Kotimaa

Salaisten asiakirjojen vuoto huolestuttaa Ar­ka­dian­mäel­lä eniten: "Selvästi po­lii­si­tut­kin­nan aihe"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (oik.) arvioi, että vuoto voi herättää huolta kansalaistenkin osalta, jos viranomaisten tiedusteluvaltuudet laajenevat. Kuvassa myös kansanedustaja Kari Uotila (vas.).
Kotimaa 19.12.2017 18:52
Markku Uhari

Päivi Räsänen uskoo, että viime päivien keskustelu Viestikoekeskuksen ympärillä myös pakottaa arvioimaan keskuksen julkisuutta uudelleen.

Turvaluokitellun tiedon vuoto on Lännen Median haastattelemien kansanedustajien suurin huolenaihe.

Lännen Media kysyi tiistaina eduskunnassa vasemmistoliiton puheenjohtajalta Li Anderssonilta, entiseltä ympäristöministeriltä Ville Niinistöltä (vihr.), entiseltä sisäministeriltä Päivi Räsäseltä (kd.) ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajalta Ilkka Kanervalta (kok.) kantaa viime päivät velloneeseen keskusteluun, joka lähti Helsingin Sanomien lauantaisesta jutusta.

Viestikoekeskusta käsittelevässä jutussa käytettiin vahvasti turvaluokiteltua, salassa pidettävää aineistoa lähteenä, ja nyt sekä taustalla olevasta vuodosta että Helsingin Sanomien toimituksesta on tehty rikostutkinta. Rikosnimikkeenä on turvallisuussalaisuuden paljastaminen, koska jutussa julkaistiin osia salaisista asiakirjoista.

Li Anderssonin mielestä vuodon vakavuudesta kertoo jo se, miten voimakkaasti tasavallan presidentti ja virkamiehet ovat reagoineet siihen.

- Tietyssä mielessä on kyse myös suomalaisen tiedustelun uskottavuudesta ja luotettavuudesta sekä tiedustelukumppaneiden osalta että kansalaisten kannalta, sanoo Li Andersson.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (oik.) arvioi, että vuoto voi herättää huolta kansalaistenkin osalta, jos viranomaisten tiedusteluvaltuudet laajenevat. Kuvassa myös kansanedustaja Kari Uotila (vas.).

Kansalaisten osalta Andersson viittaa siihen, että viranomaisella on entistä enemmän hallussaan tietoa tavallisista kansalaisista.

Vuoto huolestuttaa myös Ville Niinistöä - varsinkin, kun vuodossa on julkistettu kaikkein salaisimmiksi luokiteltuja asiakirjoja.

- Tällainen vuoto on selvästikin poliisitutkinnan aihe ja hyvin todennäköisesti myös rikos.

Vihreiden Ville Niinistö arvioi, että Viestikoekeskuksen julkisuutta voisi arvioida tiedustelulain valmistelun yhteydessä.

Hän kuitenkin ymmärtää Helsingin Sanomien perustetta tuoda tiedustelulakia koskevaa päätöksentekoa käsittelyyn.

Päivi Räsänen on itse käsitellyt salassa pidettäviä asiakirjoja muun muassa ministeriaikanaan. Hänen mielestään on hyvä, että vuodon alkuperä tutkitaan.

Hän ei usko, että yksi lehtijuttu vaarantaa Suomen mainetta tiedusteluyhteistyössä. Paljon riippuu siitä, miten vuotoon suhtaudutaan.

- Esimerkiksi se, että tästä käynnistetään esitutkinta, viestii, että asiaan suhtaudutaan vakavasti, sanoo Räsänen.

Tiedustelusta entistä avoimemmin?

Kansanedustajien kannat vaihtelevat siinä, pitäisikö Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toiminnasta tai tiedustelusta viestiä nykyistä avoimemmin.

