyysprosentti on 2,1 ja nuorisotyöttömyyskin vain 2,4 prosenttia !!!
Bruttotulot ovat melkein tuplat Suomeen verrattuna ja nettotulo kolminkertainen.

- Sveitsissä aito työllisyysaste on 83 prosenttia. Tarkoittaa siis sitä, että VIISI työssäkäyvää elättää yhtä työssäkäymätöntä.
- Suomessa aito työllisyysaste on edelleenkin vain 68 prosenttia. Tarkoittaa siis sitä, että KAKSI työssäkäyvää elättää yhtä työssäkäymätöntä.

Samalla valtion velkaantumisaste on mitätön 25 prosenttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitat varmaan että
- Sveitsissä NELJÄ työssäkäyvää elättää yhtä työssä käymätöntä
- Suomessa KOLME(,4) työssäkäyvää elättää kahta (1,6) työssäkäymätöntä

Jos noi sun työllisyysaste prosentit siis pitää paikkansa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisi elättää yhtä => yhteensä kuusi henkilöä
100 / 6 = 16,66 ≈ 17
==> 100 - 17 = 83

Kaksi elättää yhtä --> yhteensä kolme henkilöä
100 / 3 = 33,33 ≈ 33
33,33 * 2 = 66,66 ≈ 67

Sorry, 83 prosenttia oli vanhaa tietoa.

23.04.2019 uutisoitiin, että se on jo 84,2 prosenttia.
Löytyy netistä haulla: "In der Schweiz nehmen 84.2% der Bevölkerung im Alter von 15 bis 64 Jahren am Arbeitsmarkt teil."

28.06.2019 uutisoitiin, että OECD:n mukaan sveitsiläisen keskipalkka on 88'000 dollaria vuodessa.
88000 / 12 = 7'333 dollaria kuussa.
7'333 dollaria on 6'613 euroa kuussa.

Evankeliseen kirkkoon kuuluvalta poikamieheltä menee tuosta 86.193,8 CHF vuositulosta kalliissa Zurichin kaupungissa veroa 11'966.35 CHF. Käteen jää siis vain 74'227,45 CHF, joka on 68'332,10 euroa.

Kuussa käteen jäävä summa on siis vain 5694,34 euroa.

Muista kysyä siis valitsemasi puolueen edustajalta pitäisikö mallia ottaa vaikka Sveitsistä, eikä aina keksiä niitä omia aivopieruja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan pidempiä työpäiviä, silloin saataisiin yhtälö, jossa olisi neljä työpäivää ja kolme vapaata viikossa. Kaikilla aloilla ei varmaan onnistuisi, mutta monella kylläkin. Esim 10-16 tunnin päiviä. Samalla vähenisi työmatka autoilu, kun samalla ajolla tehdään pitkää työvuoroa vähemmillä työpäivillä. Ja palkka ei tippuisi. Tietenkään kaikille lapsiperheille ei sovi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (95)

Uutisvirta

18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
148
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image