Kotimaa

Sanna Marin on uuden sukupolven rautarouva – Nyt hänestä on tulossa Suomen nuorin pääministeri

Tamperelaisesta Sanna Marinista (sd.) Suomi saa historiansa kaikkien aikojen nuorimman pääministerin.
Kotimaa 8.12.2019 19:47 | Päivitetty 8.12.2019 20:01
Anita Simola

Määrätietoisella Sanna Marinilla on ollut poikkeuksellisen johtojohtoinen ura. Antti Rinteen pakkoeron kautta hänestä tulee nuorin pääministeri Suomeen. Marin voitti äänestyksessä odotetun tiukasti Antti Lindtmanin.

Tamperelaisesta Sanna Marinista (sd.) Suomi saa historiansa kaikkien aikojen nuorimman pääministerin. Marin voitti Antti Lindtmanin sdp:n puoluevaltuuston äänestyksessä sunnuntai-iltana täpärästi äänin 32–29.

Pääministeriksi nouseva Marin aikoo ensimmäiseksi ottaa hallituspuolueet koolle, jotta tilanne voidaan käydä läpi. Marin sanoo, että on aika katsoa eteenpäin.

– Paljon työtä on tehtävänä luottamuksen rakentamiseksi. On yhteinen hallitusohjelma, johon olemme sitoutuneet. Se on se liima, joka vie hallitusta eteenpäin.

Uusi hallitus kootaan samoista puolueista kuin Antti Rinteen hallitus. Myös hallitusohjelma pysyy samana. Keskustan puoluevaltuusto vahvisti sunnuntai-illan kokouksessaan puolueen jatkon hallituksessa. Muut hallitukseen tulevat puolueet eli vihreät, vasemmistoliitto ja rkp ovat koolla alkuviikosta.

Vastaehdokastaan, eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania Marin sanoi arvostavansa paljon.

– Antti Lindtman laittoi itsensä likoon. Yhdessä jatkamme tästä ja olemme vahvempia, Marin kuvaili

Ennen äänestystä pitämässään puheessa Marin vetosi puoluevaltuuston jäseniin muistelemalla puheenjohtaja Antti Rinteen sairastumista viime jouluna. Se oli hänelle kova paikka.

– Minulta ei tuolloin kysytty, olenko valmis johtamaan puolueen vaaleihin vai en. En minäkään kysynyt.

Hallituksen taival ei tule olemaan Marinin mukaan helppo, mutta se ei haittaa. Marin sanoi, että neljän vuoden päästä on nähtävä ne teot, joita suomalaisille vaaleissa luvattiin.

Marinille hävinnyt Lindtman kertoi tuloksen selvittyä jatkavansa eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja antavansa tukensa Marinille.

Marin on nyt 34-vuotias. Nuorimman pääministerin titteliä on pitänyt tähän asti lama-Suomen Esko Aho (kesk.), joka nousi pääministeriksi 36-vuotiaana.

Marinilla on takanaan poikkeuksellisen suora ja nousujohteinen ura. Se alkoi Tampereen kaupunginvaltuustosta.

Vuonna 2013 hänet valittiin valtuuston puheenjohtajaksi. Marin oli tuolloin 27-vuotias ja menossa oli vasta hänen ensimmäinen kautensa valtuustossa.

Pian Marin alkoi kerätä julkisuutta napakan puheenjohtajan roolissa. Kun valtuustosali kuumeni ratikkakeskusteluista, puheenjohtaja pani joukot riviin kenttävääpelin tavoin. Sen aikaisia videoita moni katselee edelleen.

Kansa sai myös seurata Marinin ja kokoomuspoliitikko Kimmo Sasin nokittelua useampaan kertaan.

Menestys kuntapolitiikassa ajoi Marinin eduskuntaehdokkaaksi. Hän sai yli 10 000 ääntä vuoden 2015 vaaleissa.

Viime kevään eduskuntavaaleissa Marin nousi äänikuningattareksi. Ääniä ropisi 19 000. Hulppea luku teki hänestä koko puolueen ääniharavan.

Puolueensa puheenjohtajistossa hän on toiminut vuodesta 2014. Uuden tähden syntyminen palkittiin vuonna 2017, jolloin hänet nimitettiin puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.