Suomessa suurin osa Viestikoekeskusta kertovista asiakirjat ovat salassa pidettäviä, mutta esimerkiksi Ruotsissa vastaavat tiedot ovat julkisia. Ville Niinistön mukaan salaperäisyyden verhoa voisi ainakin yleisluontoisen vuosiraportoinnin osalta raottaa.

Kanervan mielestä mallia ei pidä kuitenkaan liikaa ottaa muista maista.

- Meidän täytyy mitoittaa tällaisen laitoksen julkisuusaste sen kannalta, mikä on Suomen edun mukaista, ei sen, mikä on käytäntö Ruotsissa, sanoo Kanerva.

Kanervan mielestä julkisuuden määrää voi osin arvioida nyt, kun tiedustelulakia säädetään. Samoin pohtivat myös Räsänen ja Niinistö.

Räsänen uskoo, että viime päivien keskustelu myös johtaa siihen, että keskuksen julkisuutta arvioidaan uudelleen.

Eduskunnan puolustusvaliokunta on myös keväällä aikeissa tutustua paljon puhuttuun Puolustusvoimien Viestikoekeskukseen. Kanerva kertoo, että hän on ehdottanut vierailua jo ennen Helsingin Sanomien lauantaina julkaisemaa artikkelia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kovasti täällä toistellaan nyt virallista mielipidettä, mutta puhuuko kukaan siitä, mitä HS:n artikkeli käsitteli? Miksi ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No lähinnä siksi, kun en ole journalisti enkä myöskään ole nähnyt asiasta uutisoitavan muuta kuin samaa kaakatusta. Olisi ihan kiinnostavaa tietää mistä kaikki haloo. Totta kai kaikki epäsuotuisa on myös salaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietovuodosta kyllä puhutaan mutta Helsingin Sanomien rooli meinaa unohtua, onko salaiseksi luokitellun aineiston julkaisu lehdistöllekään sallittua, tuskinpa vain, vaikka selittelyjä ja näkökantoja varsinkin eri tahoilta mm. toimituksilta satelee pilvin pimein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se vuotaja ole siellä Arkadianmäellä. Voi olla, että tätä henkilöä ei haluta käräyttää, vaikka asia voitaisiinkin todistaa.

Innolla odottelen seuraavaa blogikirjoitusta. Epäilen kuitenkin että se saattaa viipyä... :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedustelun taso selviää,kun vuoto selvitetään !
Toivottavasti myyrää ei salata.Ehkäpä Tiitisenlistaankin saadaan selvyys.Vieläpä sekin,mistä Vanha-Erkki sai Zavidovon paperit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys kuuluu: Millä tavoin HS:n toimittaja sai haltuunsa salaiset asiakirjat? Tuskin hän älysi edes niitä pyytää ennenkuin joku tarjosi. Mitä vastineeksi? Kaiken maailman salaisilla palveluilla ja vakoilulla on samat metodit hankkia luvatonta tietoa kuin lehdistölläkin pahimmillaan. Siitä maksetaan rahalla, muilla houkuttimilla kuten esim. nautintoaineill ja seksillä ,kostoa ruokkimalla, kiristämällä jne. Tuskin HS:n naistoimittaja on voinut, halunnut tai tarvinnut käyttää tiedonsaannissa ja hankinnassa inhimillisiä heikkouksia ja ahneutta kovempia keinoja. Petturi, kavaltaja, myyrä tai mitä termiä vuotajasta käytetäänkin on ollut valmis "ennenkuin kukko kolmannen kerran laulaa". Sillä ja sen "hydyntämisellä" ei ole sananvapauden kanssa mitään tekemistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ville Niinistö vähätteli kohua ensimmäisissä lausunnoissaan kuten monet muukin vihervassarit. Kyse on kuitenkin vakavasta maan turvallisutta vaarantavasta teosta, joka menee myös Hesarin piikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaisten tiedustelupalveluiden on helppo vakoilla Suomea, piisaa kun tilaa Helsingin Sanomat, siellä julkaistaan salaisiksi luokiteltuja papereita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image