Kotimaa

Salaperäisyys verhoaa Rukan tornia

Yleisradion entinen televisioasema Rukan huipulla on nykyisin puolustusvoimien käytössä. Sisälle ei ulkopuolisia päästetä. KUVA: Ketola Heikki
Kotimaa 6.4.2008 0:00
Heikki Ketola
Rukan maamerkkinä on tunturin korkeimmalla kohdalla jyhkeä betonirakennus, jonka katolta kohoaa punavalkoinen masto.

Salaperäisyys verhoaa kuitenkin aivan laskettelurinteiden ääressä olevaa entistä Yleisradion televisioasemaa, sillä ulkopuolella ei ole kylttiä, josta selviäisi sen nykyinen käyttötarkoitus.

Rakennuksen edustalla on vain taulu, jossa kehotetaan olemaan liikkumatta aidan sisäpuolella tornitalosta mahdollisesti tippuvien lumien vuoksi.

Rakennus on ollut vuosia puolustusvoimien käytössä, ja se on vuokrattu ilmavoimille.

Puolustusvoimien pääesikunnassa ei kuitenkaan haluta tarkemmin valottaa, mitä toimintoja se pitää sisällään.

"Puolustusvoimat ei voi lähteä tiedottamaan rakennuksen käytöstä. Siitä ei voi kertoa, koska esteenä ovat puolustusvoimien salassapitomääräykset", pääesikunnan tiedottaja Eero Karhuvaara sanoo.

Sen Karhuvaara kuitenkin paljastaa, että rakennuksen käyttö liittyy Suomen kokonaismaanpuolustukseen ja sotilaslentoihin.

Rinnetoimintoja pyörittävässä Rukakeskuksessa rakennus tunnetaan viestiasemana, mutta sen toiminnan luonteesta ei ole saatu tarkkaa kuvaa.

"Sen verran on salainen paikka, ettei meillä ole oikeastaan minkäänlaista tietoa, mitä siellä tehdään", liiketoimintajohtaja Matti Parviainen toteaa.

Parviainen muistelee, että rakennus vaihtoi omistajaa 1980-luvulla, kun Yleisradiolle valmistui uusi televisiomasto vajaan kilometrin päähän.

Kymmenisen vuotta sitten rakennuksen ulkokuorta ja joitakin sisärakenteita remontoitiin, minkä takia Kuusamon kaupungin rakennusvalvonnan täytyi käydä tarkistamassa paikkoja.

Rakennustarkastaja Eero Heiskanen sai kuitenkin todeta, että pääsy tornitaloon oli työlästä.

"Vaikka rakennustarkastajaksi esittäydyin, minulta pyydettiin henkilöllisyystodistus. Soittamalla varmistettiin, olenko sellainen henkilö, jonka voi sisälle laskea."

"Alakerran sain sitten katsoa, mutta kun lähdin nousemaan seuraavaan kerrokseen sanottiinkin, että stop. Sinne ei ollut mahdollisuutta mennä."

Alakerrassa Heiskanen näki joitakin laitteita, ja siellä oli lisäksi jonkinlainen taukotupa.

Kolmikerroksisen kerrostalon korkuinen betonikolossi sijaitsee noin 500 metrin korkeudessa valtion omistamalla maalla kaavoittamattomalla alueella.

Rakennuksesta on hyvät näköyhteydet kaikkiin ilmansuuntiin. Myös Venäjän puolelle voi tähystellä, sillä raja on vain vajaan kolmenkymmenen kilometrin päässä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

JO SE ETTÄ ASIAA KOROSTETAAN LEHDESSÄ HERÄTTÄÄ TURHAA MIELENKIINTOA TAHOILLA JOLLE SE EI SUOMALAISTEN EDUN NIMESSÄ KUULU ,TÖPPÖ TOIMITTAJA SIVARI ITUHIPPI VAI?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettekö te nyt ymmärrä. Sehän Koillismaan sateenvarjo. Kuunteleepi mitä eetterissä poristaan, ohjaa ja valvoo lentoturvallisuutta. Rakennustarkastaja olisi ollut se kuuluisa "hullu hurskas" ,jolle laitteiston näkeminen olisi ollut yhtä tyhjän kanssa. Mastohan on yleensä antenneja varten. Se ,että minkälaisia antenneja , niin onkin sitten se salaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten on mahdollista jättää rakennustarkastus tekemättä, edes valtion rakennuksille? Oikeastaan valtion pitäisi tässäkin olla esimerkillinen. Näköjään kaikille ei ole sama laki. Voinko minäkin räätälöidä taloni ja sanoa rakennustarkastajalle, stop, sinne ei ole sulla asiaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image