Tämä asema puolueessa oli ratkaiseva, kun puheenjohtaja Antti Rinne joutui viime vuodenvaihteessa sairauslomalle ja kuntoutukseen. Marin pääsi näyttämään kyntensä hänen sijaisenaan.

Ensimmäiset esiintymiset vaalitenteissä olivat hiukan haparoivia, mutta nopeasti Marin oppi oikean tahdin. Tämä näkyi muun muassa siinä, että hän opetteli puhumaan rauhallisemmin.

Moni katsoi Marinin pärjänneen sijaisena hyvin. Osa demariryhmästä oli sitä mieltä, että hän kotiutui rooliinsa vähän liiankin hyvin.

Demariryhmässä elää edelleen erilaisia kuppikuntia. Kahtiajako europarlamenttiin lähteneen Eero Heinäluoman joukkojen ja Rinteen uskollisen kannattajajoukon välillä näkyy.

Marinia pidetään Rinteen opetuslapsena. Tosin tämäkin asetelma on liikahtanut. Ryhmästä kuului jo kevättalvella, että Marin tekee yksinään kovaa politiikkaa.

Rinteen pakkoero siivittikin Marinin päämääräänsä nopeammin kuin oli uskottu.

Marin edustaa puolueessaan vihervasemmistolaista laitaa. Hän on kertonut aiemmin miettineensä nuorena pitkään, mihin puolueeseen liittyisi. Vihreät oli mielessä, mutta lopulta valinta osui demareihin.

Marinia kuvaillaan erittäin kunnianhimoiseksi ja määrätietoiseksi, jopa jääräpäiseksi. Haastatteluissa hän pysyy asialinjalla. Tietynlainen napakkuus puskee ulos asiassa kuin asiassa.

On sanottu, että politiikassa tärkeätä paineensietokykyä häneltä löytyy vaikka muille jakaa.

Jos jokin asia häntä ärsyttää, se näkyy myös ulospäin. Kevyttä small talkia hänen kanssaan on vaikea harrastaa.

Marin on kasvanut sateenkaariperheessä. Tampereella asuvalla Marinilla on avomies ja pieni tytär. Hän on myöntänyt, että ikävoi tytärtään viikolla, kun työ pitää hänet Helsingissä.

Hän on viestittänyt, että perheen ensisijainen koti on Tampereella jatkossakin.

Juttua on päivitetty klo 20.30: Juttuun on lisätty Sanna Marinin ja Antti Lindtmanin kommentit.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Sanna Marin on uuden sukupolven rautarouva "

Odotellaan milloin ensimmäinen kansainvälinen kriisi tulee ja koskettaa Suomea, niin miten Marin hoitaa sen, ennenkuin ruvetaan antamaan mitään rautarouva nimityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan sitä keulakuvana olla kuka vaan. Asiosta päättävät samat henkilöt kuin ennen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

34 vuotias pääministeri, tämä ei voi päättyä kuin hyvin. Niin... kyseisen ihmisen mielenlaadustahan kertoo kaiken takavuosien twiitti kansalaisuuden pois ottamisesta "veropakolaisilta". Kova on siis henkilön sitoutuminen oikeusvaltioon, perustuslakiin ja ihmisoikeuksiin. Jokainen tavallaan, demarien laitavasemmisto aina toki omallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhutaan nyt kuitenkin Sokoksen myyjästä, jolla ei ole kansainvälistä kielitaitoa ja pääministerin työssä vaadittavaa koulutusta....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihervasurit saa lisätukea kansalaisten kurjistamiselle.
Dielsel Autot museoon ja metsäyhtiöt Kiinaan,koska Suomesta halutaan edelläkävijä maa ilmasto hömpötykseen.
Keskustalla on vielä mahdollisuus pelastaa Pohjois-Suomalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa, saadaan kelpo änkyräjyrä maan johtoon. Kuka sanoi että vain vanhat miehet voivat olla sellaisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huhhuh, nyt ei kestä harjoitella yhtään viikkoa.
Kylmää kyytiä luvassa, pidelkää kiinni mistä saatte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea, voimia ja tasapuolista päätäntää, ihminen edellä asioissa menkööt päätöstesi tekeminen.

Suuret linjat ja Suomen k a n s a n etu olkoot edelläsi päätäntäsi tukipilareina. Puolueen etu ei saa olla etunenässä - Vahva nuori nainen - Nuori Rautarouva! Onnea ja voimia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image